به گزارش روز شنبه خبرگار فرهنگی ایرنا، نشست خبری دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب صبح امروز با حضور عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، حسینعلی جعفری، دبیر علمی بخش داستان و علیمحمد مؤدب دبیر علمی بخش شعر این جشنواره در حوزه هنری برگزار شد.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، انقلاب اسلامی را یک رویداد فرهنگی دانست که به زبان هنر سخن میگوید و اظهار داشت: وظیفه جشنواره شعر و داستان انقلاب در سه بخش است؛ اول پاسداری از انقلاب که با آفرینش آثار ماندگار ادبی در مواجهه با تهاجم فرهنگی و جهان سلطه و غرب رقم میخورد، دوم عمل به آرمانها و ایستادن در مقابل کجرویها و بیان کاستیها است که بیشتر در قالب هنر اعتراضی بیان میشود و سوم ارائه انقلاب به زبان هنری به جهان است و مهمتر از همه، در واقع کار ویژه جشنواره پاسداری از زبان فارسی است که به شکل ویژه در جشنوارههای آتی هم، دغدغه ما خواهد بود.
عباس محمدی افزود: مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب روز ۲۷ بهمن از ساعت ۱۸:۳۰ در تالار اندیشه برگزار میشود، اما فردا شب شعر را با حضور برگزیدگان جشنواره همچنین پیشکسوتان شعر انقلاب خواهیم داشت و مراسم افتتاحیه تالار زندهیاد طاهره صفارزاده برپا میشود و روز دوشنبه دو کارگاه شعر و د استان را در همین تالار خواهیم داشت و آئین اختتامیه را با حضور برگزیدگان برپا میکنیم. این مراسم به طور زنده از آپارات و اپلیکیشن حوزه هنری و اینستاگرام سپهر سوره پخش میشود و به دلیل رعایت شیوهنامههای بهداشتی تنها برگزیدگان در این مراسم حضور خواهند داشت.
وی درباره تقدیر از پیشکسوتان در مراسم اختتامیه که از دوره گذشته مرسوم شده است، گفت: در آئین پایانی از دو تن از شاعران و نویسندگان تراز انقلاب، محمدرضا بایرامی و محمدرضا سهرابینژاد که در عرصه شعر و داستان انقلاب قلم زدهاند، تجلیل خواهند شد.
محمدی درباره حمایت از آثار برگزیده و انتشار کتاب جشنواره هم گفت: ما انتشار کتاب جشنواره را خواهیم داشت، اما از آنجا که در کنار تک اثر، مجموعه آثار را هم پذیرفتهایم، عملا امکان انتشار همه آنها در قالب یک کتاب وجود ندارد، اما کتاب برگزیده های شعر و داستان که تاکنون منتشر نشدهاند را در کمترین زمان ممکن از سوی سوره مهر منتشر میکنیم.
دبیر بخش داستان جشنواره با اشاره به اهمیت هنر در تبیین و ماندگاری ارزشها، گفت: داستان و روایتگری سهم بزرگی در این موضوع دارد.
حسینعلی جعفری، با اشاره به آثاری که در بخش داستان به جشنواره رسیده است، افزود: در بخش داستان ۲۸۳ اثر به دست ما رسیده که داستان کوتاه بزرگسال با ۱۷۹ اثر بیشترین سهم را داشت و داستان کوتاه کودک و نوجوان ۵۰ اثر، رمان بزرگسال ۳۸ اثر و رمان کودک و نوجوان ۱۶ اثر را در کارنامه این دوره ثبت کرد. بیشترین شرکتکنندگان از استان تهران و کمترین آنها از ایلام و کردستان هستند و در مجموع ۱۹۴ نفر برای جشنواره داستان و رمان فرستادهاند.
این نویسنده ادامه داد: تعداد شرکتکنندگان خانم ۱۶۴ نفر بوده است که تعداد آنان بیش از آقایان بوده است. ۱۵ اثر هم به بخش نهایی راه یافته است که در این بخش سهم مردان بیشتر از زنان بوده است.
وی با تشریح روند داوری بخش داستان، بیان کرد: برای انتخاب داوران و در بخش فنی کار به انتخاب افرادی که اهل فن باشند، تاکید داشتیم، به همین دلیل در بخش بزرگسال مصطفی جمشیدی، شهریار زمانی و محمدرضا شرفی خبوشان و در بخش کودک و نوجوان عبدالرحمان اونق، هادی خورشاهیان و شهرام شفیعی آثار را داوری کردند، خسرو باباخانی و محمدحسن جمشیدی نیز در بخش بازخوانی آثار ما را کمک کردند.
جعفری، درباره کیفیت آثار رسیده در بخش داستان، گفت: آثاری که امسال به دست ما رسید نسبت به سالهای گذشته کیفیت خوبی داشتند و برخی از آنها نو و بدیع بودند. آثاری که از شهرستانها رسیده نیز قابل توجه بود؛ در این آثار روند شکل گیری انقلاب اسلامی در شهر محل زندگی نویسنده داستان شده است که کار ویژه ای به شمار می آید.
وی با اشاره به این که مبالغ جایزه کمتر از زحمت نویسندگان است، اظهار داشت: گاهی برای خلق یک داستان یا رمان، نویسنده سالها وقت میگذارد اما جایزه در خوری دریافت نمیکند. یکی از فیلمسازان درباره بحران فیلمنامه سخن گفت و تاکید داشت چون سینمای ما ادبیات را نمیشناسد، دچار مشکل است. اگر ارتباطی میان سینماگران و اقتباس از رمان ها برقرار شود، در ادامه فرآیند هم به نویسنده توجه شده و هم معضل سینما حل خواهد شد.
جعفری اضافه کرد: ارتباط مستمر با نویسندگان بسیار اهمیت دارد، نباید نویسندگان را جشنواره به جشنواره ببینیم، باید از آنها با خبر باشیم. می دانم که بخش شعر و داستان این جشنواره پیش از این به صورت مستقل برگزار میشد، بهتر است دوباره جدا از هم برگزار شوند تا بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.
دبیر بخش شعر جشنواره با بیان این که پس از انقلاب اسلامی بلافاصله شاهد دفاع مقدس بودیم، گفت: این توالی رویدادها موجب توجه بیشتر دفاع مقدس شد و انقلاب اسلامی مظلوم ماند. این جشنواره هر سال یادآور میشود که حرفهای ناگفته هنوز بسیار است و هر یک میتواند دستمایه خلق یک اثر باشند.
علیمحمد مؤدب با اشاره به آثار دریافت شده، ادامه داد: تعداد آثار تک اثر بیشتر بود ما در این بخش ۳۰۰ اثر دریافت کردهایم اما در بخش کتاب ۲۲ مجموعه در قالب شعر نو و ۳۴ مجموعه شعر سنتی و ۷ مجموعه شعر کودک و ۱۴ مجموعه شعر نوجوان دریافت کردیم که در مجموع ۵۳۶ اثر را تشکیل میدهند.
وی یوسفعلی میرشکاک، زکریا اخلاقی، رضا شیبانیاصل، علی هوشمند، میلاد عرفانپور و سیده تکتم حسینی را داوران بخش شعر سنتی اعلام کرد و ادامه داد: هیأت انتخاب نیز متشکل نیز سیدوحید سمنانی و مبین اردستانی بودند، در بخش کودک و نوجوان نیز مریم زندی و سیدحبیب نزاری داوری را بر عهده داشتند.
دبیر بخش شعر، با بیان این که پرداختن جوانان به موضوعاتی چون انقلاب امیدبخش است، اظهار داشت: پرداختن به شعر نو و نیمایی بسیار مهم است و در این دوره به شکل خاصی به شعر نو و سپید پرداخته شده است. راه نجات ما هم نوگرایی است، چون باعث تازه شدن روایت انقلاب میشود. قالب های کلاسیک، به هر موضوعی می نشیند اما وقتی اشعار را در قالب شعر نو داریم یعنی ذهن درگیرتری داشته ایم.
مؤدب، با اشاره به اهمیت ادبیات انقلاب، گفت: مدیران فرهنگی با توجه به ادبیات انقلاب در بخش بودجه نیز سهم قابل توجهی به آن اختصاص دهند و برای سالهای پیشرو توجه جدی به این حوزه داشته باشند. حجم کار زیاد است، اما به این دلیل که ادبیات برنامه سنگینی ندارد در نظام بودجهریزی سهم اندکی بر آن قائل میشوند اما باید مبالغ جایزهها برای سالهای آتی بالاتر رود، تا ادبیات که هنر هویت ساز ماست، مظلوم نباشد.
وی درباره جدایی بخش شعر و داستان گفت: تا پیش از کرونا، همنشینی نویسندگان و شاعران، دستاوردهای بسیاری داشت و در سلوک ادبی اهالی قلم تاثیر داشت.
جشنواره شعر انقلاب در یک نگاه
به گزارش ایرنا، جشنواره شعر انقلاب از سال ۸۸ کار خود را با جشنواره داستان انقلاب آمیخت.
جشنواره بینالمللی شعر انقلاب پیش از این در دیماه هر سال و جشنواره بینالمللی داستان انقلاب (جایزه امیرحسین فردی) به منظور پاسداشت و ارتقای دستاوردهای شعر و داستان انقلاب و همچنین کشف استعدادهای برتر، در فروردین ماه برگزار میشد که با ادغام دو بخش، جشنواره شعر و داستان انقلاب همزمان با هفته هنر انقلاب اسلامی برگزار میشود. امسال به دلیل همه گیری ویروس کرونا، این جشنواره در دهه فجر به کار خود پایان میدهد و ۲۷ بهمن ماه، اختتامیه این برنامه برگزار خواهد شد.
برگزاری این رویداد را مؤسسه فرهنگی هنری سپهر سوره هنر با همکاری مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری بر عهده دارد.
نظر شما