مدیر کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری شیراز سه شنبه در این زمینه گفت:بخشی از خاطره جمعی ایرانیان دروازه قرآن است و مجموعه شهرداری شیراز در دوره مدیریت اخیر بنای این دروازه را به صورت فاخر بهسازی، مرمت و نورپردازی کرده است.
حمید جورکش در مطلب ارسالی خود به رسانه ها افزود:به دلیل اهمیت تاریخی دروازه قرآن، روند هماهنگی برای عکاسی از آن دارای مراحل اداری لازم است و متقاضیان ضروری است برای تصویربرداری از آن به سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهرداری شیراز مراجعه کنند.
مدیر کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری شیراز اعلام کرد: کلید دروازه قرآن هم اکنون در سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز است.
جورکش افزود:چنانچه فردی قصد عکاسی و تصویربرداری از آن دارد می تواند ضمن ارائه درخواست و هماهنگی قبلی با این سازمان از دروازه قرآن تصویربرداری کند.
دروازه قرآن در شمال شیراز در محلی که به تنگ الله اکبر مشهور است، قرار دارد.
این بنا ابتدا در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته و قرآنی در آن جای داده شد تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند.
کریم خان زند این دروازه را بازسازی و اتاقی به بالای آن اضافه کرد و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در اتاقک بالای آن جای داد. این قرآنها، که به قرآن هفده کیلوگرم معروفند، اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس شیراز انتقال یافتهاند.
این بنا که در گذشته طاق قرآن نیز نامیده شده در دوره قاجاریه به علت وقوع چندین زلزله دچار صدمات زیادی شد که محمد زکی خان نوری آن را تعمیر کرد.
در سال ۱۳۱۵ این بنا را شهردار وقت شیراز تخریب کرد؛ دروازه قرآن در سال ۱۳۲۸ شمسی با همت یکی از بازرگانان شیراز به نام حاج حسین ایگار معروف به اعتماد التجار، با فاصله کمی از دروازه کهن ساخته شد.
دروازه جدید در اندازه بزرگتر، شامل دهانه قوس تیزه دار و دو ورودی کوچک بر روی جرزهای دو طرف و اتاق مستطیل شکلی بر فراز آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد.
در این بنا، آیاتی از قرآن را به خط ثلث و نسخ دور تا دور در دروازه قرآن نگاشتهاند.
در تاریخچه صنعت برق فارس اشاره به چند کار ماندگار از مرحوم حسین ایگار شده که برقرسانی به بعضی از محله های شیراز که برای اولین بار در سال ۱۳۰۵ انجام شد یکی از این خدمات است.
مرحوم استاد علی سامی در کتاب شیراز شهر جاویدان نوشته است:یکی از کارهای ماندگار این مرد بزرگ تجدید بنای دروازه قرآن شیراز که در گذشته در همین مکان با دو اتاق در هر طرف مربوط به زمان آل بویه که نفهمیده و نسنجیده بدون هیچگونه موجبی در سال ۱۳۱۵ خورشیدی به دست والی مغرور و شهرداری بی انصاف وقت با دشواری فراوان و به کمک دینامیت ویران و با خاک یکسان شده بود.
در دوطرف این بنا به کاشی کاریهای زیبایی که به دست استاد کاشی کاری و نقاش معروف شیراز مرحوم حاج باقر جهانمیری ساخته ، جلوه بیشتری به این دروازه جادویی داده است.
مرحوم ایگار و همسرش را بعد از مرگ در دو اتاقک کنار دروازه قرآن به خاک سپردند اما اکنون محل دفن این فرد بزرگ مغفول مانده و حتی یک تابلو نیز ندارد و بعضی افرادی که از این محل عبور می کنند آشغال های خود را از پنجره بالایی این دو آرامگاه به داخل می ریزند.
نظر شما