ند پرایس در آخرین ظهورش در مقابل خبرنگاران گفته که برای بازگشت ایران به میز مذاکره بسته تشویقی نخواهیم داد. این حرف آقای سخنگو که دائم تکرار می کند، چند اشکال دارد که به نظر می رسد باید به وی تذکر داد:
اول اینکه اساسا بحث برجام معامله جدید نیست که در آن قرار به بسته تشویقی باشد، برجام در ذات خودش یک توافق چندجانبه بود که آمریکا با خروج بدون دلیل از آن ، این توافق را نقض کرده است، پس مساله اصلی برجام این است که اجرا نشد.
حالا این آمریکاست که اگر قصد بازگشت به برجام را دارد باید در همان چارچوب اقدام کند، به این معنا که باید به ساعت صفر خروج دولت سابق آمریکا از برجام برگردد. دقیق تر اینکه ابتدا تحریم ها را بردارد و سپس اعلام کند که به این توافق باز می گردد.
دوم اینکه در ارتباط با برجام این ایران است که باید شرط بگذارد و حرف آمریکا را راستی آزمایی کند، چرا که ایران اعتمادش را به آمریکا از دست داده است.
دیگر اینکه اجرای بی کم و کاست برجام بهترین راستی آزمایی است تا مشخص شود که آیا می شود به میز مذاکره برگشت یا نه؟
به علاوه ایران اعلام کرده است که حتی آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود بعد از لغو تمامی تحریمها است چون تفاوت ایران و آمریکا این است که آمریکا برجام را نقض کرده و ایران تنها اقدام به کاهش تعهداتش آن هم در چارچوب کرده است، بنابراین طبیعی است که آمریکایی ها گام اول را بردارند.
این مغلطه را در برخورد دولت بایدن با جنگ یمن هم می شود دید؛ از یک سو انصارالله را از فهرست گروه های تروریستی خارج می کند و در مقابل، تعدادی از رهبران آنان را تحریم می کند و سپس در بسته پیشنهادی اش خواستار پایان دادن به حملات علیه عربستان می شود، حال آنکه از سعودی ها که متجاوز به ملت ضعیف و مظلوم یمن و آغازگر جنگ هستند، نمی خواهد بمباران مردم یمن را متوقف کنند.
بنابراین اگر آمریکا دنبال حل مسائل منطقه است و قصد دارد از سیستم برد - برد استفاده کند، می بایست از این مغلطه گری دست بردارد، وگرنه این کلافی که ترامپ برای بایدن بافته، به راحتی باز نخواهد شد.
به هرحال، بهتر است دولت بایدن به این بازی اول ایران خاتمه دهد و اگر دنبال عملیاتی کردن برجام است ، این را در عمل نشان دهد، در غیر این صورت به آقای سخنگو می توان پیشنهاد کرد که در برابر سوالات خبرنگاران در ارتباط با برجام بهتر است سکوت کند.
نظر شما