هنر باید عنصر پایدار در برنامه راهبردی کشور باشد

تهران- ایرنا- معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در برنامه راهبردی کشور باید به هنر به عنوان ضرورت و عنصر پایدار و تاثیرگذار نگاه کنیم تا مشکلات این حوزه کمتر شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، مراسم رونمایی از دومین مجموعه آثار قلم روشن شامل ۱۲ نمایشنامه تولیدی بر مبنای تنوع فرهنگ ایرانی، امروز (۲۱ اسفند) با حضور سیدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارتخانه، حجت‌الاسلام محمدمهدی بهداروند مشاور عالی مدیر کل، رضا بصیرت مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی، سعید اسدی مدیر دفتر انتشارات، آموزش و پژوهش اداره کل، مهرداد رایانی مخصوص مدیر پیشین دفتر انتشارات و پژوهش و برخی از صاحبان آثار از جمله شهرام کرمی، حمیدرضا نعیمی، لیلی عاج، مهدیه حسینی و مهتا پناهی در سالن جلسات معاونت امور هنری برگزار شد.

ادبیات زمینه پویایی سایر هنرها را فراهم می‌کند

در برنامه رونمایی از دومین مجموعه آثار قلم روشن معاون امور هنری با بیان آنکه پروژه «قلم روشن» یکی از اتفاق‌های مهم عرصه نمایشنامه‌نویسی به شمار می‌رود گفت: در هر سرزمینی که ادبیات جدی گرفته شده، زمینه پویایی و زایایی سایر هنرها نیز فراهم شده است. امیدوارم این پروژه تداوم داشته باشد و شاهد پربارتر شدن ادبیات نمایشی ایران زمین در سال‌های آتی باشیم.

در برنامه راهبردی کشور باید به هنر به عنوان ضرورت و عنصر پایدار و تاثیرگذار نگاه کنیم تا مشکلات این حوزه روز به روز کمتر شود.

فرصت مطالعه نوروزی و همراهی با نمایشنامه

حسینی با بیان این که مشتاق به مطالعه آثار این دوره از پروژه «قلم روشن» است، افزود: در این مدت و در فرصت های مختلف قادر آشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی از مطالعه آثار این دوره اظهار رضایت زیادی داشتند که این شوق در من افزون شد تا در تعطیلات نوروز فرصت مطالعه این آثار را برای خودم غنیمت شمارم.

مدیرکل هنرهای نمایشی نیز در این مراسم تولید نمایشنامه را اساس کار در حوزه تئاتر دانست و افزود: فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی فرصتی برای خلق اثر در حوزه  نمایشنامه‌نویسی است و ما باید بتوانیم از این بستر قوی و ارزشمند بهره بگیریم.

قادر آشنا درباره دومین مجموعه آثار قلم روشن نیز گفت: اینکه موضوع در این پروژه آزاد و به انتخاب صاحب اثر بود را به عنوان یک فرصت نگاه می‌کنم و همین امر سبب ساز این شد که هیچکدام از این آثار انتزاعی نبوده و همگی با تنوعی ویژه نشان از دغدغه اجتماعی خالقان آنها داشته باشد.

کلمه به کلمه نمایشنامه‌ها را خوانده و لدت بردم

کلمه به کلمه نمایشنامه‌هایی که در این پروژه خلق شده‌اند را خوانده‌ام و از خواندن تک تک آثار این مجموعه لذت برده‌ام و اعتقاد دارم آثاری که در این پروژه خلق شده‌اند از قابلیت بسیار ارزشمندی برای اجرا برخوردار هستند.

مدیرکل هنرهای نمایشیادغام برنامه‌های بنیاد ادبیات نمایشی در دل فعالیت‌های دفتر انتشارات، آموزش و پژوهش اداره کل را یک فرصت دانست و افزود: امیدوارم در سال پیش‌رو با برنامه‌هایی همچون «نخل سرخ» و «راه روشن» که پیشتر برنامه‌ریزی شده و برنامه‌هایی که برای سال آینده در نظر داریم تولید نمایشنامه‌های ایرانی تصاعدی بالا برود و به همت همکاران دوره سوم «قلم روشن» نیز از فروردین ماه کلید بخورد.

از ۵۰ طرح ارسالی در نهایت به ۱۲ اثر شاخص تولیدی دست یافتیم

مدیر دفتر انتشارات، پژوهش و آموزش اداره کل هنرهای نمایشی، پروژه نمایشنامه‌نویسی «قلم روشن» را پروژه‌ای تکوینی دانست و با ارائه گزارشی از فرایند تولید آثار در این پروژه، گفت: این پروژه از اوایل سال جاری با رویکرد گزیده‌گرایانه آغاز شد و در مرحله نخست ۵۰ طرح مورد غربال‌گری قرار گرفت و در نهایت از میان ۲۰ طرح تایید شدع ، ۱۲ اثر به صورت نهایی و در قالب نمایشنامه تولید شد.

سعید اسدی در همین رابطه افزود: البته چند اثر دیگر نیز مراحل تولید را طی کردند؛ اما چون به کیفیت مطلوب مورد نظر دست پیدا نکرده بودند، از ادامه همکاری با خالقان این آثار بازماندیم ولی زحمات این هنرمند بسیار ارزشمند بود.

تنوع فرهنگ ایرانی موضوع محوری دومین پرئژه قلم روشن بود

سال گذشته مضمون دفاع مقدس موضوع آثاری بود که در پروژه قلم روشن خلق شدند اما امسال با توجه به تنوع فرهنگ ایرانی تصمیم گرفتیم که موضوع را آزاد بگذاریم تا نمایشنامه‌نویسان با فراغ بال بیشتری، اقدام به خلق اثر کنند و شاهد نمایشنامه‌های متنوعی باشیم. همین موضوع موجب جذابیت بیشتر آثار این دوره شده است.

این مدرس تئاتر افزود: در پروژه قلم روشن هدف ما تنها خلق نمایشنامه نیست؛ بلکه در این پروژه قصد داریم، ازاجرای نمایشنامه‌ها در مجموعه‌های تحت مدیریت اداره‌کل هنرهای نمایشی نیز حمایت کنیم.

در بخشی دیگری از این مراسم مهرداد رایانی مخصوص که به عنوان مدیر قبلی این پروژه گفت: من سال‌هاست که درعرصه تئاتر فعالیت می‌کنم و بدون اغراق باید بگویم خوشحالم که مدیرکل هنرهای نمایشی لحظه به لحظه روند شکل‌گیری این پروژه را دنبال کرده‌اند و تمام نمایشنامه‌ها را قبل از انتشار خوانده‌اند.

بدون اغراق باید بگویم پروژه «قلم روشن» اتفاق بسیار مهم و فرخنده‌ای در نمایشنامه‌نویسی ایران به شمار می‌رود و جای بسی خوشحالی است که معاون امور هنری، مدیرکل هنرهای نمایشی و سعید اسدی از این پروژه حمایت می‌کنند.

آنچه نمایشنامه‌نویسان در این مراسم گفتند

در این مراسم شهرام کرمی یکی از نمایشنامه‌نویسان حاضر و همراه با پروژه قلم روشن ضمن خوشحالی از همراهی و ارائه اثر در این پروه گفت: من هم مثل سایر نمایشنامه‌نویسان برای حضور در این رویداد طرح دادم و گام به گام به صورت تعاملی این نمایشنامه را پیش بردیم.

وی ادامه داد: زمانی که متوجه شدم مرحوم محمدرضا الوند نیز جزء شورای قلم روشن هست بسیار خوشحال شدم چون پیش از این یک بار دیگر نیز با هم همکاری داشتیم و نمایشنامه بلوط تلخ که اثری دفاع مقدس است با پیشنهاد و پیگیری او شکل گرفت.

با نوشتن نمایشنامه عروس قنات به نوعی مادرم و تمام زنان سرزمینم را ستایش کرده‌ام که امیدوارم که این اثر مورد قبول و عنایت دوستان تئاتری قرار گیرد.

حمیدرضا نعیمی که نمایشنامه نادر شاه به قلم او در این پروژه خلق شده است، این اثر را بهترین و تکمیل‌ترین نمایشنامه خود دانست و افزود: کلمه به کلمه این نمایشنامه را بر اساس امکانات اجرا نوشته‌ام و پژوهش و نگارش این نمایشنامه قریب به ۴ سال زمان گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به مشکلات معیشتی هنرمندان تئاتر بر دریافت حقوق مادی هنرمند تاکید کرد و افزود: اعتقاد دارم هنرمندان تئاتر به اندازه کافی برای معنویات کار کرده‌اند و مسئولان نباید از اجر معنوی هنرمندان بگویند بلکه برای معیشت آنها که نیاز دارند کار آنها به عنوان شغل شناخته شود اقدامی کنند.

همچنین در این مراسم سعید اسدی و دیگر حاضران از نقش زنده‌یاد محمدرضا الوند در مرحله ارزیابی آثار این پروژه یاد کردند و از فقدان این هنرمند در مراسم رونمایی این آثار افسوس خوردند.

درپروژه قلم روشن نمایشنامه‌های در آستانه نوشته امیرحسین طاهری، پنگوئن‌های افسرده نوشته محمد میرعلی اکبری، گیسو نوشته بهرام صادقی مزیدی، خواب می بینم نوشته آرش عباسی، دست نوشته مهدی ضیاءچمنی، قربانگاه نوشته عمادالدین رجبلو، نادر شاه نوشته حمیدرضا نعیمی، اشتیاق (سیاره میمون‌ها) نوشته پیام لاریان، عروس قنات نوشته شهرام کرمی، سی‌وسه سال بعد نوشته مهدیه حسینی، بابا آدم نوشته لیلی عاج و صادره از ... نوشته مهتا پناهی از سوی انتشارات نمایش منتشر شده است. طراحی جلد کتاب‌های قلم روشن را نیز بهرام شادان‌فر برعهده داشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha