نزدیک به سه سال از خروج آمریکا از برجام میگذرد و ایران یک سال بعد از خروج یک طرفه آمریکا از این معاهده، گامهای ۵ گانه کاهش تعهدات خود را اجرا کرد و طرف اروپایی نیز در این مدت با اظهار بهانههای واهی اعم از شرایط تحریمی و فشارهای آمریکا از انجام تعهدات خود سرباز زد. در این خصوص به منظور بازتاب دیدگاهها و نظرات منعکس شده در رسانههای گروهی در این مجمل، مطالب مربوط به برجام را گزیدهوار انتخاب و گردآوری شده است.
رسانههای اصلاح طلب
احیای برجام و انتخابات ۱۴۰۰
روزنامه آرمان ملی با درج یادداشتی به قلم پرستو بهرامیراد روزنامهنگار، نوشت: از زمان ورود جو بایدن به کاخ سفید بهعنوان رئیسجمهوری آمریکا روند احیای برجام هر روز پیچیدهتر از قبل میشود. با این حال به نظر میرسد این روند آهسته و پیوسته به سمت توافقی میان ایران و آمریکا برود. آمریکاییها سعی دارند قبل از بازگشت خود به برجام، ایران را مجاب به بازگشت به تعهدات برجامی خود بکنند؛ اما از آنجایی که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا از برجام خارج شد، ایران میخواهد اول واشنگتن به برجام بازگردد و به تحریمهای علیه ایران پایان دهد. این دعوای به اصطلاح «اول تو» گره احیای برجام را کور کرده است. در این بین شاهد واسطهگری اروپاییها و حتی کشورهای منطقه در خصوص احیای برجام هستیم. قطر این روزها بیش از هر زمانی سعی دارد با قدرت بیشتری این میانجیگری را دنبال کند. البته در این بین به نظر نمیرسد واشنگتن عجله خاصی برای بازگشت به برجام داشته باشد؛ اما به دلیل شرایط داخلی آمریکا و روابط واشنگتن و پکن به نظر نمیرسد جو بایدن خاورمیانه پرتنش بخواهد. اما سوال اصلی این است که آیا احیای برجام قبل از انتخابات ۱۴۰۰ روند بهبودی را طی میکند یا به بعد از انتخابات ریاستجمهوری موکول میشود؟ نوع برخورد کشورهای امضاکننده برجام و مخصوصا آمریکای بعد از ترامپ نشان از این دارد که واشنگتن و دیگر اعضای قرارداد برجام خواستار احیای آن هستند. با این حال اینکه این روند تا چه زمانی طول خواهد کشید، برای ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. تا به امروز آمریکا با موافقت با آزادسازی پولهای ایران در کره جنوبی، ژاپن و عراق و همچنین پس گرفتن درخواست مکانیسم ماشه از سازمان ملل سعی داشته کمی از تنشهای ایجادشده بین ایران و آمریکا کاهش دهد. حتی این موضوع که وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده جواب حمله به عینالاسد را بهموقع میدهند و در شرایط حال حاضر واکنشی ندادهاند، همه نشان از این دارد که دولت بایدن خاورمیانهای ناآرام نمیخواهد و به دنبال تنش با ایران نیست. با این حال به نظر میرسد جو بایدن سعی دارد در خصوص پرونده برجام گام به گام پیش برود. با این شرایط و گره کوری که تا امروز در پرونده احیای برجام بهوجود آمده است، بیشک روند احیای برجام تا قبل از انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ به نتیجه قطعی نخواهد رسید. بر همین اساس سیاست خاررجی و احیای برجام بیشک از مسائل مهم و کلیدی نامزدهای انتخابات ریاست ۱۴۰۰ خواهد بود.
تفاوت دعوت به میز مذاکره با چگونگی احیای برجام
روزنامه ستاره صبح در سرمقاله ای به قلم قاسم محبعلی تحلیلگر روابط بینالملل، نوشت: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه اخیرا از طرحی برای ارائه به ۱+۴ برای مذاکره و احیای برجام سخن گفته است. به طور کلی موضوع نحوه برگزاری دیدار و نشست جهت هموار شدن مسیر مذاکره و نشان دادن مواضع طرفین برای اجرای تعهدات در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ و در نهایت چگونگی احیای برجام موضوع بحثهای بسیاری بوده است. این موضوع ادامه همان بحث معروف مرغ و تخممرغ است که کدامیک اول به وجود آمده است. آمریکاییها میگویند ایران باید اول به انجام تعهداتش بازگردد، مقامات ایران هم میگویند اول آمریکا باید تحریمها را بردارد و به برجام برگردد تا ما تعهداتمان را انجام دهیم. طرف آمریکایی یعنی بایدن و حزب دموکرات از ابتدا یعنی چند ماه قبل از انتخابات، گفته بودند که اگر ایران به تعهداتش عمل کند، ما هم به برجام برمیگردیم. راهحلی که وجود داشت این بود که دو طرف مذاکره کنند و واسطهای مثل اتحادیه اروپا این نقش را بر عهده بگیرد و زمینه مذاکره را فراهم آورد تا دو طرف در یکزمان تعریفشده موردتوافق، یا بهصورت گامبهگام به تعهدات خود برگردند. آمریکاییها موضعشان روشن است و چه جو بایدن و چه آنتونی بلینکن، نگفتهاند که ما قطعاً به برجام برمیگردیم؛ بلکه گفتهاند که ما به میز مذاکره برمیگردیم و اگر ایران به تعهداتش عمل کند، آنگاه به برجام برمیگردیم. بازهم قطعی نگفتهاند که ما تحریمها را برمیداریم. بنابراین به نظر نویسنده موضع آمریکا روشن است. آنها توپ را در زمین ایران انداختهاند تا ایران واکنش منفی نشان دهد؛ هرچه ایران واکنش منفی بیشتری نشان دهد، طرفهای بینالمللی به سمت سیاست آمریکا میل میکنند. البته اروپاییها که به دولت بایدن نزدیک شدهاند و سایر طرفها نیز به همان سمت خواهند رفت. یعنی درواقع دولت بایدن با یک زیرکی خاص، آثار انزوای آمریکا در اثر رفتار غیرعاقلانه و غیرقانونی ترامپ مبنی بر خروج از برجام را (با این شیوه که میگوید ما آماده مذاکره هستیم) از بین برده است و ایران بر سر دوراهی است که این پیشنهاد مذاکره را بپذیرد و یا از آن امتناع کند؛ اگر ایران از این پیشنهاد سرباز زند کند، در عمل موضع آمریکا را تقویت میکند و این موضوع خواست مخالفان برجام در داخل آمریکا و منطقه نیز هست؛ دولت بایدن هم از این طریق، آنان را با خود همراه میکند.
آینده برجام؛ پیچشهای بازگشت به میز مذاکره
امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسایل آمریکا در گفت وگو با پایگاه خبری فرارو، با اشاره به اینکه در مورد عدم بررسی قطعنامه پیشنهادی اروپا علیه ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی دو روایت را میتوان بررسی کرد، اظهار داشت: روایت اول مرتبط به رسانههای آمریکایی و اروپایی است، مبنی بر اینکه این قطعنامه با چراغ سبز آمریکا کنار گذاشته شده و این مسئله میتوان یک پالس مثبت از سوی بایدن باشد، با توجه به چنین تحلیلی همچنان میتوان امیدوار بود که مذاکره بین دو طرف انجام باشد. اما از سوی دیگر روایتی دیگر وجود دارد، با این مضمون که ایران طرف اروپایی را تهدید کرد که اگر این قطعنامه پیشنهادی بر ضد فعالیتهای هستهای ایران صادر شود، ایران در مورد توافق موقت و سه ماهه خود تجدید نظر خواهد کرد و این موضوع به نوعی اروپا و آمریکا را تحت فشار قرار داد تا دیگر این قطعنامه را پیگیری نکنند، با این حال به نظر میرسد تهدید ایران در این باره کارساز بوده است.
دست خالی اروپا در برجام
روزنامه تجارت در یادداشتی به قلم عباس مقتدایی نایب رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس، آورده است: در ادامه رفتارهای سوال برانگیز، شاهد بیانیه تروئیکای اروپا پس از عقب نشینی از صدور قطعنامه انتقادی علیه ایران در شورای حکام آژانس انرژی اتمی بودیم. اروپا و آمریکا به خوبی می دانند در بازی بی حاصلی که سال ها است به راه انداخته اند، دیگر برگ برنده ندارند. غربی ها باید پاسخ دهند مگر تحریمی مانده که علیه ایران اسلامی اعمال نشده باشد؟ مگر فشار اقتصادی وجود دارد که به ایران وارد نکرده باشند در حالی که ایران برعکس غربی ها برگ های برنده متعددی دارد. اروپا به خوبی می داند ایران و همسایگانش تامین کننده انرژی قاره سبز هستند؛ آنها می دانند تجارتشان با منطقه خلیج فارس نیازمند امنیتی است که ایران پدیدآورنده آن است. اروپایی ها می دانند میزان نفوذ ایران در میان ملت ها و کشورهای مسلمان رو به افزایش است و در واقع می توان اذعان کرد حضور ایران در منطقه به عنوان حضور مقتدرانه به نفع آنها است و اروپایی ها نباید کشورمان را به عنوان یکی از قدرت های منطقه نادیده بگیرند. به دلایل بسیار، اروپایی ها در جریان برجام از ایران خواستند در توافقنامه بماند و تضمین کردند مفاد آن را عملیاتی می کنند اما بدون آمریکا قدرت عملیاتی کردن حرفایشان را ندارند. اروپایی ها به خوبی متوجه شدند ایران در اجرای قانون مصوب مجلس مبنی بر اقدام راهبردی برای مقابله با تحریم ها بسیار جدی است و سر سوزنی کوتاه نخواهد آمد، بر این اساس باید یادآور شد آینده روابط ایران با اروپا تحت تاثیر روابط امروز است.
فرآیند احیای برجام
روزنامه دنیای اقتصاد با درج یادداشتی به قلم امیر جهانی می نویسد: امروز پس از گذشت قریب به شش سال از انعقاد برجام، بیش از هر زمان دیگری روشن شده است که برجام یک پرونده مستقل و منفک از مسائل سیاسی نیست. برجامی که در دوره اوباما متولد شد، اما در دوره ترامپ با بالا گرفتن تنشها به حالت نیمهجان درآمد و در روزهای اخیر در دوره بایدن، تلاشها برای احیای مجدد آن جدیت گرفته است. اعضای تیم سیاست خارجی و امنیت ملی ایالات متحده در دولت بایدن در دوران دیپلماسی هستهای و مذاکرات ۱+۵ تجربه گفتوگو با تیم مذاکراتی ایران را دارند و طبیعی است که در این مقطع، پیامهای دیپلماتیک ایران و اعلام مواضع رسمی را بهتر از دیگران درک میکنند. از همین رو در پرونده امروز باشگاه اقتصاددان به این موضوع پرداختهایم که با توجه به جمیع موارد و سناریوها، چقدر احتمال بازگشت آمریکا به برجام و احیای این توافقنامه به نحوی که طرفین از آن رضایت داشته باشند وجود خواهد داشت، به لحاظ حقوقی چه حساسیتهایی وجود دارد و اینکه آیا احیای برجام به دولت دوازدهم قد خواهد داد یا خیر؟
جزئیات احتمالی طرح ظریف به ۱+۴ و آمریکا برای احیا برجام
دیاکو حسینی تحلیلگر بین الملل در گفت وگو با پایگاه خبری انتخاب، گفت: بسته پیشنهادی آقای ظریف برای اعضای برجام شانس بالایی برای موافقت و اجرا دارد. ما درباره جزییات این پیشنهاد نمیتوانیم صراحتا صحبت کنیم، چراکه ما اطلاعی از جزییات این بسته پیشنهادی نداریم و لذا نمیتوانیم درباره مفاد آن صحبتی بکنیم. ولی من فکر میکنم که آقای ظریف در این پیشنهاد با حفظ اصولی که مدنظر جمهوری اسلامی ایران بود، یک سری مواردی را مثل لغو تحریمها را شاید مطرح کرده که باید قبل از هر اقدامی از جانب طرفین برجام، این اتفاق رخ بدهد. مساله بعدی احتمالا میتواند موضوع نحوه برگزاری دیدار و نشست جهت هموارشدن نشاندادن مواضع طرفین برای اجرای تعهدات خودشان در قبال برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و در نهایت چگونگی احیای برجام باشد. من تصور میکنم که با توجه به آنکه پیشتر آمریکاییها با درخواست ایران برای لغو تحریمها مخالفت کردند و ایران نیز پیشنهاد جلسه غیررسمی را نپذیرفته بود، این طرح پیشنهادی آقای ظریف شانس بالایی برای پذیرش و موافقت را دارد. این بسته پیشنهادی نشان دهنده جدیت ایران در این مساله است. منتها برای ایران بازگشت به قطعنامه ۲۲۳۱ یعنی لغو تحریمها بسیار مهمتر از اجرا و احیای برجام است و احتمالا ایران در این بسته پیشنهادی به دنبال آن بوده که راههای بهانهگیری از جانب آمریکا را برای لغو تحریم منتفی کند.
ایران و آمریکا برای مدیریت تنشهای احتمالی سازوکاری ایجاد کنند
حشمت الله فلاحت پیشه در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا اظهار کرد: ایران و آمریکا نیازمند یک ساز و کار مشخص برای جلوگیری از گسترش بحران میان خود هستند. از زمانی که ترامپ در انتخابات رای نیاورد و بایدن روی کار آمد و همه معاونان اوباما به راس دولت بایدن آمدند، این گونه تصور شد که ایران و آمریکا وارد شرایط تنش زدایی شدند اما با وجود این شرایط عوامل آشوب زا از داخل منطقه و حتی خود آمریکا علیه آن در ابعاد مختلف فعال شدند و حتی این عوامل تا داخل ایران هم شکل گرفتند. خیلی ها که خواهان کاهش تحریم ها نیستند تلاش کردند تا تنش زدایی به سرعت اتفاق نیفتد؛ اینها همان کاسبان تحریم هستند. در منطقه نیز نتانیاهو و برخی کشورهای عرب سعی کردند تنش تازه ای را شکل دهند و گروه هایی که نیابتی جنگ هایی را شکل می دهند، اقداماتی را انجام دادند بدون اینکه ربطی به ایران داشته باشد و این اقدامات و رفتارها به ضرر ایران تمام شد. خیلی از انفجارها و اقدامات ایضایی علیه آمریکا بعد از روی کار آمدن بایدن شکل گرفت که معتقدم باید به آنها نگاه مشکوک داشت چون اینها به فضای تازه ای که قرار است بین ایران و آمریکا شکل گیرد، ربط دارد. من قبلا هم گفتم که به روال دوران جنگ سرد، ایران و آمریکا هم نیازمند ساز و کاری هستند که دشمنی بین خود را مدیریت کنند، یعنی از تصاعد بحران بین خود حداقل جلوگیری کنند. بعضا در این میان بحران هایی را شاهد هستیم که دو کشور نقشی در آنها ندارند پس باید ساز و کاری باشد که بتوانند در این مواقع مانع بروز بحران ساختگی بین خود شوند. معتقدم تنش ها میان دو کشور به شدت روی اجرای برجام و احیای آن اثر گذاشته است و روز به روز عدم اعتماد میان ایران و آمریکا بیشتر می شود. ابتدا باید نقش عوامل آشوب زا محدود شود تا برنامه عملی برای بازگشت به برجام از سوی دو طرف تعریف شود. در برجام ایران قابلیت هسته ای خود را حفظ کرد اما تعهداتی داد که قابلیت راستی آزمایی داشت. ترامپ با خروجش از برجام به سیستم منع اشاعه ضربه زد، الان آمریکای بایدن سخت گیری ها را کنار گذاشته و شاهد هستیم که ایران به بخشی از منابع مالی خود دارد دست می یابد. این نشان می دهد بایدن به حفظ دیپلماسی تاکید دارد اما برای ایران این میزان کاهش تحریم ها کافی نیست.
رسانههای اصولگرا
تندروها میخواهند مانع بازگشت ایران و آمریکا به برجام تا قبل از انتخابات شوند
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی واعظ مشاور ارشد رئیس گروه بینالمللی بحران طی یادداشتی نوشت: اولین قدم این است که از بن بست موجود جلوگیری کرده و از تشدید آن جلوگیری کنید. از طرف ایالات متحده، این به معنای لغو خروج ترامپ از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ است، در حالی که به وزیران خزانه داری و خارجه اجازه می دهد روند بازگشت ایالات متحده به انطباق کامل با تعهدات خود در توافق را آغاز کنند، اما بدون اینکه آمریکا بگوید چگونه تحریم ها را لغو خواهد کرد. چنین اقدامی کاملاً مطابق با موضع انتخاباتی بایدن است و آن را مدون می کند. به عنوان بخشی از اولین قدم، ایالات متحده می تواند از طریق یک حرکت انسان دوستانه میزان اعتماد بین دو طرف را بازیابی کند. ایران کشور خاورمیانه ای است که بیشترین آسیب را از همه گیری بیماری کووید ۱۹ خورده است. با این حال درخواست آن برای دریافت وام اضطراری از صندوق بین المللی پول بیش از ده ماه بدون پاسخ مانده است. صندوق بین المللی پول می تواند بودجه را از طریق مجاری مجاز بشردوستانه و سازمان بهداشت جهانی برای خرید واکسن پرداخت کند. این دو اقدام هیچ گونه لغو تحریم فوری از سوی ایالات متحده نیست اما می تواند باعث کاهش تنش ها شود در حالی که به دولت بایدن اجازه می دهد نشان دهد که اراده سیاسی دارد تا آنچه را که به نفع امنیت ملی آن است انجام دهد.
«گامبهگام» در برجام با امریکای ثابتقدم؟!
روزنامه جوان در سرمقاله ای به قلم غلامرضا صادقیان سردبیر، نوشت: تأمل و تأخیر امریکا در واپسگردیدن به برجام ظاهراً اثر خودش را روی مذاکرهکنندگان و خالقان برجام در ایران گذاشته و ایشان را به تکاپوی دیگری واداشته است تا بلکه امریکا از خر شیطان پایین بیاید. از دو، سه روز پیش برخی خبرها از ارائه طرح جدید «گام به گام» که به نوعی مطمحنظر امریکا هم هست، حکایت داشت و در نهایت دیروز عنوان شد که تصمیم ایران همان «سیاست قطعی» اعلامی است که «اول باید تحریمها لغو شود». کسانی که دنبال طرح و نقشههای جدید برای بازگشت امریکا به برجام هستند، باید بدانند که امریکا هم اکنون دقیقاً در کجای اهداف برجامی خود ایستاده است. اگر این مهم را ندانیم و برای تسریع در کار، نقشههای یکشبه بکشیم، چه بسا این نقشهها به کار سادهسازی بیشتر امر برای امریکا بیاید. سیاستمداران امریکا هر روز از ادامه تلاشها برای رسیدن به هدف خودشان در برجام و مقابل ایران صحبت میکنند، اما آنها در واقع به هدف اصلی خودشان رسیدهاند و هدف دیگری ندارند، برای همین هیچ کار جدیدی نمیکنند! بلینکن، وزیر خارجه امریکا در جدیدترین اظهار نظر درباره ایران میگوید هدف ما «محدود کردن دائمی توانایی هستهای ایران» است. اما این هدف واقعی امریکا نیست، هدف امریکا که آن را بی جار و جنجال و بدون اعلام، فقط در عمل دنبال میکند، «نگه داشتن دائمی ایران در تحریم» است، همان کاری که تا جایی که به منافعش لطمه نزند مقابل چین و روسیه و حتی برخی اروپاییها مرتکب میشود.
شرط بازیابی برجام رفع کامل تحریمهای ایران است
به گزارش روزنامه کیهان، «میخائیل اولیانوف» در پیامی در توییتر به موضوع راستیآزمایی درباره برنامه هستهای ایران اشاره کرد و نوشت: «راستیآزمایی قابل اعتماد در ایران برگه چانهزنی نخواهد بود. این موضوع بخشی از بازیابی اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک توسط تمامی طرفها خواهد بود که باید شامل برداشته شدن تحریمها نیز باشد.» اولیانوف این پیام را در واکنش به پیام توییتری نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در وین اتریش منتشر کرده است. نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در وین پیشتر پیامی در توییتر درباره راستیآزمایی درخصوص برنامه هستهای ایران منتشر کرده و در این پیام نوشته بود: «آمریکا با راستیآزمایی قابل اعتماد در ایران به عنوان برگهای برای چانهزنی برخورد نخواهد کرد. در عوض، چنین راستیآزمایی ادامهدهنده امکان دستیابی به نتیجهای است که اکنون بسیاری از ما بهدنبال آن با ایران هستیم.» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش گفت که بازیابی کامل برجام باید شامل برداشته شدن تحریمهای ایران باشد.
ناقضان برجام مسئول احیای برجام
روزنامه رسالت در گزارشی آورده است: پس از غنیسازی ۲۰ درصد اورانیوم، طبق قانون مجلس ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را که حسن روحانی بهمنظور اعتمادسازی برای غربیها تصویب کرده بود، متوقف کرد و کشورهای غربی ازجمله انگلستان، آلمان و فرانسه و به دنبال آنها آمریکای از برجام خارجشده رفتار ایران را خطرناک تلقی کردند و گفتند که ایران برجام را نقض کرده و این توافق دیگر وجاهت قانونی ندارد! این در حالی است که خروج آمریکا از برجام وجاهت آن را برای اروپاییها زیر سؤال نبرد. چرا؟ به این دلیل که تمام رفتارهای آنها طبق یک برنامهریزی مشترک برای فشار به ایران طراحیشده و اروپا سعی دارد رفتارهای خصمانه خود را پشت هیکل و هیبت نداشته آمریکا پنهان کند. اما حواسشان نیست که تمام زوایای رفتار و گفتار آنها را میبینیم.در هفتههای اخیر نیز تروئیکای اروپایی سعی داشتند قطعنامهای را در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران به تصویب برسانند اما خبر آمد که از تصویب آن عقبنشینی کردند. نظام سلطه نیز با در دست داشتن بیشتر رسانههای جهانی این اقدام را امتیازدهی و فرصت دوباره اروپا به ایران برشمرد.
احیای توافقی که دیگران به آن پایبند نمیمانند، چه سودی برای ایران دارد؟
به گزارش خبرگزاری دانشجو، سناء السعید نویسنده و تحلیلگر مصری در یادداشتی ضمن دفاع از منطق ایران در قبال عهدشکنی دولت آمریکا (دونالد ترامپ) و خروج از توافق جامع و نهایی هستهای وین، نوشت: امروز بایدن با پیشنهاد اتحادیه اروپا مبنی بر پیوستن به مذاکرات با ایران به منظور احیای توافق هستهای تاریخی که در ژوئیه ۲۰۱۵ میان ایران و گروه ۱+۵ امضا شد، موافقت کرد. آمریکاییها به بازگشت ایران به میز مذاکرات امیدوارند. اما ایران این پیششرط را گذاشته است که تحریمهای خصمانه و ظالمانه اعمال شده، برداشته شود. برخی نگران این مسألهاند که پیشنهاد مذاکرات موجب سوق دادن ایران به سوی آغاز مذاکراتی دیگر شود که از طریق آن مطالبات جدید به عنوان شرایط اذعان انطباق تهران از رهگذر حصول توافقی در خصوص موشکهای بالستیک طرح شود. امری که ایران آن را رد میکند و بر ضرورت رفع تحریمهای تحمیلی ترامپ که موجب مشکلاتی حقیقی برای مردم این کشور شده، تاکید دارد. لذا رفع این تحریمها موجب خواهد شد که ایران فضایی برای تنفس داشته باشد.
نیازی به مذاکره با آمریکا درباره برجام نیست
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی مطهری درباره تحولات اخیر در حوزه سیاست خارجی گفت: امروز در خصوص بازگشت به برجام نیاز به مذاکره با امریکا نیست و صورت مسئله بسیار روشن است و امریکا بوده که از برجام خارج شده و تحربم های جدیدی را علیه ایران وضع کرده بنابراین این امریکا است که باید تحریم ها را بردارد و به برجام باز گردد تا آن زمان ایران نیز به تعهدات برجامی بازگردد. من به شکل مستقل وارد شدم ولی مستقل وارد شدن به این معنا نیست که توجهی به تحولات روز نداشته باشیم هرچه جلوتر بریم افق روشن تر می شد و ممکن است احساس کنیم که اگر در اینجا همکاری با کاندیدای دیگر یا حزبی انجام شود به نفع کشور باشد و جلوگیری کند از این که فرد تندرویی روی کار بیاید به هر حال آن زمان باید تصمیم گرفت که چه کاری به نفع کشور است ولی اینکه تاکنون من ملاقاتی با گروهها داشته باشند خیر اینطور نبوده اما اینکه اگر هر کدام از جناح ها بخواهد از بنده حمایت کند بنده استقبال خواهم کرد اما به هر ترتیب باید دید در اینده وضع نظرسنجی ها چگونه است و بعد تصمیم گرفت.
جمع بندی:
پس از مشخص شدن مواضع بایدن نسبت به ایران و شرط آمریکا برای بازگشت به برجام مبنی بر اجرای تعهدات از سوی ایران، غربیها نیز پس از یک دوره سکوت و انفعال بهمنظور حمایت از آمریکا برای بازیابی قدرت ازدسترفته در دوران ریاست جمهوری ترامپ، حال از خطرناک بودن گامهای کاهش تعهدات ایران سخن میگویند؛ سخنی بیراهه و بدون استناد به مدرک و قانون مشخص.
نظر شما