مقام معظم رهبری همواره بر اجتناب از توهین و تخریب علیه مقامات به ویژه در یک سال گذشته تاکید داشته و حتی هر گونه هتک حرمت را حرام اعلام کردند. با این وجود عده ای در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال؛ که هدف اصلی آن بر اساس وحدت، انسجام و همبستگی ملی بنا شده است؛ با توجه به دیدگاه های خاص و اهداف مورد نظر خود، به رییس جمهوری کشور توهین و علیه ایشان شعار دادند.
رفتاری که نشان از بی اعتنایی این افراد به توصیههای رهبر انقلاب و الزامات وحدت و انسجام در جامعه دارد. اهمیت این اتفاق باعث شد تا پژوهشگر ایرنا با «نعمت احمدی» حقوقدان و کارشناس سیاسی گفت و گویی انجام دهد که در ادامه می خوانید:
مسبوق به سابقه بودن توهین به مقامهای سیاسی
احمدی در مورد توهین به حسن روحانی در مراسم ۲۲ بهمن گفت: باید به سابقه توهین در تاریخ جمهوری اسلامی توجه داشت؛ یعنی ما دیدیم که در قم به سمت علی لاریجانی مهر نماز پرتاب شد، در دوره اصلاحات نیز آیت الله هاشمی رفسنجانی در سیبل انتقادات تندی قرار گرفت تا آنجایی که در چند نوبت در راهپیمایی ها مانع از حرکت او شدند و بعد هم همین توهین ها نسبت به افراد دیگر صورت گرفت. در این میان کسانی که مسوولیت جلوگیری از این توهین ها را بر عهده داشتند، مانع این رفتار آن ها نشده و همین امرسبب شد که این مسیر تا جایی پیش برود که نوه امام (ره) هم نتوانست در مرقد امام (ره) سخنرانی کند. بنابراین بخشی از ایراد به افرادی بازمی گردد که می بایست حافظ نظم و قانون باشند و جلو توهین ها را بگیرند اما نگرفتند و اجازه دادند نقد به توهین و تخریب تبدیل شود.
این حقوقدان اظهار داشت: ما رادیکالیسم در هر ۲ جناح اصولگرا و اصلاح طلب داریم. اگر به دهه ۸۰ شمسی نگاه کنیم رادیکالیسمی که در در نوشته ها علیه افرادی همچون آیت الله هاشمی و یا مسوولان دیگر صورت می گرفت، زیاد بود و در کنارش از این نوع توهین ها و اهانت ها تا جایی پیش رفت که برخورد فیزیکی صورت گرفت و به سمت سعید حجاریان شلیک شد. پس اینها چیزی نیست که به دیروز و امروز مربوط شود بلکه وجود داشته و ما باز هم شاهد آن شدیم.
تخریب حسن روحانی با هدف خانهنشین کردن وی بعد از پایان کار
این کارشناس سیاسی در مورد چرایی چنین توهین هایی؛ توضیح داد: بخشی از این توهین ها به این امر مربوط می شود که یک گروه می خواهند فردی که به پایان دوره خود نزدیک می شود خانه نشین کنند؛ یعنی آینده سیاسی برای حسن روحانی متصور نباشند. در مورد آیت الله هاشمی هم همین اتفاق افتاد اما این کار عملی نشد زیرا جایگاه او در انقلاب آنچنان تثبیت شده بود که نمی شد او را حذف کرد اما در مورد افراد دیگر حتی در مورد محمود احمدی نژاد یا روحانی. پس عده ای نمی خواهند روحانی در شکل سیاسی کشور جایی داشته باشند و چنین حرکت هایی انجام می دهند.
در نظر گرفتن منافع جناحی از سوی توهین کنندگان
احمدی در پاسخ به این سوال که آیا چنین افرادی هوادار نظام و معتقد به پایداری نظام هستند، اظهار داشت : باور من بر این است که آگاهانه و غیرآگاهانه، این افراد، افرادی هستند که منافع ملی را در نظر نمی گیرند و اگر به جناحی وابسته هستند منافع جناحی خود را بر منافع ملی ترجیح می دهند. اگر آن روزی که در نماز جمعه به وزیر کشور همچون عطاالله مهاجرانی و یا عبدالله نوری توهین و برخورد شد جلو آنها گرفته می شد امروز این اتفاق ها نمی افتاد. الان هم به شیوه ای عمل می شود که بسیار علنی شده است.
آسیب زدن به کشور با تندروی
این حقوقدان در مورد آسیب هایی که از تندروی ها متوجه کشور می شود، گفت: ما از چنین تندروی هایی آسیب های زیادی دیده ایم. برای نمونه حمله به سفارت عربستان در تهران در بدترین شرایط ممکن اتفاق افتاد؛ یعنی شیخ نمر شهید کرده بودند اینجا به سفارت عربستان حمله شد، خون او پایمال کردند و ما در منطقه تنها و تنهاتر شدیم. پس در شرایطی که تندروی و اهانت صورت می گیرد مسوولان بالادستی باید حرف آخر را بزنند و از چنین اتفاق هایی جلوگیری کنند.
اداره کردن کشور توسط رییس جمهوری در بدترین شرایط
این کارشناس سیاسی در ادامه افزود: چه ما با حسن روحانی موافق باشیم و چه نباشیم او برابر با اصل ۱۱۳ قانون اساسی شخص دوم مملکت است، برابر قانون اساسی رییس شورای امنیت ملی است و رییس جمهوری محسوب می شود که مردم به او رای داده اند و رای مردم را مقام معظم رهبری تنفیذ کرده اند. پس شخص حسن روحانی یک پازل است و می توان جای او هر شخص دیگری باشد و اینجا شخص مهم نیست بلکه اینجا یک جریان می خواهد علیه ثبات و یک جریان دیگری که در بدترین شرایط ممکلت را اداره می کند، قرار بگیرد. باید انصاف داشت الان شرایط کشور جوری نیست که عادی باشد بلکه تحریم های سختی پشت سر گذاشته ایم و تحریم هایی هم پیش رو داریم و تغییراتی در آمریکا صورت گرفته که می توان به آن مثبت یا منفی نگاه کرد و اسراییل هم در پشت مرزهای ما پایگاه دارد و متاسفانه در کشور ما ترورهایی انجام دادند. پس اگر قرار است اتحادی برای مملکت داشته باشیم الان بهترین موقع است و افرادی که می توانند جلو این وقایع را بگیرند و سکوت می کنند مطمئن باشند که «بادی که امروز می کارند، طوفانی است که فردا درو خواهند کرد».
این توهین ها انتخاباتی نیست
این حقوقدان در پاسخ به این سوال که آیا این توهین ها را می توان انتخاباتی دید، گفت: من این توهین ها را انتخاباتی نمی بینم. به دلیل اینکه روحانی به مانند آیت الله هاشمی و سیدمحمد خاتمی در جریان انتخابات جریان ساز نمی شود که بخواهند او را تخریب کنند و انتخابات ۱۴۰۰ هم مانند انتخابات مجلس یازدهم است و تفاوتی با آن ندارد.
احمدی در پایان یادآور شد: حسن روحانی ۴۲ سال در صحنه نظام جمهوری اسلامی حضور داشته و تا رییس جمهوری هم آمده است و به هر حال برای آینده سیاسی او می بایست جایی متصور شد و یک هدف از این تخریب ها این است که او در جایگاه خاصی قرار نگیرد. البته اگر این جایگاه انتخاباتی باشد که بحث جایی است اما این توهین ها تزلزلی در جایگاه انتصابی او ایجاد می کند و نوع نگاه جناح ها را به او گوشزد می کنند و از موارد محدودی است که به این صراحت در مهمترین روز تاریخ انقلاب ایران، از بلندگوی رسمی نسبت به رییس جمهوری مستقر توهین کنند و این مساله بسیار مهمی است.
نظر شما