به گزارش ایرنا، شهر «القامشلی» مرکز استان الحسکه در شمال سوریه برای سومین هفته متوالی در محاصره شبه نظامیان قسد (کردهای سوریه) تحت حمایت آمریکا قرار دارد و این گروه مانع ورود کمک های انسانی به این شهر میشود.
بر اساس اعلام منابع سوری، شبه نظامیان گروه موسوم به نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) حدود یک ماه است که مانع ورود مواد غذایی، تانکرهای آب، دانشجویان و کارمندان به شهر القامشلی مرکز استان الحسکه در شمال شرق این کشور میشوند.
شبه نظامیان قسد تحت حمایت آمریکا همچنین اجازه ورود بیماران و کادر پزشکی به بیمارستان شهر القامشلی در شمال الحسکه را نمیدهند و همچنان به اشغال این شهر ادامه می دهند.
این در حالی است که مردم قامشلی و دیگر مناطق الحسکه سوریه بارها در مخالفت با اقدامات نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) که با هدف محدود کردن مردم و محاصره آنها انجام میشود، تجمع اعتراضآمیز برگزار کردهاند.
در همین پیوند پایگاه خبری میدل ایست نیوز نوشت که در روزهای پایانی سال ۲۰۲۰ میلادی، «مظلوم عبدی»، فرمانده نیروی دموکراتیک سوریه (قسد) اعلام کرد که مناطق شمالی و شرقی سوریه در اوایل سال ۲۰۲۱ وارد مرحلهای تازه خواهند شد، با وجود اینکه وی چندان وارد جزئیات نشد، اما خطاب به طرفداران قسد از آنها خواست که از دستاوردهای این گروه دفاع کنند.
سخنان عبدی در آن زمان به پیشبینیهایی گسترده درباره سناریوهای آتی منطقه تحت نفوذ این گروه دامن زد به ویژه که این سخنان زمانی مطرح شد که محافل سیاسی منتظر سیاست اعمالی دولت جدید آمریکا در قبال تحولات سوریه بودند و تحرکات نظامی روسیه و دولت سوریه در مناطق شمال شرقی این کشور افزایش پیدا کرده بود.
چند روز از سخنان فرمانده قسد نگذشته بود که آتش درگیریها در شهر عین عیسی در حومه استان الرقه و چند هفته بعد از آن در استان الحسکه میان نیروهای امنیتی کُرد موسوم به آسایش و نیروهای سوری شعلهور شد؛ این تحولات پس از آن روی داد که آسایش اقدام به محاصره نیروهای سوری در دو منطقه در الحسکه کرد؛ تنشی که میتواند معادله موجود در شرق سوریه را کاملا دستخوش تغییر کند.
محاصره متقابل
با وجود تسلط چند ساله قسد بر بخش شمال شرق سوریه، دولت این کشور حضور امنیتی محدود خود در این منطقه را در شهر القامشلی مرکز استان الحسکه حفظ کرده است و نهادهایی نظیر اداره ثبتاحوال، دادگستری و فرودگاه القامشلی در ارتباط با دولت سوریه فعالیت میکنند، گرچه نیروهای روسی نیز حضور پررنگی در فرودگاه القاشملی دارند.
در مقابل این محاصره اعمالی علیه نیروهای سوری از سوی قسد، دمشق نیز مقابله به مثل کرده و منطقه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک در منطقه الشیخ مقصود در حلب را به محاصره کامل درآورده است.
در این میان، پیشتر تنشهای میان قسد و دمشق به شکل بازداشتهای متقابل و درگیریهای محدود ظهور و بروز مییافت، اما اکنون نیروهای قسد بیش از سه هفته است که مراکز مردمی، نیروها و دستگاههای اداری دولت سوریه در الحسکه را به محاصره درآورده و در کنار آن، گفتمان تهاجمی بیسابقهای را علیه دولت سوریه آغاز کردهاند که میتواند تلاشی برای تثبیت ساختاری غیرمتمرکز در شمال و شرق سوریه باشد.
دلایل افزایش تنش
«باز بکاری»، روزنامهنگار سوری درباره دلایل افزایش مطالبات کُردها در شرق سوریه می گوید، دلیل نخست به اقدام ایالات متحده آمریکا در بازپسگیری نفوذ خود در منطقه شمال و شرق سوریه بازمیگردد که این منطقه را بخشی از حوزه نفوذ خود میداند که در نتیجه سیاستهای دولت ترامپ، ترکیه به خود اجازه داد تا علیه مناطق تحت سلطه تشکیلات خودمختار کُرد عملیات نظامی کرده و کنترل دو شهر تل ابیض و راس العین را به دست بگیرد.
بکاری افزود: این سیاستهای دولت پیشین آمریکا، تشکیلات خودمختار کُرد را به انعقاد تفاهم نامه با روسیه سوق داد و به موجب آن، نیروهای سوری و روسی در مناطق تحت سلطه قسد مستقر شدند.
وی اظهار داشت: اما امروز دولت جدید آمریکا به نظر می رسد خواهان بازپسگیری تسلط کامل خود بر مناطق تحت نفوذش در شرق سوریه است.
بکاری تصریح کرد: دلیل دوم در افزایش تنشها به قصد آمریکا برای دور کردن نیروهای همسو با دولت سوریه در فرودگاه القامشلی و بخشهایی از استان الحسکه باز میگردد که نیروهای آمریکایی مخالف حضور این گروهها هستند.
نظر شما