مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در این آیین که شامگاه شانزدهم اسفند ۹۹ برگزار شد، عقد تفاهمنامه را شروع فصل جدیدی از روابط برای افزایش همکاریها با شهر اصفهان در زمینههای گوناگون دانست.
حمید فدایی عنوان کرد: تخت جمشید با بهرهمندی از سایتموزه تاریخی و نقش رستم بهمثابه مجموعهای آیینی و آرامگاهی با آثار متعدد صخرهای در جهان شناخته شده و ظرفیت های این دو مجموعه کمنظیر باعث شده به منظور حفظ و نگهداری مداوم آثار سنگی کارگاه های حفاظت و مرمت آثار سنگی در این منطقه شکل گیرد.
وی با اشاره به اهمیت ثبت جهانی نقش رستم بیان داشت: این مجموعه در آینده به پرونده جهانی تختجمشید اضافه میشود که این اقدام به افزایش ظرفیتهای پژوهشی، حفاظتی و مرمت آن خواهد انجامید.
فدایی با بیان اینکه حفاظت و مرمت مهمترین محور کاری این پایگاه جهانی است، اظهار کرد: در مداخلات حفاظتی در کالبد آثار تاریخی سنگی و صخرهای، اولویتهایی همچون مطالعه، مستندنگاری و مداخلات اضطراری لحاظ شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، تعاملات بینالمللی را تجربهای موفق در پیشبرد اهداف توسعهای میراث فرهنگی دانست و ابراز کرد: در گذشته با برقراری ارتباط با کشورهای خارجی که با ورود و همکاری هیات ایتالیایی صورت پذیرفت، به روز رسانی پژوهشها و بهکارگیری روشهای نوین حفاظت و مرمت ظرفیتهای این مجموعه افزایش یافت.
وی برخی نتایج این تعاملات را آموزش عوامل انسانی، بهرهمندی از دورههای بینالمللی، تربیت نیروهای متخصص و شکلگیری گروههای مرمتگران ماهر برشمرد.
بهرهگیری از تجربههای تختجمشید برای سایر آثار فرهنگی و تاریخی مفید است
عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور از انتقال تجربیات و ظرفیتهای این پایگاه جهانی به شهرداری اصفهان و مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد سخن گفت و اظهار داشت: تجربیات چند دهه اخیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید میتواند برای سایر آثار فرهنگی و بناهای تاریخی موثر واقع شود.
فدایی در زمینه اجرای پروژههای مشترک حفاظتی در مجموعه تاریخی فرهنگی تخت فولاد اصفهان، انجام پژوهش های مشترک، برگزاری سمینارهای تخصصی و انتشارات نتایج فعالیت ها اعلام آمادگی کرد.
محمد عیدی، معاون فرهنگی شهردار اصفهان هم با تاکید بر ضرورت اهمیتبخشی به صنعت گردشگری و نقش آن در اقتصاد ملی گفت: آثار متعدد و متنوع فرهنگی شهر اصفهان و مجموعه بینظیر تخت فولاد از ظرفیتهایی برخوردار است و اگر بهدرستی حفاظت، مرمت و ساماندهی شوند، در صنعت گردشگری تحولزا خواهند بود.
سید علی معرکنژاد، مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان نیز در این نشست با اشاره به قدمت تاریخی این قبرستان، بیان داشت: تخت فولاد با قدمتی که به پیش از اسلام باز میگردد تا به امروز به یادگار مانده و این بدان معناست که میراث فرهنگی را باید به درستی، مراقبت و حفاظت کرد.
وی ادامه داد: در هنرهای سنتی و صنایع دستی موضوع حجاری مطرح بوده که امروزه اهمیت دارد و میتواند به عنوان یک تخصص، آموزش داده شود.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان، همکاری ها و تعاملات بین دستگاهی با پایگاه میراث جهانی تخت جمشید را اقدامی مثبت و موثر دانست و گفت: در گذشته از ظرفیت فکری و مشاورهای پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و کادر فنی این مجموعه بهرهمند شدهایم و امیدواریم با تعریف فصل جدیدی از روابط در قالب تفاهمنامهای رسمی و مشخص، بتوانیم برنامههای مشترکی را شروع و منافع مبتنی بر اهداف طرفین را تامین کنیم.
تخت فولاد اصفهان با نام وادی السلام ثانی، دومین قبرستان جهان تشیع، آرامگاه بیش از ۲ هزار عالم، فقیه و مجتهد، شاعر، فیلسوف و حکیم بزرگ ایرانی است. سالانه دهها هزار مسافر و گردشگر داخلی و خارجی از این مکان دیدن میکنند.
نظر شما