به گزارش ایرنا، پیشرفت علم و فناوری در کنار گسترش اقتصاد و صنعت یکی از راهکارهای رشد کشور است که میتواند شتاب توسعه در دیگر بخش ها را نیز بیشتر کند.
موضوع دانش بنیان و توسعه آن در تمامی بخش های توسعه ای کشور بسیار مورد تاکید بوده و همواره در مساله بنیادین اقتصاد مقاومتی نیز به عنوان مهمترین راهکار پیشرفت کشور به شمار میرود.
یکی از رویکردهایی که در حوزه علم و فناوری توسط دولت تدبیر و امید مورد توجه قرار دارد، اجراییسازی و بهرهبرداری از ظرفیتهای کامل قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و حرکت به سمت خلق دستاوردهای اقتصادی در راستای نیل به اهداف جهش اقتصادی بوده است.
توجه به توسعه واحدهای فناور و دانش بنیان، ایجاد ارتباط بین این واحدها و توسعه صنعتی، همواره در دستور کار دولت تدبیر و امید قرار داشته است که این مهم با سرعت و شتاب زیادی در سال های اخیر در آذربایجان غربی دنبال میشود.
آذربایجان غربی همانند سایر استانها نیاز بسیار زیادی به توسعه دانش بنیان و فناورانه دارد تا از این طریق، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و ماندگار بخش زیادی از عقب رفتگی های سالهای طولانی گذشته را جبران کند که در این راستا فعالیت شرکتهای فناور و دانش بنیان در این استان به همت دولت تدبیر و امید رشد هفت برابر داشته است.
افزایش هفت برابری شرکتهای دانش بنیان در آذربایجانغربی
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با اشاره به اینکه ۱۲۰ شرکت فناور و دانش بنیان در این استان فعال است، گفت: با این آمار تعداد شرکتهای دانش بنیان فعال در آذربایجانغربی در دوره دولت تدبیر و امید بیش از هفت برابر افزایش یافته است.
علی محمد نیکبخت اضافه کرد: تولیدات این شرکتها در زمینههای برق و الکترونیک، صنعت ساختمانی، کشاورزی، تولید و اتوماسیون، شیمی و پلیمر، اکوتوریسم منابع طبیعی و محیط زیست و انرژیهای نوین زیست فناوری است.
وی بیان کرد: مجموعه پارک علم و فناوری به صورت حرفهای و با هدف توسعه نوآوری و انجام کارهای دانشبنیان در حال فعالیت است تا بتواند نیاز آذربایجان غربی را با بهرهمندی از جوانان نخبه فراهم کند.
فعالیت ۵۰۰ جوان مبتکر در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی
نیکبخت با اشاره به اهمیت به تفکر و تولیدات جوانان در آذربایجان غربی گفت: ۵۰۰ نفر از جوانان این استان در شرکتهای فن آور به صورت مستقیم فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه بخش عمدهای از این شرکتها در میاندوآب در جنوب آذربایجان غربی و پارک علم و فناوری در مرکز استان مستقر است، اضافه کرد: دولت تدبیر و امید تمامی تلاش خود را برای جذب نخبگان و به کارگیری آنان در توسعه کشور به ویژه در این استان به کار گرفته است.
راهاندازی ساختمان علم و فناوری ارومیه
در راستای رشد فعالیت شرکتهای فناور و دانش بنیان، توسعه زیرساختهای این بخش نیز مورد حمایت بوده و ساختمان علم و فناوری ارومیه با پیشبینی اشتغالزایی برای ۷۵۰ نفر در شهریور امسال اجرایی و ظرفیت آن برای استقرار ۶۳ واحد فنآور در آذربایجان غربی طراحی شده است.
به گفته رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی ۶ واحد آزمایشگاه نیز برای فعالیت واحدهای فنآور در این ساختمان احداث شده است که نقش بسزایی در کمک به رشد واحدها خواهد داشت.
نیکبخت ادامه داد: این ساختمان در زمینی به مساحت هفت هزار و ۶۰۰ مترمربع احداث و برای اجرای آن بیش از ۱۶۱ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
در راستای تخصصی کردن فعالیت شرکتهای فناور و مشخص کردن محل معین برای هر حوزه فعالیت مرکز نوآوری امنیت اطلاعات شهر هوشمند نیز در آذربایجانغربی راهاندازی شده است.
۶ واحد فناور در مرکز شهر هوشمند آذربایجانغربی مستقر شد
رییس پارک علم و فناوری آذربایجانغربی همچنین با اشاره به اقدامات کاربردی در راستای توسعه اقدامات با محوریت شهر هوشمند گفت: ۶ واحد فناور در مرکز نوآوری امنیت اطلاعات این شهر در استان هفته گذشته مستقر شده است.
نیکبخت اظهار داشت: این مجموعه ظرفیت استقرار ۱۲ واحد فناوری فعال در حوزه شهر هوشمند را دارد و این مرکز نو آوری در زمینی به مساحت ۴۰۰ مترمربع در دانشگاه ارومیه احداث شده است.
به گفته وی، بخش دیگر این مرکز نیز در مجموعه پردیس دانشگاه ارومیه واقع شده و قدمت تاریخی دارد که ساختمان علوم برای تبدیل به محلی برای استقرار مراکز نوآوری و فناوری آذربایجان غربی ترمیم شده است.
وی اظهار داشت: برای راهاندازی مرکز نوآوری امنیت اطلاعات شهر هوشمند آذربایجان غربی پنج میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون فعالان این حوزه استقبال خوبی از راهاندازی این مرکز داشته اند، اضافه کرد: توسعه کسب و کارهای شهر هوشمند از مهمترین اهداف راهاندازی این مجموعه با همکاری دانشگاه ارومیه است.
اما جدا از توسعه زیرساختی برای استقرار و فعالیت شرکتهای فناور و دانش بنیان باید محلی برای عرضه محصولات تولیدی این شرکتها در نظر گرفته شود و دراین راستا فنبازار منطقهای آذربایجانغربی راهاندازی شده تا فناوران برای بازاریابی محصولات خود دچار مشکل نشوند.
محصولات قابل عرضه در فنبازار آذربایجانغربی به ۵۳ مورد رسید
کارگزار فنبازار منطقهای آذربایجانغربی با اشاره به اینکه محصولات قابل عرضه دانش بنیان در این استان به ۵۳ محصول رسیده است، گفت: تعداد محصولات نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۵۰ درصدی داشته است.
آرش انصاری افزود: این محصولات در بخشهای مختلف نرمافزاری، زیست محیطی و انواع حسگرهای هوشمند توسط این شرکتها در این سایت به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین تاکنون ۳۹ شرکت فناور و دانشبنیان در سایت فنبازار منطقهای آذربایجان غربی نام نویسی کرده و محصولات خود را عرضه میکنند که این آمار نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد رشد دارد.
کارگزار فنبازار منطقهای آذربایجانغربی با اشاره به اینکه ۴۴۷ کاربر در سایت فنبازار منطقهای استان به آدرس http://urmia.techmart.ir ثبتنام کردهاند، بیان کرد: در بخش کاربران نیز در مقایسه با مدت مشابه پیش از این رشد ۶۰ درصدی را شاهد هستیم.
انصاری اظهار داشت: شرکتهای فناور و دانشبنیان میتوانند برای توسعه فروش و صادرات محصولات خود در این سامانه ثبتنام کنند زیرا هر محصولی که در این سامانه ثبت شود، در همه کشور قابل مشاهده است.
وی بیان کرد: سرعتبخشی در فرآیند مبادله فناوری بین عرضهکنندگان و متقاضیان فناوری از اهداف راهاندازی فنبازار مجازی است.
وی اظهار داشت: سامانه فنبازار فرصتی را برای صاحبان فناوری محصولات فراهم میکند تا محصول خود را معرفی کنند.
کارگزار فنبازار منطقهای آذربایجانغربی بیان کرد: آشنایی متقاضیان فناوری با محصولات عرضه شده و بیان نیازهای فناورانه به تولیدکننده محصولات فناور از دیگر ویژگیهای این سایت مجازی است و در حقیقت پیدا کردن، شناختن نواقص و نیازمندیهای چرخه تولید، سرمایه و فروش عمدهترین کاری است که برعهده کارگزار فنبازار قرار دارد.
انصاری ادامه داد: سایت جدیدی نیز با لینک http://www.tavaniran.ir و با هدف اعلام مشخصات فنی و نیازمندیهای واحدهای تولیدی راهاندازی شده است و شرکتها میتوانند در این سایت ثبت نام کرده و مشخصات فنی و توان تولیدی خود را بارگذاری کنند.
حل مشکلات مالی شرکتهای فناور و دانش بنیان مورد توجه دولت
در کنار توسعه زیرساختها و فراهم کردن زمینه فعالیت فناوران و شرکتهای دانش بنیان، مسوولان حل مشکلات مالی این بخش را نیز مورد توجه قرار دادهاند به گونهای که استاندار آذربایجانغربی دراین رابطه گفت: مشکل تامین مالی شرکتهای فناور از جمله مشکلاتی است که فعالان این بخش را درگیر خود کرده است؛ در همین راستا نیز دولت عزم جدی برای رفع آن دارد.
محمدمهدی شهریاری اظهار داشت: شرکتهای دانش بنیان شاه کلید تقویت رابطه بین صنعت و دانشگاه هستند که میتوانند بسیاری از مشکلات کشور را حل و فصل کنند.
وی افزود: در امر توسعه شرکتهای دانش بنیان و تولید محصولات، عملکرد خوبی را در سالهای اخیر شاهد هستیم که این روند باید ادامه دار باشد.
استاندار آذربایجانغربی با اشاره به مشکلات شرکتهای فناور، بیان کرد: روند اخذ مجوزهای لازم در بخشهای مختلف از مشکلات اصلی و پیشروی شرکتهای دانش بنیان است که برای توسعه فعالیتها باید این روند تسهیل شود.
پارک علم و فناوری آذربایجانغربی با هدف بسترسازی برای تولید ثروت از طریق علم و فناوری تاسیس شده است.
این نهاد به عنوان یکی از ارکان مهم شکلگیری و توسعه اقتصاد دانش بنیان تلاش میکند تا با استفاده از موقعیت ممتاز همجواری با سه کشور آسیایی و اروپایی و دارا بودن هفت مرز رسمی در سطح کشور به حمایت همه جانبه از شرکتهای مبتنی بر دانایی و خلاقیت و جذب سرمایهگذار بپردازد
این پارک در تلاش است تا زمینه تجاریسازی و بازاریابی ایدههای نوآورانه و فناورانه را فراهم کند و نقش کلیدی در یاری رساندن به حضور فعال این شرکتها در سطوح ملی و بینالمللی داشته باشد.
همچنین با تقویت شرکتهای دانشبنیان و توانمند شدن کشور در رفع نیازهای داخلی به ویژه محصولات راهبردی، تحریمها خودبهخود بیاثر خواهد شد و کشورهای مختلف چارهای جز تعامل و دادوستد اقتصادی با ایران نخواهند داشت.
البته نخستین مرکز نوآوری حوزه کشاورزی هم با توافق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت جهاد کشاورزی با هدف رفع نیازهای فناورانه این حوزه توسط دانش بنیانها قرار است به زودی در آذربایجان غربی راه اندازی شود.
نظر شما