به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری دولتی عمان، در فرمان اول «هیثم بن طارق»، بر بازسازی شورای دفاعی به ریاست سلطان عمان به عنوان فرمانده عالی نیروهای مسلح تأکید و اعلام کرد که معاون نخستوزیر در امور دفاعی، وزیر دیوان سلطانی و رئیس دفتر فرمانده عالی نیروهای مسلح، رئیس اداره ارتباطات و هماهنگی دیوان، رئیس امنیت داخلی، رئیس پلیس و بازرس کل گمرک و رئیس ستاد نیروهای مسلح، عضو این شورای بازسازی شده، هستند.
طبق این فرمان، شورای دفاع بازسازی شده، اختیار بررسی همه موضوعات مربوط به حفاظت از امنیت کشور را دارد و در صورت نیاز برای اعلام بسیج عمومی جلسه برگزار خواهد کرد؛ بدون اینکه کوچکترین خللی در دیگر اختیاراتش مربوط به قوانین و قواعد سلطانی ایجاد شود.
در فرمان دوم سلطان بن طارق بر بازسازی شورای امنیت ملی به ریاست وی و عضویت وزیر دیوان سلطانی و رئیس دفتر فرماندهی عالی نیروهای مسلح، رئیس دستگاه ارتباطات و هماهنگی دفتر سلطانی، رئیس دستگاه امنیت داخلی و رئیس پلیس و بازرس کل گمرک و رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح عمان تأکید کرد. این شورا همچنین در صورت لزوم میتواند عضویت غیر از این اعضا را نیز درخواست کند.
طبق این فرمان، شورای امنیت ملی عمان نیز این اختیار را دارد که برای بررسی همه عرصههای مربوط به امنیت ملی کشور وارد شود و حسب صلاحدید، جلساتی را به ریاست سلطان عمان و یا وزیر دیوان سلطانی که ریاست دفتر فرماندهی کل نیروهای مسلح را بر عهده دارد، برگزار کند.
فرمان سوم سلطان عمان نیز مربوط به عزل و نصبهای امنیتی و نظامی است که بیشتر آن شخصیتهای عضو تشکیلات شورای دفاع هستند که از جمله آن سرتیپ «ناصر بن صالح المعولی» است که به درجه سرلشکری ارتقا یافته و به عنوان دبیرکل شورای امنیت ملی دفتر سلطانی منصوب شده است.
قابل ذکر است که دو شورای دفاع ملی و امنیت ملی عمان، دو شورای عالی ویژه امور دفاعی و امنیتی کشور هستند که در تصمیمگیریها مهم ویژه سلطنت بخصوص امنیتی و راهبردی به این دو شورا رجوع میشود.
ناظران بر این باروند که بازسازی دو شورای نامبرده همراه با ترفیع درجه نظامی و امنیتی جدید برخی افراد، گامی در مسیر نظام جدید حکومتی است که اخیرا از سوی سلطان عمان اعلام شده است و به دنبال تقویت و ثبیت آن است، به خصوص اینکه «ذی یزن بن هیثم» پسر بزرگ بن طارق به عنوان ولیعهد عمان معرفی شده است و طبق این نظام جدید، حکومت عمان «عملا» منحصر به فرزندان سلطان هیثم بن طارق خواهد بود.
سلطان عمان پیشتر نیز با انتصاب سمت ولیعهدی برای اولین بار در تاریخ معاصر سلطنت این کشور، یک نظام جدید حکومتی را که انتقال پایدار قدرت را تضمین میکند، تشکیل داد. طبق این نظام حکومتی جدید قدرت عمان به فرزندان سلطان هیثم بن طارق خواهد رسید.
هیثم بن طارق سلطان عمان حدود یک ماه پیش دو فرمان سلطنتی برای «مجلس عمان» و «تنظیم قانون اساسی» این کشور نیز صادر کرد که شامل ایجاد ساز و کاری مشخص و پایدار برای انتقال قدرت در سلطنت و تعیین ولیعهد است.
دستور هیثم بن طارق برای تغییر قانون اساسی در واقع دوره جدیدی از حکمرانی بر مبنای انتقال عمودی قدرت از پدر به پسر و به صورت نظاممند در این کشور آغاز خواهد شد.
سلطان عمان اواخر دی ماه نیز با صدور فرمانی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور و چند تن دیگر از فرماندهان نظامی را تغییر داد و با صدور فرمانهای سلطنتی سرلشکر «عبدالله بن خمیس بن عبدالله الرئیسی » را به عنوان رئیس ستاد نیروهای مسلح عمان منصوب کرد.
سرلشکر بن خمیس الرئیسی پیش از این با درجه سرتیپی و بر اساس فرمان سلطنتی در سال ۲۰۰۸ میلادی به عنوان فرمانده نیروی دریایی عمان منصوب شده بود.
پیش از وی سرلشکر «احمد بن حارث بن ناصر النبهانی» ریاست ستاد نیروهای مسلح عمان را برعهده داشت و از سال ۲۰۰۳ به این سمت منصوب شده بود.
سلطان عمان همچنین سرتیپ خلبان «خمیس بن حماد بن سلطان الغافری» را به درجه سرلشکری ارتقا داد و به عنوان فرمانده نیروی هوایی این کشور منصوب کرد.
پیش از این سرلشکر خلبان «مطار بن علی بن مطر العبیدانی» از ژانویه سال ۲۰۱۲ میلادی و بر اساس فرمان سلطنتی به عنوان فرمانده نیروی هوایی عمان منصوب شده بود.
همچنین هیثم بن طارق با ارتقای درجه «سیف بن ناصر بن محسن بن حمید الرحبی» از سرتیپی به سرلشکری، وی را به عنوان فرمانده نیروی دریایی عمانی منصوب کرد تا جایگزین سرلشکر بن خمیس الرئیسی شود که به عنوان رئیس ستاد نیروهای مسلح این کشور منصوب شده بود.
سلطان عمان طی حکم دیگری سرتیپ «مهندس صالح بن یحیی بن مسعود المسکری» را به درجه سرلشکری ارتقا داد و به عنوان فرمانده دانشکده دفاع ملی این کشور منصوب کرد. پیش از این و از سال ۲۰۱۳ سرلشکر «سالم بن مسلم بن علی قطن» به عنوان اولین فرمانده پس از تاسیس این دانشکده، این سمت را در اختیار داشت.
بر اساس اعلام رسانههای عمان «محمد بن ناصر بن علی الزعابی» نیز به عنوان دبیرکل وزارت دفاع جایگزین «محمد بن ناصر بن محمد الراسبی» شد که از ۱۶ فوریه ۲۰۱۴ بر اساس فرمان سلطنتی به این سمت منصوب شده بود، شد. بن ناصر الزعابی پیش از این مدیر کل هواپیمایی کشوری که بر اساس فرمان سلطنتی نام آن به «سازمان هواپیمایی کشوری» تغییر یافت، بود.
هیثم بن طارق آل سعید بیستم دی ماه سال ۱۳۹۸ به عنوان سلطان جدید عمان معرفی شد و چند روز بعد نیز رسما جانشین سلطان قابوس شد. سلطان قابوس فرزندی نداشت و از همین روی، اسعد، هیثم و شهاب ، پسر عموهای سلطان قابوس بالقوه شانس جانشینی وی را داشتند. انتخاب هیثم در حالی صورت میگیرد که تمامی گمانه زنیها از انتخاب «اسعد بن طارق آل سعید» حکایت داشت.
نظر شما