هوشنگ بازوند روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به استعدادهای استان در زمینه احداث پتروشیمی و پالایشگاه و ظرفیت های خوب کرمانشاه در حوزه میدان گازی، پس از جلسات متعدد مدیریت ارشد استان با وزیر نفت، مهندس زنگنه تیمی را به سرپرستی مشاور خود به استان اعزام کرد تا مطالعات اولیه طرح احداث پتروشیمی و پالایشگاه گازی کرمانشاه انجام شود.
بازوند گفت: این تیم با بررسی های زمین شناسی ۲ میدان گازی را در منطقه شناسایی کرد؛ با توجه به اینکه یکی از این میادین گازی، بیشتر خارج از محدوده استان کرمانشاه قرار داشت ما به دنبال میدان گازی دیگر رفتیم که بین شهرستان های گیلانغرب و سرپل ذهاب در منطقه گورسفید قرار دارد.
به گفته او، پس از این بررسی ها، دکتر شریف زادگان وزیر اسبق وزارت رفاه به عنوان مدیر مطالعات پروژه و دانشگاه شهید بهشتی عنوان مشاوره مطالعات پروژه احداث پتروشیمی و پالایشگاه گازی کرمانشاه انتخاب شدند.
استاندار کرمانشاه بیان کرد: توافق شده که تا حدود ۲ ماه دیگر کار مطالعاتی این پروژه تکمیل و ارائه شود سپس وزارت نفت پشتیبانی و تدارکات لازم در منطقه گورسفید را انجام خواهد داد.
او با بیان اینکه مجموعه سرمایه گذاری وزارت نفت برای پتروشیمی و پالایشگاه گازی کرمانشاه ۲ میلیارد دلار است، گفت: یک میلیارد دلار برای پتروشیمی و یک میلیارد دلار برای پالایشگاه هزینه خواهد شد.
بازوند این میزان سرمایه گذاری را معادل ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه دانست که می تواند حدود ۹۰ هزار شغل در استان کرمانشاه ایجاد کند.
به گفته استاندار کرمانشاه، سهام پترو پالایش گازی و پتروشیمی اسلام آبادغرب به صورت کامل متعلق به وزارت نفت است و این وزارتخانه تمام سرمایه لازم برای احداث این طرح ها را تامین خواهد کرد و حتی یک ریال از آن متعلق به بخش خصوصی نخواهد بود.
آخرین وضعیت آناهیتا
بازوند همچنین درباره آخرین وضعیت احداث پالایشگاه آناهیتا نیز گفت: ۶۵ درصد از سهام این پالایشگاه متعلق به قرارگاه خاتم الانبیا است و ۳۵ درصد دیگر در اختیار شرکت پخش و پالایش فرآورده های نفتی وزارت نفت قرار دارد.
طرح احداث پالایشگاه آناهیتا دی ماه سال ۱۳۸۵ تصویب و قرار شد در چهار سال از دل بیابان ۵۷۱ هکتاری در کیلومتر ۱۵ بزرگراه کرمانشاه – همدان پالایشگاه مدرن ۱۵۰ هزار بشکهای بیرون بیاید؛ طرحی که امید می رود این بار وارد مرحله عملیاتی شود و در موعد مقرر به بهره برداری برسد.
پتروشیمی چهارم، بیکاری اسلامآبادغرب را ریشهکن میکند
استاندار کرمانشاه همچنین با اشاره به آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی اسلام آبادغرب گفت: این طرح هم اکنون در مرحله تسطیح زمین محل پروژه قرار دارد و به زودی مناقصه قرارداد EPC (مهندسی، تامین تجهیزات و اجرا) آن نیز برگزار میشود.
او درباره میزان سرمایه گذاری برای احداث پتروشیمی چهارم استان کرمانشاه گفت: میزان سرمایه گذاری این طرح با ارز ۴۲۰۰ تومانی حدود هفت هزار میلیارد تومان و با نرخ ارز آزاد حدود ۲۲ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود که زمینه ساز یک تحول اقتصادی در منطقه است.
به اعتقاد بازوند، بهره برداری از پتروشیمی اسلام آبادغرب می تواند کل مشکل بیکاری این شهرستان را که یک معضل قدیمی است، حل کند.
اجرا، از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳
بازوند گفت: عملیات اجرایی طرح پتروشیمی اسلامآبادغرب آغاز شده و سه پروژه دیگر هم تا پیش از خرداد ماه سال آینده وارد مرحله اجرایی خواهند شد.
آنچنان که مدیریت ارشد استان کرمانشاه گفت: پتروشیمی اسلام آبادغرب و پالایشگاه آناهیتا باید طی سه سال به بهرهبرداری برسند اما زمان بهره برداری طرحهای پتروشیمی و پالایشگاه گازی پس از پایان مطالعات اولیه اجرای طرح مشخص می شود.
تشکیل ستاد پیگیری طرحها
استاندار کرمانشاه همچنین از تشکیل یک ستاد در استان کرمانشاه برای پیگیری احداث و رفع موانع و مشکلات این چهار پروژه ملی خبر داد و گفت: این ستاد پیشنهاد ما به وزیر نفت بود که با تایید مهندس زنگنه تشکیل شده و هر ۱۵ روز یکبار در استانداری کرمانشاه تشکیل می شود و در آن گزارش لازم درباره پیشرفت و موانع این چهار پروژه بزرگ ارائه و پیگیری میشود.
به گفته بازوند، تعدادی از اساتید دانشگاه، جمعی از فعالان بخش خصوصی و مسوولان ارشد استان از اعضای ستاد پیگیری اجرا و رفع موانع احداث چهار پروژه پتروپالایشگاه گازی، پتروشیمی اسلامآبادغرب و پالایشگاه آناهیتا هستند.
کاهش چشمگیر بیکاری
استاندار کرمانشاه با اشاره به سند جامع اشتغال استان کرمانشاه گفت: طبق این سند تا پایان سال ۱۴۰۰ باید نرخ بیکاری استان به نرخ میانگین کشوری برسد اما به اعتقاد من با اجرای این چهار پروژه ملی حتی میتوانیم نرخ بیکاری را به کمتر از میانگین کشوری برسانیم.
بازوند گفت: اگر این پروژه ها در مورد مقرر به نتیجه و بهره برداری برسند، می توان گفت که دولت تدبیر و امید توانسته است عقب ماندگی استان کرمانشاه در نتیجه جنگ تحمیلی را جبران کند به ویژه اینکه بحران بزرگ زلزله که می توانست یک چالش جدی برای استان و کشور باشد، با حمایت ویژه دولت منجر به توسعه و پیشرفت استان شد و دولت ثابت کرد که در بحران ها می تواند فرصت سازی های خوبی انجام دهد.
استان کرمانشاه هم اکنون دارای سه واحد پتروشیمی در شهرستانهای کرمانشاه و هرسین است.
این استان با وسعت حدود ۲۵ هزار کیلومتر مربع، ۱.۵ درصد از مساحت کل کشور (هفدهمین استان) را به خود اختصاص داده و شامل ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان است.