روزشمار رویدادهای فارس در سال ۱۳۹۹

شیراز- ایرنا- سال ۱۳۹۹ با تمام فراز و نشیب‌هایش با وجود شیوع ویروس کرونا و تلخی‌هایش شیرینی‌های بسیاری نیز برای فارس به همراه داشت؛ از توسعه زیرساخت‌ها و راه‌ها تا تلاش برای کسب رضایت مردم در تمام حوزه‌ها.

به گزارش ایرنا، استان فارس در سال جهش تولید گرچه با دشواری‌های فراوانی همچون تحریم‌ها و بحران جهانی کرونا مواجه شد، با توسعه‌ای همه‌جانبه به‌گونه‌ای با این وضعیت همراه شد که درمجموع می‌توان این سال را سال مقاومت و سرفرازی نامید.

روزشمار توسعه فارس و تلخی‌ها و شیرینی‌های این استان در سالی که گذشت در یازده حوزه تبیین شده است.

توسعه زیرساخت‌ها

استان فارس در حوزه زیرساختی نیز گام‌هایی رو به جلو از ابتدای سال ۱۳۹۹ برداشت.

افزایش ظرفیت فرودگاهی

در اردیبهشت ماه این سال پایانه جدید فرودگاه شهرستان لامرد، ظرفیت پذیرش مسافر در این فرودگاه را ۶ برابر کرد.
این طرح نخستین پروژه شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در سال جهش تولید بود. این پایانه در فضایی به مساحت پنج هزار و ۵۰۰ متر مربع احداث شده و ظرفیت اعزام و پذیرش مسافر در این فرودگاه را تا ۹۰۰ هزار مسافر در سال افزایش می‌دهد. هزینه ۴۰۰ میلیارد ریالی ساخت این پروژه از محل اعتبارات شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران تامین شده است.

بزرگترین تصفیه‌خانه جنوب کشور در شیراز

در خردادماه همین سال بود که راه‌اندازی تصفیه‌خانه شماره ۲ فاضلاب شیراز با عنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های تصفیه‌خانه‌ای کشور و به عبارتی بزرگترین تصفیه‌خانه جنوب کشور کلید خورد.

تصفیه‌خانه شماره ۲ فاضلاب شیراز در جنوب شرقی این شهر و در زمینی به مساحت ۸۰ هکتار احداث ‌شده. طرح نهایی این تصفیه‌خانه شامل پنج سامانه است که هم ‌اینک از دو سامانه آن بهره‌برداری شده است و از قابلیت تصفیه ۱۰۰ هزار مترمکعب فاضلاب در شبانه‌روز برخوردار است.

در همین ماه، رییس اداره راه و شهرسازی شهرستان جهرم از بهره‌برداری از قطعه اول بزرگراه جهرم به لار به طول ۱۳ کیلومتر با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال خبر داد؛ همچنین عنوان شد که عملیات احداث قطعه دوم به طول ۲۵ کیلومتر و قطعه سوم به طول ۱۳ کیلومتر از بزرگراه جهرم به لار نیز در محدوده شهرستان جهرم در دست اجراست که بخشی از قطعه سوم بزرگراه جهرم - لار – بندرعباس به‌شمار می‌رود که درنهایت به به اسکله شهید رجایی در استان هرمزگان متصل می‌شود.

توسعه مجتمع صنعتی ذوب‌آهن پاسارگاد، کاری عظیم

در تیرماه ۱۳۹۹ طرح‌های توسعه مجتمع صنعتی ذوب‌آهن پاسارگاد واقع در شهرستان کوار استان فارس، شامل تولید آهن اسفنجی و گندله‌سازی به صورت ویدیو کنفرانس با دستور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید که رئیس‌جمهوری از این طرح به عنوان "کار عظیم" یاد کرد.

مجتمع صنعتی ذوب‌آهن پاسارگاد در شهرستان کوار شامل چهار مرحله توسعه است که ساخت آن، سال ۸۴ توسط بخش خصوصی و با اخذ مجوزهای قانونی از وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز شد.

مجتمع صنعتی ذوب‌آهن پاسارگاد واقع در شهرستان کوار استان فارس

این مجموعه برای سه هزار نفر به شکل مستقیم و ۱۵ هزار نفر به شکل غیر مستقیم اشتغال ایجاد می‌کند.

در همین زمان، گام نخست خط دوم آبرسانی به شیراز از سد درودزن، تصفیه‌خانه آب شیراز و فاز اول آبرسانی به سعادت شهر و ارسنجان با حضور از راه دور رییس جمهوری و وزیر نیرو و در قالب پویش الف - ب- ایران به بهره‌برداری رسید.

نویدهایی برای توسعه انرژی پاک

بهره‌برداری از ۶ نیروگاه خورشیدی در فارس، نویدبخش توسعه انرژی پاک، صدور مجور برای ۱۷ نیروگاه خورشیدی در لارستان، افتتاح نیروگاه ۱۰ مگاواتی لارستان در شهرستان های شیراز ، اقلید ، لامرد و نی‌ریز نیز از دیگر دستاوردهای فارس در حوزه زیرساختی بوده است.

فارس در مردادماه ۹۹ میزبان معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه بود. با حضور محمدباقر نوبخت به استان فارس ۳۸ طرح و پروژه ناتمام‌ تولیدی دولت برای تحقق جهش تولید، با مشارکت بخش خصوصی، بانک‌ها و خود دولت برای سرمایه‌گذاری معرفی شد؛ همچنین در آیین آیین کلنگ زنی خط سه قطار شهری شیراز عنوان شد که ۵۰ درصد از آنچه در ارتباط با سرمایه‌گذاری و مخارج پروژه خط سه قطار شهری شیراز وجود دارد، از سوی دولت پرداخت می‌شود.

دیگر میهمان اقتصادی فارس در مردادماه معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که با حضور او بهره‌برداری از مجتمع کربنات سدیم شهرستان فیروزآباد فارس صورت پذیرفت.

با افتتاح این واحد تولیدی ظرفیت کشور با رشد ۵۵ درصدی به حدود ۹۰۰ هزار تن در سال رسید.

افزایش ظرفیت سیلوهای فارس

در همین سفر ۲۲۲هزار تن به ظرفیت سیلوهای ذخیره گندم در فارس افزوده شد و ظرفیت سیلوهای این استان به یک میلیون و ۴۷۰ هزار تن رسید. سیلوی فلزی گندم اقلید و انبار مکانیزه با مجموع  ۶۰ هزارتن که گنجایش ذخیره ۳۰هزار تن گندم و انبار مکانیزه را دارد، مشکل کمبود انبار ذخیره گندم را در این شهرستان برطرف کرد و علاوه بر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، زمینه راه‌اندازی واحدهای کوچک و بزرگ صنعتی و صنفی وابسته به آن چون کیک و کلوچه نیز فراهم شد.

در دولت تدبیر و امید سیلوی ۵۰ هزار تنی کازرون، ۳۰ هزار تنی اقلید و ۴۵ هزار تنی داراب به بهره برداری رسید؛ همچنین در کارخانه آرد سپیدان سیلوی ۶۰ هزار تنی، کارخانه نقش رستم مرودشت سیلوی بتنی ۱۲ هزار تنی و کارخانه لامرد سیلوی ۲۵ هزار تنی ایجاد شد.

شهرستان لارستان نیز در شهریورماه این سال از  ۲۱۷ میلیارد ریال طرح عمرانی، زیربنایی و اقتصادی بهره‌مند شد که شامل آبرسانی به شهر جویم با اعتباری افزون بر ۲۶ میلیارد ریال بود. طرح افزایش ظرفیت پست ۶۳ کیلوولت بلغان با سرمایه‌گذاری بیش از ۹۵ میلیارد ریال از دیگر طرح‌های مهم افتتاحی در بخش جویم لارستان بود که با اجرای آن، ظرفیت پست بلغان به ۴۰ مگاولت آمپر افزایش یافت؛ همچنین افتتاح و کلنگ‌زنی چند طرح مهم عمران شهری، سالن ورزشی چندمنظوره با زیربنای یک هزار و ۳۰۰ مترمربع و اعتباری افزون بر ۱۲ میلیارد ریال، طرح کنترل سیلاب و آبخوانداری روستای کاریان در سطح حدود ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار با هزینه ۷۵ میلیارد ریال از دیگر طرح‌های مهم این بخش لارستان بود.

اما استاندار فارس با سفری به شهرستان مرودشت در شهریورماه ۹۹ چند طرح شامل، پایگاه چند منظوره مدیریت بحران شهرداری مرودشت و پروژه توسعه شرکت شیراز چیلیک و زمین چمن مصنوعی این شهر را افتتاح کرد.

طرح‌های پویش ملی در استان فارس

همزمان با هفته دهم پویش ملی "تولید، تداوم امید" و هفته دولت، سه طرح بزرگ صنعتی و معدنی با دستور ویدئو کنفرانسی دکتر حسن روحانی، در استان های یزد، کردستان و فارس به بهره‌برداری رسید که طرح تولید کامیون کشنده در منطقه ویژه اقتصادی شیراز از جمله این طرح‌ها بود.
این طرح در محل شرکت شایان دیزل با ظرفیت تولید سالانه سه هزار دستگاه با سرمایه‌گذاری ۲۸۷ میلیارد تومان و اشتغال‌زایی ۱۰۰ نفر، افتتاح شد.

در دیگر شهرستان فارس، کازرون نیز فعالیت چهارمین منطقه ویژه اقتصادی در سال ۱۳۹۹ رقم خورد.

این مهم با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران در کازرون آغاز شد.

افزون بر این ۷۱ طرح عمرانی، تولیدی، فرهنگی و آموزشی با اعتباری افزون بر۸۵۰ میلیارد ریال در ممسنی و افتتاح خانه بهداشت سیار عشایری در منطقه چاه‌بید شهرستان پاسارگاد همزمان با گشایش ۱۷ خانه بهداشت دیگر استان فارس به دستور رییس جمهوری، از دیگر رویدادهای مهم در حوزه توسعه زیرساختی در فارس بوده است.

توسعه فرودگاه جهرم

افتتاح پروژه فرودگاه جهرم در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی هدیه‌ای از دولت به مردم جهرم بود. این فرودگاه شامل سالن انتظار جدید، محوطه‌سازی و تجهیزات ترمینالی به ارزش کلی ۵۳۳ میلیارد ریال است و با راه‌اندازی آن، ظرفیت پذیرش مسافر در این فرودگاه به ۲۲۰ هزار نفر در سال خواهد رسید. ترمینال جدید فرودگاه جهرم امکان پذیرایی همزمان از ۲۰۰ مسافر را دارد.

بهره‌برداری از دو سد در مرودشت و فسا

در حوزه آبرسانی، در ۲۱بهمن‌ماه سدهای تنظیمی ملاصدرا در شهرستان مرودشت و سد خاکی تنگ خمار روز سه‌شنبه با دستور از راه دور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید.

این دو سد در دولت تدبیر و امید ساخته شده است. سد تنظیمی ملاصدرا همراه با پنج بند انحرافی در بالادست آن, ظرفیت آن را دارد که ۹۲میلیون مترمکعب آب را برای بهبود چهارهزار و ۴۰۰ هکتار از دشت حاصلخیز کامفیروز در مرودشت تنظیم کند؛ همچنین این سد این قابلیت را دارد که ۱۰۰ مگاوات برق در زمان پیک به شبکه سراسری اضافه کند.
سد تنگ خمار شهرستان فسا نیز به صورت خاکی با ارتفاع ۱۲ متر و طول تاج ۱۷۰ متر با هدف کنترل سیلاب و تغذیه آبخوان منطقه برای بالا بردن سطح آب‌های زیرزمینی به بهره‌برداری رسید.

در زمینه گازرسانی روستایی و شهری نیز در سال ۱۳۹۹  ۱۸۱ پروژه‌ با اعتبار۱۸۸ میلیارد تومان  به بهره‌برداری رسید که شامل تکمیل عملیات گازرسانی به یک شهر، ۵۵ روستا و ۱۲۵ طرح صنعتی بوده است.

توسعه ارتباطات سیار در روستاها

دسترسی افزون بر ۷۳۰ خانوار روستایی استان با ۲هزار و ۸۰۰ نفر جمعیت به خدمات نسل دوم، سوم و چهارم تلفن همراه از دیگر خدمات دولت تدبیر و امید به فارس بوده است که با افتتاح پنج سایت روستایی همراه اول، میسر شد؛ همچنین،  ۱۴ روستا با چهارهزار و ۵۳۹ خانوار و ۱۵ هزار نفر جمعیت در پنج شهرستان این استان به اینترنت پرسرعت متصل شدند و ۱۶۷ روستای بالای ۲۰ خانوار فارس نیز به شبکه ملی اطلاعات پیوستند.

در دی‌ماه ۱۳۹۹ نیز در حوزه ارتباطی، با نصب ۱۸ ایستگاه ثابت در شیراز سامانه پایش امواج دکل‌های تلفن همراه با هدف اندازه‌گیری امواج مضر در شیراز راه‌اندازی شد و پیوستن به اینترنت نسل پنجم نیز رهاورد تلاش‌ها در اسفندماه بوده است.

طرح‌های توسعه‌ای دهه فجر

اما در بهمن‌ماه ۱۳۹۹ و به مناسبت دهه فجر، گازرسانی به ۱۲۶ منطقه روستایی و شهری لامرد با اعتبار یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال، طرح آبرسانی به مجموعه روستاهای سیاخ دارنگون شیراز، بهره‌برداری از ۲۲ طرح عمرانی در بوانات در حوزه‌های مسکن، ارتباطات، فرهنگی و ورزشی، افتتاح و کلنگ‌زنی ۱۴ طرح عمرانی در شهرستان بختگان با اعتباری بیش از ۴۲۰ میلیارد ریال در حوزه‌های درمانی، ورزشی، کشاورزی، راه و خدماتی، بهره‌برداری از پروژه‌هایی به ارزش ۵۵۲ میلیارد ریال در کوار، بهره‌برداری از ۴۸ پروژه عمرانی، رفاهی، خدماتی، کشاورزی با اعتباری بالغ بر ۳۸۰ میلیارد تومان در فسا، افتتاح چهار طرح صنعتی و تولیدی با اعتباری افزون بر ۲۰۰ میلیارد ریال و ایجاد اشتغالزایی برای ۸۳ نفر با اعتباری افزون بر ۲۰۰ میلیارد ریال و ایجاد اشتغالزایی برای ۸۳ نفر در شهرک صنعتی بزرگ شیراز و افتتاح ۴۲ طرح عمرانی، فرهنگی، تفریحی و خدماتی در شیراز با حضور معاون پارلمانی رییس جمهوری با اعتباری افزون بر ۲هزار میلیارد ریال از دستاوردهای دولت در دهه فجر و سهم مردم فارس از این جشن ملی بوده است که درنهایت به هزینه‌کرد ۲۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای اجرای یک‌هزار و ۱۴۶ طرح انجامید.

از مجموع پروژه‌های دهه فجر فارس،۴۶ پروژه متعلق به حوزه آب آشامیدنی، ۴۲ پروژه راه‌سازی، ۹۰ پروژه فضاهای آموزشی و فرهنگی در حوزه آموزش و پرورش، ۱۴ پروژه امور آموزشی، فرهنگی، هنری و رفاهی مراکز آموزش عالی و سازمان‌های فرهنگی و هنری، ۵۷ پروژه امور بهداشت و درمان و ۱۰۰ پروژه  حوزه برق و برق‌رسانی، ۲۰۹ طرح متعلق به حوزه عمران شهری و روستایی، ۱۱۹ پروژه مسکن شهری و روستایی، ۵۱ پروژه امور ورزشی، ۱۶۷طرح‌تولیدی در بخش صنعت و کشاورزی و ۲۵۱ پروژه به سایر طرح‌های عمرانی، زیربنایی، خدماتی و رفاهی بوده است.

دستاورد بزرگ فارس در حوزه راه

اسفندماه ۱۳۹۹ برای فارس دستاوردی بزرگ در حوزه راه داشت. با سفر وزیر راه و شهرسازی به این استان که بهره‌برداری از ۶۳ کیلومتر بزرگراه را به ارمغان آورد، طول بزرگراه‌های این استان به عدد یک هزار و ۴۴۵ کیلومتر رسید.

گفته شد که بیشترین پروژه‌های راه‌سازی با طول ۶۰۰ کیلومتر در استان فارس در دست اجراست.

آزادراه شیراز- اصفهان

 وزیر راه و شهرسازی در اسفندماه بخشی از بزرگراه نورآباد – قائمیه به طول ۱۰ کیلومتر و اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال، بخشی از قطعه الف بزرگراه کنارتخته – دالکی به طول چهار کیلومتر و اعتبار ۱۷۰ میلیارد ریال، بخشی از قطعه یک الف بزرگراه بابامیدان – گچساران- بهبهان به طول ۶ کیلومتر و اعتبار ۱۸۰ میلیارد ریال، بزرگراه شیراز – جهرم – لار – بندرعباس (بخشی از حد فاصل شیراز – جهرم) به طول ۱۰ کیلومتر و اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال و بزرگراه شیراز – جهرم – لار – بندرعباس (بخشی از حد فاصل جهرم – لار) به طول ۱۲ کیلومتر و اعتبار ۳۶۰ میلیارد ریال را افتتاح کرد.

ماه پایانی سال ۱۳۹۹ برای شهروندان صدرا نیز در خوش‌یمن بود و سرانجام تقاطع غیرهمسطح ورودی این شهر به بهره برداری رسید. این تقاطع که به اسم دکتر خدادوست نامگذاری شده است، با هدف کاهش ترافیک ورودی شهر جدید صدرا با ۶۴ میلیارد تومان اعتبار و با طول ۶۰۰ متر و مساحت ۶ هزار و ۹۰۰ مترمربع با هدف افزایش ایمنی تردد شهروندان ،کاهش ترافیک خروجی شهر صدرا و کاهش آلودگی هوا و مصرف سوخت،کاهش زمان سفر در شیراز ساخته شده است.

اقتصاد و کشاورزی

استان فارس در حوزه اقتصادی و کشاورزی در سالی که گذشت شاهد توسعه‌ای پایدار در تمامی حوزه‌ها بود.

در اردیبهشت‌ماه این سال گمرک فارس اعلام کرد که صادرات انجیر استهبان از نظر وزنی ۴۹ درصد افزایش یافته است که دلیل آن نیز صدور گواهی قرنطینه در شهرستان استهبان به عنوان پایتخت انجیر خشک ایران و معطل نماندن محموله ها در گمرک و افزایش میزان تولید محصول بوده است.

در همین راستا، در مردادماه نیز مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه سه کشور گفت: میزان گندم خریداری شده از کشاورزان این استان از ابتدای آغاز خرید تضمینی گندم (نیمه دوم فروردین ۹۹) در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود ۴۵ درصد افزایش داشته است.

همچنین در همین زمان، حدود چهار هزار تن خرما از نخلستان های شهرستان گراش در جنوب فارس برداشت شد که نشان‌دهنده بهره‌وری این محصول به ازای هر هرکتار ۶ تن بوده است.

صادرات۷۰ تن لیمو شیرین جهرم به اروپا و بیمه ۹ هزار هکتار از محصولات استراتژیک کشاورزی فارس از جمله  گندم، جو، کلزا  و چغندرقند پاییزه نیز از دیگر دستاوردهای بخش کشاورزی فارس در سالی که گذشت بوده است.

آغاز به کار گمرک منطقه ویژه اقتصادی کازرون

آغاز به کار گمرک منطقه ویژه اقتصادی کازرون در خردادماه با هدف تسهیل در امور سرمایه‌گذاران و بازرگانان رقم خورد.

در تیرماه ۱۳۹۹ خبر همکاری سندیکای آلومینیوم ایران با منطقه ویژه اقتصادی لامرد با هدف هدایت سرمایه‌ها به سمت راه‌اندازی واحدهای تولیدی در بخش پایین دست آلومینیوم (لامرد) منتشر شد.

کارخانه آلومینیوم جنوب فرصتی برای سرمایه‌گذاری

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد در این باره عنوان کرده بود که کارخانه آلومینیوم جنوب برای تحقق تولید سالیانه ۳۰۰ هزار تن آلومینیوم بهترین فرصت را برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به‌شمار می‌رود.

توسعه سرمایه‌گذاری در تیرماه و در منطقه ویژه اقتصادی لامرد به همین موضوع محدود نماند و با امضای تفاهم‌نامه همکاری میان این کانون صنعتی و اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر گشایش‌های تازه‌ای برای این شهرستان جنوبی فارس روی داد.

تخصیص بیش از  ۳۹۶ میلیارد ریال از محل اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌ای استانی، سه درصد درآمدهای نفت و گاز و قانون استفاده متوازن از امکانات کشور به دستگاه‌های اجرایی شهرستان فسا در تیرماه سال ۱۳۹۹ روی داد.

این موضوع از آن روی اهمیت داشت که اختصاص این بودجه با وجود مشکلات ناشی از محدودیت منابع مالی و تحریم‌ها به‌منظور توسعه زیرساختی در زمینه‌های تکمیل یا احداث پروژه‌های بهداشتی‌، آموزشی‌، عمرانی‌ و ورزشی انجام شد.  

فارس نخستین مقصد سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت

سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت در مهرماه ۱۳۹۹ به منظور بازدید و اجرای پروژه‌های صنعتی فارس از رویدادهای مهم این استان در حوزه اقتصادی به‌شمار می‌رود.

علیرضا رزم‌حسینی در این سفر از مجتمع صنعتی ذوب‌آهن پاسارگاد بازدید کرد و کلنگ فاز چهارم این شرکت را بر زمین زد؛ او همچنین با نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، اعضای مجمع نمایندگان استان فارس  و استاندار فارس نیز دیدار کرد.

شرکت در جلسه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و نشست با تشکل‌های اقتصادی فارس از دیگر برنامه‌های رزم‌حسینی در نخستین سفر استانی او به‌شمار می‌رفت.

جذب ۹۹درصد اعتبارات خزانه توسط دستگاه‌های فارس

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس در مهرماه این سال اعلام کرد که  دستگاه‌های اجرایی استان موفق به جذب ۹۹ درصد اعتبارات اسناد خزانه اسلامی شده‌اند. اعتبارات جذب شده اسناد خزانه در استان مربوط به ۸۲ دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌، موسسه‌های علمی و پژوهشی و همچنین ۱۰۵ شهرداری است.

جز این، فارس توانست در آبانماه رتبه نخستسرمایه‌گذاری خارجی را در کشور به دست آورد. این خبر را مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری فارس اعلام کرد و افزود: فارس در ۶ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۹ با ثبت سرمایه گذاری خارجی با ارزش بیش از ۴۶۶ میلیون دلار،رتبه اول کشور را در زمینه جذب سرمایه‌های خارجی به‌دست آورده است.

راه‌اندازی سه کارخانه کارخانه صنایع تبدیلی انجیر راکد استهبان فارس به چرخه تولید در آبانماه،  تصویب طرح الحاق فرودگاه شهدای لامرد به محدوده منطقه ویژه اقتصادی، تصویب سند راهبردی توسعه تعاون فارس، با هدف تحقق کسب سهمیه ۲۵ درصدی بخش تعاون در اقتصاد و تقسیم عادلانه ثروت و افتتاح ۱۷ طرح تعاونی با اعتبار ۲۲۵ میلیارد تومان در فارس از دیگر دستاوردهای این استان در حوزه اقتصاد کلان بوده است.

فارس در زمینه سرمایه‌گذاری گام‌های مثبت دیگری نیز در سال ۱۳۹۹ برداشت؛ از جمله آنکه بیش از ۳۰ معدن در شهرستان سرچهان به سرمایه‌گذاران واگذار شد و این منطقه را به بهشت سرمایه‌گذاران بدل ساخت.

آغاز به کار عملیات اجرایی پروژه های صنعتی جدید با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در عرصه‌های مختلف در منطقه ویژه اقتصادی لامرد در دی‌ماه ۹۹ که شامل کارخانه تولید سنگ آهک، کارخانه تولید روزانه سیمان خاکستری، کارخانه فرآوری آلوئه‌ورا و کارخانه تولید انواع سنگ می‌شود، در زمره آن‌هاست.

افزون بر این، کارخانه سوله‌سازی و ساخت سازه‌های فلزی و مرکز تخصصی آزمایشگاه صنایع آلومینیوم، دو پروژه‌ دیگری است که عملیات اجرایی آنها در دو زمین مجزا توسط یک سرمایه گذار بخش خصوصی آغاز شد.

بهره‌برداری از طرح استحصال اتان در شهرستان مُهر فارس

بهره‌برداری آزمایشی از طرح استحصال اتان در شهرستان مُهر فارس در بهمن‌ماه که با حضور محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) روی داد، قرار است سالانه یک میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشته باشد و بیش از ۵هزار شغل مستقیم (در دو سایت مهر و عسلویه) و حدود ۲۰ هزار شغل غیرمستقیم ایجاد کند.

در همین ماه، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس اعلام کرد که ۵۰ واحد تولیدی غیرفعال و راکد در سال جهش تولید، با همکاری دستگاه‌های مختلف، فعالیت خود را در این استان از سرگرفته و به چرخه تولید بازگشته‌اند. به گفته وی، با فعالیت مجدد این واحد تولیدی، ۳۰ فرصت شغلی نیز احیا شده است.

آباده و منطقه‌ ویژه اقتصادی

فرماندار آباده در شمال استان فارس در اسفندماه جاری اعلام کرد:چندین هزار هکتار زمین برای تشکیل منطقه ویژه اقتصادی این شهرستان فراهم شده است و قرار است دولت با ارائه تسهیلات، تخصیص زمین و صدور مجوز برای سرمایه گذاران در منطقه ویژه اقتصادی آباده در کوتاه ترین زمان ممکن اقدام کند.

طرح‌های وزارت نیرو در استان فارس

از جمله طرح‌های زیرساختی دولت در استان فارس، جلوگیری از خشکسالی و تبعات آن همچون کم‌آبی است؛ در همین راستا وزارت نیرو در ۲۴ اسفندماه جاری برنامه سازگاری با کم‌آبی را در فارس تصویب کرد. با تحقق این برنامه، یک هزار و ۲۲۴ میلیون متر مکعب در برداشت از منابع آبی فارس صرفه جویی می‌شود؛ همچنین شرکت‌های توزیع نیروی برق، آب و فاضلاب استان فارس، آب و فاضلاب شیراز، شهرداری شیراز و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس به ترتیب کاهش برداشت و اصلاح مصرف معادل ۲۷، ۳.۳، ۳، ۲.۵ و ۶.۵ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی این استان انجام خواهند داد.

در  ماه پایانی سال ۹۹ معرفی چهار واحد تولیدی فعال در فارس در همایش ملی تجلیل از خانه‌های بهداشت کارگری برتر، کارفرمایان برگزیده حوزه مسوولیت پذیری اجتماعی و کارفرمایان سلامت محور در ایام شیوع ویروس کرونا برای این استان افتخار آفرید و بدین‌ترتیب از کارخانه گلسار فارس باعنوان منتخب ملی کارفرمایان برگزیده حوزه مسوولیت پذیری اجتماعی به دلیل ارتقای سلامت نیروی کار، سالم سازی محیط کار و حفظ اشتغال موجود در شرایط کرونا تقدیر شد. در بخش کارفرمایان سلامت محور نیز دو کارخانه لاستیک دنا و شرکت پشم شیشه استان فارس به عنوان منتخب ملی معرفی شدند. در بخش خانه‌های بهداشت کارگری برتر نیز خانه کارگر دو واحد تولیدی این استان شامل شرکت لبنیاتی رامک و شرکت گلسار فارس به عنوان واحدهای برتر معرفی شدند.

 پزشکی، بهداشت و درمان

بی‌شک تاریخ از سال ۱۳۹۹ باعنوان سال کرونایی یاد خواهد کرد. سالی که با این بیماری آغاز شد و با آن به پایان رسید.

با همه‌گیری این ویروس علوم پزشکی و کادر درمان باعنوان مدافعان سلامت در خط اول مبارزه با بیماری ایستادند و افزون بر اینکه جان خود را از دست دادند، دستاوردهای بسیاری نیز در حوزه پژوهشی و تحقیقاتی کسب کردند؛ همچنین ضرورت تامین امکانات ویژه برای بیماران نیز از دغدغه‌های کادر درمانی کشور بود.

معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در فروردین‌ماه این سال به شیراز سفر کرد. او در جلسه ستاد مدیریت بیماری کرونا حضور یافت و توصیه‌های لازم را برای مقابله با این بیماری ارائه داد.

قلبی به نشانه همراهی

در همین زمان، تلاش‌های مردم برای روحیه‌بخشی به کادر درمانی بیمارستان علی‌اصغر که باعنوان محل اصلی بستری بیماران کرونایی شناخته می‌شود، آغاز شد و تا به امروز نیز ادامه دارد. در یکی از این اقدام‌ها، در ۲۳ فروردین‌ماه هتل همای شیراز که درست مقابل این بیمارستان قرار دارد، با روشن کردن چراغ‌های هتل به شکل قلب به کادر درمانی این بیمارستان خسته نباشید گفت و به بیماران مبتلا روحیه داد. این هتل باری دیگر در روز پرستار این اقدام را تکرار کرد.

هتل همای شیراز و همدلی با پرستاران و بیماران کرونایی

جایزه جهانی برای پدر پیوند کبد ایران

در ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ جایزه ۲۰۲۰ انجمن جهانی پیوند اعضا به دکتر سید علی ملک حسینی پدر پیوند کبد ایران رسید. او در این رویداد، موفق به کسب۲۰۲۰ recognition awards انجمن جهانی پیوند اعضا شد. دکتر ملک حسینی نخستین پیوند کبد در ایران را از فرد زنده به زنده انجام داد و در دایره المعارف پزشکی به عنوان پدر پیوند کبد در ایران معرفی شد.

در  ۲۹ شهریورماه رتبه اول پوشش واکسیناسیون در کشور به دانشگاه علوم پزشکی فسا رسید. بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه فسا در بین دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در زمینه واکسیناسیون جامعه هدف در هشت ماه سال ۲۰۲۰ میلادی موفق به کسب رتبه اول شد.

در دهم دی‌ماه ۱۳۹۹ برای نخستین‌بار طی یک سال، همه شهرستان‌های فارس در وضعیت زرد کرونا قرار گرفتند.

توسعه سخت‌افزاری بیمارستان‌ها

در دهه فجر و به مناسبت پیروزی انقلاب مرکز تحقیقات استخوان و مفاصل بیمارستان شهید چمران شیراز گشایش یافت. این مرکز را حسینعلی امیری معاون امور مجلس رییس‌جمهوری افتتاح کرد.  مرکز تحقیقات استخوان و مفاصل، کتابخانه و قرائت خانه بیمارستان شهید چمران شیراز با زیربنای ۸۵۰ متر مربع و با اعتباری افزون بر پنج میلیارد تومان با کمک خیرین و دانشگاه علوم پزشکی  شیراز احداث شده است.

افزون بر این باید از بهره‌برداری از چند طرح‌ دیگر در بیمارستان‌های شیراز یاد کرد. آغاز گام دوم عملیات اجرایی ابر آی سی یو و بهره برداری از سه خدمت جدید در بیمارستان شهید دکتر فقیهی شامل بهره برداری از دستگاه ام.آر.آی، بهره برداری از دستگاه «اکمو» و بهره برداری از دستگاه دیزل ژنراتور جدید این بیمارستان از رویدادهای مهم این سال در حوزه درمانی در فارس بود.

همچنین مخزن ۱۰ تُنی اکسیژن مایع برای تامین اکسیژن بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) شیراز اختصاص یافت و در اختیار درمان بیماران کرونا قرار گرفت.

اولین واکسیناسیون و امیدها به فرونشاندن بیماری

یکی از رویدادهای امیدبخش در مقابله با بیماری کرونا در ۲۱ بهمن‌ماه روی داد که برای نخستین بار  واکسیناسیون ضد بیماری کووید ۱۹ با حضور رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و جمعی از مسوولان سلامت در بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) شیراز صورت پذیرفت. در فاز نخست ۴۶۰ دوز واکسن به دانشگاه علوم پزشکی شیراز اختصاص یافت. اجرای مرحله دوم واکسن علیه کرونا نیز با اختصاص پنج هزار و ۹۰۰ دوز به استان فارس انجام شد.

در اسفندماه جاری، رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اعلام کرد که اگرچه همزمان با سراسر کشور، واکسیناسیون بیماری کووید ۱۹ در شیراز و استان فارس آغاز شد، این استان در ثبت داده‌های آماری واکسیناسیون در کشور پیشتاز است.

در پنجم اسفندماه نتیجه سه تست از چهار مورد مشکوک به ویروس جهش یافته موسوم به کرونا انگلیسی در استان فارس، مثبت اعلام شد.

بلایای طبیعی

بروز بلایای طبیعی از شیوع ویروس کرونا گرفته تا بروز سیل و زلزله و آتش‌سوزی‌های مکرر، زندگی مردم فارس را در سال ۱۳۹۹ دستخوش مشکلات بسیاری کرد.

در فروردین‌ماه ۱۳۹۹ بود که بارش‌های فراوان بهاری در ۱۴ و ۲۳ فروردین‌ماه باعث جاری شدن سیل در اقلید شد که ۲۸ میلیارد و ۳۷۳ میلیون ریال برای بخش زراعت و باغبانی، مبلغ ۷میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در بخش زیربنایی و ۲میلیارد و ۸۸۰میلیون ریال در بخش امور دام خسارت وارد آورد.

در خردادماه این سال دو زلزله در شهرستان بیرم فارس روی داد که یکی از آن‌ها ۵.۱ ریشتر و دیگری ۵.۷ ریشتر شدت داشت و به گفته مسوولان تلفات جانی در بر نداشت.

آتش‌ بی‌امان در پهنه طبیعی فارس

اما آتش‌سوزی‌ها در سال ۱۳۹۹ امان از مردم و نیروی‌های امدادی را گرفته بود. تا پایان شهریور ماه در بیش از ۴۷۰ نقطه از جنگل‌ها و عرصه‌های منابع طبیعی این استان تحت تاثیر آتش قرار گرفت و خسارات بسیاری را به بار آورد.

همین موضوع سبب شد تدوین طرح جامع پدافند غیرعامل استان فارس سرعت بیشتری گیرد و درنهایت در تیرماه این سال،نهایی شود.  مجری این طرح دانشگاه شیراز و ناظر آن دانشگاه امام حسین (ع) است و در آن برای تمامی دستگاه‌ها وظیفه و اعتبار تعیین شده است.

بار دیگر، سیل در پاییز به سراغ مردم فارس آمد که هشت کشته بر جای گذاشت و ۵۱ میلیارد تومان به کشاورزی پنج شهرستان استان خسارت وارد کرد.

سیل ۱۶ آذر در آباده، استهبان، مرودشت، رستم، خنج، شیراز، ارسنجان، ممسنی، نی‌ریز، خرم‌بید، قیر و کارزین، فراشبند، خرامه و لامرد روی داد.

تندباد در آستانه نوروز

آخرین رویدادی که در این حوزه خساراتی به فارس از جمله به میراث فرهنگی و باستانی آن وارد کرد، تندبادی بود که شامگاه جمعه ۲۲ اسفندماه شیراز و برخی شهرهای فارس را درنوردید و قدرت وزش باد در آن، به ۵۰ تا ۶۰ کیلومتر در ساعت می‌رسید.

این تندباد پروازهای فرودگاه دستغیب را به حالت تعلیق درآورد، برای دقایقی برق مجموعه تخت‌جمشید، یادمان تاریخی متعلق به دوره هخامنشیان را که در فاصله ۵۵ کیلومتری شمال شیراز در محدوده شهرستان مرودشت واقع شده، قطع کرد، شیشه‌های محافظتی آن را شکست، تعدادی از درختان پردیس این اثر ثبت جهانی را خمیده کرد و سه درخت باغ ارم را از ریشه در آورد؛ این رویداد جوی، افزون بر این، همراه با گرد و خاک فراوان بود باعث شد گل و لای در آستانه نوروز بر قامت بناهای تاریخی فارس بنشیند.

خسارت توفان به باغ ارم 

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی فارس بروز این تندباد را عامل مصدومین ۱۸ نفر در شیراز عنوان کرد.

اجتماعی

در حوزه اجتماعی استان فارس در سالی که گذشت از خانه‌های هلال احمر بهره‌مند شد.

در نخستین نوبت، ۷۱ خانه هلال در مناطق مختلف استان فارس در شهریورماه ۱۳۹۹ به دستور رئیس جمهوری اسلامی ایران و مدیرعامل جمعیت هلال احمر کشور به بهره برداری رسید؛ همچنین طرح توسعه و تقویت شبکه امداد و نجات کشور و طرح ساخت، تجهیز و راه‌اندازی مراکز بهداشت، درمان و توانبخشی هلال‌احمر نیز به صورت رسمی افتتاح شد و در نوبتی دیگر، در زمستان سال ۱۳۹۹،۱۳۴ خانه هلال با حضور دبیرکل جمعیت هلال احمر، در استان فارس افتتاح شد و تعداد خانه‌های هلال این استان در مجموع به ۲۵۴ خانه رسید.

بهزیستی فارس در این سال  ۴۰۵ واحد مسکونی به مددجویان تحت پوشش این اداره واگذار کرد؛ افزون بر این، ۲هزار ۷۹۰ واحد مسکونی ویژه در حال احداث است و پروژه ساخت ۲ هزار و ۳۸۵ واحد مسکونی باقیمانده ادامه دارد.

فارس رتبه دوم طرح اقدام ملی مسکن

در اول آبانماه ۱۳۹۹، عملیات اجرایی هشت‌هزار و ۸۹۶ واحد مسکن در قالب طرح اقدام ملی و بهره‌برداری از هزار و ۹۵۹ واحد مسکن مهر در استان فارس با حضور از راه دور رییس جمهوری انجام شد و بنا به گفته استاندار فارس این استان، در تامین زمین برای طرح اقدام ملی مسکن پس از تهران رتبه نخست را کسب کرد.

دی‌ماه ۱۳۹۹ برای معلولان شیرازی دستاوردی شایان توجه داشت. شهرداری شیراز پنج دستگاه خودرو ون برای جابه‌جایی آسان جانبازان و معلولان در سه پایانه این شهر مستقر ساخت که دسترسی به آن‌ها با سامانه ۱۳۳ امکان پذیر است. این خودروهای ون مطابق با استانداردهای لازم و مجهز به سیستم بالابر مکانیزه برای جابه جایی افراد توانخواه است و در سه ایستگاه موقت پایانه نمازی، شهید دستغیب و میدان شهرداری مستقر شده و آماده خدمات رسانی هستند.

بهمن‌ماه ۱۳۹۹ را باید زمان تحقق وعده تحویل ۷۱ طرح مسکن شامل، ساخت، خرید و تعمیر واحد مسکونی مددجویان زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در شهرستان کازرون دانست. برای اجرای این طرح‌ها افزون بر ۱۷ میلیارد ریال از محل کمک‌های خیران، نماینده مردم شهرستان‌های کازرون و کوه‌چنار در مجلس شورای اسلامی و همچنین کمیته امداد استان فارس، هزینه شده بود.

راه‌اندازی نخستین مرکز خدمات سلامت روان جامعه‌نگر

همچنین راه‌اندازی نخستین مرکز خدمات سلامت روان جامعه‌نگر از دستاوردهای دهه فجر در این استان بوده است.

البته نباید از حادثه‌ای ناگوار که در مرکز ترک اعتیاد قلات رخ داد نیز غافل شد. انتشار فیلمی در دهم بهمن‌ماه مبنی بر اعمال آزار و شکنجه معتادان، زخمی کاری به پیکره درمان در کمپ‌های خصوصی ترک اعتیاد وارد کرد. 

با ورود دستگاه قضایی به این پرونده، هشت نفر دستگیر شدند.

از دیگر رویدادهای اجتماعی که با استقبال گروه‌های مردم‌نهاد همراه بود، باید به ایجاد و راه‌اندازی نخستین دفتر حمایت و توان‌افزایی سازمان‌های مردم‌نهاد کشور در شیراز با نام اختصاری حمتا اشاره کرد.

افتتاح ۱۸۶ مرکز مثبت زندگی

همچنین استان فارسی‌ها در آخرین ماه سال ۱۳۹۹ با راه‌اندازی ۱۸۶ مرکز مثبت زندگی با ایجاد کارآفرینی مستقیم برای ۹۰۰ نفر از خدمات بهزیستی فارس به گونه‌ای نوین‌تر بهره‌مند شدند.

افزون بر این، راه‌اندازی مجمع خیرین ازدواج فارس در ساختمانی در حوزه معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان این استان امیدها را برای تسهیل ازدواج جوانان افزایش داد.

سیاسی

در حوزه سیاسی، فارس همچون دیگر استان‌های کشور در حال شناختن نامزدهای احتمالی شوراهاست.

نام‌نویسی از داوطلبان از بیستم اسفندماه آغاز شد و تا ۲۶ اسفندماه ادامه یافت که درنهایت ۷۲۵ نفر ثبت‌نام نهایی کردند.

معاون سیاسی، امنیتی استانداری فارس اعلام کرد که برای انتخابات سال آینده، ۹هزار و ۲۰۰ شعبه اخذ رای تدارک دیده شده است که از این تعداد چهار هزار و ۷۰۰ شعبه اخذ رای مربوط به انتخابات ریاست جمهوری و چهار هزار و ۵۰۰ شعبه اخذ رای نیز مربوط به انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا خواهد بود.

امنیت و قضایی

در حوزه قضایی استان فارس در سال ۱۳۹۹ شاهد دستگیری مفسدان اقتصادی، اراذل و اوباش و پرونده های کشف مواد مخدر بود که به ثمر نشستن آن‌ها تاثیر بسزایی بر افزایش امنیت این استان داشته است.

ناآرامی در زندان عادل آباد

یکی از مهم‌ترین رویدادهای این سال در فروردین ماه که توجه رسانه‌های بسیاری را به خود جلب کرد، ناآرامی در زندان عادل‌آباد شیراز بود.

بر اثر این رویداد که در یازدهم فروردین‌ماه روی داد، برخی در شبکه‌های اجتماعی ادعا کردند که تعدادی از زندانیان از این زندان فرار کرده‌اند؛ اما استاندار فارس این شایعه را تکذیب کرد.

رییس کل دادگستری استان فارس ۳۱فروردین‌ماه اعلام کرد که سه نفر در جریان این ناآرامی‌ها تلاش داشتند ابزار و وسایلی از جمله گوشی‌های تلفن همراه را به داخل زندان منتقل کنند که شناسایی و دستگیر شدند. پرونده مسببان این حادثه در شعبه ویژه دادسرای عمومی و انقلاب شیراز تشکیل شد. آنان درصدد بودند با دستگاه کوادکوپتر که برای تصویربرداری های هوایی مورد استفاده قرار می گیرد، مواد مخدر نیز به داخل زندان انتقال دهند که نقشه آنها بر ملا شد.  

دستگیری شایعه‌سازان کرونایی

بروز بیماری کرونا با عنوان بحرانی جهانی در نخستین مواجهه‌ها، با سر و صدای شایعه‌سازان همراه بود، کسانی که در فضای مجازی مردم را دچار اضطراب، ترس و وحشت می‌کردند.

رییس پلیس فتای استان فارس ۱۶ فروردین‌ماه اعلام کرد که با  سایت‌ها،کانال‌ها و پیچ‌های شایعه‌پراکن در فضای مجازی برخورد شده است. مسدودسازی و حذف شایعات در این سایت‌ها از جمله اقدامات پیشگیرانه پلیس فتا بود که تا پایان سال نیز ادامه داشت.

اما نیروی انتظامی شهرستان شیراز در طی چند عملیات در بازه‌های زمانی مختلف اقدام به دستگیری اراذل و اوباش کرد.

در نخستین اقدام که در فروردین‌ماه این سال روی داد  ۷۴ نفر از اراذل و اوباش تحت تعقیب در این کلانشهر دستگیر و به مرجع قضایی تحویل داده شدند. این افراد سوابقی از جمله زورگیری، درگیری و ضرب و جرح عمدی، ایجاد رعب و وحشت برای شهروندان، ایجاد مزاحمت برای بانوان، قدرت نمایی با سلاح سرد و عربده کشی داشتند.

در مرحله‌ای دیگر که در مهرماه سال ۱۳۹۹ انجام شد، ۷۸۰ نفر از این افراد با جرم‌های مشابه دستگیر شدند. در بازرسی از مخفیگاه این مجرمان نیز بیش از ۱۰۰ تیغه انواع سلاح سرد از نوع قمه، ساطور، تبر و ... کشف شد.

همچنین در۲۸ دی‌ماه ۱۳۹۹ پلیس شیراز در طرح صاعقه ۲۷۵ کیلو مواد مخدر کشف و اکثر نقاط آلوده شیراز را  پاکسازی کرد.

محاکمه مفسدان اقتصادی

در زمینه دستگیری اخلال‌گران و مفسدان اقتصادی نیز گام‌های مهمی در فارس برداشته شد که محکومیت مدیران سابق شرکت پخش فرآورده‌های نفتی مرودشت از جمله آن‌هاست. این احکام برای سه متهم این پرونده شامل دو نفر از مدیران سابق این مجموعه و یک نفر دلال که زمینه حیف و میل اموال عمومی و اخلال در نظام اقتصادی را فراهم کرده بودند صادر شد و این افراد پس از برگزاری سه جلسه رسیدگی متهمان پرونده جمعاً به ۲۰ سال حبس محکوم شدند.

پرونده شوراهای شهرهای فارس

بازداشت  بخشدار مرکزی شیراز در راستای مبارزه با فساد، از دیگر اخبار پر سر و صدای سال ۱۳۹۹ در فارس بود. پیش از این نیز سه نفر دیگر شامل یک نفر از اعضای شورای بخش مرکزی، یک نفر از اعضای شورای یکی از روستاهای اطراف شیراز و یک نفر از کارمندان بخش دولتی دستگیر شده بودند.

در خبری دیگر از حوزه‌ شهری، شورای شهر جدید صدرای شیراز در پنجم بهمن‌ماه این سال منحل شد.

فرماندار شهرستان شیراز دلیل این اتفاق را استعفای همه اعضا و به حدنصاب نرسیدن اعضای علی‌البدل عنوان کرد. شورای شهر صدرا ۷ عضو دارد که سه عضو آن به دلیل مشکلات مالی دستگیر شده بودند.

در سوم اسفندماه ۱۳۹۹ نیز اعلام شد که  با صدور رأی قطعی در دادگاه تجدید نظر استان فارس، شهردار سابق صدرای شیراز در یکی از پرونده های جرائم ارتکابی مربوط به دوران تصدی مسئولیت به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.

اما پرونده شوراییان به همین‌جا ختم نشد و در دهم اسفندماه جاری خبر بازداشت یک عضو شورای اسلامی شهر داریون و مسوول شورای شهرستان شیراز و یک مدیر سابق دولتی در جهرم منتشر شد. عضو شورای اسلامی شهر داریون (از توابع بخش مرکزی شهرستان شیراز) که همزمان ریاست شورای اسلامی شهرستان شیراز را نیز بر عهده داشت به اتهام فساد مالی و همچنین مسوول کنونی آبفای روستایی شهرستان خفر که پیش از این مسوولیت مشابهی در شهرستان جهرم را بر عهده داشته است به اتهامات مالی در زمان مسوولیت موصوف و نیز ۲ نفر از کارکنان این مجموعه به اتهام مشارکت با این مدیر دولتی و همچنین ۲ نفر از پیمانکاران به اتهام رشا (رشوه دادن) بازداشت شدند.

فرهنگی

همه‌گیری کرونا در سال ۱۳۹۹ بسیاری از فعالیت‌های فرهنگی را به محاق برد و خساراتی جبران‌ناپذیر به هنرمندان و فرهنگوران وارد آورد؛ اما چراغ این حوزه را خاموش نکرد.

ابراز ارادت مجازی به سعدی

نخستین رویداد علمی فرهنگی در شیراز، روز سعدی است که سالانه یکم اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود. آیین گرامیداشت سعدی،یکشنبه شب ۳۱ فروردین‌ ۱۳۹۹ برخلاف ۲۲سال گذشته، بی‌حضور مشتاقانش در آرامگاه او برگزار شد و سعدی‌دوستان از صفحات کوچک موبایلشان و از خانه‌هایشان به تماشای برنامه‌ بزرگداشت او پنجره‌ گشودند.

برگزاری کنسرت مجازی، راه‌اندازی پویش سعدی‌خوانی، یادی از سعدی و سپهری در هفت شب از دیگر برنامه‌های این رویداد بین‌المللی بود.

سرانجام کتابخانه مرکزی شیراز

در خردادماه موضوع تعیین زمین برای ساخت کتابخانه مرکزی شیراز قریب پس از ۱۰ سال به ثمر نشست و درنهایت، زمینی به مساحت حدود ۲هزار مترمربع واقع در "جبل دراک" برای ساخت این کتابخانه اختصاص یافت. این کتابخانه در دو فاز ساخته خواهد شد که مساحت هر دو فاز ۵هزار و ۵۰۰ متر مربع خواهد بود و دو ساختمان جداگانه را شامل می‌شود که درنهایت به هم ارتباط خواهد یافت. این رویداد عمرانی فرهنگی هدیه سالی است که در آن شیراز عنوان پایتختی کتاب ایران را دارد.

آغاز به کار ایرنا لارستان

در دوازدهم خردادماه ۱۳۹۹ نخستین رییس دفتر ایرنا در لارستان فارس با حضور مسوولان در شهر لار مرکز این شهرستان معرفی شد و دفتر ایرنای لارستان با پیام صوتی مدیر عامل ایرنا آغاز به کار کرد.

در این مراسم، فاطمه نوری جهانگرد مدیرکل اخبار استان‌های سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز حضور یافت.

در بیست‌ودوم خردادماه در رویدادی آموزشی،  وزارت آموزش و پرورش، دبیرخانه تولید محتوای الکترونیک "سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان" (سمپاد) را به اداره کل آموزش و پرورش استان فارس واگذار کرد.

جایگاه فارس در طرح‌های فصلی کتاب

اجرای طرح‌های فصلی کتاب از جمله رویدادهای فرهنگی بسیار مهم برای کتاب‌فروشان و کتابدوستان بود که چهار بار برگزار شد.

فارس در طرح فروش بهاره با ۲۵هزار و ۲۸۹ جلد فروش به ارزش ۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال  حائز رتبه چهارم در کشور شد.

در تابستانه کتاب فارس با ۴۲هزار و ۹۲۶ جلد کتاب به ارزش ۱۹۵میلیارد و ۳۷۰میلیون و ۷۴۹هزار ریال فروش باری دیگر در رده چهارم کشور ایستاد.

در طرح پاییزه کتاب  که جایگزینی برای نمایشگاه بزرگ کتاب فارس بود، مبلغ فروش در فارس نسبت به فروش کل کشور ۶درصد بود. فارس در این دوره به رتبه ششم در تعداد فروش کتاب دست یافت و در طرح زمستانه کتاب نیز فارس ۳۲هزار جلو کتاب معادل ۱۲ میلیارد و ۸۲۶ میلیون ریال کتاب فروخت و یک پله صعود به مقام پنجم کشور رسید.

بزرگداشت مجازی سالگرد دفاع مقدس

بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس نیز از شیوع ویروس کرونا متاثر شد و مراسم این سال طی ۴۳ هفته به‌صورت مجازی برگزار شد. در این مراسم‌ها ۲۱ کارگروه در حوزه‌های مختلف به‌منظور بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس در فارس فعال شدند و کار خود را از سوم خرداد آغاز کردند. برگزاری۴۰۰ یادواره شهدا توسط سپاه، برگزاری نمایش میدانی فصل ظهور، اجرای برنامه شب‌های شیدایی در فضای مجازی و اجرای ۴۰۰ پروژه محرومیت‌زدایی در فارس ازجمله این برنامه‌ها بود.

شیراز، شهر دوستدار کودک  

در ششم تیرماه ۱۳۹۹ شهر شیراز باعنوان شهر پایلوت (آزمونه) "دوستدار کودک" معرفی شد. شهرداری شیراز با عنوان مجری این طرح امیدوار است تا سال ۱۴۰۰ به شبکه جهانی شهرهای دوستدار کودک بپیوندد.

مرحله‌ الگویی شهر دوستدار کودک به‌طور رسمی پس از امضای تفاهم‌نامه میان شهرداری‌های این شهرها و وزارت کشور آغاز شد.

فیلمسازی اصغر فرهادی در شیراز

یکی از اتفاقات مهم و پر سر و صدای جهانی که در این سال در شیراز رخ داد، ساخت فیلم "قهرمان" اثر جدید اصغر فرهادی در این شهر بود که از مردادماه و با مشارکت هنرمندان بومی شیراز آغاز شد و تا بهمن‌ماه ادامه یافت.

فیلمنامه این اثر با آغاز به کار بازار آنلاین فیلم کن، از سوی کمپانی ممنتو عرضه شد. از جمله عوامل "قهرمان" که در کنار فرهادی قرار گرفته‌اند باید به  مجری طرح حمیدرضا قربانی، مدیر فیلمبرداری علی قاضی، تدوین هایده صفی‌یاری، صداگذار محمدرضا دلپاک، مدیر تولید محمد یمینی، برنامه‌ریز پریسا گرگین، دستیار اول کارگردان امین خنکال، صدابردار مهدی صالح کرمانی، طراح گریم مهرداد میرکیانی، طراح صحنه مهدی موسوی، طراح لباس نگار نعمتی، عکاس امیرحسین شجاعی و روابط عمومی ثمین مهاجرانی اشاره کرد.

خبری جهانی از آبراهه‌های تخت جمشید

در مردادماه ۱۳۹۹ یک خبر جهانی، از آبراهه‌های تخت جمشید تمامی نگاه‌ها را معطوف به این اثر ثبت جهانی کرد. در فصل سه و چهارم احیای آبراهه‌های تخت جمشید، بقایای استخوانی و اسکلت ۱۳ انسان و حیوان کشف شد. این کشفیات در قالب برنامه کاوش و احیای آبراهه‌ها بوده است، مجاری این آبراهه‌ها گسترده و از لحاظ حجاری و مهندسی یک شگفتی محسوب می‌شود.

کشف استخوانهای انسانی در آبراهه‌های تخت جمشید

این بقایا در جریان لایروبی کانال‌های آب از دروازه نیمه‌تمام به سمت حیاط صدستون یافت شد.

اینکه این استخوان‌ها مربوط به دوره اسلامی یا پیش از اسلام باشد هنوز مشخص نیست.

آتش در موزه نارنجستان قوام

در هجدهم مردادماه این سال،محوطه موزه نارنجستان قوام شیراز دچار آتش سوزی شد اما بدون ایجاد خسارت به این اثر تاریخی مهار شد و خطر از بیخ گوش این میراث تاریخی فارس گذشت.

مرمت برج سنگی پاسارگاد با ارتفاع ۱۴ متر، اعلام پایان فصل چهارم کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید و احیای قنات روستای کشکویه بخش ارد شهرستان گراش فارس، کشف ۱۵۰ اثر تاریخی در دشت مرودشت، کشف دریچه حیاط شریقی کاخ آپادانای تخت جمشید، اثبات مالکیت دولت بر اراضی موجود در حریم درجه‌ یک مجموعه میراث جهانی تخت‌جمشید با اخذ ۷۰ سند تک‌برگ و اعطای نخستین جایزه کتاب سال استان فارس از دیگر رویدادهای مهم نیمه نخست سال ۱۳۹۹ در حوزه فرهنگی بود.

مراسم‌های لغوشده

با آغاز ماه محرم و صفر، کرونا تعزیه صحرارود فسا را که به عنوان بزرگترین تعزیه میدانی کشور به شمار می‌آید، تعطیل کرد. این تعزیه هر ساله با هنرمایی ۲۰۰ بازیگر و با همکاری بیش از یک هزار و ۲۰۰ نفر عوامل اجریی زیر نظر استادان دانشگاه و حوزه علمیه برگزار می‌شود؛ همچنین این ویروس پخت آش نذری ۴۸ تنی در شیراز را که گفته شده در جهان بی‌نظیر است لغو کرد. سال گذشته در بیستمین سالگرد پخت این نذری از سه‌هزار و ۲۰۰ کیلوگرم برنج، ۱۰۰ کیلوگرم ترخون، یک هزار و ۲۰۰ کیلوگرم عدس، یک هزار و ۸۰۰ کیلوگرم نخود، ۲ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم لوبیا، پیازداغ ۲۵۰ کیلوگرم، ادویه ۱۵۰ کیلوگرم، یک هزار و ۵۰۰ کیلوگرم گوشت و ۵۶ دیگ استفاده شد؛ همچنین ۱۳۰۰ نفر در پخت آن فعال بودند که از این تعداد ۶۰۰ نفر به‌صورت مستمر به پخت می‌پرداختند.

کشفی‌ پاییزی در تخت‌جمشید

پاییز سال ۱۳۹۹ با ارائه گزارش از فصل چهارم کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید آغاز شد و در آن خبر از کشف چهره انسان تراشیده شده در این مجموعه اعلام شد.

در بیستم مهرماه، همچون سال‌های گذشته شاهد برگزاری یادروز حافظ بودیم؛ با این تفاوت که این رویداد به‌صورت مجازی اجرا شد.

تمدید پایتختی کتاب شیراز

اعلام تمدید عنوان «پایتخت کتاب ایران» برای شیراز در زمره نخستین خبرهای خوش سال ۱۴۰۰ برای مردم این شهر و استان فارس بود. شیراز که پنج سال برای کسب این عنوان تلاش‌ کرده‌ بود، بهمن‌ماه ۹۸ در آیینی به عنوان پایتخت کتاب ایران در سال ۱۳۹۹ معرفی شد اما بخت با شهر حافظ و سعدی یار نبود و با شیوع کرونا، برنامه‌های این سال تحت‌الشعاع قرار گرفت. با وجود اجرای برخی برنامه‌ها همانند اهدای نخستین جایزه کتاب سال استان فارس، اهالی فرهنگ استان تمدید این عنوان را مطالبه کردند که در نهایت،اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس اعلام کرد که شیراز دست‌کم تا شهریور ۱۴۰۰ پایتخت کتاب باقی خواهد ماند؛ در همین زمینه، شهرداری شیراز اعلام کرد که این کلان‌شهر نامزد کسب عنوان پایتختی کتاب جهان خواهد شد.

۱۳ آبانی که برگزار نشد

در آبانماه این سال، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان فارس با صدور اطلاعیه‌ای از لغو مراسم گرامیداشت یوم الله سیزده آبان در شیراز خبر داد.علت این رویداد، وضعیت خاص به وجود آمده ناشی از تشدید بیماری کرونا بود.

در ۲۴ آبان ۱۳۹۹ و در مراسم ملی بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در سال ۱۳۹۹ پنج عنوان برتر کشوری در حوزه انجمن‌ کتابخانه‌ها، خیرین و کتابخوان برگزیده از آن فارس شد؛ همچنین به مناسبت هفته کتاب، پویش کتاب گردشگر با هدف گردش کتاب‌ به کشورهای جهان آغاز شد.

امید در مرودشت

در سی‌ام آذرماه ۱۳۹۹ کلنگ مجتمع سینمایی امید مرودشت که از آن به عنوان مهم‌ترین رویداد فرهنگی هنری این شهرستان یاد می‌شود، پس از کش‌وقوس‌های فراوان در نهایت در روز پرستار و در بوستانی با همین نام بر زمین خورد و سازمان سینمایی کشور موظف شد افزون بر ارائه مشاوره‌های فنی، تهیه نقشه و طراحی سازه، پرداخت هفت میلیارد ریال را به‌صورت کمک بلاعوض برای ایجاد این پردیس بر عهده گیرد و مجوز آن نیز از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس صادر شود.

جشنواره‌ای برای معلمان هنرمند

در ۲۲ دی‌ماه و در حوزه آموزش و پرورش، شیراز، به روی نخستین جشنواره ملی معلمان هنرمند کشور آغوش گشود. محورهای این جشنواره، آفرینش‌های ادبی، نقد ادبی و هنری، رسانه و فضای مجازی، هنرهای آوایی، هنرهای نمایشی و فیلم کوتاه و هنرهای تجسمی اعلام شده است.

در همین ماه، سی‌ویکمین جشنواره تئاتر فارس که برای نخستین‌بار به‌صورت مجازی برگزار شده بود، به پایان رسید. داوری سی و یکمین جشنواره تئاتر استان فارس را زاوش تقوایی، حسین قهرمانی، دانیال نفریان و سعیدرضا خوش‌شانس بر عهده داشتند.

شیرازی‌ها و پیشتازی در عشق به سینما

و اما فرارسیدن دهه فجر و برگزاری جشنواره فیلم فجر که پس از یک سال سینماهای شیراز را بازگشایی کرد، با استقبال پرشور مردم همراه شد. مجموعه هنرشهر آفتاب با مجموع ۴۸ نوبت نمایش فیلم‌های جشنواره فجر در هشت روز و سه سالن، پراستقبال‌ترین سینمای کشور پس از سینماهای تهران شد. در بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر شیراز تنها ٣٠درصد ظرفیت سالن‌ها پر شد و در مجموع، طی هشت روز جشنواره و در ۶۴ نوبت نمایش قریب به ۵هزار و ۲۰۰ نفر در هر دو سینمای ایران و هنرشهر آفتاب به تماشای فیلم‌ها نشستند.

۲۲ بهمنی متفاوت

در روز ۲۲ بهمن نیز شاهد حضور متفاوت مردم به‌صورت خودرویی و موتوری برای راهپیمایی این روز بودیم. مردم و مسئولان استان فارس در این راهپیمایی متفاوت بر پایبندی خود به آرمان‌های شهدا و انقلاب اسلامی تاکید کردند و حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهوری که روز سه‌شنبه با هدف افتتاح طرح‌های عمرانی استان فارس به شیراز سفر کرده است، سخنران ویژه این آیین بود.

کشف زمستانه در حوالی تخت‌جمشید

در  همین ماه، کشفی دیگر در جهان باستان، دوباره نگاه‌ها را معطوف به فارس کرد. این بار هیات مشترک ایرانی‌ـ‌ایتالیایی پس از ۱۰ سال و در آخرین فصل از کاوش‌های باستان‌شناسی، موفق شدند اثبات کنند کوروش بنیانگذار حکومت هخامنشی، فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره‌برداری رسیده است. دروازه کوروش در محوطه تل آجری واقع در سه کیلومتری شمال‌غرب تختگاه تخت‌جمشید قرار دارد و در این کاوش‌ها کشف شد.

فیروزآباد شهر ملی دستبافته‌های عشایری

یکی دیگر از رویدادهای مهم بهمن‌ماه ثبت فیروزآباد با عنوان شهر ملی دستبافته‌های عشایری بود. به همین مناسبت، استاندار فارس در دیدار با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین مدیر عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در مورد طرح‌های فرهنگی و همچنین برخی از پروژه‌های صنعتی تولیدی این استان گفت و گو کرد که منجر به اتخاذ تصمیماتی در این دو حوزه شد.

فیروزآباد شهر دستبافته‌های عشایری ایران 

ثبت دو درخت باعنوان میراث ملی

و اما در اسفندماه جاری، دو  درخت کهنسال شهرستان کازرون با پیشینه یک هزار ساله و ۷۰۰ ساله در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. درخت سرو بورنجان دارای میانگین قطر تنه ۲۱۳ سانتی متر و محیط تنه ۶۷۰ سانتی متر است و درخت کنار مکتب نیز که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، حدود ۲۵ متر ارتفاع، ۲۵ متر طول و ۲۰ متر عرض دارد و  قطر تنه آن در حدود سه متر و نیم است. این درخت مساحتی بالغ بر ۳۰۰ متر را پوشش داده است. درخت مذکور بر روی تپه ای در قبرستان روستای کنار مکتب واقع شده است.

در بیستم اسفندماه ۱۳۹۹،در آیین مجازی‌ هفتمین دوره جشنواره عشایر و روستاهای دوستدار کتاب کشور، سه روستای اکبرآباد پاسارگاد، ولیعصر مرودشت و بریز لارستان در زمره شایستگان تقدیر جشنواره روستاهای دوستدار کتاب ایران قرار گرفتند.

گشایش بوستانی برای رسانه‌ای ها

افتتاح بوستان رسانه در شیراز در جنب خبرگزاری ایرنا، از دیگر رویدادهای رسانه‌ای این سال بود.  پارک رسانه شیراز با هدف توسعه فضای سبز شهری و تقویت روابط اجتماعی و افزایش سرزندگی دارای مسیر پیاده روی ،فضای سبز، نقاشی دیواری، زمین بازی کودکان، نماد رسانه، نورپردازی و تجهیزات مورد نیاز است.این آیین با حضور برخی اعضای شورای اسلامی شهر شیراز، رییس خبرگزاری ایرنا مرکز استان فارس و شماری از خبرنگاران و عکاسان خبری برگزار شد.

همچنین در این ماه، برگزیدگان دومین دوره جایزه ادبی شیراز پس از یک سال تعویق، معرفی شدند و رمان‌های "زخم شیر" اثر صمد طاهری و "بند محکومین" اثر کیهان خانجانی باعنوان برگزیده معرفی شدند.

آتش در خانه تاریخی لار

آتش‌سوزی بخشی از خانه تاریخی حاج‌علی‌اکبر رضاپور واقع در محله پیرغیب شهر قدیم لار که در واقع بخشی از هویت، گذشته و تاریخ لارستان کهن است، دچار حریق شد که با تلاش آتش نشانان و مردم، این آتش در زمان اندکی فرو نشست. این آتش سوزی در حالی بر پیکر نیمه جان و ساختمان متروکه و فرسوده حاج علی اکبر هجوم آورده بود که به نظر می‌رسد مرگ تدریجی این خانه از سال‌ها پیش آغاز شده و باید گفت، این بنا که متعلق به دوره قاجاریه است خود از پای بست در حال ویران شدن بود. علت آتش‌سوزی هنوز مشخص نیست.

گردشگری

در حوزه گردشگری، فارس در سالی که گذشت حال و روز خوبی را تجربه نکرد. شیوع ویروس کرونا درهای استان را بر روی مسافران بست و حتی در نخستین روزهای فروردین‌ماه ۲۸۲ پرواز داخلی و ۶۵ پرواز خارجی فرودگاه شیراز به دلیل شیوع این ویروس لغو شد.

در یکم فروردین‌ماه نماینده ولی‌فقیه در استان فارس، منتخبان مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی،تولیت‌های آستان مقدس حرم احمدبن موسی شاهچراغ (ع)و حرم حضرت سیدعلاءالدین حسین (ع) در نامه ای مشترک به رییس جمهوری درخواست کردند از سفرهای غیر ضروری مردم به استان فارس جلوگیری شود. این رویه تا به امروز نیز با سختگیری‌های بسیار ادامه داشته است.  

روز شیراز، رویداد دیگر فرهنگی است که در ۱۵ اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود. این آیین نیز در فضای مجازی برگزار شد.

برگزاری کنسرت مجازی موسیقی به یاد شیراز و برای شیرازیان، برگزاری نشست‌های مجازی شیرازشناسی و ساخت دو فیلم کوتاه با موضوع شیراز از جمله برنامه‌های این رویداد بوده است.

گرچه کرونا آسیب‌های بسیاری به زیرساخت‌های گردشگری وارد آورد، ۵۳۹میلیارد ریال سرمایه در چهار ماه نخست سال ۱۳۹۹ با خود به همراه آورد.

گرچه مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس خسارت بحران کرونا به بخش گردشگری فارس را تا پایان سال جاری ۱۰ هزار میلیارد ریال برآورد کرد.

ثبت ۹ خانه تاریحی در بافت تاریخی شیراز

در چهارم آذرماه ۱۳۹۹، ۹ باب خانه تاریخی واقع در بافت قدیمی و سنتی شهر شیراز به عنوان آثار ارزشمند تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این خانه ها شامل خانه نداف اردکانی واقع در شهر شیراز محله بیات، خیابان بین الحرمین، کوچه امامزاده نورمحمد پلاک۲۲، خانه ایمانی نژاد واقع در شهر شیراز محله بیات خیابان بین الحرمین، پلاک ۸۷، خانه شهبازی کوهنجانی واقع در شهر شیراز، محله بیات، خیابان آستانه پلاک ۲۵، خانه بیات پور واقع در شهر شیراز، محله بیات، خیابان بین الحرمین پلاک ثبتی ۴۵۹۰ است؛ همچنین خانه فرخ روز واقع در شهر شیراز، محله بیات، خیابان بین الحرمین، پلاک ثبتی ۴۵۸۹، خانه بناکار واقع در شهر شیراز محله بیات، خیابان بین الحرمین پلاک ثبتی ۴۶۱۴، خانه چاووشی واقع در شهر شیراز خیابان حسینی، خانه شریف پور واقع در شهر شیراز خیابان کریم خان زند، خانه پور حقیقی زاده واقع در شهر شیراز، بلوار سیبویه ازاین پس حفاظت، حراست و بهره برداری از آن ها بیش از پیش مورد توجه قرار خواهد گرفت.

فارس و آغاز گردشگری کشاورزی

در سوم آذرماه ۱۳۹۹ با اعطای دو مجوز به طرح‌های گردشگری کشاورزی در استان فارس، این نوع گردشگری رسما در فارس آغاز شد. نخستین طرح گردشگری کشاورزی استان فارس با نام دلارام واقع در روستای سجل‌آباد از توابع بخش مرکزی شهرستان خرامه در ۷۵ کیلومتری شرق شیراز و دیگری طرح گردشگری کشاورزی در شهرستان مُهر در ۳۳۴ کیومتری جنوب شیراز است.

در این سال همچنین شمار اقامتگاه‌های بوم‌گردی استان فارس به ۱۵۸ واحد رسید.

علمی و دانشگاهی

دانشگاه‌ها و مراکز علمی فارس در سال ۱۳۹۹ با وجود سایه‌انداختن ویروس کرونا بر آموزش‌ها، اقدامات مناسبی در حوزه پژوهشی و علمی و دستاوردهایی در حوزه زیرساختی داشتند.

در ۱۷ فروردین‌ماه ۱۳۹۹ پژوهشگران دانشگاه شیراز موفق شدند با توسعه فناوری‌ها، نیروگاه‌ خورشیدی حرارتی راه‌اندازی کنند.

دانشگاه شیراز که ید طولایی در طراحی و ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر دارد، از سال ۱۳۴۷ روی پروژه‌ای در زمینه انرژی‌های خورشیدی کار می‌کرد و از آن زمان مطالعه در حوزه انرژی‌های خورشیدی به‌ویژه در بخش حرارتی در دستور کار بود؛ پس از آنکه این دانشگاه قراردادی با وزارت نیرو در سال ۱۳۷۸ بست، پروژه ادامه یافت و اجرای آن ۱۰ سال به طول انجامید.

این طرح با طراحی و ساخت کلکتور به طول ۲۵ متر ادامه یافت و سرانجام  با قراردادی که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به امضا رسید، مقرر شد کلکتور این نیروگاه خورشیدی در مقیاس صنعتی ساخته شود و در نتیجه این اقدامات دانشگاه شیراز برای نخستین بار در ایران موفق به طراحی و ساخت کلکتورهای صنعتی به طول ۱۰۰متر شد.

راه‌اندازی سامانه نماگر کووید-۱۹

در بیست‌وسوم همین ماه، رییس مرکز منطقه‌ای و سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اعلام کرد که این پایگاه با هدف تسریع در فرایند اطلاع‌رسانی درباره کرونا و نیز تامین یافته‌های جدید علمی مرتبط با این ویروس سامانه نماگر کووید-۱۹ را در اوایل فروردین ۱۳۹۹ راه‌اندازی کرده است. این سامانه هم‌اکنون نیز فعال است و روزانه سه مرتبه به‌روزرسانی می‌شود و علاوه بر ارائه آمار لحظه‌ای از تعداد مبتلایان، مرگ و میر و درمان‌شدگان مقالات بسیاری مرتبط با این موضوع در آن بارگزاری می‌شود.

دانشگاه شیراز و تحقیق درباره واکسن کرونا

در ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۹ پژوهشکده تخصصی تولید محصولات بیولوژیکی دانشگاه شیراز به ایرنا گفت که از آغاز شیوع کرونا دست به پژوهش درباره واکسن کرونا زده است.

 پروژه تولید واکسن کرونا در دانشگاه شیراز از اسفندماه ۹۸ در این دانشگاه آغاز شده است و مطالعه بر روی ۱۰ شکل مختلف واکسن به‌صورت همزمان صورت پذیرفت.

یک شرکت بیوتکنولوژی تولیدکننده واکسن و دارو در اروپا نیز با محققان دانشگاه شیراز در این طرح همکاری می‌کند و با گروه پژوهشی آن نیز اعضایی از دانشگاه‌ها و برخی شرکت‌های کشورهای آلمان، اتریش، استرالیا و آفریقای جنوبی نیز با دانشگاه شیراز همراه شده‌اند.

دستاوردهای سفر معاون علمی و فناوری رییس جمهوری

سفر معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در ۲۳ اردیبهشت‌ماه این سال از دیگر رویدادهای مهمی به‌شمار می‌اید که درنهایت به گشایش پردیس نوآوری و کارآفرینی یا دره فناوری دانشگاه شیراز منجر شد.

بخشی از بودجه ساخت پردیس نوآوری و کارآفرینی یا دره فناوری دانشگاه شیراز را خیران و بخشی دیگر را دولت تامین کرده است.

ستاری در جریان سفر به شیراز از شرکت‌های دانش‌بنیان متعددی مستقر در شهرک صنعتی، پارک علم و فناوری و دانشگاه شیراز نیز بازدید کرد.

او همچنین از کیت تشخیص ٣٠ ثانیه‌ای کرونا در شیراز رونمایی کرد، بازدید از پروژه رادار هواشناسی صاشیراز، مرکز نوآوری شهید فهمیده، شرکت‌های دانش‌بنیان استان در پارک علم و فناوری و کارخانه نوآوری از دیگر برنامه‌های ستاری در بهار شیراز بود.

در همین زمان بود که دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه شیراز خط آزمایشی تولید الکل از تخمیر ملاس چغندر راه‌اندازی کرد. این اقدام در پی شیوع ویروس کرونا و کمبود مواد ضدعفونی روی داد.

اختصاص اعتبار ارزی به دانشگاه فنی و حرفه‌ای

در خردادماه این سال، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور در شیراز اعلام کرد که افزایش اعتبار تجهیزاتی این دانشگاه به ۲۱۲میلیارد تومان در سال جاری رسید و این دانشگاه برای نخستین بار اعتبار ارزی دریافت کرده است که برای تجهیز آزمایشگاه‌ها و کمک به پژوهشگران هزینه خواهد شد.

در سی‌ام تیرماه سال ۱۳۹۹، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز گفت که این دانشگاه به استناد نظام رتبه‌بندی شانگ‌های کشور چین، در میان دانشگاه‌های برتر دنیا قرار گرفته است.

بخش‌های مختلف مهندسی، علوم پایه، علوم اجتماعی و علوم زیستی دانشگاه شیراز در این رتبه‌بندی، جایگاه ویژه‌ای داشته‌اند و رتبه‌بندی موضوعی شانگ‌های برای سال ۲۰۲۰ در ۵۴ رشته در قالب پنج حوزه کلی شامل حوزه مهندسی (۲۲ رشته)، حوزه علوم پایه (هشت رشته)، حوزه علوم زیستی (چهار رشته)، حوزه علوم پزشکی (۶ رشته) و حوزه علوم اجتماعی (۱۴ رشته) انجام‌شده است.

حال و هوای کسوف قرن چهاردهم

یکی از رویدادهای علمی هیجان‌انگیز در این سال، بروز کسوف بود. این واقعه زیر سایه محدودیت‌های کرونایی و با ضرورت حفظ فاصله اجتماعی با تعدادی معدود از دوستداران نجوم رصد شد و رصدخانه ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز، به دلیل شرایط کرونایی تنها پذیرای دانشجویانی بود که کسوف را از طریق پخش زنده اینستاگرامی برای علاقه‌مندان پخش کردند؛ افزون بر این فرهنگسرای نجوم شیراز نیز با توجه به محدودیت‌های کرونایی، بدون اعلام عمومی این رویداد را برگزار کرد و تنها افرادی موفق به رصد شدند که از کلاس‌های آموزشی این فرهنگسرا بهره می‌برند و کسانی که به‌صورت گذری، از بوستان معلم عبور می‌کردند. خورشیدگرفتگی اول تیرماه ۹۹ که باعنوان یکی از آخرین کسوف‌های قرن چهاردهم شناخته می‌شود، از نوع حلقوی بود و در شیراز با ۶۸ درصد پوشیدگی روی داد.

رصد خورشیدگرفتگی در شیراز

در شهریورماه این سال جوایز پنجمین دوره‌ "جایزه ملی فیزیک بهداشت سیمین" که متعلق به دانشگاه شیراز است، به دو پژوهشگر حوزه فیزیک بهداشت شیراز در حوزه‌های "طراحی و ساخت یک دزیمتر فعال بر پایه‌ نانوکامپوزیت پلی استایرن- نانولوله کربنی" و "مقایسه‌ میزان دُز دریافتی پستان در آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی کرونری با و بدون استفاده از کامپوزیت‌های بیسموت-سیلیکونی و بیسموت-پلی اورتانی" اعطا شد.

این جایزه به‌همت سیمین مهدی‌زاده، رییس پیشین مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز در دانشکده مهندسی مکانیک، با همکاری مرکز تحقیقات تابش و انجمن حفاظت در برابر اشعه ایران از سال ۱۳۹۳ بنیان نهاده شد.

از این‌ها که بگذریم، آبان‌ماه آغاز دیرهنگام سال تحصیلی جدید برای پذیرفته‌شدگان مقاطع کارشناسی، کارشناسی ناپیوسته و دکتری ورودی مهرماه ۱۳۹۹ دانشگاه‌ شیراز بود. این آیین برای نخستین بار به‌صورت مجازی برای پنج هزار و  ۹۴۸ نفر برگزار شد؛ از این تعداد  ۲ هزار و ۹۸۵ دانشجو در مقطع کارشناسی،۲ هزار و ۶۸۷ در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و ۴۶۸ نفر نیز در مقطع دکتری تخصصی بوده‌اند.

در رویدادی دیگر در همین‌ ماه، رتبه‌بندی دو موسسه‌ الزویر و مندلی و نیز داده‌های پایگاه اسکوپوس نام ۱۵ تن از اعضای هیأت علمی دانشگاه شیراز را در زمره‌ پراستنادترین دانشمندان جهان در سال ۲۰۱۹ قرار داد که رویدادی مهم برای این دانشگاه به‌شمار می‌رود.

فارس رتبه نخست پژوهش کشور

تلاش پژوهشگران در عرصه علم و فناوری در آذرماه این سال، برای پنجمین سال پیاپی رتبه نخست پژوهش و فناوری کشور را به ارمغان آورد و در دی‌ماه همین سال نیز سند علم و پژوهش و فناوری استان آماده شد.

در بهمن‌ماه و به مناسبت دهه فجر، پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی در جهاد دانشگاهی فارس در شیراز گشایش یافت. در این آیین اعلام شد این پارک با رویکرد ظرفیت‌سازی برای اشتغال دانش‌بنیان دانش‌آموختگان رشته‌های علوم انسانی، گردشگری، هنر و توسعه زیرساخت‌ها و ارتقای کارآفرینی فرهنگی و حمایت از فعالیت‌های دانش‌بنیان خلاق آغاز به کار کرده است.

ورزشی

در سالی که گذشت هم اهالی ورزش فارس افتخار آفرینی‌های بسیاری کردند و هم زیرساخت‌های ورزشی این استان به‌صورت شایان توجهی افزایش یافت.

توسعه زیرساختی ورزش با دستور ریاست جمهوری

در اردیبهشت‌ماه این سال مجموعه ورزشی بین‌المللی سردار شهید قاسم سلیمانی را که به‌صورت ویدئوکنفرانسی با دستور رئیس جمهوری و حضور وزیر ورزش و جوانان در لامرد گشایش یافت. وزیر ورزش و جوانان این مجموعه ورزشی را تحسین برانگیز خواند.

ورزشگاه ۲هزار نفری بخش خشت از توابع شهرستان کازرون نیز با نام سردار شهید قاسم سلیمانی در چهارمین روز از هفته دفاع مقدس توسط رییس جمهور از طریق ویدئو کنفرانس به بهره برداری رسید. این مجموعه ورزشی در زمینی به مساحت ۲۳هزار مترمربع و با ۱۱۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی افتتاح شد.

افتخارات ورزشکاران

اما ورزشکاران حوزه رزمی در رشته تانگ‌سو در آبانماه سال جاری موفق شدند دو نشان مسابقات مجازی جهانی را کسب کنند.

ساواته‌کاران استان فارس نیز در آذرماه این سال سه مدال جهانی کسب کردند در پیکارهای ساواته مجازی جهانی در رده جوانان کسب کردند.

در دی‌ماه این سال بر اساس اعلام فدراسیون جهانی تکواندو، مهتاب نبوی بانوی پاراتکواندکار شیرازی در رده نخست جهان قرار گرفت. این ورزشکار معلول و نویسنده که افتخارهای زیادی در کارنامه دارد. او در سال ۱۳۷۷در شیراز تولد یافت، تکواندو را از ۹ سالگی آغاز کرد و در سال ۲۰۱۹ در رقابت‌هایی که به میزبانی کشور ترکیه برگزار شد، مدال ارزشمند طلا جهان را در وزن منهای ۵۸ بر گردن آویخت. او همچنین در رقابت‌های پارا آسیایی ۲۰۱۸ که در شهر هوشیمینه کشور ویتنام برگزار شد، یک نشان طلا و یک برنز کسب کرد و افزون بر این چندین مدال رنگارنگ مسابقه‌های بین‌المللی و داخلی را در کارنامه دارد.

در بهمن‌ماه سال جاری فوتبالیست مرودشتی با گذاشتن توپ فوتبال روی سر، پله‌های برج میلاد تهران را بر عکس طی کرد و رکورد جدیدی را از خود به جای گذاشت. او یک هزار و ۶۹۳ پله برج میلاد را به حالت عقب رفتن طی کردم که این رکورد برای نخستین بار که در کشور به ثبت رسید.

همچنین در همین ماه، دوندگان نابینا و کم بینا استان فارس در رقابت‌های بین‌المللی فزاع امارات متحده عربی، سه نشان طلا کسب کردند.

در ۲۲ بهمن‌ماه و همزمان با دهه مبارک فجر سه رکورد ملی ورزشی توسط ورزشکاران این استان در کشور به ثبت رسید که شامل ۱۳۴۹حرکت پشت بازو با وزنه ۲۰کیلوگرم، بارفیکس با انگشت و شکستن  ۸۳۲ سنگ مرمر با تیغه دست بود.

زنان فارس در رده نخست ورزش کشور

معاون امور بانوان وزارت ورزش و جوانان در آیین تجلیل از بانوان قهرمانان، مربیان و داوران بین‌المللی استان فارس در شیراز اعلام کرد که فارس در بخش ورزش بانوان رتبه نخست کشور را در سال ۹۹ کسب کرده است. او افزود: ۷۰ نفر از ورزشکاران فارس به اردوهای تیم ملی دعوت شدند و ۴۵ نفر از آنان اکنون عضو تیم‌های ملی هستند.

 ژیمناست‌های فارس در بهمن ۱۳۹۹، ۹۶ مدال رنگارنگ مجازی کشور را کسب کردند.

نشان شهر ملی دوچرخه برای شیراز

اما در رویدادی مهم، در هفتم بهمن‌ماه شیراز موفق به کسب نشان شهر ملی دوچرخه ایران شد. توسعه مسیرهای دوچرخه‌سواری، وجود دوچرخه‌های اشتراکی و سرمایه‌گذاری برای توسعه ورزش همگانی از دلایل اعطای این نام به شیراز عنوان شد.

در ۱۷ اسفندماه ۱۳۹۹، کشتی‌گیر لارستانی مدال برنز رقابت‌های بزرگسالان کشور را کسب کرد. این رقابت‌ها که به صورت مجازی و در ۶ وسیله برگزار شد، ۴۳ ورزشکار از ۱۶ استان کشور با هم پیکار کردند.

همچنین، در رویدادی با ارزش تیم هندبال شاملی کازرون پس از ۵۳ سال فارس را قهرمان آقایان کشور کرد. هندبال تنها رشته‌ توپی و تیمی است که استان فارس هم در رده بانوان و هم در رده آقایان همواره حرف های زیادی برای گفتن در کشور داشته است هرچند در سایر رشته های  تیمی موفقیتی کسب نشده وهمیشه برای بقا دست و پا می زدند اما هندبال ریشه در تاریخ ورزش فارس و کشور دارد.

محیط‌زیست

سال ۱۳۹۹ برای فعالان حوزه محیط‌زیست سالی پرکار بود. در آغازین روزهای این سال محیط‌بانان پارک ملی بمو، شکارچیان سابقه‌دار را که با تیراندازی به ایجاد درگیری با محیط بانان مبادرت کرده بودند، دستگیر کردند.

پارک ملی بمو با مساحت ۴۸ هزار هکتار و طبیعتی زیبا و بکر و غنی از تنوع زیستی گیاهی و جانوری با ارزش و بی نظیر، حاصل حراست و حفاظت خالصانه حافظان محیط زیست ظرف ۵۰ سال اخیر در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شیراز است.

احیای گوزن زرد ایرانی در ارسنجان

در مردادماه این سال، اعلام شد که پنج راس گوزن زرد ایرانی در پهنه احیا، تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی در شهرستان ارسنجان از آغاز سال ۹۹، متولد شده و شمار حیات وحش وجود در این پهنه را افزایش داده است. محدوده ۳۰۰ هکتاری پهنه احیا، تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی در شهرستان ارسنجان که از سال ۹۰  با هفت راس گوزن شروع به کار کرد و تا این زمان به تعداد ۳۳ راس گوزن زرد رسیده بود.

گوزن زرد ایرانی از نظر ارزش حفاظتی جزو گونه‌های در معرض خطر انقراض سازمان بین‌المللی حفظ حیات وحش قرار دارد. گوزن زرد ایرانی دارای جثه‌ای کوچکتر از مرال بوده و از شوکا نیز بزرگتر است. این گونه حیات وحش علفخوار، سرشاخه خوار و نشخوار کننده است.

طاعون در میان نشخوارکنندگان

در ۲۹ شهریورماه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در ۱۸ کانون این استان فارس تایید شد.

در ۲۰ آبانماه رد پای خرسی که پیش تر در کشتزارهای روستای محمود آباد در نزدیکی پارک ملی بموی شیراز دیده شده بود، باری دیگر مشاهده شد.

در جست‌وجوی خرس قهوه‌ای

در پی ارسال فیلمی از یک قلاده خرس قهوه ای از سوی جوامع محلی پارک ملی بمو به مسوولان پارک، تیم های جستجو و کنترل به منظور یافتن خرس مذکور تشکیل و اراضی مختلف اطراف و درون پارک مورد گشت و کنترل شبانه روزی یگان حفاظت محیط زیست فارس و پارک ملی قرار گرفت و در پی این گشت و کنترل ها ماموران یگان  پارک ملی بمو پس یک هفته تلاش رد پای خرس را در اراضی موسوم به چاه محکی درون  پارک ملی  یافتند.

در سی‌ام آذرماه اعلام شد که ایجاد شرایط زیستی مناسب برای جمعیت کل و بز و قوچ و میش در منطقه شکار ممنوع کوه "هوا " در جنوب فارس موجب افزایش چشمگیر گونه‌های زیستمند در این پهنه طبیعی شده است، به گونه‌ای که تا این زمان، یک هزار و ۵۰۳ گونه زیستمند در این پهنه سرشماری شده بود.

در ۲۸ آذرماه نیز گام نخست تجهیز ایستگاه مطالعاتی گوزن زرد ایرانی در منطقه میانکتل شهرستان کازرون به سیستم های نظارتی تحت وب انجام شد. ایستگاه مطالعاتی گوزن زرد ایرانی میان‌کتل، واقع در ارتفاعات شمالی دشت برم شهرستان کازرون از آذرماه سال جاری به دوربین های مداربسته با قابلیت نظارت برخط مجهز شد.

آبگیری بختگان و کمجان

در ۱۳ آذرماه تالاب کمجان که در مسیر کوچ پرندگان مهاجر قرار دارد و یک درصد از پرندگان خاورمیانه در صورت پرآبی به این تالاب مهاجرت می‌کنند، احیا شد؛ همچنین عملیات رهاسازی ۵۵ میلیون مترمکعب آب سد درودزن به عنوان سهم طبیعت و محیط زیست، به  تالاب بختگان رسید.

رهاسازی حقابه بختگان فارس

در بیستم دی‌ماه ۱۳۹۹ برنامه جامع مدیریت زیستگاه‌های گوزن زرد استان فارس تدوین شد.این برنامه برای ارائه و اجرا در دو پهنه نگهداری گوزن زرد ایرانی در استان فارس شامل منطقه میانکتل کازرون و ارسنجان ارائه شده است. تجهیز ایستگاه مطالعاتی گوزن زرد ایرانی در منطقه میانکتل شهرستان کازرون به سیستم های نظارتی تحت وب  نیز اخیرا انجام شده است بر این اساس ایستگاه مطالعاتی گوزن زرد ایرانی میانکتل،واقع در ارتفاعات شمالی دشت برم شهرستان کازرون از آذرماه سال جاری به دوربین های مداربسته با قابلیت نظارت برخط مجهز شدند.

در ۲۷ بهمن‌ماه ۱۳۹۹ تصویر گونه کمیاب جغد عمانی(طلایی) برای نخستین بار در کوه هوای لامرد ثبت شد. جغد طلایی گونه کمیاب است و پیش تر دیده شدن این پرنده از مناطق جنوب و جنوب شرق کشور گزارش شده است.

و در رویدادی علمی نخستین همایش ملی تنوع زیستی فارس همزمان با روز جهانی حیات‌وحش در اسفندماه به همت اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست این استان و دانشگاه شیراز برگزار شد. این همایش با حضور ویدیوکنفرانسی پژوهشگرانی از سراسر کشور روی داد و با اعطای جایزه مرحوم دکتر ولوی، مدیرکل فقید محیط‌زیست فارس به پایان رسید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha