به گزارش ایرنا، استان مازندران جزو نخستین استان های کشور بود که از ۲۹ بهمن ماه سال گذشته درگیر شیوع کرنا شد ، ویروسی که نه تنها در بهترین زمان درآمدزایی گردشگری سال مازندران را در نوردید ، بلکه خسارت جدی به اقتصاد کشور از جمله حوزه گردشگری وارد کرد که تقریبا نیمی از اقتصاد و یک سوم اشتغال مازندران را تشکیل می دهد.
ویروس کرونا فقط در موج نخست خود که در طلایی ترین فصل گردشگری مازندران یعنی نوروز ۱۳۹۹ رقم خورد ، طبق برآوردهای رسمی حدود ۶ هزار میلیارد ریال تنها در بخش لغو رزرو تاسیسات گردشگری خسارت وارد و حدود ۱۵ هزار شاغل مستقیم در این بخش را برای مدتی بیکار کرد. میزان خسارت به این بخش که در ۱۲ ماه گذشته یک روز خوش به خود ندید اکنون با تجربه سه موج شیوع کرونا طبق برآوردهای غیررسمی به دهها هزار میلیارد ریال رسیده است.
موج سوم شیوع کرونا به طور رسمی از ابتدای آذر ماه امسال آغاز شد و از آن زمان تا امروز با گذشت حدود چهار ماه به دلیل ممنوعیت تردد خودرویی عملاً صنعت گردشگری مازندران در حالت تعطیلی به سر می برد ، استانی که بر خلاف دیگر نقاط گردشگرپذیر کشور حدود ۹۰ درصد از مسافرانش با خودروهای شخصی به آن سفر می کردند و بستن جاده ها بر روی خودروهای غیربومی به معنای پایین کشیدن کرکره گردشگری بوده است.
پیشتر این استان شمالی سالانه میزبان ۳۰ میلیون گردشگر و مسافر بود ولی در یک سال گذشته به دلیل ممنوعیت ها و تعطیلات ناشی از شیوع کرونا و تداوم امواج آن بر اثر عادی انگاری های بهداشتی از سوی بومیان و غیربومیان کاهش ۶۰ درصدی داشته است. این میزان کاهش برای استانی که به طور رسمی حدود ۳۰ درصد از درآمدهایش از محل گردشگری و توریسم کسب می شود، رقمی بزرگ خواهد بود که تداوم آن می تواند این صنعت دست و پا شکسته را با بحران جدی مواجه کند.
این روزها با گذشت یک سال از همه گیری ویروس کرونا و عواقب آن ، بسیاری از مجموعه های گردشگری مازندران به بازگشایی سفر با چارچوب های تعریف شده برای دوران کرونایی در ایام تعطیلات نوروز دل بسته اند تا حداقل بخشی از خسارات این بخش که حدود ۱۰۰ هزار شغل مستقیم و غیر مستقیم را زیر سایه خود دارد ، جبران کند.
البته پیشتر برای این توقع بخش گردشگری روزنه های امیدی باز شده بود زیرا چندی پیش مسئولان میراث فرهنگی استان از طرح رزروی شدن سفر به این خطه از شمال کشور از سوی وزارت میراث فرهنگی خبر دادند تا حداقل بتواند با این روش نه تنها اقتصاد گردشگری را برای اندک زمانی فعال کرد، بلکه مدیریت مناسبی بر رعالیت پروتکل های بهداشتی و همه گیری کرونا همانند دیگر نقاط دنیا داشت.
این خوش بینی اما دوام نیاورد و با اضافه شدن ویروس کرونای جهش یافته موسوم به کرونای انگلیسی و همچنین آغاز موج چهارم همه گیری در برخی استان های جنوبی کشور ، ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا را برای تصمیمگیری سفر نوروزی با تردیدهایی مواجه کرده است. در روزهای اخیر چندین صدا به گوش می رسد که برخی ناشی از تعطیلی و ممنوعیت سفر به استان مازندران برای ایام نوروز است که در صورت اتخاذ این تصمیم گردشگری زخم خورده این خطه از شمال کشور باید منتظر جراحات عمیق تری باشد.
ابهام در وعده اعلام شده
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران هفته گذشته از برپایی ستاد تسهیل سفر در استان پس از یک سال وقفه خبر داد و گفت که نوروز امسال سفر به استان مازندران با شرایط خاص و الگوهای جدید، برقرار است.
مهران حسنی افزود که ستاد مقابله با کرونا اجازه فعالیت واحدهای گردشگری و همچنین برقرار بودن سفر را داده است و بر همین اساس هم استان مازندران می تواند همانند سنوات گذشته برای پذیرایی از مهمانان نوروزی ستاد تسهیلات سفر را برقرار کند و به ارائه خدمات نوروزی به گردشگران و مسافران بپردازد.
وی به تشکیل نشدن ستاد سفر در نوروز ۹۹ نیز اشاره کرد و گفت: در آن زمان ویروس کرونا کاملا ناشناخته بود و ستاد مقابله با ویروس کرونا برای سلامت مردم دستور به لغو ستاد سفر و همچنین ممنوعیت مسافرت داد ، ولی در حال حاضر نه تنها شاهد سطح مناسبی از رعایت پروتکل های بهداشتی و آگاهی عمومی هستیم، بلکه واحدهای گردشگری نیز در شرایط مطلوبی برای اجرای صحیح پروتکل ها و راهنمایی گردشگران هستند که می توان با هوشیاری سفر را مدیریت کرد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی مازندران همچنین تاکید کرد که برقرار بودن سفر در نوروز ۱۴۰۰ به معنای سفر عادی به شکل سال های گذشته نیست و حتما محدودیت هایی برای آن اعمال خواهد شد.
اما ایده سفر نوروزی از طریق رزرو قبلی مجموعه های اقامتی در روزهای اخیر با حاد شدن همه گیری ویروس کرونا در برخی استان ها و به خصوص مرگ و میر ناشی از ویروس انگلیسی منجر به تردید در تصمیم گیری ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا شد و این مساله در صحبت های اخیر سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در ساری تایید شد.
ویروس مزاحم انگلیسی
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ۱۱ اسفند در حاشیه جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا در ساری در گفت و گو با خبرنگاران علت تاخیر در تصمیم گیری این ستاد برای سفرهای نوروزی را چرخیدن ویروس انگلیسی کرونا در تمام استانهای کشور اعلام کرد و گفت که تاکنون تصمیمی در ستاد برای این موضوع اتخاذ نشده است.
دکتر علیرضا رئیسی گفت که از ۲ هفته پیش موضوع سفرهای نوروزی در ستاد ملی کرونا مطرح شد ، اما بحث اصلی این است که با توجه به چرخشی که ویروس انگلیسی در همه مناطق کشور پیدا کرده است ، از هم اکنون نمی توان برای سفر نوروزی تصمیم گیری کرد.
وی رعایت پروتکل های بهداشتی در تمامی نقاط کشور توسط مردم و تداوم ثبات در روند کاهشی شیوع کرونا را لازمه تصمیم گیری درباره سفرهای نوروزی دانست و تاکید کرد : اگر مردم و کسبه پروتکل های بهداشتی را بدرستی رعایت کنند ، می توانیم شب عید و ایام نوروز آرامی داشته باشیم و بر اساس آن طبق شرایط سفر نوروزی هم داشته باشیم.
رییسی سفر نوروزی را تنها مربوط به شهرهای دارای وضعیت آبی و زرد کرونایی اعلام کرد و توضیح داد : البته طبق مصوبه ستاد ملی کرونا در حال حاضر سفر به شهرهای گردشگر پذیر دارای وضعیت زرد کرونایی از جمله شهرهای استان های مازندران ، گیلان ، گلستان ، اصفهان ، فارس ، بوشهر و خوزستان و همچنین مشهد مقدس ممنوع است.
پایان تابآوری
استان مازندران در طول یک سال کرونایی و با تعطیلات متعدد خود ۳۰ پروژه گردشگری با حجم سرمایه گذاری ۱۸ هزار میلیارد ریالی را به بهره برداری رساند که اغلب آنها به دلیل همین تعطیلات کرونایی چشم به راه مسافر هستند و اکنون به تصمیم گیری ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا چشم دوخته اند.
علاوه بر این در ۲ دوره فعالیت دولت تدبیر و امید یعنی از سال ۹۱ تعداد ۲۲۶ پروژه با حجم سرمایه گذاری بیش از ۲۵ هزار میلیارد در هفت سال اخیر به بهره برداری رسید و ۹۹۰ فقره موفقت اصولی در بخش سرمایه گذاری برای ساخت مجموعه های گردشگری صادر شد که حدود ۸۳ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری را در پی داشت.
حال این میزان سرمایه گذاری به علاوه مجموعه های پیشین منتظر تصمیم گیری ستاد مقابله با ویروس کرونا است تا حداقل در ایام نوروز بتوان گردشگری استان را از وضعیت ابهام و بحران خارج کرد. بحرانی که از سوی متولیان گردشگری و کارشناسان به بیتابی کرونایی گردشگری مازندران تعبیر شده است.
کارشاس گردشگری نسبت پایان تاب آوری اقتصادی مجموعه های گردشگری استان هشدار داد و گفت : مازندران به عنوان گردشگر پذیرترین استان کشور تاکنون خسارت زیادی از ویروس کرونا دیده که بر روی اقتصاد استان و معیشت مردم به خصوص شهرهای ساحلی کاملا ملموس است.
دانا یوسفی افزود : صنعت گردشگری مازندران با سرمایه گذاری عظیم اکنون در معرض خطر جدی قرار گرفته است و به همین دلیل هم گردشگرپذیری استان در نوروز ۱۴۰۰ با رعایت ضوابط و شرایط هرچند سختگیرانه می تواند جلوی خسارت بیشتر به این بخش از اقتصاد استان را بگیرد.
وی گفت : در حال حاضر دهها هزار شغل در صنعت گردشگری مازندران در معرض خطر هستند و تداوم محدودیت ها و احتمال ورشکستگی گردشگری استان میتواند آسیب جدی هم به درآمد کلان مازندران و همچنین معیشت و اشتغال استان وارد کند.
کارشناس گردشگری ، سلامت را اولویت کنونی تصمیم گیری ها دانست و افزود : تعطیلی گردشگری نیز معیشت و سلامت بخش قابل توجهی از مردم استان را تحت الشعاع قرار داده است و می تواند بسیار بحرانی تر شود.
یوسفی ادامه داد :بررسی های میدانی نشان می دهد که تاب آوری مجموعه های گردشگری به حداقل ممکن رسیده و سرمایه گذاری های این بخش در معرض خطر قرار دارد و به عبارتی این صنعت بیش از این نمی تواند در برابر محدودیت های کرونایی و تعطیلی مسافرت دوام بیاورد.
به گفته او ، سنگینی بار تعطیلی از آستانه تحمل گردشگری مازندران فرارتر رفته است و طولانی شدن تعطیلی و ممنوعیت های سفر و یا تشدید محدودیت های فعلی می تواند بخشی از توان گردشگری استان را از گردونه فعالیت اقتصادی خارج کند.
نظر شما