اورنگ ایلامی، سهشنبه با تاکید بر اینکه بیماران خاص، به دلیل ابتلا به بیماریهای زمینهای، احتمال وخامت حال بیشتری نسبت به دیگران در زمان ابتلا به کووید۱۹ دارند، افزود: در خانه ماندن، رعایت دستورالعملهای بهداشتی، استفاده از ماسک و پرهیز از حضور در تجمعها و دورهمیها، همچنین شست و شو و ضدعفونی مداوم دستها در پیشگیری از ابتلای بیماران خاص به کروناویروس نقش مهمی دارد.
وی بیان داشت: در حال حاضر، بیش از ۱۱هزار و ۵۰۰ بیمار خاص از خدمات درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بهرهمند میشوند که با شیوع بیماری کووید ۱۹ اقدامات لازم برای هدایت و توزیع بیماران خاص در مراکز تحت پوشش و ارئه خدمات مطلوب به آنان نیز انجام میشود.
فرشاد فلاحتی، مدیر امور بیماریها و مراکز تشخیصی و درمان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با اشاره به ارائه خدمات موردنیاز گروههای خاص و پُرخطر مطابق با شیوه نامههای بهداشتی، گفت: توزیع بستههای حفاظت فردی به بیماران خاص، ارائه خدمات درمانی و انجام اعمال جراحی رایگان، هماهنگی با معاونت غذا و دارو و تعیین داروخانه منتخب برای تسهیل در دسترسی به دارو های لازم، انجام تست PCR کووید ۱۹ برای اینگونه بیماران، جداسازی و درمان بیماران خاص مبتلا به کروناویروس و انجام واکسیناسیون آنفلوآنزا در این بیماران، بخشی از اقدامات انجام شده دانشگاه علوم پزشکی شیراز در همه گیری جهانی (پاندمی) کووید ۱۹ است.
بیماریهای خاص به بیماریهای تالاسمی، هموفیلی و بیماری نارسایی کلیه (بیماران نیازمند به دیالیز) گفته میشود.
عنوان بیماریهای خاص برای نخستین بار با شکلگیری بنیاد امور بیماریهای خاص به کار برده شد. با تلاش بنیاد امور بیماریهای خاص، اختلالات تالاسمی، هموفیلی و دیالیزی به عنوان "بیماریهای خاص" به تصویب قانونی رسید.
ویژگیهای بیماریهای خاص را بهطور کلی میتوان شامل سختی درمان ،هزینه بالای درمان و شیوع کم بیماری در کشور دانست.