در ادامه یادداشت ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ روزنامه آرمان ملی به قلم امیرعلی ابوالفتح تحلیلگر مسایل بینالملل می خوانیم: دولت جدید آمریکا با اینکه بارها از تمایل خود برای بازگشت به برجام سخن گفته و مدعی شده که آماده مذاکره با ایران برای پیوستن دوباره به این توافق است اما تاکنون هیچ اقدام عملی در این راستا و رفع تحریمهای وضعشده علیه کشورمان انجام نداده است. در این میان ایالاتمتحده پیشنویس قطعنامه ضدایرانی خود در شورای حکام را نیز ملغی کرد که دو نگاه در خصوص آن وجود دارد؛ نخست برخی آن را یک چراغ سبز و یک اقدام خوب از سوی آمریکا میدانند تا مسیر دیپلماسی همچنان باز باشد و اروپا و ایالاتمتحده بسیار بر این امر تاکید میکنند و این روایت آنها از اتفاقات اخیر است. یک روایت دیگر نیز این است که ایران تهدید کرده است اگر قطعنامهای علیه کشورمان به تصویب برسد، توافق با گروسی و آژانس را کنار گذاشته و اقدامات دیگری در دستورکار قرار میدهد.
روایت اروپاییها این امر را به ذهن متبادر میکند که خواهان گفتوگو هستند و مسیر دیپلماسی را در پیش گرفتهاند. روایت دوم این امر را نشان میدهد که ایران امروز دست برتر را دارد و طرفهای غربی تحت فشار ایران مجبور به پس گرفتن پیشنویس از شورای حکام شدهاند. در این میان دو طرف روایت همدیگر را قبول ندارند و بحثها در این خصوص ادامه دارد اما نکته قابل توجه عمل است که هنوز صورت نگرفته تا مسیر هموار شود و بتوان گامبهگام پیش رفت.
تا زمانی که ایالاتمتحده بخشی از مشکلات مالی و اقتصادی ایران را برطرف نکند، نمیتواند حسن نیت خود را به صورت ملموس به ایران نشان دهد و ایران نیز آن را قبول نمیکند. هر کاری جز رفع تحریمها یا رفع موانع آزادسازی پولهای ایران در خارج از کشور در حال حاضر به نظر میرسد از سوی ایران مثبت سنجیده نشود. برخی شنیدهها حاکی از این است که ۳ میلیارد دلار از پولهای ایران در عراق و کره جنوبی بهزودی وارد کشور میشود و اگر این امر صحت داشته باشد یک قدم عملی و رو به جلو از سوی دولت بایدن است. ایران نیز اعلام کرده است هر اقدام مثبت را با اقدام مثبت جواب خواهد داد. این یک چشمانداز یک تفاهم را نمایان میکند و در غیر این صورت اقدامات غیرمالی نمیتواند زیاد کارگشا باشد. کمک اصلی به تفاهم را امروز مسائل مالی و اقتصادی میکند و این باید مدنظر دولتمردان آمریکایی قرار گیرد.
نظر شما