در ادامه یادداشت ۱۸ بهمن ۱۳۹۹ روزنامه اعتماد به قلم محمد هاشمیرفسنجانی می خوانیم: بر این اساس، مجری انتخابات که وزارت کشور باشد، باید شرایط حاکم بر جامعه را در جریان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا در سال آینده مدنظر قرار دهد. قطعا شهروندان نیز بابت شیوع و ابتلا به ویروس کووید۱۹ برای حضور در تجمعات ملاحظاتی دارند. به همین خاطر پیشنهادم این است که زمان انتخابات بیش از یک روز باشد؛ چراکه این اقدام باعث میشود تجمع کمتری در مراکز اخذ رای صورت گیرد و درنتیجه رایدهندگان بدون نگرانی از ابتلا به کرونا پای صندوقهای رای حاضر شوند. حال آنکه در غیر این صورت، طبیعتا با صفوف طولانی و متراکم متعددی مواجه خواهیم بود و همین مساله نیز منجر به تشدید نگرانی شهروندان نسبت به احتمال ابتلا به ویروس کرونا شده و بر نرخ مشارکت رایدهندگان اثر منفی گذاشته و درمجموع مشارکت را کاهش دهد. فارغ از این ملاحظات اجرایی و فنی برگزاری انتخابات اما نکتهای دیگر که در بحث مشارکت شهروندان در انتخابات سال آینده اثرگذار خواهد بود، موضوع کیفیت و چند و چون رقابت سیاسی در این انتخابات است و اینکه انتخابات پیشرو بهاصطلاح تا چه میزان «رقابتی» باشد؛ اینجا باید توجه داشته باشیم که در مسیر این رقابت، تفاوتی میان اینکه کدام افراد و اشخاص به رقابت یکدیگر میروند، وجود ندارد و واقعیت آن است که این رقابت میان هر چهره و فردی که باشد، باید در شرایطی برابر و عادلانه برگزار شود.
نکته مهم در بحث برابری و عدالت در این رقابت سیاسی آن است که علاوه بر برقراری این عدالت و برابری در مسیر رقابت و فراهم کردن امکاناتی برابر برای تمامی طرفین این رقابت، باید فضا به گونهای باشد که رقبا نیز به نسبت هموزن و در قد و قوارهای نسبتا یکسان باشد؛ به این معنی، اینگونه نباشد که یک طرف، سردار خود را به میدان بیاورد و طرف مقابل، به دلیل محروم ماندن از معرفی گزینه اصلی و شاخص خود، ناگزیر بهاصطلاح با نیروهای پیاده و سربازان خود وارد کارزار انتخابات شود.
البته اینجا بنا ندارم به هیچ عنوان راجع به اشخاص و چهرههایی صحبت کنم که نامشان طی هفتهها و ماههای گذشته در فضای رسانهای و عرصه سیاست به عنوان کاندیدای احتمالی انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ مطرح شده است. با این همه اما واقعیت آن است که هر کدام از چهرههای مطرحی که تا اینجا به عنوان گزینههای احتمالی مطرح شدهاند، ویژگیهایی مثبت دارند و کنار آن، ویژگیهایی نیز دارند که از نظر مردم چندان مثبت و مساعد نیست و علاوه بر بسیاری از نکات مثبت، بعضا ویژگیهایی نیز دارند که دافعه ایجاد میکند.
در مجموع اما میتوان گفت که ۲ عامل نحوه برگزاری انتخابات در شرایط حساس ناشی از همهگیری کرونا و همچنین چگونگی برگزاری انتخابات به لحاظ میزان رقابتی بودن و برابر بودن شرایط انتخابات برای طرفین این رقابت سیاسی در میزان مشارکت رایدهندگان و حضور شهروندان پای صندوقهای رای اثرگذار است و نکته حائز اهمیت اینکه هر دو عامل، درنهایت به دیدگاه و نظر فقها و حقوقدانان شورای نگهبان وابسته است. آنچه مسلم است انتخابات پیشرو با وجود تمامی مشکلات، میتواند انتخاباتی قدرتمند باشد، البته مشروط به اینکه شرایط برای برگزاری این رویداد مهم و سرنوشتساز سیاسی فراهم باشد.
نظر شما