به گزارش ایرنا، در همین راستا "سی جی تی ان" تلویزیون انگلیسی زبان چین، سیاست های اعلامی «جو بایدن» در مورد موضوعاتی مانند بازگشت به توافق نامه آب و هوایی پاریس و متوقف کردن روند خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت را ستوده و اتخاذ چنین سیاست هایی را بیانگر رویکرد جدید این کشور در تعامل با جهان معرفی کرده است.
در این گزارش آمده است ،کمتر از یک هفته پس از آغاز بکار جو بایدن، تصمیم این کشور برای بازگشت ایالات متحده به توافقنامه آب و هوایی پاریس ۲۰۱۵ و تعیین جان کری به عنوان نماینده آمریکا در این سازمان نشان می دهد سیاست خارجی آمریکا در مسیر تغییر قرار گرفته است.
شینهوا خبرگزاری رسمی چین هم در گزارشی ضمن پرداختن به برخی از موارد سیاست خارجی آمریکا در دوران بایدن نوشت: روابط اروپا و ایالات متحده که چهار سال گذشته، دست کم، مناقشه انگیز بوده است به نظر می رسد با روی کار آمدن بایدن تغییر می کند.
این گزارش با اشاره به احتمال بهبود روابط آمریکا و اروپا نوشته است آیا فقط به این دلیل که یک مرد جدید در کاخ سفید روی کار آمده است همه زخم ها التیام یافته اند و هر دو طرف آماده همکاری با یکدیگر برای ایجاد یک نظم جدید جهانی هستند؟ یا آیا اروپا که اکنون طعم استقلال واقعی را چشیده است، آماده است تا مسیر خود را در پیش بگیرد؟
شینهوا از لغو فرمان محدودکننده علیه اتباع برخی کشورهای مسلمان توسط بایدن به عنوان یکی دیگر از نمادهای تغییر سیاست خارجی آمریکا یاد کرده و نوشته است: بایدن قصد دارد بخشی از اعتبار از دست رفته آمریکا را بازگرداند.
روزنامه ژاپن تایمز ژاپن هم در گزارشی به بررسی سیاست خارجی ترامپ پرداخته و نوشته است اگرچه سیاست خارجی بایدن با ترامپ متفاوت است اما تصور نکنید با روی کار آمدن بایدن سیاست خارجی آمریکا یک روزه تغییر خواهد کرد.
گزارش به سخنان «آنجلا مرکل» صدر اعظم آلمان در ارتباط با رابطه کشورش با آمریکا پرداخته و به نقل ازوی نوشته است: فکر نکنید همه چیز بین کشورش و دولت جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا شیرین و راحت خواهد بود. فکر نکنید که از فردا فقط هماهنگی بین ما وجود خواهد داشت بلکه اختلافات همچنان در مورد چگونگی حل مسایل بین المللی و حتی دو جانبه باقی خواهد ماند.
ژاپن تایمز همچنین به واکنش نخست وزیر ژاپن به مراسم تحلیف بایدن پرداخته و نوشته است که سوگا در توییتر نوشته بود: «من مشتاقانه منتظر همکاری با شما و تیم شما برای تقویت اتحاد و تحقق پیمان هند و اقیانوس آرام آزاد و باز هستم» این یادداشت بسیار شبیه بیانیه دبیرکل ناتو بود که نوشت «مشتاق همکاری نزدیک با رئیس جمهور بایدن هستم تا اتحاد قوی ما را حتی قوی تر و مناسب تر برای آینده کند. نخست وزیر انگلیس بوریس جانسون، نخست وزیر کانادا جاستین ترودو و حتی سفیر چین در ایالات متحده هم اعلام کردند که آنها نیز «مشتاق همکاری با دولت جدید هستند» این لیست میتواند ادامه داشته باشد موضوعی که بیانگر تغییر در سیاست های آمریکا است.
در ادامه این مطلب آمده است: با این حال مطمئن باشید که هدف هرکدام از این کشورها «همکاری برای همکاری» نیست بلکه هدف از انجام این کار «تقویت و حفظ منافع ملی» است. هیچ دولتی خود را زیر فرمان دیگری نمی برد مگر اینکه این فرمان در خدمت اهداف گسترده تری باشد یا اینکه دولت چنان فاسد باشد که تصمیمات و منافع شخصی را بر منافع ملی مقدم بداند.
ژاپن تایمز می افزاید: به همین دلیل اصرار رئیس جمهوری سابق آمریکا بر سیاست خارجی «اول آمریکا» بسیار بی معنی بود. رهبران جهان نیازی به یادآوری نداشتند که «باید کشورهای خود را در اولویت قرار دهند».
در ادامه این گزارش آمده است: بایدن در مساله سیاست خارجی یک سنت گرا است هرچند اعتراف می کند که مشارکت ها و روابط بین الملل باید متناسب با زمان کنونی، به روز شوند. اولین چالش برای تیم جدید بایدن که متشکل از بسیاری از پیشکسوتان دولت اوباما است مقاومت در برابر غریزه است تا سیاست خارجی را از همانجا که چهار سال پیش متوقف شده بود دوباره از سر بگیرند.
«ماری اسلاوت» مدیرعامل آمریکای جدید که یک اتاق فکر در واشنگتن است و مدیر سابق ستاد برنامه ریزی وزارت امور خارجه آمریکا به این روزنامه گفته است که «این مسایل به این معنی است که ایالات متحده بیشتر از صحبت کردن باید به گوش دادن ادامه دهد.»
ژاپن تایمز می افزاید: بر اساس سنت گرایی بایدن، آسیا باید مرکز و محوریت اتحاد آمریکا باشد در همین راستا دولت جدید امریکا باید در سه محور به تعادل برسد: «تعادل مناسب بین سیاست داخلی و خارجی؛ روش مناسب برای تقسیم مسایل با متحدان و شرکا و ترکیبی پایدار از تعامل و رقابت با چین».
کوریا هرالد از رسانه های کره جنوبی هم در تحلیلی با اشاره به آرزوی مردم آمریکا با عنوان «رویای آمریکایی» نوشت: اکنون، مردم با روی کار آمدن بایدن امیدوارند که رویای اصلی آمریکایی ها دوباره امکان پذیر باشد. در واقع آمریکا به دلیل رویای آمریکایی عالی است اما متأسفانه دولت ترامپ با لغو رویای آمریکایی، افسانه های مردم آمریکا را نابود کرد.
گزارش می افزاید: در اصل، آمریکا کشوری است که توسط مهاجران تاسیس شده است. بنابراین همه آمریکایی ها، مهاجر یا از فرزندان مهاجران هستند بنابراین، امری پوچ است که آمریکا سیاست های ضد مهاجرتی را اعمال کند موضوعی که بایدن وعده خلاف آن را داده است.
کوریا هرالد نوشته است: متأسفانه دولت ترامپ رویاها و ایده های بنیانگذاران آمریکا را رعایت نکرد در همین راستا عجیب نبود که دولت ترامپ از جهانی سازی سرپیچی کرد و از نقش سنتی آمریکا به عنوان رهبر جهان و حافظ صلح بین المللی صرف نظر کرد. وقتی آمریکا در زمان ترامپ سیاست عدم مداخله و انزوا را در پیش گرفت، سرزمین رویایی که بسیار مورد تحسین قرار گرفته بود، به ناچار جذابیت و احترام خود را در جامعه بین المللی از دست داد.
این گزارش در ادامه با رد سیاست های خارجی ترامپ به ضرورت احیا این سیاست های توسط بایدن پرداخته و نوشته است: بایدن باید با همه گیری جهانی و رو به گسترش کرونا که منجر به خسارات جانی بسیاری شده و اقتصاد آمریکا را به شدت تحت تأثیر قرار داده است مقابله کند. علاوه بر این، دولت جدید باید زخم های روحی و روانی که آمریکا را از هم پاشیده است، بهبود بخشد.
کوریا تایمز از دیگر رسانه های کره جنوبی هم ضمن ابراز خوشنودی از پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا نوشت: در میان بسیاری از چالش های سیاست خارجی که ایالات متحده با آن روبرو است .روابط با کره شمالی در چهار سال آینده به عنوان یک نقطه تنش زا همچنان باقی خواهد ماند.
گزارش با اشاره به شکست سیاست های ترامپ در برابر «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی نوشت: علاوه بر کره شمالی که با چین رابطه خوبی برقرار کرد به دلیل سیاست های یکجانه ترامپ، بسیاری از کشورها ی دیگر هم به سمت چین رفته اند. چینی ها همچنین سعی در جلب کره جنوبی داشته اند.
کوریا تایمز نوشته است: ایالات متحده باید روابط امنیتی و اقتصادی خود را با همه کشورهای آسیایی به ویژه کره جنوبی، ژاپن، فیلیپین، تایلند، سنگاپور، مالزی و ویتنام تقویت کند.
گزارش می افزاید: ایالات متحده همچنین باید در سازمان های منطقه ای، توسعه اقتصادی منطقه و در تلاش های زیست محیطی و حقوقی پیرامون اقیانوس ها و دریاهای آزاد باز و تمیز، یک شرکت کننده و شریک فعال باشد. مشارکت های آسیایی-آمریکایی نیز باید توسعه تجارت، توسعه امنیت و حفظ استقلال و آزادی ملی را فراهم کند.
بر اساس این گزارش، دولت بایدن باید پایان دهنده نژادپرستی و تعصبی باشد که در دوران ترامپ اوج گرفته بود .آمریکا همچنین باید روابطش با کره جنوبی و دیگر شرکای آسیایی را به سطح جدیدی برساند. دیگر ایالات متحده «تنها ابرقدرت و برادر بزرگ» نیست.
نظر شما