امام خمینی(ره)؛ الگوی همیشه زنده مبارزه علیه استکبار جهانی

تهران- ایرنا- وبینار "امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی و مساله افغانستان" به منظور بررسی تاثیر آراء و نظرات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بر ملت افغانستان،با حضور اندیشمندانی از ایران و افغانستان به صورت مجازی برگزار شد و شرکت کنندگان بر الگو بودن مبارزات امام خمینی (ره) علیه استکبار جهانی تاکید کردند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در آستانه چهل ودومین سالروز انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی (ره)، پایگاه خبری فرهنگی اجتماعی تبیان افغانستان وبیناری با حضور شخصیت های مطرح سیاسی، دینی، مذهبی و فرهنگی دو کشور از جمله سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان به صورت آنلاین برگزار کرد.

انقلاب اسلامی به رهبری مرجع عظیم الشان جهان اسلام امام خمینی (ره) تنها در ایران محصور نماند، بلکه حرکت او به الگویی برای حرکت های انقلابی و مجاهدت ها در سایر کشورهای اسلامی از جمله افغانستان تبدیل شد.

در ادامه مبارزات مردم افغانستان علیه حاکمیت کمونیستی و نظام سلطه، امام خمینی (ره) به عنوان یک الگو و پرچم دار مبارزات اسلامی در لایه های مختلف مردمی افغانستان مطرح شد.

اکنون بافرارسیدن چهل ودومین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان با هدف واکاوی نظریات و نقش امام خمینی در مساله افغانستان و جهاد و مقاومت در این کشور اقدام به برگزاری وبیناری با عنوان «امام خمینی (ره)، انقلاب اسلامی و مسئله افغانستان» کرد.

کارشناسان و مقامات مختلفی در این وبینار شرکت داشتند از جمله بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، حجت الاسلام و المسلمین سید عیسی حسینی مزاری رییس مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان، مولوی لطف‌الله حق‌پرست از علمای برجسته اهل سنت، آیت الله فاضل گلپایگانی عضو شورای خبرگان رهبری، حجت الاسلام رضوانی بامیانی رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه افغانستان و محمد سرور رجایی پژوهشگر مشهور افغان و نویسنده کتاب "در آغوش قلب ها" باموضوع اشعار و خاطرات مردم افغانستان در باره امام خمینی (ره).
 

بیداری امت اسلامی مرهون امام خمینی(ره) است

مولوی لطف‌الله حق‌پرست از علمای برجسته اهل سنت و عضو شورای اخوت اسلامی افغانستان با تأکید بر این‌که امام خمینی (ره) در برابر استکبار جهانی و دشمنان آشتی‌ناپذیر یک شخصیت بارز بود، گفت: بیداری علمای جهان اسلام به خصوص علمای افغانستان در مبارزه با استکبار و استعمار، مرهون کارنامه‌های درخشان حضرت ایشان بوده است.

حق‌پرست افزود: از نظر اهل سنت و جماعت، امام خمینی رهبر مذهبی اهل تشیع و انقلاب اسلامی و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی است.

وی گفت: مبارزات و اندیشه های تابناک و کارنامه های درخشان امام به عنوان یک رهبر بزرگ جهان اسلام در قلب علمای افغانستان جایگاه ویژه ای دارد، زیرا شخصیت ایشان که روحیه حق طلبی و اعتماد به نفس را زنده کرد به عنوان یک عنصر فعال برای مسلمانان در قرن معاصر به شمار می ورد.

این عضو شورای اخوت اسلامی تاکید کرد: روحیه حق‌طلبی و بیدارگری امام برای مسلمانان افغانستان به خصوص علما یک افق تازه را گشود، از این جهت در قلب مردم جای دارد.

وی گفت: امام خمینی(ره) در برابر استکبار جهانی و دشمنان آشتی‌ناپذیر، شخصیت بارزی بوده که بیداری علمای جهان اسلام به خصوص افغانستان مرهون کارنامه های درخشان حضرت امام بوده است.

مولوی حق‌پرست اضافه کرد: علمای افغانستان پیرو دین اسلام هستند و حضرت امام خمینی نیز یک مسلمان و مبارز واقعی بود و سرمشقی برای علمای افغانستان شد و شخصیت او منحصر به انقلاب اسلامی ایران نمی شود؛ بلکه به تمام ممالک اسلامی تعلق دارد به خصوص افغانستان که در همسایگی ایران قرار دارد و ارتباط تنگاتنگ مذهبی، فرهنگی و سنتی بین دو کشور وجود دارد. از این جهت امام خمینی تاثیر به‌سزایی بر افغانستان داشته و قابل تقدیر است.

او همچنین افزود که انقلاب امام خمینی در حقیقت دفاع از مقدسات اسلام بود؛ بنابراین حرکت ایشان همیشه ماندگار است و در قلب علمای مبارز افغانستان جای دارد.

امام خمینی (ره) عالمی ربانی که تنها هدفش خدا بود

آیت‌الله فاضل گلپایگانی عضو مجلس خبرگان رهبری جمهور اسلامی ایران نیز در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه قیام امام خمینی(ره) علما و فرزانگان افغانستان را مصمم‌تر کرد، گفت: امام راحل دو ویژگی اساسی داشت که همه ویژگی‌های شخصیتی ایشان تحت الشعاع این دو ویژگی قرار می‌گیرد. این دو ویژگی شامل ویژگی علمی و ویژگی عملی است که صلاحیت جانشینی فقیه عادل را برای امام معصوم (ع) می‌دهد، چرا که عملش نشأت گرفته از علم معصوم است و از علم لدنی او بهره می‌برد. لذا می‌شود فقیه و از نظر عملی عدالت پیدا می‌کند که عدالتش، او را به عصمت نزدیک می‌کند و چون از شرایط رهبری الهی این است که هم عالم باشد و هم معصوم، این است که فقیه عادل این دو ویژگی که دارد، او را جانشین امام معصوم می‌کند و هرچه پررنگتر باشد، به امام معصوم نزدیکتر است و هرچه نزدیکتر باشد، اثرگذاری ولایت او پررنگتر می‌شود.

آیت‌الله فاضل گلپایگانی افزود: امام راحل چون در این دو ویژگی خیلی قوی و نیرومند بود، هم در علم یک استاد فرزانه و زحمت کشیده بود و هم در عمل ریاضت کشیده بود، یعنی علاوه بر علم اکتسابی از علم اشراقی که با تزکیه بر قلب می‌تابد، برخوردار بود. یک چنین عالمی می‌شود ربانی. عالم ربانی کسی است که سازوکارش خدا می‌شود و انگیزه‌هایش در زندگی و قیام و قعودش می‌شود خدا.

وی با اشاره به این آیه قرآن که خداوند خطاب به پیامبر می‌فرماید «قل انما اعظکم بواحدة ان تقومو لله»، اظهار داشت: این مساله قیام لله آن اخلاصی است که عالم ربانی پیدا می‌کند و قیام امام راحل برای خدا بود و چون برای خدا بود همه جا اثر گذاشت و نه فقط در حوزه‌های علمیه در سراسر جهان به کمک مستضعفین آمد.

آیت‌الله فاضل گلپایگانی با بیان اینکه امام خمینی (ره) با قیام خود دل مستکبرین عالم را به لرزه درآورد، گفت: یک انسان الهی در دل دشمن رعب ایجاد می‌کند، امام وقتی انقلاب کرد، قلب امریکا و کاخ سفید لرزید. وقتی پیامبر بزرگ اسلام به دنیا آمد، کاخ کسری در واقع شکست خورد و لرزید. انقلاب امام اینگونه بود، یعنی مستضعفین را در عالم بالا آورد و مستکبرین را سرجای خود نشاند.

این عضو مجلس خبرگان رهبری ضمن اشاره به اینکه قیام امام خمینی (ره) در حوزه‌های علمیه نمایش بیشتری داشت، گفت: امام از قلب حوزه برخاست و حوزویان بیشتر به وی توجه داشتند و چون علما با ایشان مرتبط بودند و حرفای ایشان را می‌فهمیدند و می‌شناختند، از دیگران اثر پذیرتر بودند. همچنان که در ایران، در نجف، در سایر شهرها و کشورها این مساله روشن بود، افغانستان هم که علمایی برجسته و روحانیون فرزانه و حوزه‌های علمیه واقعاً توانمندی دارد؛ لذا در الگو گرفتن از امام خمینی جدی بودند.

این عالم دینی افغانستانی‌ها را دارای روحیه‌ی پر تلاش، صبور و دارای استقامت دانست و افزود: این یک ارزش بالایی است که می‌تواند شاخصه علمای افغانستان باشد. به همین جهت این‌ها از زمانی که امام راحل در قم بودند و سپس به نجف هجرت کردند، از همین علمای افغانستانی ایشان را همراهی کردند و آنجا در محضرشان بودند. همچنین حضرت امام نمایندگانی در افغانستان داشتند و در حال حاضر نیز مقام معظم رهبری دارند.

تاثیر آراء و نظرات امام خمینی(ره) بر جهاد اسلامی افغانستان آشکار است

حجت‌الاسلام والمسلمین رضوانی بامیانی رییس کمیسیون فرهنگی شورای علمای شیعه افغانستان در سخنانی اظهار داشت: در سراسر جهاد افغانستان نقش امام خمینی(ره)، افکار و اندیشه‌های او بارز و مشخص بود و پیروزی جهاد مردم افغانستان برگرفته از اندیشه‌های امام خمینی(ره) بود و ایشان نقش بسیار بارز و برجسته‌ای در این مهم داشت.

حجت‌الاسلام والمسلمین رضوانی بامیانی گفت:یکی از مباحث مهم و مطرحی که وقتی صحبت از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و نقش رهبری امام خمینی(ره) و تحولاتی که در پرتو این انقلاب صورت گرفت به میان می‌آید، بحث تاثیرگذاری افکار و اندیشه‌های امام خمینی بر افکار و اندیشه‌های علما و روحانیون افغانستان است.

وی افزود: تأثیر افکار، اندیشه‌ها و ایده‌های امام خمینی(ره) بر علمای افغانستان بسیار شگرف بوده‌است، اگرچه جمع زیادی از علما و بزرگان مثل آیت‌الله العظمی واعظ و آیت‌الله افشار و آیت‌الله ناصر و شهید مصباح و آیت‌الله عالم، دستگیر شدند و فرصت مبارزه علنی و فیزیکی را نداشتند و کسانی هم که باقی ماندند به عنوان بقیة‌السیف در مبارزه با کمونیسم و اشغالگری و ظلم واقعا کم نیامدند و رهبری جهاد مردم افغانستان را عملاً به‌دست گرفتند.

بامیانی تاکید کرد: اگرچه متأسفانه در نهایت در امر تحکیم حکومت و تشکیل یک سازمان حکومتی که بتواند کشور را درست به سوی اهدافی که مد نظر بود رهبری کند، موفق نبودند؛ ولی در مجموع علما رهبری جهاد را به عهده داشتند. ولی آنچه که در مبارزات سیاسی و انقلابی بیش از همه شاخص شد، کسانی بودند که از افکار و اندیشه‌های امام خمینی متاثر بودند.

وی افزود: در سراسر جهاد افغانستان نقش امام خمینی (ره)، افکار و اندیشه‌های او بارز و مشخص بود و حرف‌های بسیار مهم و اصیلی را زدند و جوانان نیز بسیار در این قسمت همکاری کردند و پیروزی جهاد مردم افغانستان برگرفته از اندیشه‌های امام خمینی(ره) بود که بسیار نقش بارز و برجسته‌ای در آن داشت.
 

مبارزات انقلابی مردم افغانستان در تاسی به امام خمینی(ره) بود

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعیسی حسینی مزاری رئیس مرکز تبیان نیز طی سخنانی پیرامون انقلاب اسلامی و تاثیر اندیشه های امام خمینی (ره) بر مبارزات مردم افغانستان گفت: جهاد مسلحانه و مبارزات انقلابی مردم افغانستان علیه حکومت کمونیستی و شوروی سابق با تاسی به امام خمینی رحمت الله علیه و در ادامه انقلاب اسلامی ایران بود.

وی افزود: مقامات آمریکایی تلاش می کردند که اسلام آمریکایی را جایگزین اسلام انقلابی کند ولی دیدند که حرکت مردم افغانستان به سوی اسلام ناب است و حکومت افغانستان هم در امتداد انقلاب ایران حرکت خواهد کرد و این را مشکل جدی می دانستند. به همین جهت پس از پیروزی جهاد اسلامی افغانستان رویکردشان را عوض کرده و جنگ های داخلی را ایجاد کردند.

حسینی مزاری ادامه داد: آمریکایی ها این بار گروه های تروریستی را به خاک این کشور گسیل داشتند و در ادامه به بهانه دست داشتن بن لادن در حمله تروریستی به برج های دوقلوی نیویورک با حضور در خاک افغانستان جنگ ها را به راه انداختند.

وی گفت: مردم مسلمان همواره در معرض خطرات زیادی هستند و برای اینکه پیرو راه اسلام ناب محمدی باشند تا دشمنان بین المللی و منطقه ای مقابل اینها ناتوان شوند، باید به اسلام ناب روی آورند و عمل کنند.

عصر حاضر نیاز شدیدی به تفکرات امام دارد

محمدسرور رجایی پژوهشگر شناخته شده افغانستانی و نویسنده کتاب «در آغوش قلب ها؛ اشعار و خاطرات مردم افغانستان درباره امام خمینی(ره)» که در وبینار «امام خمینی(ره)؛ انقلاب اسلامی و مسأله افغانستان» سخن می گفت، با انتقاد از این که در عصر حاضر برخی به نگاه های مسئولان کشورهای منطقه که دچار تزلزل فکری هستند بیشتر توجه دارند؛ تاکید کرد که در روزگار کنونی نیاز شدیدی به تفسیر و تحلیل شخصیت و تفکرات حضرت امام وجود دارد.

رجایی با بیان این که سخن گفتن درباره شخصیت حضرت امام خمینی(ره) بسیار سخت است، گفت: این شخصیت بزرگ در همه لایه های اجتماعی کشورهای منطقه و حتی جهان، جایگاه ویژه ای داشت.

وی خاطرنشان کرد: برای اولین بار با نام حضرت امام خمینی(ره) پیش از جهاد اسلامی افغانستان آشنا شدم، اما این آشنایی در دورانی که مجاهدین علیه حکومت وابسته به اتحاد جماهیر شوروی قیام کردند، بیشتر شد و به یک شناخت رسید.

این فعال فرهنگی شناخته شده مهاجرین در مورد شناخت خود از امام خمینی(ره) گفت: "به باور من شخصیت امام خمینی(ره) منحصر به یک کشور و دو کشور نیست، بلکه حضرت امام ارتباط عمیق فکری با تمام کشورهای منطقه و مردم ستم دیده این کشورها داشت".

انقلاب اسلامی خودباوری را به مسلمانان بازگرداند

بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل نیز طی سخنانی در این وبینار گفت: انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی «ره» امید و خودباوری را به مسلمانان جهان برگرداند.

وی با اشاره به اینکه وضعیت حاکم و فضای سیاسی جهان به گونه‌ای بود که ضرورت چنین منجی به صراحت احساس می شد؛ افزود: وضعیت در منطقه هم‌زمان با پیروزی انقلاب اسلامی بگونه‌ای بود که قدرت‌های بزرگ در منطقه سلطه داشتند و سیاست‌های خود را اجرا می ‌کردند. مسلمانان روز به روز در حال از دست دادن امید و آرزوی خود بودند و حقارتی که بر آنها تحمیل می ‌شد، بسیار ناراحت کننده بود و امام خمینی (ره) مسلمانان را در چنین شرایطی امیدوار ساخت.

امینیان اضافه کرد: سالیان درازی بود که مسلمانان هویت اصلی و خود اتکایی مبتنی بر ارزشهای بومی و فطرت و دستورات الهی را از دست داده و به مهره‌های در دست قدرت ها و بازیگران بین المللی تبدیل شده بودند. این وضعیت مشکلات عدیده را ایجاد می کرد و همه در جستجوی پیدا کردن یک هویت جمعی و بازیابی هویت خود بودند.

وی در ادامه گفت: امام از هویت بومی و احیای شخصیت انسانی صحبت و این امر را عملا متجلی کردند و نشان دادند که ابر قدرت ها را به راحتی می توان به تسلیم و عقب نشینی وا دار کرد و در حقیقت بارقه امید و نور را برای مردم منطقه بوجود آوردند.

سفیر جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد: در آن زمان افغانستان بعد از دوران سختی که در طول قرن گذشته پشت سر گذاشته بود، از ورود انگلیسی ها و بعد حکومت‌های غیر بومی و همچنین حمله شوروی در آن زمان و حرکت‌های ضد خدایی و کمونیستی، جستجو برای راه نجات الزامی بود.

امینیان افزود: مردم افغانستان به دنبال این بودند که به فرامین الهی برگردند و در حقیقت به کسی نیاز داشتند که به آنان عزت دهد و بتواند هویت انسانی و اسلامی را به آنان بر گرداند. همه اینها درحرکت امام دیده می ‌شد و آن شخصیت کاریزمایی امام بر مردم افغانستان تاثیر گذاشت و همه به این باور رسیدند که از امام می ‌توان مسیر جدیدی را آموخت.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل اضافه کرد: مردم افغانستان پشت سر حرکت امام ایستادند و در طول چهل سال گذشته تلاش کردند که راه خود را باز یابند و به راه اسلامی برگردند. سختی‌های زیادی را هم تحمل کردند و در این مدت کنار مردم ایران ایستادند و توانستند شخصیت خود را باز یابند و آن عزت و شکوه و عظمت اسلامی را به خود برگردانند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha