تغییری در مرگ‌ومیر پرندگان در تالاب میانکاله مشاهده نمی‌شود

ساری - ایرنا - رییس اداره حیات وحش محیط‌زیست مازندران از تداوم مرگ و میر پرندگان مهاجر در تالاب بین‌المللی میانکاله خبر داد و گفت: متاسفانه روند رو به بهبودی مشاهده نمی‌شود و همچنان روزانه شماری از پرندگان تلف شده و لاشه هایشان جمع آوری می‌شود.

کوروس ربیعی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا آخرین وضعیت مرگ و میر پرندگان زمستان گذران را در تالاب بین المللی میانکاله تشریح کرد و افزود : همچنان روزانه به طور میانگین ۳۵۰ تا ۴۰۰ لاشه پرندگان مهاجر در این تالاب جمع‌آوری می شود و کاهشی در میزان مرگ و میر مشاهده نشده است.

وی با اعلام این که آمار لاشه های جمع آوری شده پرندگان از مرز ۶ هزار قطعه فراتر رفته است ، گفت : تیم های جمع آوری در چندین ناحیه به صورت پیاده ، استفاده از موتورسیکلت ، قایق و تجهیزات مخصوص مانند « تراکسور » در حال جمع آوری لاشه ها هستند.

رییس اداره حیات وحش محیط‌ زیست مازندران یکی از مشکلات محیط زیست مازندران برای گسترش فعالیت جمع آوری لاشه ها را پایین رفتن سطح آب تالاب در حوزه جغرافیایی استان اعلام کرد و افزود : در حال حاضر تنها راه دسترسی ما برای جمع آوری سریع لاشه ها از طریق خلیج گرگان، بندرگز، نوکنده ، گلوگاه و ساحل آبادگران است که بیشتر آن از طریق اسکله های آشوراده انجام می شود.

وی با اعلام این که بوتولیسم قوی ترین علت مرگ پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله است ، ادامه داد : اکنون تنها اقدامی که می توان برای کاهش سطح آلودگی تالاب انجام داد جمع آوری لاشه ها است که به طور گسترده در حال پیگیری است.

تلفات مشکوک پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله امسال از نهم بهمن ماه مشاهده شد و همچنان ادامه دارد. طبق اعلام محیط زیست امسال تاکنون تلفات در میان دستکم هشت گونه از پرندگان مهاجر مشاهده شده است ولی بیشترین تلفات مربوط به فلامینگوها ، چنگر معمولی و مرغابی ها است.

دامپزشکی کشور علت مرگ این پرندگان را بوتولیسم اعلام کرد که نوعی مسمومیت غذایی است.بوتولیسم نوعی بیماری برای پرندگان و آبزیان است که بر اثر باکتری "کلوستریدیوم بوتولینیوم" ایجاد می شود و به آن مسمومیت طبیعی هم گفته می شود. این باکتری ها به طور وسیع در خاک وجود دارند و برای فعالیت و تولید سم به گرما ، منبع پروتئین و محیط بی هوازی نیاز دارند.

محققان دامپزشکی که تعدادی از لاشه های جمع آوری شده را در آزمایشگاه ها مورد بررسی قرار داده اند ، اعلام کرده اند که علاوه بر بوتولیسم ، سایر عوامل تاثیر گذار بر روند افزایشی تلفات پرندگان که شامل  فلزات سنگین، سموم و عوامل باکتریایی نیز باشد ، در دست بررسی قرار دارد .

بهمن ماه پارسال هم تلفات مشکوک پرندگان مهاجر در تالاب بین المللی میانکاله شروع شد و تا اواخر اسفند ادامه داشت. نتیجه شیوع بوتولیسم در سال گذشته مرگ بیش از ۵۳ هزار قطعه پرنده مهاجر از ۱۳ گونه بود.

به امید بازگشت مهاجران

رییس اداره حیات وحش محیط‌ زیست مازندران تنها راه حل توقف مرگ و میر پرندگان مهاجر را بازگشت آنها به سرزمین اصلی پس از طی کردن دوره زمستان گذرانی دانست و تاکید کرد: تنها راه حل کوتاه مدت برای خروج از بحران مرگ پرندگان زمستان گذران در تالاب میانکاله گرم شدن هوا و آغاز فصل مهاجرت است.

وی افزود : البته با توجه به این که ساعات روز در ایران طی یک ماه اخیر طولانی تر شده انتظار است ، می تواند در تسریع بازگشت پرندگان موثر باشد اما شرایط کافی نبوده و باید شرایط جوی نیز رو به گرما برود.

ربیعی گفت : بر اساس پیش‌بینی هواشناسی با توجه به این که وضعیت جوی تا اواسط اسفند سرد باقی می ماند شاهد آغاز فصل مهاجرت پرندگان زمستان گذر نخواهیم بود و به نظر می رسد تا آن زمان باید شاهد تداوم مرگ این مهمانان مهاجر باشیم.

وی همچنین در باره علت کاهش سطح آب تالاب با وجود بارندگی های یک سال اخیر ، گفت : وضعیت کنونی مربوط به انباشت چندین ساله مواد عالی ناشی از سیلاب، عقب نشینی سطح آب دریای خزر و پایین آمدن سطح دبی آب ورودی به تالاب از رودخانه های تغذیه کننده است که نمی توان انتظار داشت با بارندگی های کوتاه مدت بر طرف شود.

ربیعی به وعده تغذیه تالاب میانکاله با آب سد گلورد و رودخانه نکارود نیز اشاره کرد و افزود : این وضعیت راه حل دائمی نیست و نمی تواند در شرایط فعلی تاثیری بر کمبود آب و آلودگی آب تالاب و کاهش مرگ و میر پرندگان داشته باشد.

به اعتقاد کارشناسان محیط زیست کاهش سطح آب تالاب میانکاله و قطع ارتباط این تالاب با دریای خزر و همچنین رکود مواد و آب موجود در این تالاب منجر به بروز بیماری بوتولیسم شده است.

گزارش های رسمی آب منطقه ای مازندران کمبود آب در تالاب میانکاله را ثابت می کند زیرا طبق اعلام این شرکت مشکلات حفر چاه‌های غیرمجاز در دشت‌های بهشهر، نکا و گلوگاه به عنوان دشت ممنوعه باعث شد تراز آب در این مناطق در ۲ تا سه سال گذشته کاهش یابد.

طبق اعلام این شرکت، کسری مخازن آب در دشت ممنوعه بهشهر در چند سال گذشته به ۴۲ میلیون مترمکعب رسیده بود که با اقدام‌های صورت گرفته، بارش‌های مطلوب باران و اجرای طرح‌های تعادل بخشی، این کسری به میزان ۱۶ میلیون مترمکعب جبران شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha