به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگی ایرنا از شورای عالی قرآن، افتتاحیه پانزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن در حسینیه الزهرا (س) و حضور جمع محدودی از استادان، قاریان، حافظان و فعالان قرآنی کشور برگزار شد.
قائم مقام این شورا در تشریح ابعاد این نشست گفت: با توجه به شرایط خاص کشور و عدم امکان تجمع زیاد، بنا شد نشست پانزدهم بهصورت نیمه حضوری و با حضور جمع محدودی از استادان، قاریان، حافظان و فعالان قرآنی کشور برگزار شود.
دکتر سید علی سرابی با اشاره به جایگاه و کارکردهای جامعه قرآنی در کشور بیان کرد: بعد از بیانیه گام دوم انقلاب لازم شد اندیشمندان جامعه قرآنی در ارتباط با وظایف و مسیر حرکت جامعه قرآنی همفکری کنند تا مسیر حرکت دستگاههای قرآنی مشخص شود که در این نشست بناست حاصل بخشی از زحمات محققان ارائه شود.
در ادامه سخنران ویژه آیین افتتاحیه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رییس شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و تشکر از برگزارکنندگان نشست گفت: جاودانگی و مرجعیت قرآن انکار ناپذیر است. قرآن کتاب جامع ادیان است و قرآن تجلی منطق خداست. قرآن خطابهای عمومی و خطابهای نخبگانی دارد. لذا نخبگان و خواص جامعه قرآنی وظیفه خطیری در قبال قرآن دارند.
حجت الاسلام سعیدرضا عاملی قابلیت عظیم قرآن را جهت فعالیت مثبت و خیر در فضای مجازی راهبردی دانست و ابراز کرد: باید به مخاطبان فضای مجازی توجه و برای فعالیت در فضای مجازی قالبهای بومی طراحی کرد.
پس از سخنرانی حجت الاسلام عاملی، از ۳ کتاب طبع شده توسط شورای عالی قرآن و مرکز طبع و نشر قرآن کریم به نامهای سالنامه پژوهشی نبأ، ترجمه و تحقیق کتاب المفید فی فنّ التجوید، ویرایش جدید کتاب شریف مفاتیح الجنان رونمایی شد.
سپس دو مقاله روز اول نشست توسط احمد ابوالقاسمی و دکتر محسن قربانیان ارائه شد.
«بررسی و تحلیل تأثیر حضور قاریان ایرانی در عرصه مسابقات و محافل بینالمللی» موضوع مقاله احمد ابوالقاسمی و «جلسات سنتی، محافل قرائت و ختم قرآن کریم و نقش آن در پیشبرد جریان قرائت قرآن» موضوع مقاله محسن قربانیان بود که پس از ارائه نقد و تحلیل شد.
احمد ابوالقاسمی با اشاره به پیشینه حضور قاریان ایرانی در عرصه مسابقات و محافل بین المللی گفت: زمانی هیچ تشکل و سازمان و نیز حمایتی جهت اعزام قاریان نبود که بدین-منظور حتماً باید سامانهای راهاندازی میشد و طبق این سامانه افراد انتخاب میشدند زیرا قبلاً مسابقه انتخابی وجود نداشت، اما تلاش ها منجر به راه اندازی یک مسابقه داخلی در کشور شد که بعد از حدود 40 سال، الان به اوج خود رسیده و مسابقات کشوری ما یکی از بهترین مسابقاتی است که در سطح جهان اتفاق می افتد.
محسن قربانیان گفت: جلسات و محافل قرائت قرآن کریم قدمتی به درازای تاریخ نزول قرآن دارد. اولین حلقه قرائت قرآن، توسط شخص پیامبر(ص) و با حضور خانواده ایشان، اندکی پس از نزول اولین وحی قرآنی شکل گرفت و از آن روز پدیده «إقراء آیات» آغاز شد. پس از آن، حلقات قرآنی با تشویق پیامبر(ص) در منازل و مساجد گسترش چشمگیری یافت و به شدت مورد توجه مسلمانان قرار گرفت.
جلسات و محافل قرآن کریم در خصوص نشر فرهنگ قرائت و آموزش فنون و شیوههای آن، نقش محوری و بیبدیلی ایفا نموده و اساساً پدیده قرائت، نسل به نسل در بستر این جلسات در جریان بوده است؛ بهویژه این که امروزه برگزاری جلسات قرآنی در میهن اسلامی ما، در قالبهای متنوعی از جمله: جلسات سنتی، محافل ختم قرآن، جلسات جزءخوانی، کرسیهای تلاوت قرآن، دورههای اقراء و اجازات و... تحولات عظیمی را بهخصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در ابعاد آموزشی و ترویجی نظیر شیوه قرائت آهنگین قرآن کریم رقم زده است.
وی گفت: از این رو، با توجه به لزوم احیا و بهکارگیری حداکثری سنت نبوی(ص) در امر آموزش قرآن، گسترش جلسات قرائت با رویکرد آموزش جامع قرآن با تطبیق حداکثری بر سنت اقراء و نیز تولید و بازآفرینی سبکهای نوین و آهنگین تلاوت در تراز انقلاب اسلامی توسط قاریان جمهوری اسلامی ایران ضروری به نظر میرسد.
پایان بخش آیین افتتاحیه تبیین برنامه های نشست پانزدهم و روند ارائه مقالات توسط دکتر کریم دولتی معاون پژوهش و برنامه ریزی شورای عالی قرآن و دبیر علمی نشست بود.
نظر شما