استاندارد: کمیسیون مشترک، تاریخ احتمالی نشست آمریکا با شرکای برجام

تهران- ایرنا- نشریه استاندارد اتریش نوشت از نظر تئوریک نشست احتمالی اعضای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای و آمریکا در ماه آینده و به مناسبت برگزاری کمیسیون مشترک برجام باشد.

به گزارش ایرنا، در حالی که مهلت ایران به دولت آمریکا برای لغو تحریم های ظالمانه در حال به اتمام رسیدن است، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا طی سخنانی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «باید جلو برویم و درباره موضوع هسته‌ای ایران مذاکره کنیم. این اقدامی است که ما را در مسیر درست قرار می‌دهد.»

نشریه استاندارد اتریش امروز (شنبه) از این سخنان به عنوان سیگنال مثبت ایالات متحده به ایران یاد کرد و نوشت: رئیس جمهوری آمریکا گفت کشورش برای مذاکرات درباره بازگشت به توافق هسته ای اصولاً آمادگی دارد.

اگر دولت جو بایدن تحریم های اعمال شده توسط ترامپ را لغو نکند ، از روز سه شنبه همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد بازرسی ها محدود می شود که این یک سطح جدید از تشدید خواهد بود.

در حالی که ایالات متحده پیشتر از تهران خواسته بود تا اولین گام را بردارد، بایدن در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ نسبتاً مبهم سخن گفت و فقط به تمایل اصولی برای شروع مجدد دیپلماسی با ایران اشاره کرد.

پیشتر در روز پنج شنبه آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده با همتایان فرانسوی ، انگلیسی و آلمانی خود که در پاریس ملاقات کردند ، یک نشست ویدیویی برگزار کرده بود و نتیجه آن یک اعلامیه مشترک با تعهد به اجرای برجام به عنوان دستاورد اصلی دیپلماسی چندجانبه بود.

طبق بیانیه پاریس ، اگر ایران مجدداً به برجام پایبند باشد ، ایالات متحده قصد دارد به برجام بازگردد. از تهران نیز خواسته شده است که هیچ گام دیگری خارج از توافق برندارد. در نخستین واکنش محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که اگر آمریکا تحریم های خود را لغو کند ، ایران دوباره به توافق هسته ای پایبند خواهد بود.

تاکنون، تهران به شدت از مذاکره درباره برنامه موشکی و سیاستهای منطقه ای خود امتناع ورزیده است. اما طرف غربی به دنبال توافق بر سر مسائلی بیش از آن چیزی است که در برجام مطرح شده است.

از نظر تئوریک ملاقات همه شرکای برجام به علاوه ایالات متحده آمریکا می تواند در ماه مارس و در زمان برگزاری 'کمیسیون مشترک' برگزار شود. این دعوت می تواند از طرف «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا باشد. اما چه اتفاقی می افتد ، اگر تهران به سادگی، آمریکا را نادیده بگیرد و روز سه شنبه محدودیت بازرسی ها را اعلام کند باید منتظر ماند.

به گزارش ایرنا، بر اساس اعلام "کاظم غریب‌آبادی" سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین، سفر امروز "رافائل گروسی" به تهران به درخواست مدیرکل آژانس و به منظور گفت وگوهای فنی با سازمان انرژی اتمی ایران درخصوص چگونگی اجرای مفاد نامه ۲۷ بهمن ماه ایران به آژانس و ماده ۶ قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی و نحوه ادامه همکاری های دو طرف در چارچوب ترتیبات و تحولات جدید، انجام می شود.

جمهوری اسلامی ایران قصد دارد تا درصورت لغو نشدن تحریم های آمریکا، روز پنجم اسفند ماه جاری، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی براساس برجام را متوقف کند. مجلس شورای اسلامی ۱۱ آذرماه گذشته با تصویب این قانون دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه‌ تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد. براساس ماده ۶، "دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است براساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی براساس برجام را متوقف کند".

ایران دو سال پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام و تعلل طرف‌های اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گام‌هایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز کرد.

براین اساس، ایران ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیه‌ای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha