دکتر شهرام حبیبزاده روز سهشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، با اشاره به شناسایی ۲ هزار و ۹۰ مورد انواع ابتلای به سرطان در استان برابر آخرین گزارش آماری تهیه شده افزود: از این تعداد سرطان ۹۱۱ مورد معادل ۴۳.۶ در زنان و یک هزار و ۱۷۹ مورد معادل ۵۶.۴ در مردان شناسایی شده است.
وی سرطان سینه، معده، کولورکتال (روده بزرگ)، مری و پوست را به ترتیب پنج سرطان شایع زنان در استان اردبیل و سرطان معده، کولورکتال (روده بزرگ)، ریه، پوست و پروستات را نیز به ترتیب پنج سرطان شایع مردان در این استان اعلام کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اضافه کرد: سیستم بهداشت استان با انجام فعالیتهای غربالگری در جهت حفظ سلامت مردم گامهای اساسی برداشته و در فعالیت غربالگری، جمعیت هدف تحت پوشش برای اقدامات تشخیصی و درمانی تعریف کرده است.
وی افزود: غربالگری در شناسایی و درمان سرطان به عنوان بخشی از برنامه تشخیص زودرس در نظر گرفته شده است.
دکتر حبیبزاده بیان کرد: سیستم بهداشت و درمان استان اقدامات تشخیصی در قالب طرحهای غربالگری را برای افرادی که هیچ علامت هشدار دهنده سرطان ندارند، اما به دلیل شرایط جنسی (مثل سرطان سینه) یا سنین بالا، به صورت بالقوه در معرض سرطان هستند، انجام میدهد.
وی معاینه بالینی توسط خود فرد را گام اول غربالگری سرطان سینه عنوان کرد و ادامه داد: این خودآزمایی، در مراکز بهداشتی استان آموزش داده میشود و بانوان باید از سن ۲۰ سالگی به صورت ماهیانه انجام دهند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل همچنین گفت: بانوان در صورت مشاهده هر گونه برآمدگی، فرورفتگی قسمتی از پوست سینه و نیز قرمزی، زخم و یا لکههای پوستی باید به سرعت به شبکه بهداشت مراجعه کرده و تحت معاینه دقیق قرار گیرند.
وی متعادلسازی وزن، کاهش مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده، نمکزده و کنسروی در حد امکان، افزایش مصرف میوه، سبزیجات، غلات و گوشت ماهی و انجام فعالیت ورزشی به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در روز و خودداری از مصرف الکل و سیگار و نیز تغذیه کودک با شیر مادر و ادامه دادن شیردهی را از مهمترین توصیههای خودمراقبتی برای پیشگیری از سرطان سینه ذکر کرد.
دکتر حبیبزاده، خونریزی دستگاه گوارش در طی یک ماه اخیر، یبوست در یک ماه اخیر، کاهش بیش از ۱۰ درصد وزن بدن در طی ۶ ماه همراه با یکی از علایم بالا را از جمله علائم مشکوک ابتلا به سرطان روده بزرگ عنوان کرد و افزود: این سرطان نیز درصد شیوع بالایی در بین زنان و مردان استان اردبیل دارد.
وی فعالیت بدنی ناکافی، افزایش وزن، مصرف الکل و دخانیات، میزان مصرف و نحوه پخت گوشت قرمز از جمله علل افزایش سرطان روده بزرگ ذکر کرد و گفت: افرادی که روزانه بیش از ۸۰ تا ۹۰ گرم گوشت قرمز مصرف میکنند، به میزان ۳۰ درصد بیشتر از افرادی که حدود ۲۰ گرم گوشت در روز مصرف میکنند، در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل همچنین اظهارکرد: مصرف روزانه بیشتر از ۵۰ گرم سوسیس و کالباس خطر سرطان را افزایش داده و مصرف گوشت به صورت کبابی هم خطر سرطان روده را بالا میبرد و علاوه بر این، کاهش مصرف میوه و سبزیجات نیز از عوامل زمینه ساز ابتلای به سرطان روده بزرگ است.
وی خواستار خودمراقبتی شهروندان برای پیشگیری از سرطان سینه و روده بزرگ به عنوان دو سرطان شایع در استان اردبیل شد و افزود: آگاهسازی مردم از طریق پویش ملی مبارزه با سرطان، همه ساله در بهمن ماه انجام میشود و هدف از این پویش نیز کاهش بروز سرطان و مرگ و میر ناشی از آن و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری سرطان است.
دکتر حبیبزاده، افزایش آگاهی عمومی، اصلاح باورهای نادرست، جلب مشارکت مردم درباره اصلاح شیوه زندگی و انجام اقدامات پیشگیرانه سرطان و شیوههای آن با تاکید بر اولویتهای منطقهای و جلب مشارکت سیاستگذاران و مجریان سلامت در کنترل عوامل خطر در سطح استان را از جمله اهداف محلی پویش ملی مبارزه با سرطان ذکر کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اضافه کرد: سرطان بیماری پرهزینهای است در حالی که ۴۰ درصد سرطانها در صورت شناسایی و تشخیص زودرس و به موقع، قابل پیشگیری هستند و بسیاری از عوامل بروز سرطان با اصلاح شیوه زندگی قابل مداخله و رفع است.
وی مصرف سیگار و قلیان و افزایش بی تحرکی، اضافه وزن و چاقی، تغذیه ناسالم و همچنین استرس و آلایندههای زیست محیطی را به عنوان مهمترین عوامل ابتلا به سرطان در جامعه ذکر کرد و ادامه داد: در اجرای برنامههای پیشگیرانه سرطان، مشارکت تمام تشکلها و بخشهای جامعه لازم بویژه رسانهها ضروری است.
نظر شما