۹ اسفند ۱۳۹۹، ۱۷:۱۸
کد خبرنگار: 1261
کد خبر: 84244305
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بی‌اعتمادی کابل به اقدامات طالبان و احتمال اوج گیری خشونت‌ها

کابل - ایرنا - گروه طالبان با موضع گیری دولت جدید آمریکا در مورد برخی اقدامات این گروه، دستور قطع روابط با تروریست‌های خارجی را صادر کرده اند اما کابل آن را نپذیرفته و معتقد است هیچ نشانه‌ای مبنی بر قطع روابط بین تروریست‌های خارجی و طالبان مشاهده نمی شود.

به گزارش روز شنبه ایرنا، رهبر گروه طالبان به تازگی فرمان داده است اعضای این گروه دیگر حق ندارند به تروریست‌های خارجی در صفوف جنگی خود جای دهند و یا برای آنها پناهگاهی فراهم کنند.

همچنین بر اساس گزارش های رسیده، این گروه پس از غیبت یک ماه و نیمه از میز گفت وگوهای دوحه قطر، دومین نشست مذاکرات صلح را با هیأت دولتی برگزار کرده  و این اقدامات را نشانه پایبندی خود به توافقنامه دوحه خوانده اند و از آمریکا خواسته اند که به تعهدات خود مطابق توافقنامه پایبند باشد.

اما کابل این اقدامات را قابل قبول ندانسته و اعلام کرده است هیچ نشانه‌ای از قطع روابط این گروه با تروریست‌های خارجی مشاهده نشده و این گروه همچنان به خشونت‌ها ادامه می دهد که نقض صریح توافقنامه دوحه است.

شورای امنیت ملی افغانستان در این راستا اعلام کرده است، طالبان در کنار شکستن تعهدات توافقنامه دوحه ارتباط خود را با القاعده ادامه داده و خشونت و جنگ‌ هم برخلاف سال‌های گذشته در فصل زمستان نیز با شدت ادامه یافته است.

«رحمت‌الله اندر» سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان گفت: جنگجویان خارجی به ویژه القاعده هنوز هم در صفوف جنگی طالبان حضور دارند و آنها علاقه ای به قطع روابط با القاعده ندارند.

وی افزود: گروه طالبان با القاعده اشتراکات ایدئولوژیک دارند و بر تقسیم بندی جغرافیایی کشورها نیز اعتقادی ندارند.

گروه تحلیل و تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز با استناد به کشته ‌شدن «حسام‌الدین عبدالرووف» مشهور به ابومحسن المصری، محمدحنیف معروف به عبدالله و افراد این دو فرمانده القاعده در استان‌های غزنی و فراه در تاریخ سوم فوریه، گزارش داده است که روابط طالبان و القاعده همچنان مستحکم است.

این گزارش پیش بینی کرده است که در حال حاضر افراد وابسته به القاعده در افغانستان بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ نفر هستند.

«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان هم در تازه ترین گفت وگو با اعضای کمیته ۱۹۸۸ تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد که مسوولیت نظارت بر تحریم طالبان را دارد، گفته است که این گروه به خشونت‌های بی‌سابقه‌ ای علیه دولت و مردم روی آورده اند.

وی با اشاره به اینکه طالبان از حضور پشت میز مذاکره خودداری کرده و عهد شکنی می‌کنند، تاکید کرد: علی‌رغم تعهد گروه طالبان به عدم بازگشت زندانیان آزاد شده،  شمار زیادی از آنها به جنگ باز گشته اند. در چنین وضعیتی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد بسیار مهم است.

محب افزود که تلاش می‌کند تا تحریم اعضای رهبری طالبان حفظ شده و اطمینان حاصل شود که تحریم‌ها، تلاش‌های صلح و جنبش صلح‌آمیز در افغانستان را تقویت می‌ کند و از آن برای جلوگیری از خشونت طالبان استفاده می شود.

در این حال، طالبان و دولت افغانستان یکدیگر را به عدم پایبندی به صلح متهم کرده و هرکدام طرف مقابل را مسوول وضعیت کنونی در این کشور معرفی می‌کنند.

دولت افغانستان گروه طالبان را به جنگ افروزی و رسیدن به قدرت از مسیر جنگ متهم می سازد اما طالبان دولت افغانستان به رهبری محمداشرف غنی را به حفظ قدرت متهم کرده و معتقد است که وی روند صلح را تخریب می کند.

در همین رابطه، طرح دولت موقت و  سفرهای افراد و اشخاص سیاسی و رهبران احزاب با دعوت رسمی به پاکستان؛ یکی از نگرانی‌های جدی محمداشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان است که در این روزها طرفداران آن در داخل و خارج بیشتر شده و نگرانی‌های کابل را بر انگیخته است.

حمایت ژنرال عبدالرشید دوستم، عطامحمدنور، حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح الدین ربانی، رهبران سیاسی و شماری از اعضای هیأت مذاکره کننده و در این اواخر حمایت قاطع ضمیرکابلوف نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان از این طرح، نگرانی کابل را بیشتر کرده است.

حمایت کابلوف از تشکیل دولت موقت در افغانستان با واکنش وزارت خارجه این کشور مواجه شد و دستگاه دیپلماسی وزارت خارجه افغانستان را مجبور کرد تا به مسکو سفر کرده و این موضوع را از نزدیک با مقامات روسی مطرح کند.

محمد حنیف اتمر سه روز پیش در سفر به مسکو و دیدار با همتای روسی خود، در باره روند صلح افغانستان بحث و تبادل نظر کرد. پس از آن وزارت خارجه افغانستان اعلام کرد که مسکو مخالف بازگشت امارت اسلامی طالبان است و همچنین رفع تحریم‌های رهبران طالبان را هم مشروط به پیشرفت صلح در این کشور کرده است.

اما آگاهان و کارشناسان مسائل سیاسی افغانستان هر دو طرف یعنی طالبان و دولت افغانستان را متهم به قدرت طلبی و تمامیت خواهی کرده اند و می گویند که آنها هر دو در پی وقت کشی هستند.

«گل رحمان همدرد» عضو مجلس نمایندگان افغانستان به رسانه‌های این کشور گفت: جز خودخواهی های افراد و اشخاصی که طی ۴۰ سال مردم را به خاک و خون کشیدند و امروز نیز روند صلح را گروگان گرفته ‌اند، هیچ کسی مخالف صلح نیست.

وی افزود: اکنون هیچ یک از طرف های جنگ افغانستان به دنبال منافع مردم و کشور نیستند، بلکه برای به دست آوردن امتیازات بیشتر تلاش می کنند.

«محمدحیدری» کارشناس روابط بین الملل و استاد دانشگاه‌های افغانستان نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: واقعیت این است که همه بدنبال منافع شخصی هستند و در پشت پرده بازی‌های سیاسی افغانستان، قدرت‎های بزرگ جهانی و منطقه حضور دارند.

وی می گوید: آمریکا تلاش می کند تا صلح به گونه ای تأمین شود که منافع آنها را حفظ کند. پاکستان نیز به صلحی می اندیشد که بتواند دست هند را از این کشور کوتاه کرده و یا به حداقل برساند که نتواند منافع پاکستان را تهدید کند.

حیدری افزود: در داخل افغانستان نیز بازیگران قدرت از دولت گرفته تا احزاب سیاسی و طالبان همه بدنبال منافع شخصی هستند تا منافع مردم این کشور.

وی تأکید کرد: تا زمانی که جامعه جهانی، کشورهای منطقه و همسایه‌های افغانستان روی یک طرح جامع توافق نکنند و طرف های داخلی‌ها نیز از منافع شخصی برای منافع جمعی عبور نکنند، صلح پایدار تأمین نخواهد شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha