وزیر امور خارجه آمریکا دیروز (جمعه) در بیانیهای از خروج قریبالوقوع نام انصارالله یمن از فهرست گروههای ترویستی خارجی از نظر آمریکا خبر داد و تاکید کرد: «من روز ۱۶ فوریه (۲۸ بهمن) تحت قانون مهاجرت و ملیت، نام انصارالله که گاهی از آن با عنوان حوثیها یاد میشود را از فهرست گروههای تروریستی خارجی حذف خواهم کرد».
وی در این بیانیه تصریح کرد که «این تصمیم با توجه به شرایط وخیم انسانی در یمن اتخاذ شده است؛ ما به هشدارهای سازمان ملل متحد، گروههای بشردوستانه و اعضای کنگره از هر دو حزب و دیگران مبنی بر اینکه تروریستی اعلام شدن انصارالله میتواند اثرات ویرانکنندهای بر دسترسی یمنیها به کالاهای اساسی مانند غذا و سوخت داشته باشند، گوش فرا دادیم».
وزارت خارجه آمریکا جمعهشب رسماَ اعلام کرد که تصمیم دولت «جو بایدن» برای ابطال تصمیم دولت قبلی این کشور برای قرار دادن انصارالله یمن در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی از سهشنبه آینده اجرایی خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا در عین حال اعلام کرد که «رهبران انصارالله شامل عبدالملک الحوثی، عبدالخالق بدرالدین الحوثی و عبدالله یحیی الحکیم همچنان ذیل فرمان اجرایی شماره ۱۳۶۱۱ به دلیل اقداماتی که صلح، امنیت و ثبات یمن را تهدید میکند، تحت تحریم باقی خواهند ماند».
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری سابق آمریکا در واپسین روزهای حضور خود در کاخ سفید در راستای خواستههای رژیمهای متجاوز امارات و عربستان سعودی، جنبش انصارالله و برخی از رهبران این جنبش را در لیست تروریستی آمریکا قرار داد.
اقدام وزیر خارجه آمریکا در خروج نام جنبش انصارالله از فهرست گروههای تروریستی با واکنش مثبت این جنبش مواجه شد و «محمد علی الحوثی»، عضو شورای سیاسی انصارالله و رئیس کمیته عالی انقلاب یمن اعلام کرد، سخنان بلینکن نشان میدهد که تصمیمات مقامات سابق آمریکا در مورد این جنبش اشتباه بوده است.
وی در عین حال اقدام وزارت خارجه آمریکا را حاوی پیامهایی برای رقبا و دشمنان این جنبش در منطقه دانست.
الحوثی با بیان این که انصارالله به تصمیم اخیر آمریکا در این ارتباط با دید مثبت نگاه میکند، چون عواقب تصمیم پیشین (تحریم) متوجه مردم یمن میباشد، در عین حال تصریح کرد که یمن منتظر تصمیمات جدید آمریکا برای متوقف کردن رفتار خبیثانه ایالات متحده (در همراهی با عربستان و امارات) در جنگ یمن است.
پیش از اعلام رسمی خروج انصارالله از لیست تروریستی آمریکا، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در هفته گذشته گفته بود که بایدن رئیسجمهوری آمریکا کنگره را از قصد خود برای لغو تحریم تروریستی انصارالله یمن مطلع کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با وجود این مدعی شده بود که هدف دولت بایدن از این اقدام، کاستن از تبعات انسانی تحریم «تروریستی» انصارالله است.
وی همچنین ادعا کرده بود که آمریکا نمیخواهد به عنوان یک کشور کاری انجام دهد که به وخیمتر شدن رنج میلیونها نفر از مردم یمن منجر شود.
کارشناسان مسایل منطقه با مثبت ارزیابی کردن اقدام اخیر دولت بایدن در خروج نام جنبش انصارالله از لیست گروههای تروریستی آمریکا، در عین حال تاکید دارند که ایالات متحده باید به نقش حمایتی خود از رژیمهای عربستان و امارات در جنگ یمن که تاکنون موجب کشته شدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیونها نفر دیگر و ویرانی این کشور شده پایان دهد و اقدام اخیر واشنگتن فقط حل بخش کوچکی از معادله جنگ شش ساله یمن است.
این کارشناسان معتقدند که ترامپ در دوره چهار ساله ریاست جمهوری خود، با ابزار غیرقانونی تحریم مشکلات فراوانی برای مردمان کشورهایی همچون ایران، یمن، سوریه و لبنان ایجاد کرده که بایدن میتواند با تغییر سیاست واشنگتن در لغو تحریمها، در مسیر انسانی قرار گیرد.
حال باید منتظر بود و دید که بایدن در دوران مسئولیت خود تا چه حد در اصلاح اقدامات خلافکارانه ترامپ به ویژه در منطقه غرب آسیا که مشکلات فراوانی را برای مردمان آن بوجود آورده، پیش خواهد رفت.
نکته مهم دیگری که در این بین وجود دارد این است که مطمئنا اقدام بایدن در خروج نام انصارالله از لیست گروه های تروریستی موجب ناخشنودی سه رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات خواهد شد و وی باید جوابگوی این سه رژیم باشد.
نظر شما