به گزارش ایرنا، در سالی که گذشت کشور اتریش با چالش های جدی مواجه شد که مهمترین آنها مقابله با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از همه گیری ویروس کرونا بود. در این سال دولت این کشور کوچک در جنوب آلمان به رهبری «سباستین کورتس» که پس از زلزله سیاسی اواخر سال ۹۸ دوباره انتخاب شده بود، با آزمون جدیدی مواجه شد. پس از شدت گرفتن همه گیری کرونا در ایتالیا، همسایه شمالی این کشور تلاش های بسیاری برای ممانعت از ورود ویروس انجام داد اما با ورود افراد مبتلا، اتریش نیز از اوایل سال درگیر این بحران شد.
اتریش از همان ابتدای بحران، بی میلی خود به مدیریت جمعی در اتحادیه اروپا را به نمایش گذاشت و بدون توجه به تقلای کشورهایی مانند آلمان و فرانسه، روش خود را در پیش گرفت تا جایی که با گذشت بیش از یک سال از آغاز بحران کرونا در اروپا، این کشور همچنان به یکی از اصلی ترین اعضای ناراضی اتحادیه اروپا در مدیریت کرونا تبدیل شده و با به انتقاد گرفتن سیاست های جمعی در بروکسل، به دنبال راه جداگانه خود برای حل مشکلاتش است.
در حال حاضر کارزار واکسیناسیون سراسری در بیشتر کشورهای اروپایی در جریان است و مقامات این کشورها وعده داده اند که در تابستان اوضاع به حالت عادی باز گردد. در مقابل کشورهایی هم هستند که به دیده تردید به این مسئله می نگرند و می گویند در صورت واکسیناسیون موفقیت آمیز در بین تمامی اعضا، بازم همه گیری از بین نمی رود. آنها علت این بدبینی را عمدتا جهش های در حال ظهور ویروس کرونا عنوان می کنند. «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش جزو این مقامات است که با اشاره به این واقعیت می گوید: «ما باید به موقع خود را برای مرحله بحرانی بعد از تابستان آماده کنیم.»
تعلیق پروازهای اتریش یه چند کشور آلوده به کرونا
دولت اتریش از اوایل اسفندماه گذشته تدابیر ویژه ای را برای جلوگیری از گسترش آلودگی به ویروس کرونا در این کشور به اجرا گذاشت. «سباستین کورتس» صدراعظم این کشور گفت این تدابیر با همکاری دستگاه های اجرایی، کادر درمانی و نیروهای پلیس به اجرا گذاشته می شود.
از جمله این تدابیر تعلیق پروازهای مستقیم به کشورهای آلوده از جمله ایتالیا، کره جنوبی و ایران بود. پیشتر نیز «رودولف آنشوبر» وزیر بهداشت اتریش از حزب سبزها در مورد «اوضاع وخیم» در کشورهای آلوده به کرونا سخن گفته بود. به گفته وی وضعیت در منطقه لمباردی ایتالیا به شدت نگران کننده بود و باید اقدامات بسیار جدی در ای زمینه انجام می گرفت.
این در حالی بود که در برخی از موارد تازه آزمایش شده یا مشکوک به کرونا در اتریش منجر به تعطیلی مدارس و قرنطینه کادر آموزشی برخی مدارس شد. یکی از این موارد یک مدرسه ابتدایی در وین بود که به دلیل نگرانی، کاملا تعطیل شد و حدود ۲۰۰ دانش آموز و ۳۵ معلم از بیم ابتلا به کرونا به قرنطینه رفتند.
تا آن زمان طبق آمارهای رسمی ۶۳ مورد آزمایش از شهروندان اتریشی مشکوک به ویروس کرونا مثبت بود.
تدابیر دولت اتریش برای مهار کرونا
صدراعظم اتریش اواخر اسفند گذشته گفت که این کشور اجازه ورود افراد از ایتالیا را نمی دهد و برگزاری تجمعات بیش از ۱۰۰ نفر در محیط های سربسته ممنوع است.
این ممنوعیت پس از آن اعلام شد که ایتالیا خبر داد که سراسر این کشور تا یک ماه بعد قرنطینه می شود. تصمیم ایتالیا، اقدامی پیش بینی نشده و بی سابقه برای مقابله با شیوع کرونا در این کشور اروپایی تلقی می شد.
کورتس در یک کنفرانس خبری گفت: اولویت نخست، جلوگیری از گسترش بیماری و وارد کردن افراد بیمار به جامعه است. از این رو، ورود افراد به اتریش از ایتالیا ممنوع می شود مگر آنکه گواهی پزشکی که موید سلامت شان باشد، در اختیار داشته باشند.
وی و «کارل نهامر» وزیر کشور اتریش از تمهیدات دیگری چون ممنوعیت تجمع بیش از ۱۰۰ نفر در فضاهای سربسته و تجمع بیش از ۵۰۰ نفر در فضاهای رو باز خبر دادند. همچنین از شرکت ها خواسته شد به کارمندان خود توصیه کنند از منزل کار کنند.
اتریش پیشتر اعلام کرده بود که ایست کنترل سلامت در مرز خود با ایتالیا دایر می کند و خودروهایی با پلاک ایتالیا به طور خاص هدف بازرسی قرار می گیرند.
نخستین گام اتریش برای بازگشت به زندگی عادی
در فروردین اتریش به عنوان نخستین کشور اروپایی گامهای اولیه را برای عادیسازی زندگی برداشت و همه واحدهای تجاری کمتر از ۴۰۰ مترمربع، خردهفروشیها و نیز بازار خدمات ساختمانی و باغبانی بازگشایی شد.
«سباستین کورتس» با اعلام این خبر تاکید کرد که روند بازگشت زندگی به حالت طبیعی گام به گام انجام خواهد شد. وی همچنین از شهروندان به دلیل تحمل شرایط قرنطینه و محدودیتها در هفتههای اخیر قدردانی کرد.
ساعتی پیش از آغاز به کار مراکز تجاری خُرد در اتریش، مردم در مقابل آنها صفهای طولانی بسته بودند. طبق اعلام دولت اتریش نزدیک به ۴۵۰۰ واحد تجاری مجاز به ارائه خدمات و کالاهای خود در این مرحله بودند.
اتریش به کمک محدودیتهای فراوان و پس از چهار هفته توانست تاثیرات مخرب بحران کرونا را پشت سر بگذارد و نخستین کشور اروپایی باشد که مرحله بازگشت به شرایط عادی را آغاز می کند.
با این حال، شهروندان اتریشی ملزم به استفاده از ماسک و دستکش محافظ و نیز رعایت فاصله یک متری در مراکز تجاری و فروشگاهها شدند و محدودیتهای استفاده از وسایل حملونقل عمومی و سفر به دیگر شهرها تا یک ماه دیگر به قوت خود باقی ماند.
مخالف سرسخت بسته اقتصادی نجات اروپا از بحران کرونا
در تیرماه بحث ها بر سر بسته پیشنهادی ۷۵۰ میلیارد یورویی اروپا با هدف برون رفت از پیامدهای اقتصادی ناشی از بحران شیوع کرونا به رغم مذاکرات و چانهزنی رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنان در هالهای از ابهام قرار داشت.
نشست روسای جمهوری و نخست وزیران ۲۷ کشور اروپایی در بروکسل پس از ۱۳ ساعت گفتوگوی طاقت فرسا بدون نتیجه به پایان رسید. دیپلماتهای حاضر در جلسه گفتند که بیشترین مخالفتها از سوی نخست وزیر هلند مطرح شد که نسبت به نحوه تخصیص این اعتبار و اینکه هر کشور عضو چه میزانی از این کمک مالی را دریافت میکند اعتراض داشت. گفته می شود تنش ها و بگومگو میان شرکت کنندگان تا میز شام ادامه داشت، به طوریکه نخست وزیر بلغارستان طرف هلندی را متهم کرد که میخواهد نقش پلیس اروپا را بازی کند.
«سباستین کورتس» صدراعظم اتریش نیز از مخالفان جدی این بسته بود. وی در گفتوگو با یک نشریه آلمانی اظهار کرد: اگر بخواهیم پول زیادی را هزینه کنیم باید اطمینان حاصل کنیم که در مسیر درستی خرج میشود. به گفته وی به جای کمک مالی میتوان این اعتبار را در قالب وام فراهم کرد.
صدراعظم اتریش تاکید داشت که سرمایه گذاری در زمینه تحقیق و توسعه زیرساختهای فناوری، با هدف حمایت از محیط زیست، مهمتر از اختصاص بودجه برای مقابله با بحران اقتصادی ناشی از کروناست.
مخالفت با تصمیم آلمان در خصوص پناهندگان
اواخر تابستان صدراعظم اتریش بار دیگر آواز مخالف سر داد و تصمیمات یکجانبه آلمان در پذیرش پناهجویان اردوگاه موریا در یونان را به باد انتقاد گرفت و گفت که شمار زیادی از کشورهای اروپایی مخالف برلین هستند.
علت این واکنش، تصمیم مقامات آلمانی برای پذیرش هزار و ۵۰۰ نفر از پناهجویان ساکن اردوگاه موریا واقع در جزیره لیسبوس و دیگر جزایر یونان بود که با انتقاد کشورهای اروپایی از جمله اتریش مواجه شد.
روزنامه بیلد آلمان در مطلبی به نقل از «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش نوشت که این کشور مخالف تصمیم آلمان در پذیرش کودکان و نوجوانان بدون سرپرست در اردوگاه موریا یونان است، جایی که به تازگی شاهد آتش سوزی بود.
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان پیشتر در جلسه هیئت رئیسه حزب حاکم آلمان از نقش منفعلانه اتریش در پذیرش پناهندگان انتقاد کرده و از پذیرش هزار و۵۰۰ پناهجوی اردوگاه موریا و دیگرجزایر یونان خبر داده بود.
در پاسخ به این انتقاد کورتس تاکید کرد کشورش از روش آلمان پیروی نخواهد کرد. به گفته صدراعظم اتریش به جز این کشور، شمار زیادی از اعضای اتحادیه اروپا نیز تمایلی به پیروی از آلمان ندارند.
توافق صدراعظم آلمان با وزیرکشور بر سر پذیرش مهاجران بیشتر از جزایر یونان با هدف ترغیب دیگر کشورهای اروپایی به پذیرش شمار بیشتری از پناهجویان از اردوگاه های یونان انجام گرفت و قرار شد افرادی مورد پذیرش قرار گیرند که پیش از این درخواست پناهندگی آنها بررسی شده باشد و اولویت با خانوادههای بچه دار است.
حمله تروریستی هواداران داعش در شهر وین
روز سیزدهم آبان در پی وقوع تیراندازی مرگبار در وین، پلیس پایتخت اتریش در صفحه توئیتر خود پیام های هشداری به زبان های مختلف از جمله فارسی منتشر کرد. در یکی از پیام ها که به زبان فارسی منتشر شد آمده بود: تیراندازی در داخل شهر! چند نفر زخمی شدند، از تمامی مکان های عمومی یا وسایل نقلیه عمومی دور شوید، عکس یا فیلم به اشتراک نگذارید!
«کارل نهامر» وزیر کشور اتریش صبح روز بعد مهاجم کشته شده این حمله را هوادار شبه نظامیان تروریستی داعش توصیف و اعلام کرد مهاجمی که با شلیک پلیس در یکی از مناطق حمله در وین کشته شد، از حامیان شبه نظامیان دولت اسلامی عراق و شام (داعش) بوده است. در همین حال پلیس اتریش اعلام کرد که با بسیج نیروهای خود به دنبال حداقل یک قاتل فراری دیگر است.
به گفته پلیس ، تعداد افراد کشته شده در این حمله توسط یک قربانی دیگر به سه نفر افزایش یافت و قربانیان دو مرد و یک زن بودند. در پی این حادثه «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش از «یک حمله تروریستی نفرت انگیز» سخن گفت و آن را محکوم کرد.
این حمله همچنین واکنش های بین المللی به همراه داشت؛ شماری از مقامات اتحادیه اروپا از جمله «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون و «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی این اتحادیه آن را محکوم کردند. پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا نیز با ابراز همدری بخاطر حملات تاکید کرد: نفرت باعث دودستگی جوامع ما نخواهد شد. اروپا محکم در برابر تروریسم ایستاده است.
اجرای محدودیت های گسترده کرونایی بعد از قرنطینه
اوایل آذرماه سباستین کورتس اعلام کرد با پایان مهلت قرنطینه، انتظار می رود محدویت های سنگین تری در این کشور اجرا شود. وی در مصاحبه با روزنامه محلی کلاینه سایتونگ گفت اتریشیها تا هفتهها و ماهها با چالشهای بیشتری در مبارزه با کرونا مواجه خواهند بود.
قرنطینه سراسری در اتریش قرار بود روز ۷ دسامبر (۱۷ آذر) به پایان برسد اما افزایش شمار مبتلایان به کرونا، موجب نگرانی مقامات در خصوص موج جدید همه گیری در این کشور شد. نگرانی دیگر این بود که قرنطینه چه آثار مخربی برای صنعت اسکی این کشور یا کل زندگی در اتریش خواهد داشت، چرا که صنعت اسکی شالوده اصلی بخش گردشگری این کشور را تشکیل میدهد و حدود ۱۵ درصد از تولید اقتصادی از این بخش تأمین میشود.
صدر اعظم اتریش گفت، دولت این کشور قصد دارد لغو قرنطینه را با باز کردن فعالیتهای تجاری و مدارس آغاز کند اما در برداشتن گامهایی برای کاهش محدودیتها، محتاطانه عمل خواهد کرد.
به غیر از اتریش، در کشورهای فرانسه، ایتالیا و آلمان صعود به مناطق کوهستانی و مرتفع در ابتدای فصل زمستان ممنوع شده بود. این کشورها امیدوار بودند با کاهش سرعت انتقال ویروس کرونا، همه مراکز تفریحی بتوانند در دوران اوج این تفریح زمستانی از منافع آن بهره ببرند.
بی اعتمادی اتریش و دانمارک به اتحادیه اروپا در مبارزه با کرونا
در اسفند ماه و در حالی که روند واکسیناسیون در برخی کشورهای اروپایی با جدیت دنبال می شد، دولتهای اتریش و دانمارک اعلام کردند در مبارزه با همهگیری کرونا دیگر به برنامه تامین واکسنهای کرونا از سوی اتحادیه اروپا اعتماد ندارند.
روزنامه فرانکفورتر آلگماینه آلمان با اعلام این خبر نوشت: «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش اعلام کرد که در زمینه تحقیق و تولید واکسن های جدید، دولت های این کشور و دانمارک همکاری با طرف ثالث را برنامه ریزی کرده اند.
کورتس در انتقاد به کندی روند تحویل واکسن های کرونا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفت: «در تابستان توافق کردیم که واکسن ها توسط اتحادیه اروپا برای کشورهای عضو به موقع تهیه و به سرعت تصویب شوند. این درست است، اما آژانس دارویی اروپا (EMA) در تأیید واکسن بسیار کند عمل می کند و گلوگاه های بی شماری در شرکت های دارویی وجود دارد.»
صدراعظم اتریش هشدار داد که با این شرایط، کشورهای اروپایی باید خود را برای جهش های بعدی کرونا آماده کنند، از این رو آنها برای تهیه واکسن های نسل دوم دیگر نباید به اتحادیه اروپا وابسته باشند.
کورتس اعلام کرد که برای این کار می خواهد به اراضی اشغالی فلسطین سفر کند اما پیش از آنف با نمایندگان شرکت های دارویی مانند پلی مون، نووارتیس، فایزر و بورینگر اینگلهایم و دانشمندان و متخصصان پزشکی دیدار می کند. کارشناسان بر این باورند که این کشور باید دو سوم جمعیت یعنی بیش از شش میلیون اتریشی را واکسینه کند.
نگرانی از تشدید اعتراضها به محدودیت های کرونایی
با شدت گرفتن اعتراض ها به محدودیت های کرونایی و به آشوب کشیده شدن چند مورد تجمع اعتراضی، مقامات اتریش از فرصتطلبی گروههای افراط گرا از موج نارضایتیها برای بهره برداری های سیاسی، ابراز نگرانیکردند.
اواسط اسفند حدود ۲۰ هزار نفر در شهر وین به تدابیر کرونایی دولت اعتراض کردند که این اقدام از سوی گروه های افراط گرا نیز مورد حمایت قرار گرفت. این اقدام با واکنش منفی «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش در پارلمان این کشور مواجه شد.
به نوشته خبرگزاری د.پ.آ. آلمان صدراعظم اتریش از بروز آشوب در اعتراضات اخیر ضد محدودیت های کرونایی در وین به شدت انتقاد کرد. وی در نشست پارلمان با بیان این که شهروندان حق اظهار نظر دارند در مورد پیوستن گروه های افراطی به معترضان و دادن سلام هیتلری از سوی آنها در جریان اعتراضات ابراز نگرانی کرد.
در این نشست همچنین حزب محافظه کار «مردم اتریش» به شدت به مقامات «حزب آزادی» به عنوان نماینده جناح راست در پارلمان حمله کرد. گفته می شود «هربرت کیکل» رئیس گروه پارلمانی راستگراها در تجمعات اعتراضی حضوری جنجالی داشته است. «الکساندر ملشیور» دبیر کل حزب مردم گفت: اتحاد کیکل با افراط گرایان راست ، قوانین ما را تهدید کرده و سلامت و امنیت اتریشی ها را به خطر می اندازد.
طبق گفته پلیس در یکی از این تجمعات حدود ۲۰ هزار نفر علیه اقدامات کرونایی دولت در پایتخت اتریش به خیابان ها آمدند که طی آن بیش از ۳ هزار هشدار به دلیل رعایت نکردن حداقل مسافت و سایر مقررات بهداشتی صادر شد. «گرهارد پورستل» رئیس پلیس پایتخت گزارش داد که علاوه بر این ۴۲ شرکت کننده نیز دستگیر شدند. این افراد جزو تعداد زیادی از افرادی بودند که با تخریب اموال عمومی وارد یک ساختمان بیمه شده بودند.
انتقاد اتریش از توزیع نابرابر واکسن کرونا در سطح اروپا
هفته گذشته اتریش و چهار کشور دیگر اتحادیه اروپا خواستار شفافیت در مورد نحوه توزیع واکسن در اروپا شدند. دولتهای این ۵ کشور شکایت دارند که برخی اعضای اتحادیه اروپا مانند هلند و دانمارک به میزان قابل توجهی بیشتر از برخی دیگر کشورها مانند بلغارستان و کرواسی واکسن دریافت کرده اند.
بر این اساس این پنج کشور اتحادیه اروپا بر لزوم مذاکرات در سطوح بالای اتحادیه اروپا در خصوص توزیع عادلانه دوزهای واکسیناسیون کرونا تاکید دارند. سران دولتهای اتریش ، بلغارستان ، لتونی ، اسلوونی و جمهوری چک در نامه ای به «شارل میشل» رئیس شورای اروپا و «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا از ساختار سفارش فعلی واکسن کرونا که «نابرابری های عظیمی را در میان کشورهای عضو ایجاد و تعمیق می کند» انتقاد کردند.
«سباستین کورتس» صدراعظم اتریش شکایت کرد که دوزهای واکسیناسیون به طور متناسب بین کشورهای اتحادیه اروپا تقسیم نشده است ، اما قراردادهای اضافی تأمین از طریق مذاکرات غیرشفاف در یک گروه هدایت کننده اتحادیه اروپا حاصل می شود. طبق اعلام کمیسیون اروپا ، اگر همه کشورها طبق سهم خود سفارش ندهند ، ممکن است تحویل واکسن به آنها به تعویق بیفتد. در این میان سهمیه های بلااستفاده می تواند در میان سایر کشورهای عضو تقسیم شود.
به گفته کورتس کشورهایی مانند هلند و دانمارک به میزان قابل توجهی بیشتر از کشورهایی مانند بلغارستان یا کرواسی واکسن دریافت کرده اند. پنج رئیس دولت با انتقاد از عملکرد فعلی بروکسل در توزیع نامناسب واکسن نوشتند: «ما از شما می خواهیم هرچه سریعتر در این خصوص در میان رهبران گفتگو انجام گیرد».
نظر شما