سایه ماندگار ترامپ بر سر جمهوری‌خواهان

تهران – ایرنا - کمتر از دو هفته از پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ می‌گذرد و در این مدت رقبای دموکرات و جمهوری‌خواهان هم‌حزبی‌اش در تکاپو بوده‌اند تا برنامه‌های سیاسی خود را با محوریت همراهی یا تقابل با وی پیش برند.

به گزارش ایرنا، دموکرات‌های کنگره پس از آنکه هواداران ترامپ به ساختمان قوه مقننه آمریکا یورش بردند، عزم خود را جزم کردند و روند محاکمه ترامپ را دوباره کلید زدند. با وجود تصویب استیضاح در مجلس نمایندگان تحت کنترل دموکرات‌ها بعید به نظر می‌رسد نتیجه مورد نظر دموکرات‌ها در محکمه سنا حاصل شده و راه بر نامزدی مجدد ترامپ بسته شود.

اختلاف‌های داخلی جمهوری‌خواهان نیز پس از وقایع کنگره عیان‌تر شد و تعدادی از آنان وعده همکاری با دولت حزب رقیب را داده و برخی حتی به محاکمه هم‌حزبی خود رأی آری دادند. با این حال به نظر می‌آید که اختلاف‌های داخلی جمهوری‌خواهان آنچنان نباشد که واقعیت وابستگی این حزب به آراء هواداران ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۱ کنگره را پنهان کند.

ترامپ نیز که در روز آخر ریاست جمهوری وعده مبهم بازگشت به کاخ سفید را داده بود، اکنون و در کنار شایعات تأسیس یک حزب مستقل، یک گروه اقدام سیاسی تشکیل داده و مشغول جمع‌آوری ده‌ها میلیون‌ها دلار کمک نقدی هوادارانش است. رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا نشان داده که با آگاهی از مخالفت مؤثر سناتورهای جمهوری‌خواه دغدغه‌ای از محکمه سنا ندارد و با تأسیس دفتر فلوریدا به دنبال پیگیری امور سیاسی آتی است. با این حال به احتمال فراوان و پس از تبرئه احتمالی در سنا، مخالفانش اتهام‌های دیگری را علیه او مطرح و در دادگاه‌های ایالتی و فدرال اقامه دعوا خواهند کرد.

فرآیند استیضاح

هواداران ترامپ ۱۷ دی و دو هفته مانده به پایان ریاست جمهوری وی پس از یورش به ساختمان کنگره با پلیس درگیر شدند که در این میان خساراتی به اموال عمومی وارد شد و تعدادی از معترضان و مأموران پلیس در این میان مجروح شده و جان باختند. مجموعه این حوادث کم‌سابقه موجب شد تا دموکرات‌ها با بهره‌برداری از انزجار عمومی، برای دومین بار فرآیند استیضاح ترامپ را آغاز کنند. پس از تصویب استیضاح در مجلس نمایندگان، اینک نوبت سنا است که در محکمه ۲۱ بهمن اتهام «تحریک برای شورش» ترامپ را بررسی کند.

در صورتی که ۶۷ سناتور به مجرمیت ترامپ رأی موافق بدهند، او از مزایای رئیس‌جمهوری محروم خواهد شد و سناتورها می‌توانند مانع از حضور او در تمام رقابت‌های انتخاباتی این کشور شوند. از ۱۰۰ عضو سنا، ۵۰ سناتور جمهوری‌خواه و ۵۰ سناتور دموکرات است.

منابع خبری دیروز گزارش دادند که تیم پنج‌نفره وکلای ترامپ چند روز مانده به آغاز محکمه سنا بر سر نحوه دفاع اختلاف نظر پیدا کرده و از همکاری با او صرف‌نظر کردند. رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از وکلایش خواسته بود تا به جای زیر سؤال بردن مبنای قانونی محکومیت رئیس‌جمهوری که دوره‌اش به پایان رسیده، عنوان کنند که در انتخابات ۲۰۲۰ تقلب گسترده رخ داده و آراء او به سرقت رفته است.

 رسانه‌های آمریکایی امروز خبر دادند که ترامپ دو وکیل را جایگزین تیم پیشین کرده و آنها در محکمه سنا عهده‌دار دفاع از وی خواهند بود. ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که در سنا حضور نخواهد یافت و دفاعیه خود را ارسال خواهد کرد.

اختلاف‌های داخلی حزب جمهوری‌خواه

دودستگی در اردوگاه جمهوری‌خواهان گر چه از پنج سال پیش و اعلام نامزدی ترامپ آغاز شد ولی پس از وقایع کنگره و محاکمه مجدد ترامپ به اوج خود رسیده است. نگاهی به اخبار اردوگاه جمهوری‌خواهان به آسانی این تشتت آراء را نشان می‌دهد.

ساعاتی پیش از برگزاری مراسم تحلیف جو بایدن، هفده تن از اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری جدید این کشور اعلام کردند که مشتاقانه منتظر همکاری با دولت او هستند. پیش از پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ نیز ۱۰ نماینده جمهوری‌خواه به طرح استیضاح او رأی مثبت داده بودند. با این وجود از آغاز ریاست جمهوری بایدن ۲۴ ساعت نگذشته بود که تد کروز سناتور جمهوری‌خواه ایالت تگزاس در رشته توییتی به دولت جدید آمریکا حمله کرد.

چند روز بعد مارجوری تیلور گرین عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان طرح استیضاح بایدن را به اتهام «اقدامات مفسدانه در اوکراین و سوءاستفاده از قدرت برای اجازه دادن به فرزندش در اخذ وجه نقد از روسیه و چین» ارائه داد.

هفته پیش نیز ۴۵ سناتور جمهوری‌خواه در حالی استیضاح ترامپ را غیرقانونی خواندند که پیشتر میت رامنی سناتور جمهوری‌خواه ایالت یوتا با حمایت از طرح محاکمه ترامپ گفته بود که این اقدام پس از خروج وی از کاخ سفید قانونی است.

از سوی دیگر امروز اعلام شد که ۱۰ تن از سناتورهای جمهوری‌خواه برای تغییر لایحه کمک‌های کرونایی با بایدن رایزنی خواهند کرد. در میان این ده سناتور تعدادی از مخالفان جمهوری‌خواه ترامپ نیز دیده می‌شوند.

به نظر می‌رسد که اکثریت جمهوری‌خواهان قصد دارند تا در انتخابات میان‌دوره‌ای سال ۲۰۲۱ سهمی از سبد حامیان ترامپ را به خود اختصاص دهند و با برخی موضع‌گیری‌ها سیگنال‌هایی را به ۷۴ میلیون رأی‌دهنده ترامپ ارسال می‌کنند.

آینده سیاسی ترامپ

در حالی که پیش از این شایعاتی در مورد تصمیم ترامپ برای جدایی از حزب جمهوری‌خواه و تأسیس حزب «میهن‌پرستان» منتشر شده بود، رسانه‌های آمریکایی دیشب خبر دادند که رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا یک کمیته اقدام سیاسی تشکیل داده و تاکنون بیش از ۳۱ میلیون دلار کمک مالی جذب کرده است. گر چه ترامپ قانوناً نمی‌تواند از این منابع برای کارزار انتخاباتی احتمالی خود هزینه کند ولی قادر است تا با استفاده از این اهرم بر انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره تأثیرگذار باشد.

هفته پیش نیز اعلام شد که ترامپ «دفتر ریاست جمهوری پیشین» را در شهر پالم بیچ ایالت فلوریدا افتتاح کرده و متعاقباً کوین مک کارتی رهبر اقلیت مجلس به دیدار وی رفت. به اعتقاد صاحب‌نظران این دیدار نشان داد که حزب جمهوری‌خواه کماکان خود را وامدار ترامپ می‌داند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha