به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب هفته گذشته در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری از ضرورت کشاندن مفاهیم ارزشی و معرفتی اسلام به عرصه عمل سخن گفته و افزودند: منظومه معرفتی و ارزشی اسلام یک مجموعهمفاهیمی است که آوردن این مفاهیم به میان مردم و آنها را به مرحله و منصه عمل درآوردن، یک کار بسیار بزرگ و مهمّی است که ما هر جا این کار را انجام دادیم، برای ملّت و کشور و برای آبروی اسلام و جمهوری اسلامی ارزشمند بود و هر جا غفلت کردیم، محروم ماندیم.
ایشان افزودند: در واقع عرض بنده این است که عناوین و مفاهیم معرفتی اسلام جنبه و ترجمه عملیّاتی پیدا کند و عمل به آنها ممکن و رایج بشود که این به خودی خود نمی شود و احتیاج به تلاش دارد.
حجت الاسلام حسن اسلامپورکریمی در این زمینه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: اولین کار برای تحقق سخنان رهبر معظم انقلاب تشکیل یک شبکه مسائل است. یعنی تعدادی از پژوهشگران با تشکیل یک اتاق فکر و برگزاری جلسات متعدد شبکه مسائل را پیدا کنند.
در واقع رهبر انقلاب همچون یک پزشک، بیماریهای یک شخص را برشمرده و آینده بیماری را پیشبینی میکند و حالا باید این بیماریها را مشخص کرد. یعنی در ابتدا باید عناوین مسائل مشخص شود و با تشکیل یک شبکه، مسائل مطرح شده از سوی رهبر انقلاب، اولویتبندی شود تا بتوان با حل یک مساله مهمتر به مسائل دیگر پرداخت.
یاران علمی دستبهقلم نیاز داریم
این استاد دانشگاه اضافه کرد: تالیف مقاله از سوی طلاب حوزههای علمیه و دانشجویان دانشگاهها در زمینه این مسائل یکی از راههای حل مساله است تا با انتشار در نشریات بتوان به اطلاع همگان رساند. البته مشکل پایان نامهها و مقالات علمی و پژوهش این است که فقط افراد متخصص آنها را مطالعه میکنند.
وی ادامه داد: در این زمینه نیاز به یاران علمی داریم که دست به قلم و محقق باشند. در مرحله اول میتوان نظرهای پژوهشگران را به صورت مقاله منتشر کرد و سپس در کتابهای درسی گنجاند و مباحث و مفاهیم مورد نظر در میان گروههای مختلف ترویج شود.
اسلامپور کریمی با اشاره به فعالیتهای صورت گرفته در ۴۰ سال اخیر از سوی پژوهشگاهها و مراکز علمی گفت: تاکنون موضوعات بسیاری به صورت متفرقه مطرح شده است. مثلا حجت الاسلام محمدجواد ارسطا درباره کارآمدی نظام و مشروعیت و مقبولیت، یک مقاله قوی نوشته است یا مقالات دیگری نیز در این زمینه وجود دارد؛ ولی مساله در عرضه و تولید به گونهای دیگر است. یعنی هم تولید کامل و کافی نیست و هم به صورت جزیرهای کار شده است در حالی که باید یک شبکه در این زمینه فعالیت کند.
جای خالی متخصصان سادهگو
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: مباحث ایمان و باورها به صورت شبکهای یکدیگر را تایید میکنند و اگر یک قسمت ضعیف باشد، بقیه ایمان در جنبههای فردی و اجتماعی کاربردی ندارد. به عبارت دیگر نگاه تک سو نگری و تک محوری در مباحث ایمانی خطرناک است. بنابر این باید نقش مردم، ولی، امام، معادباوری و توحید را با همدیگر دید و آنگاه میتوان آن را عملیاتی کرد و نباید نگاه جزیرهای داشته باشیم بلکه باید نگاه سیستمی داشته باشیم.
توده مردم، قدرت آفرین است و آنان که باید در صحنه باشند، مردم عادی هستند که سرنوشت نظام را تعیین میکنند. البته تاثیر نخبگانی یا مصادره قشر خاکستری از سوی برخی افراد نیز وجود دارد ولی در نهایت باید مردم پای کار باشند و ویژگی مردم سالاری دینی این است که تا مردم قوی نباشند حکومت، شکننده میشود.
اسلامپور کریمی افزود: برای عملیاتی کردن معارف دینی یک حلقه مفقوده وجود دارد و آن عبارت از وجود متخصصانی است که سادهگو و هنرمند باشند. مثل شهید مرتضی مطهری که فیلسوف جهان اسلام بود برای نوجوانان نیز صحبت میکرد و ما نیازمند چنین افرادی هستیم. چون برخی از کسانی که قدرت بیان و قدرت نفوذ دارند، ممکن است فهم عمیق نداشته باشند یا نحوه ترجمه به زبان هنری و رسانهای را ندارند و لذا باید گروهی وجود داشته باشد که هم فهم عمیق از دین داشته باشد و هم بتواند برای مردم تبیین کند.
نظر شما