انتقاد از وزارت خارجه در کشوری دیگر مغایر منافع ملی است

تهران- ایرنا- روزنامه جهان صنعت در یادداشتی آورد: آقای قالیباف در بدو ورود خود به مسکو، از وزارت خارجه کشورمان به تندی انتقاد کرده، سخنانی که پیش از این بارها درباره آن در کشور خودمان صحبت کرده بود و بیان آن در یک کشور خارجی به هیچ عنوان منطبق با منافع ملی کشورمان نیست.

روزنامه جهان صنعت سه‌شنبه ۲۱ بهمن در یادداشتی به قلم داریوش قنبری نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی آورده است: آقای قالیباف در بدو ورود خود به مسکو و دیدار با دیپلمات‌های کشورمان در روسیه، از وزارت خارجه کشورمان به تندی انتقاد کرده و با اشاره به جلسه دو هفته پیش مجلس و کارت زردی که به زعم خودشان به خاطر ضعف دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به آقای ظریف داده‌اند، گریزی زده است.   رییس مجلس در این جلسه گفت که وزارت امور خارجه باید از ۲۰ سال پیش رویکرد خود را در حوزه وزارت خارجه و سفارتخانه‌ها از نگاه سیاسی- امنیتی تغییر داده و کاملا اقتصادی- سیاسی می‌کرد، تا می‌توانستیم از ظرفیت‌ها به خوبی استفاده کنیم.
سخنانی که پیش از این بارها درباره آن در کشور خودمان صحبت کرده بود و بیان آن در یک کشور خارجی به هیچ عنوان منطبق با منافع ملی کشورمان نیست. آنچه در ارتباط با عملکرد وزارت خارجه تاثیرگذار بوده، مصوبات مجلسی است که خود مجلس ریل‌گذار آن است. سوالی که از آقای قالیباف باید پرسیده شود این است که کدام قانون را در مسیر دیپلماسی اقتصادی تصویب کرده‌اند که وزارت خارجه به آن عمل نکرده است؟ سوال دوم اینکه آیا او نمی‌داند کشور در وضعیت تحریم است و بسیاری از کشورها نمی‌توانند با ما مراودات اقتصادی داشته باشند؟
در شرایطی که کشورهای دیگر نمی‌توانند حتی پول‌های حاصل از صادرات ما را به کشورمان بازگردانند و جمهوری اسلامی ایران نمی‌تواند سرمایه خود را که در بانک‌های سایر کشورها وجود دارد برای استفاده به کشور برگرداند، طرح این سخنان چه معنا و مفهومی دارد!؟ جای تعجب است که هنوز آقای قالیباف نمی‌داند در کشوری که درگیر تحریم است، این محدودیت‌ها عادی است و اساسا خواست کشور تحریم‌کننده ایجاد محدودیت‌های اقتصادی است.

بنابراین سخنان آقای قالیباف قطعا به منظور بهره‌برداری انتخاباتی است و از نگاه کارشناسانه برای حل مشکلات کشور ناشی نمی‌شود. البته اصل موضوع که باید مسائل اقتصادی در حوزه دیپلماسی مورد توجه قرار گیرند، حرف درستی است و وزارت خارجه هم در حد توان و شرایط بین‌المللی کشورمان توانسته است از این امکان بهره بگیرد، اما در شرایطی که به عنوان یک بازیگر عادی در نظام بین‌الملل نمی‌توانیم مراودات اقتصادی داشته باشیم، طرح چنین موضوعاتی مقرضانه است و صرفا استفاده انتخاباتی دارد و متاسفانه این روزها برخی دنبال تخریب دولت هستند و این نوع نگاه رییس مجلس هم از این قاعده مستثنی نیست.
انتقاد از وزارت خارجه آن هم در کشوری دیگر به هیچ وجه کار درستی نیست و به این شائبه دامن می‌زند که ناشی از عصبانیت آقای قالیباف از لغو دیدارش با پوتین است. برخی مدعی‌ هستند که وزارت خارجه در این‌باره کوتاهی کرده در حالی که شرایط کرونا محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است و آقای پوتین پروتکل‌های بهداشتی خاصی را خصوصا در دیدارهای خارجی رعایت می‌کند و آقای ظریف هم تاکید کرده است که پیش از سفر رییس مجلس به مسکو این موضوع را به مجلس یادآور شده است. اما او ظریف را مقصر این موضوع می‌داند. به هر حال این کار دارای اشکال است چرا که رییس مجلس تریبون رسمی در اختیار دارد و می‌تواند از این تریبون نقدش را در کشور خودمان بیان کند نه در کشور ثالث! این کار با چارچوب‌های دیپلماتیک همخوانی ندارد و ای کاش عرف‌های دیپلماتیک از سوی مقامات کشورمان به هر دلیل حتی تبلیغات انتخاباتی در سفرهای خارجی رعایت شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha