فاروق سخنور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در چهار چوب برنامه تدوین شده مدیریت جامع تالاب "کانیبرازان" قرارداد توسعه طبیعتگردی و بومگردی این تالاب و روستاهای حاشیه آن بین پروژه همکاری احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و شرکت مهندسی "لانه نما" مهاباد به امضا رسید.
وی افزود: مدت این قرارداد یکساله بوده و تمام هزینههای آن توسط برنامه توسعه ملل متحد پرداخت و با همکاری تشکلهای زیستمحیطی و اهالی روستاهای همجوار این تالاب بینالمللی اجرا میشود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: لازمه بهره برداری پایدار از جاذبه های اکوتوریسمی در این تالاب بینالمللی همکاری بین بخشی، همیاری جوامع محلی و مشارکت فعال سازمان های مردم نهاد محیط زیستی است.
وی اضافه کرد: جاذبه های تاریخی، طبیعی و تنوع زیستی غنی در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست این شهرستان، فرصت های اکوتوریسمی بی مانندی است که باید با جدیت بیشتر برای بهره برداری از این فرصتها تلاش کنیم.
"سخنور" گفت: در صورتی که این طرح با موفقیت در تالاب بینالمللی کانیبرازان اجرا شود و نتایج مطلوبی برای حفظ و احیای این تالاب دربرداشته باشد در دیگر تالابهای این شهرستان نیز اجرا میشود.
وی افزود: معیشت مردم حاشیه تالاب و جوامع پیرامون آن به وضعیت این تالاب وابسته است و مردم باید از راهکارهای حفاظت و شیوه ممانعت از تخریب تالاب آگاه باشند تا در حفظ و حراست از آن کوشش کنند.
به گزارش ایرنا، تالاب بینالمللی کانیبرازان مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می رود.
این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصر بفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد، نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجان غربی است که به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.
بر اساس آخرین بررسیها، تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونههای خشکیزی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می سازد.
از گونه های مهم پرندگان این تالاب میتوان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
در میان این پرندگان انواع نادری چون خروس کولی دم سفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، دیده می شود که تاکنون در کمتر تالابی از کشور مشاهده شده اند.
در منطقه کانی برازان تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده شناسایی شده است که این گیاهان ۲۱ جامعه گیاهی را تشکیل می دهد و بیشتر گونه های شناسایی شده از خانواده اسفناج Chenopodiaceae و گندمیان Graminae بوده و گونه های شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بینالمللی کانیبرازان، تالابهای دایمی "حسن خان" و "قوپی باباعلی" و تالابهای فصلی دیگری از جمله "گروس"، "داشخانه" و "قره قشلاق" نیز وجود دارد.
نظر شما