تیغ کرونا بر پیکر کم‌جان گردشگری آذربایجان‌غربی

ارومیه- ایرنا- شیوع ویروس کرونا و به دنبال آن محدودیت‌های تردد بین استان‌ها و فاصله گذاری اجتماعی سبب شده تا گردشگران از بازدید بناهای تاریخی و جاذبه‌های گردشگری آذربایجان‌غربی امتناع ‌کنند و این صنعت درگیر یک رکود تاریخی باشد که این برهه، تیغی بر پیکر کم‌جان گردشگری استان به شمار می‌رود.

به گزارش ایرنا،  صنعت گردشگری با ویژگی جهانی سازی خود می‌تواند به رشد اقتصادی در مناطق کم توسعه یافته کمک کند و همزمان از نظر جغرافیایی ثروتی که ایجاد می شود، را پراکنده کند.

امسال کرونا به عنوان مهمان ناخوانده درجهان،‌ این امر سبب شده تا از امکانات گردشگری آذربایجان‌غربی نیز با حداقل ظرفیت استفاده شود و حتی در ۲ ماه گذشته استفاده از این امکانات به صفر نزدیک برسد.

طی ماه های اخیر شیوع ویروس کرونا منجر به ایجاد موانع و مشکلاتی در جهت حضور مسافران در مراکز گردشگری و تعطیلی تمامی زنجیره خدمات گردشگری اعم از اقامت، غذا و نوشیدنی، تفریحی و سرگرمی، حمل ونقل و خدمات مسافرتی در آذربایجان‌غربی شده است.

کسب و کارهای حوزه گردشگری که یکی از موتورهای اشتغال، رشد و به عنوان صادرات نامرئی محسوب می‌شوند، در این وضعیت پیش آمده تعطیل شده و به عبارتی چرخ این صنعت اشتغال زا نیز متوقف شده است و واحدها و فعالیت‌های فراوانی در زنجیره وابسته به آن از جمله اقامت، حمل ونقل، غذا و خوراک، مجتمع های تفریحی و سرگرمی و سایر واسطه های بالادستی و پایین دستی آسیب دیده و حتی کار تا جایی پیش رفته که کارکنان آنها ممکن است کار خود را از دست بدهند.

هرچند دولت تدبیر و امید توجه ویژه‌ای به توسعه صنعت گردشگری داشته ولی شیوع یک بیماری همه گیر جهانی سبب شده تا این امر باعث ایجاد رکود و سیر قهقرایی صنعت درحال توسعه گردشگری در کشور و مدل کوچک‌تر در آذربایجان‌غربی شود.

خسارت بیش از ۶۲۶ میلیارد ریالی کرونا به واحدهای گردشگری آذربایجان‌غربی

"نادر صادقی" معاون هماهنگی امور اقتصادی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا سبب وارد شدن خسارت۶۲۶ میلیارد و ۳۴۷ میلیون ریالی به واحدهای گردشگری در استان شده است، گفت: در این بین هتل‌ها و مراکز اقامتی بیشتری ضرر را متحمل شدند.

وی با اشاره به ضرر ۴۶۲ میلیارد و ۴۱۸ میلیون ریالی هتل‌ها و مراکز اقامتی طی سال جاری در آذربایجان‌غربی اظهار داشت: دفاتر خدمات گردشگری نیز در این راستا با زیان نزدیک به ۱۳۱ میلیارد ریالی در رتبه دوم واحدهای گردشگری متضرر قرار گرفت.

صادقی همچنین با بیان اینکه صنعت گردشگری بوم گردی نیز طی سال جاری بیش از ۲۱ میلیارد ریال متضرر شده، افزود: میزان زیان غذاخوری‌های بین راهی نیز نزدیک ۱۲ میلیارد ریال برآورد شده است.

حمایت از صنعت گردشگری آذربایجان‌غربی در سه فاز جداگانه

معاون هماهنگی امور اقتصادی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه دولت در سه فاز در حمایت از صنعت گردشگری استان وارد عمل شده است، گفت: در فاز اول حمایتی برای۳۱ پرونده به ارزش ۴۱ میلیارد و ۸۲۸ میلیون ریال تسهیلات بانکی پرداخت شد و ۲۲ فقره پرونده نیز به ارزش کلی سه میلیارد و ۲۳۸ میلیون ریال در دست بررسی برای پرداخت تسهیلات است.

وی افزود: فاز اول این طرح حمایتی شامل ۳۲۳ نفر شاغل در صنعت گردشگری آذربایجان‌غربی می‌شود.

"صادقی" گریزی به فاز دوم این طرح حمایتی نیز کرد و افزود: در این فاز نیز ۱۰۴ پرونده امهال بیمه کارفرمایی، ۱۰۷ پرونده امهال مالیاتی، ۱۰۴ پرونده امهال هزینه انشعابات و ۱۰۰ پرونده امهال بازپرداخت اقساط بانکی تشکیل و حمایت‌های لازم انجام شد.

وی، اقدامات انجام شده در فاز سوم طرح حمایت از صنعت گردشگری در آذربایجان‌غربی را مختص دفاتر خدمات مسافرتی و بوم گردی عنوان کرد و اظهار داشت: در همین راستا پنج پرونده تشکیل و ۲ میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.

وی ادامه داد: البته در حالت کلی ۹۵ پرونده دیگر در فاز سوم این بسته حمایتی به ارزش ۷۰ میلیارد و ۶۹۷ میلیون ریال تشکیل و در دست بررسی بانک‌ها برای پرداخت می‌باشد.

بهره مندی تنها ۱۰.۳۱ درصد از واحدهای اقامتی آذربایجان‌غربی از تسهیلات حمایتی

"جلیل جباری" مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی در گفت وگو با ایرنا با بیان اینکه ۶۴.۲۷ درصد از واحدهای اقامتی استان در سامانه کارا- کرونا ثبت نام کردند، گفت:  در کل ۱۰.۳۱ درصد از واحدهای اقامتی استان تاکنون موفق به دریافت تسهیلات بنگاه‌های آسیب دیده از کرونا شدند.

وی افزود: ۵۳.۹۶ درصد از واحدهای اقامتی آذربایجان‌غربی با وجود ثبت نام در سامانه موفق به دریافت تسهیلات نشده اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی همچنین به ثبت نام ۶۹.۳۹ درصد از دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری استان در سامانه کارا- کرونا اشاره کرد و اظهار داشت: ۲۶.۷۳ درصد از این دفاتر موفق به دریافت تسهیلات حمایتی شدند.

جباری اظهار داشت: این میزان خسارت از اوایل شیوع کرونا از اسفندماه سال گذشته تاکنون به مجموعه فعالان گردشگری اعم از هتل‌دارها، آژانس‌های مسافرتی، واحدهای بوم‌گردی، موسسات آموزشی و راهنمایان گردشگری که به نوعی در این حوزه فعالیت دارند وارد شده است.

وی افزود: دولت برای حمایت در این حوزه حمایت‌هایی را ابلاغ کرده است که شامل امهال تسهیلات بانکی، امهال پرداخت حق بیمه و مالیات و امکان استفاده از تسهیلات، که فعالان گردشگری می‌توانند از آن استفاده کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی اضافه کرد: علاقه‌مندان می‌توانند برای مدیریت این شرایط با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی از انجام سفرهای هوشمند به صورت کاملا مدیریت‌ و برنامه‌ریزی شده بهره ببرند.

جباری گفت: سال گذشته، سال خوبی از نظر برنامه‌های توسعه گردشگری در آذربایجان‌غربی بود به طوری که میانگین اشغال هتل‌های استان ۶۰ درصد شد ولی امسال با شیوع کرونا خسارت‌های چشمگیری را در این بخش شاهد بودیم به‌طوری که این میزان به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.

وی ادامه داد: هم‌اینک در سطح این استان پنج هزار و ۵۰۰ تخت اقامتی با بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ اتاق اقامتی در درجه‌های مختلف و حدود ۹۳ مرکز اقامتی فعال است که سالانه بیش از یک میلیون نفر مسافر در آنها اقامت می‌کنند.

 کاهش ۹۷ درصدی اقامت مسافران خارجی در آذربایجان‌غربی

"اکبر قاسمی" معاون گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی در گفت و گو با ایرنا با اعلام اینکه میزان اقامت مسافران خارجی در استان بیش از ۹۷ درصد کاهش یافته است، گفت: در ۹ ماهه سال گذشته ۲۹۷ هزار و ۸۵۲ مسافر خارجی در آذربایجان‌غربی اقامت داشتند که این رقم در مدت مشابه امسال به کمتر از ۶ هزار و ۸۵۷ نفر رسیده است.

اقامت گردشگران داخلی در آذربایجان‌غربی ۸۴.۱ درصد کاهش یافت

وی با بیان اینکه میزان اقامت گردشگران داخلی نیز تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفته و کاهش چشم گیری داشته است، افزود: طی ۹ ماه سال جاری ۶۲ هزار و ۴۲۱ گردشگر داخلی در آذربایجان‌غربی اقامت داشته است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸۴.۱ درصد کاهش یافته است.

کاهش ۹۲.۷ درصدی اقامت گردشگران در آذربایجان‌غربی

معاون گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی بیان کرد: میزان اقامت گردشگران در این استان نسبت به سال گذشته ۹۲.۷ درصد کاهش یافته است.

"قاسمی" با اشاره به اینکه میزان اقامت در هتل‌های آذربایجان‌غربی پس از شیوع ویروس کرونا در اوایل سال جاری ۹۲ درصد کاهش یافته است، گفت: میزان اقامت در مهمانپذیرها ۸۸.۱ درصد، هتل آپارتمان‌ها ۸۵.۶ درصد، بوم گردی ۶۷. ۶ درصد، اقامت در واحدهای وابسته به وزارت میراث فرهنگی ۸۹.۹ درصد، اقامت در تاسیسات آموزش و پرورش و ادارت دولتی ۹۲.۷ درصد کاهش یافته است.

وی با اشاره به کاهش چشم گیر بازدید گردشگران از مراکز تفریحی و توریستی آذربایجان‌غربی مدعی شد که تعداد این بازدید ها در سال جاری درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸۵.۴ درصد کاهش یافته است.

معاون گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی همچنین با بیان اینکه طی سال جاری ۹۵ هزار و ۷۲۶ مورد بازدید از موزه‌ها و اماکن تاریخی ارومیه به ثبت رسیده است، گفت: این تعداد بازدید در این مدت نشانگر کاهش ۷۶.۳ درصدی است که نشات گرفته از محدودیت‌های کرونایی می‌باشد.

افزایش بازدیدهای نظارتی از اماکن گردشگری آذربایجان‌غربی

وی با تاکید بر اینکه شیوع ویروس کرونا سبب شده تا بازدیدهای نظارتی از اماکن گردشگری آذربایجان‌غربی افزایش یابد، اظهار داشت: کل بازدیدهای نظارتی در ۹ ماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گدذشته ۱۰.۴ درصد افزایش یافته و به سه هزار و ۱۲۸ مورد بازدید رسیده است.

هرچند شیوع ویروس کرونا در آذربایجان‌غربی شیب ملایمی به خود گرفته ولی به نظر می‌رسد لازمه رعایت پروتکل‌های بهداشتی سبب می‌شود که صنعت گردشگری استان همچنان در رکود به سر ببرد.

با توجه به اینکه عمده آمار حضور گردشگران در آذربایجان‌غربی در سفرهای نوروز به ثبت می‌رسد، انتظار می‌رود در صنعت گردشگری این استان در سال آتی نیز روزهای سختی خواهد داشت.

آذربایجان‌غربی دارای بیش از هزار و ۶۰۰ اثر طبیعی و تاریخی ثبت ملی بوده و ۲ اثر تاریخی این استان شامل مجموعه میراث جهانی "تخت سلیمان" تکاب و "قره‌کلیسا" در چالدران در فهرست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

کاخ موزه باغچه‌جوق، عمارت کلاه‌فرنگی، سه‌گنبد ارومیه، غار سهولان مهاباد، خان‌تختی سلماس، مقبره شیخ صدرالدین چالدران، کلیسای ننه‌مریم ارومیه، قلعه‌بسطام، مسجد سردار، بازار تاریخی ارومیه، خانه انصاری، تپه‌حسنلو، تالاب کانی‌برازان مهاباد و روستای چورس از جمله آثار تاریخی آذربایجان‌غربی به شمار می‌رود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha