به گزارش ایرنا، نشست استماع و بررسی صلاحیت گزینه های معرفی شده از سوی «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای وزارتخانه های کلیدی دفاع (لوید آستین)، دارایی (جنت یلین)، امور خارجه (تونی بلینکن)، امنیت داخلی (آلخاندرو مایورکاس) و مدیر سازمان اطلاعات ملی (اوریل هینز) شب گذشته برگزارش و هر یک از آنها در پاسخ به سوالات سناتورها، برنامه های خود را تشریح کردند.
گزینه وزارت امور خارجه: به برجام باز می گردیم
روز گذشته کمیته روابط خارجی سنای آمریکا برای بررسی گزینه رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای وزارت خارجه، به سیاستها و برنامه های آتی این دولت در حوزه سیاست خارجی پرداخت که طی آن «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه پیشنهادی بایدن گفت: اگر ایران به تهدات برجامی اش بازگردد ما هم به این توافق میگردیم.
بلینکن روز سهشنبه در این کمیته حضور یافت و ابتدا جیم راش رئیس کمیته و سپس باب منندز سناتور ایالت نیوجرسی درباره مسایل سیاست خارجی و چالشهای پیش رو، صحبت کردند. منندز نسبت به سیاست چهارساله در قبال کره شمالی انتقاد کرد که همچنان توانایی موشکی خود را افزایش میدهد. وی همچنین از سیاست روسیه در حمایت از آذربایجان در تصرف قره باغ انتقاد کرد.
منندز با اشاره به موضوع ایران و ابراز مخالفت اولیه با برجام، گفت: خروج ترامپ از برجام باعث ضعف ما و تقویت ایران شد و توانایی ایران را افزایش داد. به گفته وی برای بازگشت به برجام باید به سایر فعالیتهای خطرناک و بیثبات کننده ایران توجه شود و باید با یک رویکرد جامع با همکاری متحدان در اروپا و منطقه به سایر موضوعات مرتبط پرداخت.
درپاسخ به این اظهارات بلینکن گفت: کاملا موافقم ، به ویژه در مورد سیاست به چالش کشیدن سیاستی که باید در هنگام برخورد با ایران داشته باشیم. رئیس جمهوری بایدن متعهد به این پیشنهاد است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد و ما این هدف را با کمیته به اشتراک میگذاریم.
وی افزود: ایران با سلاح اتمی یا داشتن ظرفیت ایجاد این تسلیحات نسبت به فعالیتهای مخرب اعم از پشتیبانی از تروریسم، تغذیه نیابتیهای خود یا بیثبات کنندگی منطقه بسیار خطرناکتر، حتی خطرناک تر از حد فعلی میشود.
گزینه بایدن برای وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: با داشتن سلاح یا ظرفیت تولید ساخت سلاح اتمی، ایران مصونتر از مجازات عمل خواهد کرد، بنابراین من فکر میکنم ما وظیفه فوری داریم که هر کاری که میتوانیم انجام دهیم تا مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی یا نزدیک شدن به توانایی داشتن آن شویم. از نظر من برجام برای هر محدودیتی که به نوبه خود در مسدود کردن مسیرهای مختلف برای تولید مواد مورد نیاز برای سلاح هستهای موفق بود که بیشترین بازرسیها را در تاریخ رژیم کنترل تسلیحات دارد.
وی یادآور شد: چالش اینجا است که ما از توافق خارج شدیم و ایران محدودیتهای اعمال شده با توافق را بازگردانده است، سانتریفیوژهایی را به کار گرفته است که مطابق توافق ممنوع بود و نتیجه آن همچنانکه در گزارشهای عمومی مطرح است، زمان بیش از یکسال برای رسیدن به یک بمب اتمی، اکنون به کمتر از 3 یا 4 ماه کاهش یافته است.
بلینکن تصریح کرد: بنابراین رئیس جمهوری منتخب معتقد است اگر ایران به این تعهدات برگردد ما نیز بازخواهیم گشت اما ما باید از آن به عنوان بستری برای بودن در سمت متحدان و شرکای برای دستیابی به توافقی محکمتر و طولانیتر استفاده کنیم.
مقابله با چین و پایان جنگ افغانستان، محور برنامه های گزینه وزارت دفاع
سنای آمریکا روز سهشنبه شاهد پرسش و پاسخ بین سناتورها و نامزد پست وزارت دفاع آمریکا، «لوید آستین» بود. بیشتر گفت و گوی نمایندگان سنا با وزیر پیشنهادی بر سر موضوع جدایی پست های سیاسی از نظامی بود و خاطر جمع شدن از اینکه آستین به عنوان یک غیرنظامی در دولت حضور خواهد داشت. وی در صورت انتصاب، اولین وزیر دفاع سیاهپوست آمریکا خواهد بود. این کشور قبلاً وزیر خارجه سیاهپوست داشته است اما این اولین مورد درخصوص وزیر دفاع خواهد بود. او پیش تر معاون رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده و فرمانده ستاد کل نیروهای ارتش آمریکا در منطقهٔ خاورمیانه، شرق آفریقا و آسیای مرکزی بود.
نامزد پست وزارت دفاع آمریکا، قوای بازدارندگی اتمی آمریکا را مهمترین اولویت دفاعی کشور دانست و از سرمایه گذاری برای نوسازی تسلیحات هسته ای استقبال کرد. وی ضمن تاکید بر اهمیت حضور غیرنظامیان در پستهای سیاسی و تلاش برای نشان دادن چهره ای غیرنظامی در مقابل پرسش های سیاسی چندان مطلع نبود. از جمله در برابر سوالاتی در زمینه حضور آمریکا در آفریقا و به عنوان مثال نزاع بر سر صحرای باختری نشان داد که آگاهی خاصی از موضوع ندارد.
«لوید آستین» در پاسخ به یکی از سناتورها به اهمیت همکاری با شرکای اقیانوس آرام یعنی استرالیا، کره جنوی و ژاپن سخن گفت و اینکه در صورت انتصاب، اولین سفر خارجی اش به منطقه اقیانوس آرام و با هدف جلب همکاری کشورهای آن منطقه خواهد بود.
وی پذیرفت که برتری فنی ارتش آمریکا در برابر رقبا به ویژه چین به سرعت درحال کاهش بوده و مانند دهه های ۶۰ تا ۹۰ فناوری نظامی آمریکا دیگر آنقدرها هم بی رقیب نیست. این مقام نظامی آمریکا در برابر یکی دیگر از پرسشها پذیرفت که هدف چین رسیدن به توان مساوی با آمریکا و یا حتی برتری نسبت به آن تا سال ۲۰۵۰ است اما گفت: اجازه نخواهد داد چین به این آرزو برسد.
وی در مورد افغانستان مدعی شد که آنچه فداکاری نیروهای آمریکایی در این کشور می نامید نتیجه مثبت داشته است ولی با این حال باید این منازعه را از طریق گفت و گو به پایان رساند. وی گفت: آینده افغانستان باید طوری باشد که منافع آمریکا را به خطر نیندازد.
آستین در پاسخ یکی از پرسشها تایید کرد که چین به دنبال برابری یا حتی پیشی گرفتن از قدرت نظامی آمریکا در میانه این قرن است. وی مدعی شد: هرچند پکن این هدف را دارد اما ما تلاش خواهیم کرد که آنها موفق نشوند. گزینه پیشنهادی بایدن برای وزارت دفاع بارها روی ایجاد توازن بین پرسنل نظامی و غیرنظامی در پنتاگون تاکید کرد که در دوره های قبل به نفع نظامیان تغییر کرده بود.
گزینه وزارت دارایی: تحریمهای دولت ترامپ بازنگری میشود
«جنت یلین» وزیر دارایی دولت «جو بایدن» نیز در نشست استماع و بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی دولت بعدی آمریکا بیان داشت که تحریمها ابزار مهمی برای پرداختن به حملات سایبری و سایر تهدیدهاست.
وی با این حال عنوان کرد که از این ابزار باید به صورت راهبردی و مناسب استفاده شود و به همین خاطر قصد دارد تا از معاونش بخواهد که سریعا سیاست های تحریمی آمریکا را بازنگری کند. او در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت که در کسوت وزیر دارایی آمریکا تلاش خواهد کرد تا این کشور را «پس از سریع ترین سقوط اقتصادی در قرن گذشته» به سرعت سرپا کند.
یلین هدف از بسته پیشنهادی محرک اقتصادی دولت را کمک به مردم و شرکتهای تجاری کوچک عنوان کرد. او در این باره گفت: اقتصاددانها همیشه با هم موافق نیستند اما در این وضعیت به خصوص و پس از کرونا اکنون همه موافق اقدام برای کمک به مردم، تجارتهای کوچک، واکسیناسیون عمومی و سرعت بخشیدن به بازگشایی مدارس هستند.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا چندی پیش برنامه خود را برای احیای اقتصاد کشور که در اثر همه گیری کرونا ضربه خورده اعلام کرد. او برای بهبود وضعیت اقتصادی ۱.۹ تریلیون دلار بسته مالی پیشنهاد کرده که قرار است از کسب و کارهای خرد و خانواده های آمریکایی در برابر آسیب های گسترده ناشی از همه گیری کرونا حمایت کند.
یلین ضمن تایید پدیده «تقلب در تجارت» از سوی چین و فعالیتهایی مانند «دزدیدن مالکیت معنوی» و امثال آن بر اهمیت این موضوع تاکید کرده و خواستار رقابتیتر شدن اقتصاد آمریکا و اهمیت دادن به افزایش مهارتها شد.
وی با بیان اینکه دولت بایدن قصد دارد متحدان اقتصادی آمریکا را علیه چین بسیج کند، تصریح کرد که چین به طور آشکار مهمترین رقیب استراتژیک این کشور است. گزینه وزارت دارایی بایدن اضافه کرد: ما باید در داخل، اقتصاد را قابل رقابت کنیم و برای همین بایدن در نظر دارد روی افزایش مهارتهای مردم سرمایه گذاری کند. وی تصریح کرد که با این حال آمریکا در برابر آنچه اقدامات ناسالم تجاری چین می نامید اقدام خواهد کرد.
وی با بیان این که از این توافق باید برای رسیدن به موضوعاتی دیگری همچون فعالیت های موشکی و اقدامات بیثباتکننده ایران استفاده شود تصریح کرد: من فکر میکنم ما تا رسیدن به آن فاصله زیادی داریم. باید صبر کنیم، رئیس جمهوری منتخب در دفتر حضور یابد، ایران گام بازگشت به تعهدات را بردارد و ما باید آن را مورد ارزیابی قرار دهیم.
گزینه وزارت امنیت ملی: اجازه تکرار یورش به کنگره را نخواهم داد
«آلخاندرو مایورکاس» گزینه پیشنهادی بایدن برای تصدی وزارت امنیت داخلی یک روز قبل از مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب آمریکا در جلسه بررسی صلاحیت خود از سوی سنا وعده داد که اگر رای بیاورد، اجازه نخواهد داد حادثه ای مثل یورش ۶ ژانویه به کنگره تکرار شود. وی به نمایندگان سنا قول داد که در قامت وزیر امنیت داخلی دولت آمریکا، هر آنچه در توان دارد برای جلوگیری از وقوع حوادثی نظیر یورش به کنگره انجام خواهد داد.
نخستین گزینه لاتین تبار تاریخ آمریکا برای تصدی وزارت امنیت داخلی گفت: اگر رای اعتماد بگیرم، هر آنچه در توان دارم انجام خواهم داد رویدادهای تلخ اخیر که باعث توهین به قانون و اهانت به مکانی که به عنوان یکی از ستون های دموکراسی آمریکا محسوب می شود، دیگر تکرار نشود؛ حوادثی که باعث شد تعدادی جان خود را از دست بدهند و باعث ترس و وحشت اعضا و کارکنان کنگره شد.
مایورکاس که در دوره دولت باراک اوباما از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به عنوان معاون وزیر امنیت داخلی آمریکا فعالیت می کرد، با اشاره تهدیدهایی نظیر حملات سایبری، تغییرات آب و هوایی ، شیوع بیماری های همه گیر و بطور خاص شیوع کرونا که آمریکا در شرایط کنونی با آن مواجه است، متعهد که در تمام این زمینه، از هیچ تلاش برای تامین و تقویت امنیت آمریکا دریغ نکند.
وی همچنین متعهد شد درصورتی که سکان هدایت وزارت امنیت داخلی آمریکا را برعهده بگیرد، تعاملی جامع و سازنده با دیگر نهادهای کشور از جمله مجلس سنا داشته باشد و اجازه ندهد که اختلاف نظرها، مانع از همکاری بین این وزاتخانه و دیگر دستگاه ها و نهادها شود.
مایورکاس در پاسخ به سوالی درخصوص پناهجویان و این که آیا وزارت امنیت داخلی آمریکا رفتاری عادلانه با آنها خواهد داشت، با تاکید بر اینکه او یک حقوقدان است و به قوانین احترام می گذارد گفت پناهجویانی که دارای شرایط تعیین شده در قانون باشند، پذیرفته می شوند و آنهایی که هم واجد شرایط نباشند، پذیرفته نخواهند شد. او درباره جزئیات این موضوع توضیح بیشتری نداد.
وی در پاسخ به این سوالی در خصوص اینکه ورود مهاجران غیرقانونی به ویژه در شرایط کنونی که شیوع کرونا مشاغل زیادی را نابود کرده و به خطر انداخته است، می تواند امنیت شغلی مردم آمریکا را بیشتر به خطر بیاندازد، گفت: قطعا شرایط و امنیت مردم آمریکا ، نخستین اولویت ما خواهد بود. مایورکاس متعهد شد که با کنگره در زمینه اصلاح قوانین مربوط به مهاجرت همکاری سازنده داشته باشد.
گزینه مدیر اطلاعات ملی: با بازگشت به برجام فاصله زیادی داریم
در ادامه نشست های استماع و بررسی صلاحیت گزینه های رئیس جمهوری منتخب آمریکا در سنا، سوالات سناتورها از گزینه بایدن برای مدیریت اطلاعات ملی نیز برگزار شد که بخشی از آن به مساله برجام و وعده بایدن برای بازگشت به این توافق اختصاص یافت. «اوریل هینز» نامزد پیشنهادی جو بایدن برای تصدی پست مدیر امنیت ملی آمریکا گفت: از بازگشت ایران به تعهدهای تام آن به توافق هستهای، بسیار فاصله داریم.
وی با بیان این که رئیس جمهوری منتخب گفته است، اگر ایران به تعهداتش بازگردد او این کار را انجام خواهد داد، افزود: باید با همکاری کنگره در این راستا حرکت کنیم و همانگونه که رئیس جمهوری منتخب مطرح کرده است باید به موشک های بالستیک و فعالیتهای بیثباتکننده ایران نگاه کنیم.
وی ادامه داد: امیدوارم که بتوانم بهترین اطلاعات را درباره برنامه ایران و فعالیتهای آن برای شما فراهم سازیم تا بتوانید بهتر قضاوت کنید و تصمیم بگیرید.
در پاسخ به سوال سناتور «جان کورنین» جمهوریخواه مبنی بر این که آیا باید به ایران اجازه دسترسی به سلاح اتمی داده شود؟ هینز پاسخ داد: خیر، من فکر میکنم هرگز نباید به ایران اجازه دسترسی به سلاح اتمی داده شود.
گزینه بایدن برای مدیر اطلاعات ملی در پاسخ به حضور گسترده نیروهای امنیتی در محدوده کنگره آمریکا اشاره کرد که ناشی از شورش طرفداران ترامپ در ۱۷ دی ماه و تهدیدهای ناشی از آنها است. هینز اظهار کرد: ما از نهادهای امنیتی همچون اف بی آی برای برخورد با آنها حمایت میکنیم و اطلاعات مربوط به تماسهای این گروهها را در اختیار آنها قرار خواهیم داد.
هینز در خصوص چالش های پیش روی آمریکا با چین تاکید کرد: نحوه تعامل ما با چین باید توسعه یافته و متناسب با واقعیتهای کنونی باشد تا بتوان با گسترش سلطه و نفوذ چین مقابله کرد«. هینز در ادامه گفت که او از اتخاذ موضعی قوی برای مقابله با چالشهایی که کشورش در این زمینه با آن مواجه است، حمایت میکند.
نظر شما