بازنشستگی فانوس‌ها در چراغانی ۹۹ درصدی روستاهای یزد

یزد _ ایرنا - انرژی برق، امروزه نه تنها یک نیاز ضروری برای زندگی که از نمادهای توسعه یافتگی جوامع بشمار می‌رود، برق‌رسانی به مناطق روستایی به خصوص در استان‌هایی مانند یزد با پراکندگی بالای روستاها، کاری دشوار است، اما پوشش ۹۹.۷۲ درصدی برق در مناطق روستایی، شاهدی بر تلاش صورت گرفته در این زمینه است.

به گزارش ایرنا، یکی از مشکلات روستاهای کشور، مهاجرت ساکنان این مناطق به شهرهاست که زمینه ساز معضلاتی مانند حاشیه نشینی در شهرها شده است، نبود خدماتی مانند آب، برق، گاز  و تلفن علاوه بر رفاه ساکنان مناطق روستایی، ایجاد شغل در این مناطق را نیز با چالش مواجه می سازد و فراهم سازی این خدمات زیربنایی، می تواند زیرساخت های لازم را برای ایجاد بنگاه های کوچک و متوسط فراهم ساخته و چرخ اقتصاد را در روستاها به حرکت درآورد.

تعداد روستاهای برقدار کشور در ابتدای انقلاب اسلامی تنها چهار هزار و ۳۶۷ روستا بود و در سال ۱۳۹۲ و بعد از گذشت ۱۳۰ سال از بکارگیری نخستین مولد برق در ایران، هنوز هزاران روستا از برق برخوردار نشده بود؛ دولت یازدهم در آغاز کار خود، روند خدمات رسانی به روستاها را تغییر داد؛ اعتبارات آبرسانی به روستاها را مجددا برقرار کرد و برقدار شدن همه روستاهای بالای ۱۰ خانوار را در دستور کار قرار داد.

از نیمه دوم سال ۱۳۹۲ که دولت تدبیر و امید فعالیت خود را آغاز کرد، بر اساس برنامه ریزی های انجام شده در مجموع تا نیمه ۱۴۰۰ ، سه هزار و ۴۲۲ روستا برق‌دار خواهد شد که بخش اعظم این آمار هم اکنون محقق شده است.
 بررسی ها نشان می دهد دولت تدبیر و امید بطور متوسط در طول فعالیت خود در هر ماه ۳۵ روستا را برق رسانی کرده و به دلیل اتمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار ، برق رسانی به روستاهای بالای ۱۰ خانوار و روستاهای با بعد مسافت زیاد و سخت‌گذر باقی‌مانده نیز در حال اجراست.

براساس آمار وب سایت آژانس بین المللی انرژی به طور متوسط ۲۱ درصد جمعیت روستایی در جهان فاقد برق هستند و این درحالی است بهره‌مندی روستاهای ایران از برق به  ۹۹.۷ درصد رسیده و تنها حدود ۰.۳ درصد جمعیت روستایی کشور فاقد برق هستند.

روستاهای استان یزد که دارای ظرفیت های متعدد گردشگری، صنعتی، کشاورزی و فرهنگی هستند در گذشته کمتر مورد توجه قرار می گرفتند اما سیاست های دولت تدبیر و امید و برنامه ریزی برای بازگشت رونق به روستاها از طریق ارائه خدماتی مانند برق، باعث شد تا در شمار زیادی از روستاها مهاجرت معکوس اتفاق بیفتد و زمینه اشتغال برخی افراد ساکن شهرهای استان در روستاها فراهم شده است.

آنگونه که مسئولان شرکت توزیع نیروی برق استان یزد اعلام کرده اند تمام روستاهای این استان حتی جاهایی که زیر ۱۰ و یا پنج خانوار جمعیت دارد با وجود همه موانع مانند سخت گذر بودن و پراکندگی روستاها، برق دار شده و اکنون هیچ روستایی بدون برق در این استان وجود ندارد.

برقدار شدن افزون بر ۹۹ درصد روستاهای استان 

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد در گفت و گو با گزارشگر ایرنا با بیان اینکه ۹۹.۷۲ درصد روستاهای استان برق دارند، گفت: از کل ۹۳۸ روستای برق دار استان، ۳۵۱ روستا آن بالای ۲۰خانوار است و بخش عمده آنها جمعیت کمتر از ۲۰ خانوار دارد که در این دولت عمدتا به روستاهای ۱۰ خانوار یا کمتر برق رسانی شده است.

آرش نواب افزود: در استان یزد روستای بدون برق با بیش از پنج خانوار ساکن وجود ندارد و با وجود سخت گذر و کوهستانی بودن مسیر در برخی مناطق از چند تیم مجهز پیمانکاری استفاده شده تا دور افتاده ترین مناطق استان هم از مزیت برق برخوردار شوند.

وی ادامه داد: برق رسانی به روستاها علاوه بر مهاجرت معکوس، ایجاد اقتصاد مولد و رونق بخش کشاورزی و دامپروری را نیز به همراه دارد که این روند پس از برق رسانی به برخی مناطق روستایی استان مشاهده می شود.

 مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد با بیان اینکه این استان از نظر کاهش تلفات انرژی الکتریسته در میان شرکت‌های توزیع برق کشور در صدر قرار دارد، افزود: متوسط تلفات شبکه برق در کشور ۹.۹ درصد بوده که این میزان در ابتدای دولت یازدهم در استان ۹.۶۴ درصد و هم اکنون به ۶.۰۵ درصد کاهش یافته است.

نواب خاطرنشان کرد: طول متوسط شبکه فشار متوسط در ابتدای دولت تدبیر و امیددر استان یزد  ۹ هزار و ۲۵۳ کیلومتر بوده که اکنون به ۱۰ هزار و ۹۵۸ کیلومتر رسیده و با رشد ۱۸.۴ درصدی همراه بوده و طول شبکه فشار ضعیف نیز با رشد ۲۳.۷ درصدی به هشت هزار و ۱۳۶ کیلومتر رسیده است.

نواب تعداد ترانسفورماتورهای نصب شده در ابتدای دولت تدبیر و امید در استان را  ۱۲ هزار و ۶۹ مورد بیان کرد و افزود:  اکنون ۱۶ هزار و ۵۸۸ ترانسفورماتور در استان نصب شده که ۳۷.۴ درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه میانگین سالانه سرانه خاموشی در کشور ۸۸۰ دقیقه است، گفت: این رقم در ابتدای دولت تدبیر و امید در استان یزد ۲۵۶ دقیقه بود که اکنون به ۶۴ دقیقه کاهش یافته و یزد در این زمینه رتبه نخست کشور را دارد. 

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد تعداد چاه های برق دار کشاورزی استان  را ۲ هزار و ۲۰۳ حلقه چاه بیان کرد و گفت: در ابتدای دولت این رقم ۲ هزار و ۸۰ مورد بود که ۵.۹ درصد درصد رشد یافته است.

نواب میزان برق مصرفی در بخش صنعت ، خانگی ، کشاورزی ، عمومی و تجاری استان یزد را در ابتدای دولت یازدهم به ترتیب یک میلیون و ۷۹۲ هزار و ۸۲۹ ، ۷۵۳ هزار و ۱۶۹ ، ۶۳۹ هزار ۵۹۲ هزار ، ۱۹۳ هزار و ۹۴۳ و ۱۶۷ هزار و ۴۷ مگاوات ساعت بیان کرد و افزود: اکنون این میزان در بخش صنعت به سه میلیون و ۳۴ هزار و ۲۵۸ مگاوات ساعت رسیده که ۶۹ درصد رشد داشته است.

وی خاطر نشان کرد: همچنین در بخش خانگی نیز میزان مصرف برق به یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۳۹۵  مگاوات رسیده که ۴۸ درصد افزایش یافته، در بخش کشاورزی با ۷۲۰ هزار و ۳۱۸  مگاوات ۱۲.۶ درصد رشد داشته و در بخش عمومی با ۲۸۶ هزار و ۳۱۱ مگاوات ۴۷.۶ درصد و بخش تجاری نیز با ۲۸۳ هزار و ۹۵۲ مگاوات، ۷۰ درصد افزایش یافته است.

نواب سهم بخش خانگی از مشترکان توزیع برق استان را ۸۰ درصد، بخش تجاری ۱۳.۵ درصد ، بخش عمومی ۲.۳ درصد، بخش صنعتی ۱.۷ درصد و بخش کشاورزی ۱.۴ درصد اعلام کرد و یادآور شد: استان یزد از لحاظ تعداد مشترکان صنعتی در کشور رتبه نخست را دارد و ۵۴ درصد انرژی برق استان در بخش صنعت مصرف می‌شود.

بازنشستگی فانوس‌ها در روستاهای یزد 

حسین دهقان از اهالی یک روستای شهرستان تفت گفت: برقرسانی به روستا برای ما یک آرزوی دور و دراز بود که اکنون با همت مسوولان این آرزو به تحقق پیوسته است.

وی افزود: پیش از برق رسانی خیلی از اهالی روستا به شهر مهاجرت کرده بودند و اصلا به روستا نمی آمدند ، اگر هم می آمدند یکروز بیشتر نمی ماندند، اما اکنون سه سال است که از برق رسانی می گذرد و برخی از جوانان به شهر رفته هم به آبادی بازگشته و برای خود خانه ساخته اند.

فاطمه زارع زاده از ساکنان مناطق روستایی شهرستان ابرکوه نیز به گزارشگر ایرنا گفت: زندگی بدون برق خیلی سخت است و ما برای روشنایی از چراغ نفتی و برخی هم از موتور برق استفاده می کردیم.

وی که حدود ۷۰ سال سن دارد، افزود: بخاطر اینکه برق و دیگر امکانات در روستا نبود، بچه ها به شهر مهاجرت و من را هم همراه خود برده بودند، اکنون بخاطر برخورداری از برخی خدمات مانند برق به روستای خود بازگشته ایم و امورات خود می گذرانیم.

زارع زاده با بیان اینکه در روستای ما ۱۰ خانوار زندگی می کنند، تصریح کرد: پیش از برق رسانی کوچه های روستا تاریک بود و فرزندان ما برای بیرون رفتن از منزل دلهره داشتند اکنون روشنایی چراغ های برق از دور خودنمایی می کند و از دورترین مناطق مشخص است که زندگی در این آبادی جریان دارد.

یکی از کشاورزان روستای تنگ چنار شهرستان مهریز نیز گفت: برق رسانی به چاه های کشاورزی، علاوه بر رفع دشواری تامین سوخت، کاهش هزینه را نیز برای کشاورزان به همراه داشته و علاوه بر آن آلودگی ناشی از پمپ هایی که با سوخت فسیلی کار می کنند را نیز ندارد.

رحمان دهقانی، امکان انجام فعالیت های وابسته به کشاورزی با استفاده از انرژی برق را از دیگر مزیت های برق رسانی به روستاها عنوان کرد و گفت: برخی از جوانان که قبلا در شهرها کار می کردند با افزایش خدماتی که دولت در روستاها  ارائه کرده، هم اکنون به صنایع وابسته به بخش کشاورزی روی آورده و در روستا مشغول به کار شده اند.

بر اساس سرشماری آبان ماه سال ۱۳۹۵، از یک میلیون و ۱۳۸ هزار نفر جمعیت استان یزد،۸۷ درصد آنها در مناطق شهری و بقیه در روستاها و آبادی ها زندگی می کنند و  این استان  ۱۰ شهرستان، ۲۱ شهر، ۲۱ بخش، ۴۳ دهستان و ۹۶۳ روستا دارد.

تعداد مشترکان برق استان ۷۱۰ هزار مشترک اعلام شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha