رهبر انقلاب در نخستین لحظات پس از تحویل سال، نوروز ۱۴۰۰ را به ملت ایران خصوصا خانواده معظم شهدا و جانبازان تبریک گفته و ضمن همدردی با خانواده جانباختگان کرونا، از خط مقدم مبارزه با این بیماری تقدیر کردند.
رهبری در سخنان نوروزی خود «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» را شعار امسال قرار داده و خواستار ادامه راهی شدند که طی یک دهه گذشته کشور در راستای آن شتاب گرفته است.
نگاهی به شعار سالهای گذشته نشان میدهد که طی دست کم یک دهه گذشته، تحول در اقتصاد کشور مهمترین دغدغه رهبری بوده است. از نوروز ۱۳۹۶ تا امروز هم تولید، اصلیترین محور هدفگذاری سالانه کشور بوده است.
به گفته رهبری، «بر اساس گزارشهای متعدد مردمی و دولتی، جهش تولید تا حدّ قابل قبولی در بخشهایی از کشور تحقق یافت.»
در حد انتظار نبودن جهش تولید و محسوس و مشهود نشدن آن در اقتصاد عمومی و معیشت مردم اما واقعیاتی است که رهبر انقلاب بر آن انگشت نهاده و خواستار بسیج شدن همه امکانات کشور به شکل حمایت های همهجانبهی قانونی، دولتی و حکومتی از تولید شدند.
حضرت آیتالله خامنهای علت تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال ۹۹ را وجود موانع و همچنین حمایت نشدن تولید در همه بخشها دانسته و با اشاره به معضل واردات و قاچاق، گفتند: ضعفهای قانونی و واردات رقیب خارجیِ محصولی که در داخل با همت جوانان در حال تولید است و یا قاچاق آن از طریق دستهای خیانتکار، مانع تولید است و موجب شکست خوردن آن میشود.
بازخوانی بیانات رهبری طی سالهای گذشته نشان میدهد که ایشان هر چند بخش مهمی از ماموریت رشد تولید را متوجه دستگاه های اجرایی دانستهاند اما راه افتادن و شتاب گرفتن چرخهای تولید را فرایندی ملی دیده و نقش مردم و سایر نهادهای حاکمیتی را در گوشزد کردهاند.
رهبری امسال مشوقهای تولید را از لوازم جهش مورد انتظار برشمردند؛ مشوقهایی که در عمل از سوی دستگاههای سیاستگذار طراحی و تمهید میشود، فرایندهای قانونی آن در دستگاه قانونگذاری طی می شود و در نهایت بنگاههای اقتصادی را به سوی تولید و ثروتسازی سوق میدهد و سلامت این چرخه تحت نظارت دستگاه قضایی صورت میگیرد.
به همین ترتیب، مشوقهای واردات برای تامین نیازهای مردم مثل ارز ترجیحی، مشوقهای صادرات، مشوقهای سرمایهگذاری همه و همه در چرخهای از نهادهای حاکمیتی باید زنجیرهای منطقی را با ساختار اقتصادی و بازارهای مختلف برقرار ساخته و ظرفیتهای اقتصادی کشور را به سوی توسعه زیرساختهای تولیدی به کار گیرد.
ایجاد شرایط لازم برای تبدیل انگیزه های سوداگری و واسطه گری به تولید گام اول جهش تولید است که دولت طی سال های اخیر اقدامات موثری در راستای آن انجام داده است. با این حال وجود مشکلات فراوان از تحریم های بی سابقه تا بسیاری از ناهماهنگی ها باعث شده تا هنوز رقبای تولید از قاچاق گرفته تا سوداگری از جذابیت و سودآوری بیشتری برخوردار باشد.
همچنان بخش خصوصی به عنوان محرک اصلی جهش تولید با موانع و قید و بندهای دست و پاگیر روبرو است چنانکه دکتر روحانی در آخرین پیام نوروزی خود در قامت رئیس جمهوری با اشاره به اینکه زنجیرها باید از پای فعالان اقتصادیِ بخش خصوصی باز شود تصریح داشت: بنگاههای اقتصادی عمومی و دولتی باید راه را برای مردم و بخش خصوصی واقعی باز کنند و به نفع آنها صحنهی بنگاهداری و کسبوکار را ترک کنند. در این صورت، سرمایهگذاری، توسعه مییابد، اشتغال پایدار میگردد و رفاه عمومی، بهبود مییابد.
به این ترتیب بیانات امروز رهبری را میتوان اشاره به مهمترین چالش محقق نشدن جهش مورد انتظار در تولید و همیاری مردم و دستگاههای حاکمیتی برای غلبه بر این چالش را چراغ راه سال پیش روی آنان به شمار آورد.
نظر شما