آیا بایدن فتیله جنگ در یمن را پایین کشیده است؟

تهران – ایرنا – تصمیم دولت جدید آمریکا برای قطع حمایت از عربستان درجنگ یمن و خارج کردن انصارالله از فهرست گروه های تروریستی در کانون توجه تحلیلگران عرب قرار گرفته است. بسیاری از آنها با اشاره به واقعیت های میدان های نبرد و تغییر معادلات به سود نیروهای یمن، علت ها و پیامدهای این تصمیم را بررسی کردند.

به گزارش ایرنا، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که وزارتخانه تحت امرش روز ۱۶ فوریه (سه‌شنبه ۲۸ بهمن‌ماه) نام انصارالله یمن را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج خواهد کرد. «جوبایدن» رئیس جمهوری آمریکا هم حدود دو هفته پیش مدعی قطع حمایت آمریکا از عملیات ائتلاف سعودی علیه یمن، توقف فروش سلاح به سعودی و امارات، تلاش برای برقراری آتش بس، خارج کردن انصارالله از فهرست تروریسم و آغاز گفت وگوی سیاسی بین سعودی و امارات و دولت «عبدربه منصور هادی» با انصارالله شده است. این در حالی است که حدود ۷ سال پیش «عادل الجبیر» سفیر وقت عربستان در ایالات متحده، آغاز جنگ یمن را در واشنگتن کلید زد.

خطر پایان حمایت آمریکا از عربستان

گزارش منابع پژوهشی - خبری عربی حاکی است: تغییر رویکرد آمریکا که با پایان دادن به فروش سلاح به عربستان آغاز شده ، ریاض را به ویژه در شرایطی که معادلات جنگ به سود یمن رقم خورده در شرایط خطرناکی قرار داده است. عربستان که برای ادامه جنگ در یمن بر روی حمایت های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا شرط بندی کرده بود، اکنون پس از شکست ترامپ در تعامل با راهبرد دولت جدید آمریکا ناتوان است، اما در پایان مجبور خواهد شد به شکست خود در یمن و منطقه اعتراف کند.

تحلیلگر روزنامه «الاخبار» لبنان نوشت: عربستان از بزرگترین زیان دیدگان رویکرد دولت جدید آمریکا در پایان دادن به حمایت نظامی و سیاسی نامحدود از عربستان در جنگ یمن و تلاش آن برای پایان دادن به جنگ از طریق احیای مسیر سیاسی به روش مذاکرات است. با وجود اینکه پندهای بسیاری به عربستان درباره ضرورت خروج آبرومندانه از جنگ یمن داده شد، اما این کشور با لجبازی های خود سطح مطالبات خود را در جنگ بالا بود و اکنون پس از شکست در این جنگ و تغییر رویکرد دولت آمریکا ناتوان شده و منتظر است که دیگران درباره سیاست خارجی و حمایت از مرزها و سرنوشت جنگی که  آغاز کرده است، تصمیم بگیرند.  

  «عبدالباری عطوان» تحلیلگر سرشناس جهان عرب در بخشی از گزارش خود در سرمقاله روزنامه «رای الیوم» آورد: کافی است که دولت بایدن قرارداد فروش موشک های نقطه زن و قراردادهای حفاظت و پشتیبانی از جنگنده های عربستانی از نوع «اف ۱۶» و «اف ۱۵» را متوقف کند. در این صورت نیمی از تسلیحات نیروی هوایی عربستان که به عنوان ستون فقرات قدرت عربستان در منطقه به شمار می رود از خدمت خارج شود.

 تلاش بایدن برای رهایی عربستان از باتلاق یمن

بسیاری از تحلیلگران عربی معتقدند: تصمیم اخیر بایدن برای پایان دادن به حمایت از سعودی ها در جنگ یمن که پس از شکست عربستان و پایداری یمنی ها طی بیش از ۶ سال گذشته صورت گرفت نشان داد که روند جنگ در راستای منافع راهبردی آمریکا و همپیمانان آن پیش نرفته است. یمنی ها طی این سال ها از مرحله دفاع به مرحله هجوم راه یافتند؛ به طوری که همه شهرها و تاسیسات نفتی عربستان در تیررس حمله های موشکی و پهپادی یمنی ها قرار گرفته است. از این رو، شاید یکی از دلایل تصمیم بایدن برای پایان دادن به حمایت از سعودی ها در جنگ یمن، تلاش برای نجات سعودی ها باشد. زیرا عربستان که به ادعای تامین امنیت خود به یمن حمله کرد اکنون در شرایطی قرار گرفته است که امنیت آن در مقایسه با آغاز حمله به یمن تضعیف شده و در این جنگ هیچ دستاورد قابل ذکری نداشته است. بنابراین شرایط این جنگ از نظر امنیتی و نظامی موازنه قدرت در یمن تغییر کرده است. عربستان میلیاردها دلار هزینه کرد اما پرستیژ این کشور به دلیل کشتارهایی که به راه انداخته لطمه خورده است و انصارالله با حمله های خود به عربستان امنیت ملی این کشور را با خطر شدیدی روبرو کرده اند. با توجه به این شکست ها شاید طرح بایدن بتواند عربستان را از باتلاق یمن رهایی بخشد و به منافع آمریکا در منطقه کمک کند.

«حسن حردان» تحلیلگر روزنامه «البناء» لبنان در بخشی از گزارش خود آورد: یکی از توجیه هایی که درباره تصمیم دولت آمریکا درباره پایان دادن به حمایت از عربستان در جنگ یمن و خارج کردن انصارالله از فهرست گروه های تروریستی و بازنگری در راهبرد آمریکا درباره یمن می شود این است که آمریکا می خواهد با پایان این جنگ، بخش بزرگی از نیروهای خود را با هدف مقابله با چین از منطقه به سوی اقیانوس هند منتقل کند. زیرا افزایش نفوذ چین در شرق آسیا و جهان آمریکا را تهدید می کند. اما این تنها دلیل تصمیم آمریکا نیست. رسیدن جنگ به بن بست، ناکامی عربستان و همپیمانان آن در نابود سازی و تسلیم سازی مقاومت یمن، افزایش همبستگی افکار عمومی جهانی با مردم یمن، رقم خوردن یک جنگ فرسایشی، انتقال دامنه نبرد به عمق عربستان، افزایش نگرانی واشنگتن از تبدیل یمن به جنوب لبنانی دیگر و ترس از حضور انصارالله در مهمترین گذرگاه تجارت جهانی در باب المندب، پیامدهای ناگوار اقتصادی و اجتماعی جنگ در داخل عربستان و افزایش مخالفت داخلی از نظام حکومتی سعودی های وابسته به آمریکا، تقویت پیروزی مقاومت عربی در یمن برای مقابله با طرح های آمریکا و صهیونیسم و نظام های واپسگرای عربی، تقویت محور مقاومت در منطقه و تقویت ارتباط یمن با محور مقاومت و تضعیف نقش و جایگاه عربستان در منطقه از مهمترین دلایل تصمیم آمریکا در این زمینه بود.

«إکرام المحاقری» تحلیلگر یمنی در روزنامه فرامنطقه ی رای الیوم نوشت: اگرچه در طرح بایدن از توقف فروش سلاح به عربستان سخن به میان آمده است. اما درباره جزئیات پایان دادن به جنگ یمن و پایان دادن به محاصره گذرگاهای زمینی و دریایی این کشور سخنی به میان نیامده است. تصمیم آمریکا برای خارج کردن اسم انصارالله از فهرست تروریسم تصادفی نبوده است. پس از خشم مردمی و حملات موشکی به عمق عربستان ماهیت طرح بایدن برای صلح در یمن مشخص شده است. آمریکایی ها در چشم پوشی از منافع خود در عربستان و پایان دادن به جنگ در این یمن جدی نیستند. از این رو، وزارت امور خارجه این کشور گفته است آمریکا از حمایت عربستان چشم پوشی نخواهد کرد. آنها از حمله به پایگاه های نظامی و منافع خود در عربستان نگران هستند. آمریکا باید در حمایت از عربستان بازنگری کند. هنگامی که آمریکایی ها از پیشروی نیروهای یمن در عرصه نظامی احساس خطر کردند اکنون از طریق سیاسی وارد عمل شده اند زیرا آنان می دانند که یکسره شدن امور در عرصه نظامی به طور کامل به حضور آمریکا، عربستان و رژیم اسرائیل و انگلیس در یمن، عراق و جنوب لبنان پایان خواهد داد.

برخی از تحلیلگران تصمیم بایدن برای پایان دادن به حمایت تسلیحاتی از عربستان را به تمایل دولت آمریکا برای مذاکره با ایران مرتبط دانسته اند. «ساموئل رامانی» پژوهشگر مسائل بین الملل در دانشگاه آکسفورد در مصاحبه خود با شبکه «الجزیره» در این باره گفت: تصمیم بایدن برای پایان دادن به حمایت از دخالت نظامی عربستان در یمن شگفت آور نیست. از زمان قتل «خاشقچی» روزنامه نگار منتقد سعودی دو حزب آمریکا در کنگره در این زمینه به توافق رسیده بود و ترامپ تنها شخصی بود که از سعودی ها حمایت می کرد. وی گفت این تصمیم تا حد زیادی، جدا از رویکرد بایدن درباره ایران است. با این حال، وی اظهار داشت که این گام می تواند به عنوان یک حسن نیت در برابر ایران تلقی شود، اما بزرگترین نشانه های حسن نیت هنگامی آشکار می شود که  نام انصارالله از فهرست گروه های تروریستی خارج شود.

در پایان باید گفت تحلیلگران رسانه های عربی معقتدند: تصمیم هایی که بایدن درباره بحران یمن گرفته است از جمله پایان دادن به فروش سلاح به عربستان و خارج کردن انصارالله از فهرست گروه های تروریستی به تنهایی برای پایان دادن به جنگ کافی نیست. اگر دولت آمریکا در تصمیم خود برای پایان دادن به حمایت تسلیحاتی از عربستان و همچنین پایان دادن به جنگ سعودی ها در یمن جدی است،  باید در این زمینه قاطعانه و صادقانه تلاش کند. برقراری صلح در یمن و پایان دادن به درد و رنج های مردم یمن نیاز به سازو کارهایی مانند لغو محاصره و تحریم و عادی سازی اوضاع معیشتی مردم، به رسمیت شناختن خواسته های مردم یمن و به رسمیت شناختن نقش همه بازیگران یمن از جمله انصارالله در آینده این کشور دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha