این میدان از جمله شلوغ ترین معابر پایتخت است و برای دستفروشان حکم طلا دارد چراکه علاوه بر رهگذران عادی، مسافران مترو نیز در تیررس دستفروشان هستند؛ در این روزهای آخر سال هم که بساط دستفروشان گرم و بساط کرونا در این نقطه پایتخت گرم تر شده است.
کافیست سری به پیاده روی میدان هفتم تیر بزنید تا جولان کرونا در جایی که جای سوزن انداختن ندارد را ببینید؛ چه فرقی دارد که مشتری محصولات خوراکی باشید یا پوشاک، سور و سات کرونا با ساده انگاری فروشندگان و خریداران به توصیه های بهداشتی برپاست.
جالب اینکه در بساط دستفروشان میدان هفتم تیر همه چیز یافت می شود حتی ظروف آشپزخانه؛ این دستفروشان با بساط خود در طول هفته نه تنها پیاده رو که بخشی های دیگری از این میدان را به اشغال خود درآورده اند به نحوی که پارک های دوبله و سوبله خودروها در حاشیه میدان به تصویری عادی برای رهگذارن تبدیل شده است.
اما واقعا چه باید کرد؟ روزهای اخیر با وجود هشدارها مبنی بر شیوع موج چهارم کرونا، شاهد عادی انگاری و رعایت نکردن فاصله اجتماعی برخی از شهروندان هستیم و از سوی دیگر وضعیت معیشتی و اقتصادی، منجر به اقبال مردم برای خرید از اجناس ارزان قیمت تر دستفروشان شده است.
حال این شرایطی که توصیف شد را همراه و همگام با شیوع نوع انگلیسی کرونا در نظر بگیرید تا تلخی خرید با کام مرگ را بیشتر در پیاده روی میدان هفتم تیر تهران درک کنید؛ در شرایطی که هنوز اعلامیههای فوت ناشی از کرونا بردیوارهای محلات مختلف چهره شهر را غمگین می کند و هیچ خطری هنوز رفع نشده است، برخی با ساده انگاری و بی توجهی به دستورالعمل های بهداشتی برای کسب درآمد و برخی نیز برای خرید شب عید راهی بازار مکاره ای می شوند که در آن جان خود و دیگران را به مخاطره انداخته اند.
تصویری که از این بازار دستفروشی در میدان هفتم تیر به ذهن متبادر می شود تصویری آشنا است از برخی معابر دیگر تهران مانند چهاراه ولیعصر و سه راه جمهوری. بازگشت پرقدرت دستفروشان به معابر پرتردد پایتخت صدای کارشناسان بهداشتی و برخی اعضای شورای شهر را درآورده و به عقیده آنها زنگ هشدار وضعیت قرمز کرونا بار دیگر گوش شهر را پُر می کند.
رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی برای مهار زنجیره کرونا الزامی است اما در بساط دستفروشان نه تنها خبری از فاصله اجتماعی نیست بلکه بسیاری از دستفروشان حتی از زدن ماسک هم امتناع می کنند.
مسافران مترو به محض خروج از ایستگاه میدان هفتم تیر چشمشان به بساط دستفروشان می افتد و واقعیت این است که کالاهای رنگارنگ در سبد این دستفروشان هر شهروندی را برای خرید وسوسه می کند؛ یکی در حال تِست لوازم آرایش بدون ماسک در میان انبوه جمعیت و دیگری دست در گونی پسته و آجیل کنار خیابان برده است. کمی آنطرف تر دستفروشی که ماسک دارد اما آن را به زیر چانه برده و فریاد می زند: «حراج حراجه؛ بدو که آتیش زدم به مالم.»
جالب اینکه هر کدام از افراد که در این مکان مشغول خرید و داد و ستد هستند هم برای خود دلیل و توجیهی دارند و جالب تر اینکه از هر جنس و سنی در این جمعیت می توان دید از کودک خردسال تا پیرمرد ۷۰ ساله.
پسری جوان که فروشنده پوشاک است به خبرنگار ایرنا می گوید: برای تامین مخارج خانواده و دادن کرایه خانه مجبور به دستفروشی ام.
او با ناراحتی می افزاید: بیام بیرون کرونا منو می کشه، نیام هم گشنگی وخرج زندگی. حالا شما بساط کنم یا نه؟
این دستفروش ادامه می دهد: سال پیش مغازه کوچکی داشتم و روسری و شال میفروختم اما از پس هزینه اجاره برنیامدم و حالا دلم به ته مانده بارم خوش است و چشمم به اینکه یکی ازم شالی یا روسری بخرد.
او می افزاید:خیلی جاها بساط کردم ولی اینجا (میدان هفتم تیر) به نظرم بهتر بود؛ رفت و آمد زیاده و مردمی که می خواهند با مترو رفت و آمد کنند سر راه نگاهی هم به بساط ما می کنند.
در این میان صحبت های خریداران نیز شنیدنی است که ارزانی قیمت ها در بساط دستفروشان نسبت به مغازه ها را دلیل حضور و خرید خود در این شرایط خطرناک ذکر می کنند.
زنی میانسال که در حال چانه زدن با دستفروش است، به ایرنا می گوید: نیاز به یک سری وسایل و پوشاک، من و پسرم را به این جا کشانده است.
او می افزاید: قیمت ها از مغازه پایین تر است و ما هم با این حقوق های پایین که جوابگوی کرایه خانه هم نیست، مجبوریم به خاطر همین اختلاف قیمت به سراغ دست فروش ها بیائیم.
این زن که مایل به افشای نامش نبود، می گوید: برای خرید شب عید ما خیلی وقت بود منتظر بساط دستفروشان بودیم و بازم خداروشکر که اینا هستن.
او در خصوص رعایت دستورالعمل های بهداشتی هم می گوید: به این خریدها نیاز داشتم؛ الان مقداری خوراکی و ظرف و یک سری لباس خریده ام، به هرحال نمی شود خرید نکرد.
محمد یکی از جوانانی است که به همراه یکی از دوستان و خانواده خود برای خرید از دستفروشان آمده اما ماسک نزده است و در پاسخ به این سوال که چرا ماسک نزده است با خنده میگوید: به افراد غریبه نزدیک نمیشوم و در جمع دوستان و خانواده اش هم هیچ کدام کرونا ندارد.
او می افزاید: بساط دستفروشی ها چون در محل رو باز است نسبت به مغازه ها به نظرم مطمئن تر است و به همین خاطر با خانواده ام به این محل آمدم.
اما یکی دیگر از افراد که خود را فروشنده مغازه روبروی دستفروشان معرفی کرده از این حجم تجمع مردم در پیاده رویی که به محل دستفروشی تبدیل شده گله مند است و می گوید: همین تجمعهای باعث انتشار ویروس میشود و مسئولان باید نظارت بیشتری برای ممنوعیت در این مکان ها داشته باشند.
او با بیان اینکه بساط دستفروشان از ظهر تا ساعت ۱۰ شب پهن است، می گوید: از طرفی ساعات منع رفت و آمد وضع می کنند و از طرفی بی توجه به این شرایط (بساط دستفروشان) موجب می شوند این قوانین نادیده گرفته شود.
این فروشنده می افزاید: به نظرم مسئولان مجبورند بساط دستفروشان را جمع کنند تا با این شیوه از عیدی سیاه پیشگیری شود.
شهرداری به تنهایی نمی تواند دستفروشان را ساماندهی کند
موضوع ساماندهی دستفروشان و افزایش حضور بساط فروش ها در پایتخت مدتی پیش در جلسه ای با ریاست و حضور فرماندار تهران، نمایندگان شهرداری، دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی تهران، شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی ایران و همچنین نماینده فرماندهی انتظامی تهران بزرگ وسازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران بررسی شد.
در این جلسه فرماندار تهران خطر شیوع ویروس کرونا میان دستفروشان و شهروندان را جدی خواند و بر ساماندهی دستفروشان در پایتخت تاکید کرد.
عیسی فرهادی گفت: دستفروشان زیادی در سطح تهران فعالیت دارند که آمار آنان در روزهای پایانی سال افزایش مییابد و کنترل و نظارت بر نحوه فعالیت آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
فرماندار تهران ادامه داد: شرایط کرونایی و اقتصادی دست به دست هم دهده اند و تعداد دستفروشان روز به روز در حال افزایش است؛ از سوی دیگر شهرداری به تنهایی نمیتواند این پدیده اجتماعی را ساماندهی کند و باید اصناف، راهور، دانشگاه علوم پزشکی و نیروی انتظامی در جهت ساماندهی دستفروشان همکاریهای و تعامل لازم را به عمل آورند.
او همچنین به مسأله دستفروشی وانت بارها اشاره کرد و افزود: در بسیاری از میادین و حاشیه خیابانهای پایتخت وانتبارهای میوه حضور یافته و دوبله و سوبله پارک میکنند که نه تنها سبب ترافیک در سطح تهران شده بلکه چهره شهر را هم مخدوش میکند بنابراین ساماندهی این وانتبارها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
فرماندار تهران گفت: حضور دستفروشان به ازدحام جمعیت میافزاید و بیم خطر شیوع ویروس کرونا را میان دستفروشان و شهروندان بیشتر میکند در این راستا باید محیطی بهداشتی برای فعالیتشان فراهم شود.
فرهادی خاطر نشان کرد: موضوع جمع آوری دستفروشان مطرح نیست و بیشتر ساماندهی در این حوزه مورد تأکید است و با تعامل و همکاری همه دستگاهها و همچنین دستفروشان می توانیم گام مهمی در جهت برقراری نظم و انضباط و اجرای بهتر طرح ساماندهی دستفروشان برداریم.
در این رابطه وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی تاکید کرده است دستفروشان در شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی اجازه فعالیت ندارند و استاندار تهران با بیان اینکه نوع جدید ویروس انگلیسی در پایتخت فراوان شناسایی شده است، گفت: باید مراقبتها و مواظبتها را بیشتر کنیم و پروتکلها، محدودیتها و فاصله گذاری اجتماعی را تعمیق ببخشیم.
انوشیروان محسنی بندپی افزود: در تهران با توجه به تراکم جمعیت در آستانه سال نو شرایطی را می بینیم که ازدحام جمعیت و شلوغی در حمل و نقل عمومی و مترو مسائل نگران کنندهای در کنترل بیماری کرونا در پایتخت است بنابراین نظارتها را تشدید میکنیم تا شرایطی که امروز در مدیریت کنترل بیماری کرونا توانستیم اقدام کنیم، همین روش را تا کاهشی شدن روند شیوع ویروس کرونا، ادامه میدهیم.
نظر شما