دکتر مجید روانبخش شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان این که فیلد قلبی عروقی و تنفسی در فیزیوتراپی بسیار کارایی دارد بیان کرد: در حال حاضر که درگیر بیماری کرونا هستیم این شاخه از فیزیوتراپی نمود پیدا کرده و فیزیوتراپیست جز اصلی تیم درمان کرونا محسوب می شود که در بخش مراقبتهای ویژه، عمومی و حتی در منزل بیمار نیازمند تمرینات و مداخلات فیزیوتراپی است که بتواند عملکرد تنفسی قلبی و ریوی خود را دوباره به دست آورده و به زندگی طبیعی برگردد.
وی افزود : این صدمات ریوی ناشی ازبیماری کرونا منجر به مخدوش شدن تنفس بیمار شده و در فاز عفونی وقتی بیمار دچارعفونت ویروسی می شود ممکن است تنفس خیلی دستخوش تغییر نشود ولی درمرحله التهابی آلوئولها (کیسه های هوایی ) دچار محدودیت شده و علت این محدودیت اغلب التهاب شدید آلوئولها و سیستم تنفسی است لذا زمانیکه این اتفاق می افتد بیمار توانایی تنفسی خود را از دست داده و مواد التهابی فضای داخل آلوئول ها را اشغال کرده و ترشحات ریوی زیاد شده وعملا فضا برای تبادلات گازی درآلوئول ها کم می شود.
روانبخش با اشاره به این که دراین مرحله ازتکنیک های موثر رشته فیزیوتراپی برای سیستم تنفسی میتوان استفاده کرد گفت: این تکنیک ها شامل تکنیک شایع تخلیه ترشحات و پوزیشن دادن به بیماربه شکلی که بیمار را به صورت دمر خوابانده و با کمک به قسمت هایی ازریه که بخش های وسیع تری هستند و در پشت ریه قرار دارند هوای بیشتری برسد. همچنین از تکنیکهای تخلیه وضعیتی و پوزیشن دادن درست به ریهها و انجام تنفس های عمیق به عنوان موتورمحرک ترشحات ریوی در این بیماران استفاده می شود.
این عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: یکی دیگر از مواردی که در فیزیوتراپی تنفسی بیماران کرونا چه در دوران حاد در آی سی یو و چه دربخشهای عمومی و حتی در منزل استفاده می شود اصلاح الگوهای تنفسی برای بیماران است، لذا شکل نفس کشیدن و این که با چه زمانی و با چه دوره هایی نفس بکشیم بسیار مهم است.
وی ادامه داد: هر چقدر تنفس راعمیق ترو زمان نگه داشتن هوا را پس ازیک دم طولانی بالا ببریم می توانیم به اکسیژن رسانی به بدن بیمار کمک کنیم و این باعث بهبود وضعیت بیمار می شود.
این متخصص فیزیوتراپی با اشاره به این که میزان درصد اشباع اکسیژن در خون بیمار کرونایی بسیار مهم است بیان کرد: ما میتوانیم ازطریق اصلاح الگوهای تنفسی کمک کنیم که بیمار سطح اکسیژناسیون بهتری درخون داشته و اکسیژن رسانی به بافت های بدن بهترشود، لذا این موضوع می تواند به درمان بیماران کمک کرده و از اتفاقات ناگوار بعدی جلوگیری کند.
وی افزود: فیزیوتراپی حرکتی در بیماران کرونا بسیار مهم است و با توجه به این که این بیماران بی حرکت روی تخت آی سی یو قرار گرفته و از حالت نشسته و یا ایستاده که قفسه سینه به صورت صاف وعمودی قرار می گیرد دور میشوند، تجمع ترشحات اتفاق می افتد لذا قسمت های زیادی ازآلوئول ها (کیسه های هوایی )و فضاهای تنفسی از چرخه تنفس حذف شده و همین امر منجر به اتفاقات بدی برای بیمار می شود.
روانبخش با اشاره به تمرینات فیزیوتراپی برای بیماران کرونایی دربخشهای بیمارستانی به خصوص دربخش آی سی یو بیان کرد: از یک سری تمرینات اندام های فوقانی و تحتانی برای کمک به گردش خون این بیماران استفاده می شود تا دوباره وضعیت طبیعی درسیستم قلبی عروقی و ریوی آن ها برقرار شود و اندامها و عضلات بزرگ به عملکرد خود برگردند.
وی گفت: یک سری توانبخشی قلبی نیزبرای بیمارکرونایی مدنظر است که از طریق فیزیوتراپی قابل انجام است، همچنین تمرینات زیادی هستند که با توجه به وضعیت بیمار توسط فیزیوتراپیست انتخاب شده و طی یک برنامه ریزی دقیق و پیش رونده انجام می شوند و بیمار با انجام این تمرینات می تواند وضعیت بهتری نسبت به بیماری کرونا داشته باشد تا مقاومت لازم ازنظر قلبی عروقی و ریوی در بدن خود به وجود بیاورد که به بیماری غلبه کند.
این متخصص فیزیوتراپی با اشاره به عوارض التهابی ریه دربیماران کرونایی گفت : پس ازبهبودی و ترخیص نیز این عوارض تا ماهها بعد با بیمارهمراه شده و ریه را دچاریک فیبروز ریوی(سخت شدن بافت ارتجاعی ریه ) که آثار به جا مانده از التهاب ریوی ناشی از عفونت ویروسی هست، می کند که به راحتی با تمرینات خاص تنفسی و مدرنی که مقالات و مستندات زیادی این تمرینات را حمایت می کنند قابل درمان است.
وی ادامه داد: یکی ازتمرینات طلایی تنفس بعد ازابتلا به بیماری کرونا و بعد از ترخیص ازبیمارستان بدین گونه است که به دنبال یک دم عادی تا عمیق مدت زمان بیشتری این دم را درون ریه نگه داریم و این نگه داشتن هوا و دادن زمان به آلوئولهایی (کیسه های هوایی )که دچار فیبروز ریوی هستند کمک می کند که دوباره آلوئول ها انعطاف پذیری و خاصیت ارتجاعی خود را به دست آورده و پر از هوا شده که بهبود تبادل گازها را به دنبال دارد. لذا بیمار با نگه داشتن تنفس پس از دم های طولانی در ریه از فیبروز نجات پیدامی کند.
روانبخش افزود: این تمرین نگهداشتن دم، اگر با بازدم طولانی با لب غنچه شده و خروج تدریجی وطولانی هوا همراه باشد و به مرور به حجم و زمانی که دراین تمرین مد نظراست اضافه کنیم و بیمارکرونایی این تمرین را انجام دهد از وضعیت طبیعی تنفسی برخوردار می شود.
وی افزود: ریه این قابلیت را دارد که دوباره به صورت کاملا طبیعی وعملکردی به چرخه سلامت برگردد و به درمان پاسخ می دهد لذا بیمارانی که به هر شکل از کرونا نجات پیدا می کنند فقط کافی است که یک برنامه پیش رونده و منظم برای درمان بیمار انجام شود و بعد از گذشتن از یک مدت زمان می توانیم به اهداف درمانی دررشته فیزیوتراپی به دنبال بیماری کرونا برسیم .
نظر شما