نقش رسانه‌ها در هدایت فرهنگ عمومی به سمت مدیریت انرژی

تهران-ایرنا- «سلام امینی» نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: دولت و نهادهای ذیربط با همکاری رسانه ها بایستی با فرهنگ سازی و ارایه دستورالعمل‌های لازم جهت مصرف بهینه برق و سایر انرژی‌ها از مردم بخواهند که با مدیریت خانگی خود به مدیریت کلان انرژی و بویژه برق کمک کنند.

به گزارش ایرنا، مصرف برق کشور، اوایل دی ‌ماه امسال روندی افزایشی به خود گرفته و در ۲۴ دی ماه حتی از مرز ۴۱ هزار مگاوات نیز گذشت. همچنین دوام مصرف برق در کانال ۴۰ هزار مگاوات و بیشتر نیز سبب شد نگرانی‌هایی در مسوولان و متولیان برق ایجاد شود. از این رو شرایط پیش آمده سبب شد، مسوولان بیش از پیش بر اهمیت اصلاح الگوی مصرف اهمیت نهند و از مردم  بخواهند در نوع مصرف خود بازنگری کنند و در میزان مصارف خود صرفه جویی کنند. امری که باید گفت هر سال در فصل زمستان مورد توجه قرار می‌گیرد و  پس از آن به دست فراموشی سپرده می‌شود.

اهمیت توجه به این نکته یعنی لزوم اصلاح الگوی مصرف و علت قطعی هر ساله برق در فصل زمستان، سبب شد پژوهشگر ایرنا با "سلام امینی"، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به گفت و گو بنشیند.مشروح این گفت و گو  را در ذیل می‌خوانید:

انرژی‌های جایگزین و مساله آلودگی هوا

امینی در خصوص استفاده از انرژی‌های جایگزین در زمینه تهیه برق گفت: در فصل سرما ضمن اینکه نیاز به تولید انرژی گرمایشی بیشتری داریم، با مسایلی نظیر وارونگی هوا و متعاقب آن آلودگی هوا نیز مواجه هستیم. این آلودگی هوا به خاطر منابعی است که برای تهیه برق به کار می رود که از جمله آنها مازوت است. مازوت به عنوان نوعی جایگزین برای گاز است و زمانیکه گاز به اندازه کافی نباشد از مازوت برای تهیه برق استفاده می‌شود. اما بهره برداری از مازوت هم در زمستان به دلیل مواجه شدن با وارونگی دما مساله آلودگی هوا را ایجاد می‌کند.

لزوم اصلاح الگوی مصرف

این نماینده پیشین در باره لزوم اصلاح الگوهای مصرف انرژی در زمستان تاکید کرد: در فصل زمستان معمولا مصارف انرژی خصوصا در بعد خانگی افزایش می‌یابد که این امر نیازمند فرهنگ سازی است.

وی ادامه داد: متاسفانه ما فرهنگ مصرف بالای انرژی را در کشورمان داریم. در حالیکه اگر خودمان را با کشورهای همجوارمان و یا کشورهای اروپایی مقایسه کنیم، می‌بینیم میزان مصارفمان در حوزه آب، برق و گاز نسبت به میانگین آنچه در دنیا است، بالاتر است و این امر مستلزم نوعی فرهنگ سازی در اصلاح الگوی مصرف است.

امینی افزود: برای مثال در بسیاری از کشورها برق معابر و اتوبان ها تا صبح روشن نیست در حالیکه در کشور ما در موارد بسیاری برق اتوبان ها و معابر تا صبح روشن است. علاوه بر این برق خانگی نیز بسیار استفاده می‌شود. نه تنها در مورد برق، بلکه در مورد گاز نیز این مشکل وجود دارد و متاسفانه ما و مردم ما با روش های صحیح استفاده از انرژی آشنا نیستیم.

روش‌ های فرهنگ سازی

امینی درباره  راه های  فرهنگ سازی چنین توضیح داد: دولت و نهادهای ذیربط با همکاری صداو سیما، بایستی فرهنگ سازی‌های لازم را انجام دهند. زیرا بحث برق و یا گاز  موضوعات ملی است و فواید و اشکالات آن به آحاد جامعه برمی‌گردد. همین طور دولت می‌تواند از سایر رسانه‌های جمعی همچون  مطبوعات، فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به عنوان ابزار انتقال اطلاعات استفاده نماید و دستورالعمل‌های لازم را جهت مصرف بهینه برق و سایر انرژی‌ها در اختیار مردم قرار دهد و از خود مردم کمک بخواهد که با مدیریت خانگی خود به مدیریت کلان انرژی و بویژه برق کمک کنند.

وی خاطرنشان کرد: استفاده از نظرات نخبگان و اندیشمندان نیز می‌تواند مفید باشد.  حمایت از پژوهش‌های مفید در این زمینه می‌تواند راهکارهای لازم و کارشناسانه‌تری در اختیار مسوولین قرار دهد.

اقدامات مقطعی و عدم حل مسایل جامعه

امینی با تشریح  دلایل عدم موفقیت اقدامات دولت در حوزه مصرف انرژی،  تاکید کرد: متاسفانه ما به شکل مقطعی به این صورت که هر گاه دچار کمبود انرژی می‌شویم، از اصلاح الگوی مصرف و دستورالعمل‌های لازم صحبت می‌کنیم و همینکه از بحران گذشتیم دیگر فراموش می‌کنیم. دلیلش هم این است که دستگاه خاصی متولی این کار نیست تا امکانات و نیازهای کشور را بررسی کند و برنامه‌ریزی و زمانبندی‌های لازم را انجام دهد.

وی افزود: عدم وجود نهاد متولی می‌تواند نوعی بی سامانی ایجاد می کند و نتیجه‌اش گرفتاری و مواجه شدن با قطعی آب، برق و گاز در فواصلی از سال است. لذا باید علاج واقعه را قبل از وقوع انجام دهیم. نه تنها در زمینه انرژی بلکه در سایر زمینه‌ها نیز باید به این صورت باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha