لوکیانف که عضو شورای سیاست خارجی و دفاع روسیه و از نظریه پردازان سیاسی این کشور است، روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: آمریکا حدود دو سال پیش با خروج از برجام عهدشکنی بین المللی خود را اثبات کرد و این اقدام به وجهه و اعتبار بین المللی این کشور ضربه سخت وارد کرد.
کارشناس روس افزود: برجام یک توافق معمولی نیست، بلکه توافقنامه ای بین المللی است که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مورد تایید قرار گرفته است. با این وجود دولت ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا به رغم اصرار متحدان اروپایی آن کشور، با کوته بینی از این توافق خارج و به تعهدات خود پشت پا زد.
لوکیانف که رئیس مرکز فعالیتهای علمی باشگاه گفت و گوهای سیاسی بین المللی والدای روسیه است، افزود: امروز فرصت مناسبی برای آمریکا پیش آمده است تا وجهه تخریب شده خود در مورد اجرای برجام را بهبود بخشد و از میراث شرم آور دوره ترامپ به عنوان قدرت جهانی عهدشکن فاصله بگیرد.
ایران فریب وعده های آمریکا را نمی خورد
سردبیر نشریه روسی گفت: کشورهای غربی در گذشته وعده های زیادی در مورد فواید و منافع حاصل از برجام به ایران دادند که بدیهی است بخش بسیار ناچیزی از این وعده ها تحقق یافته است.
وی افزود: ایران از این عهدشکنی کشورهای غربی و اعضای اروپایی گروه ۱+۴ شامل انگلیس، آلمان و فرانسه کسب تجربه کرده است و بار دیگر فریب سخنان زیبا و وعده های فریبنده این کشورها را نخواهد خورد.
لوکیانف که از خبرنگاران بین المللی روسیه است معتقد است که مسکو بارها به شرکای اروپایی خود در برجام هشدار داد که این توافق را به درستی اجرا کنند اما این هشدارها موثر نبود و طرف های اروپایی حتی نتوانستند اینستکس را به اجرا در آورند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه و غیرقانونی کشورش را از برجام خارج کرد و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند.
کشورهای اروپایی طرف برجام که تلاششان برای متقاعد کردن ترامپ برای باقی ماندن در برجام شکست خورده بود، ابتدا قانونی را برای جلوگیری از خروج شرکتهای اروپایی از ایران فعال کردند که کارآیی چندانی نداشت.
کشورهای تروییکای اروپا شامل انگلیس، فرانسه و آلمان سپس در چارچوب اجرای برجام ، سازوکاری برای انجام تبادلات مالی میان ایران و شرکتهای اروپایی بدون نیاز به نظام مالی آمریکا ایجاد کردند که در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ با تأسیس شرکت «اینستکس» عملی شد، اما چندان با استقبال شرکت های تجاری مواجه نشده است.
تهران نیز تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به انجام تعهدات برجامی، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز ، اما همواره تاکید کرد که اگر دولت آمریکا همه تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران را لغو و بدون قید و شرط به برجام باز گردد، ایران هم به تعهدات برجامی خود عمل می کند.
لوکیانف با اشاره به اظهارات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره برجام گفت: آمریکا و اروپا نه در حرف بلکه در عمل باید پایبندی خود به تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل اختلافات پیرامون برنامه هسته ای ایران را اثبات کنند.
این کارشناس روس افزود: ایران اعلام کرده است که تهران حرف و وعده را ملاک قرار نمی دهد و معیار باید اقدامات قابل لمس باشد که مهم ترین آن لغو تحریم های یکجانبه است.
لوکیانف گفت: اطمینان دارم ایران در صورت مشاهده گام های طرف مقابل برای اجرای برجام به همین گونه رفتار می کند و روند بسیار مهمی برای حل و فصل تنش ها پیرامون مساله ایران بوجود می آید که می تواند تاثیرات مثبتی بر ثبات و امنیت منطقه ای داشته باشد و روسیه به همین دلیل از این اقدامات حمایت می کند و برای رفع تنش ها میان ایران و غرب تلاش می کند.
رهبر معظم انقلاب ۲۹ بهمن در بیاناتی در ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی درباره برجام فرمودند: ما حرف و وعده خوب خیلی شنیدهایم که در عمل، آن حرفها و وعدهها نقض شده و ضدّش عمل شده است.
ایشان افزودند: حرف فایده ندارد، وعده فایده ندارد؛ این دفعه فقط عمل، عمل؛ عمل از طرف مقابل را ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد. با حرف و وعده و اینکه «ما این کار را خواهیم کرد، آن کار را خواهیم کرد» جمهوری اسلامی این دفعه قانع نخواهد بود، مثل گذشته نخواهد بود.
نظر شما