به گزارش خبرنگار ایرنا، التهاب یک ماهه اخیر بازار مرغ به خصوص هفته آخر منتهی به پایان سال گذشته و روزهای اخیر پس از سال نو در استان خراسان شمالی به گونه ای پیش می رود که با وجود توزیع سه برابری گوشت مرغ ، همچنان تقاضا برای خرید در بازار روند افزایشی دارد و گاها صف های طولانی در برخی شهرها از جمله بجنورد برای خرید مرغ تشکیل می شود و این در حالیست که براساس آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی تنظیم بازار میانگین مصرف روزانه گوشت مرغ درخراسان شمالی بین ۴۰ تا ۴۵ تن است و در روزهای اخیر به دلیل نیاز کاذب موجود در بازار این توزیع به سه برابر میزان مصرف تا ۱۲۰ تن در روز نیز افزایش یافت .
به نام مردم به کام دلالان
اگرچه بنا بر ادعای سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی تنظیم بازار روزانه سه برابر نیاز مصرفی مردم ، در روزهای اخیر برای پایان دادن به تقاضاهای کاذب گوشت مرغ در استان توزیع می شود، ولی بررسی ها نشان می دهد که بخش زیادی از مشکل این روزهای بازار مرغ و تشکیل صف های طولانی برای خرید ، ناشی از نبود شبکه مناسب و فراگیر توزیع و نظارت در مسیر تولید و توزیع است که باعث شد بخشی گوشت مرغ سهمیه استان به دلیل اختلاف شدید قیمت نسبت به استان های همجوار پیش از رسیدن به بازار مصرف داخل استانی در مسیر توزیع از کشتارگاه تا فروشگاه به دست دلالان بیافتد.
براساس آمار هم اکنون قیمت مرغ کشتارروز در بازارهای مواد پروتینی شهرهای استان خراسان شمالی ۲۱۸ هزار ریال در هر کیلوگرم است که این قیمت در برخی استان های همجوار از جمله مشهد مقدس طبق گزارش های رسمی تا ۴۰۰ هزار ریال در هر کیلوگرم نیز افزایش یافت و این اختلاف قیمت، دندان طمع دلالان را برای خروج مرغ تنظیم بازاری این استان به این بازار که در سال جاری با منع تردد کرونایی با پذیرای زایران میلیونی از سراسر کشور است تیز کرد.
بررسی خبرنگار ایرنا از بازار مرغ در استان خراسان شمالی حاکیست که ساماندهی شبکه توزیع و تشدید نظارت بر فروشگاههای مواد پروتینی و کشتارگاهها از سوی دستگاههای نظارتی تا حد زیادی می تواند بازار ملتهب گوشت مرغ در این خطه از شمالشرق کشور را ساماندهی کند تا از تشکیل صف های کاذب جلوگیری شود.
یکی از فروشندگان مرغ در استان خراسان شمالی ا، گرچه بخشی از مشکلات بازار این مواد پروتینی را ناشی از مصرف کاذب و افزایش تقاضا برای مصرف نوروزی در سال جاری با لغو محدودیت های سفر و تردد می داند، ولی توزیع نامناسب گوشت مرغ از کشتارگاهها به فروشگاهها و حضور برخی دلالان خارج از استانی را دلیل مهمتری بر نابسامانی این بازار می داند.
این فرشنده که نخواست نامش ذکر شود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : اگرچه بنا بر اظهار مسوولان ؛ در شرایط فعلی بیش از سه برابر نیاز مردم استان گوشت مرغ در بازار توزیع می شود، ولی نبود نظارت عالیه بر شبکه توزیع باعث می شود که بخش اندکی از آن در در بازار برسد و بیشتر این تولید به دلیل نبود نظارت عالیه و دقیق پیش از ورود به بازار با قیمت بالاتر در اختیار دلالان خارج استانی قرار می گیرد و بعضا از استان خارج می شود.
وی شایعه گرانی احتمالی گوشت مرغ را پس از تعطیلات نوروزی دلیل دیگری برای افزایش تقاضا و کمبود بازار دانست و اظهارداشت : به نظر می رسد که باید مسوولان ستاد تنظیم بازار به خصوص جهاد کشاورزی استان از طریق رسانه ها احتمال گرانی قیمت مرغ را تکذیب کند تا حداقل بخشی از این تقاضاهای کاذب فروکش کند.
احتکار گوشت مرغ در یخچال های خانگی
رییس اتحادیه صنف لبنیات قصابان و مرغ فروشان بجنورد دلیل اصلی کمبود مرغ در بازار را صرفنظر از افزایش تقاضای کاذب برای مصرف و احتکار در یخچال های خانگی ، دلالان خارج از استانی دانست که در لباس خریدار خرده پا ، روزانه مقادیر زیادی از مرغ داخل استان را با وجود ممنوعیت خارج می کنند و در استان های همجوار گاها تا دو برابر قیمت به فروش می رسانند.
حسین قاسم زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا دلیل حضور این دلالان را ناشی از اختلاف قیمت گوشت مرغ در بجنورد که ۲۱۸ هزار ریال در هر کیلوگرم است را با استان خراسان رضوی که این روزها به دلیل کمبود، قیمت ها تا ۴۰۰ هزار ریال در هر کیلوگرم نیز می رسد اعلام کرد.
وی اضافه کرد : البته تشخیص خریدار بومی و غیر بومی مرغ از سوی فروشندگان تا حد زیادی غیر ممکن است و علاوه بر آن از لحاظ قانونی امکان امتناع از فروش به افراد غیر بومی نیز وجود ندارد و برای جلوگیری از خروج مرغ از استان باید در مبادی خروجی استان ها گیت های نظارتی ایجاد شود تا با دلالان برخورد قانونی صورت گیرد.
وی در مورد دلیل احتکار خانگی مرغ در روزهای اخیر را ترس مردم از گرانی احتمالی قیمت این مواد پروتینی پس از تعطیلات نوروزی بیان کرد و اظهارداشت : به هر حال در سال های گذشته تجربه تلخی در زمینه گرانی مایحتاج عمومی پس از تعطیلات نوروزی در اذهان مردم وجود دارد و ناخودآگاه بخشی از مردم برای خرید مازاد و کاذب تشویق می شوند.
رییس اتحادقه فروشندگان مرغ بجنورد می گوید : پیش بینی می شود در چند روز آینده کم کم اشتهای خرید در بازار جای خود را به رکود بدهد و تا حد زیادی بازار مرغ نیز به سامان برسد ، ولی در شرایط فعلی باید نظارت ها بر توزیع و خرید از سوی مسوولان افزایش یابد.
خروج مرغ از خراسان شمالی به استان های همجوار
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز خروج مرغ از استان و احتکار خانگی را دلیل اصلی ناشی از نابسامانی بازار گوشت مرغ دانست و گفت : میانگین مصرف روزانه مرغ در استان در شرایط عادی بین ۴۰ تا ۴۵ تن است و در روزهای اخیر برای پاسخگویی به نیاز بازار میزان توزیع روزانه تا ۱۲۰ تن در روز نیز افزایش داشت.
عبدالله یوسفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : متاسفانه تقاضاهای کاذب برای خرید و احتکار خانگی این مواد پروتینی از یک سو و اختلاف قیمت مرغ در این استان با استان های همجوار به ویژه مشهد موجب شد تا بخشی از تولید استان از طریق دلالان به این استان ها سرازیر شود و احساس کمبود در بازار احساس شود که پیش بینی می شود در روزهای آینده این خرید ها نیز فروکش کند و بازار به آرامش برسد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: براساس آمار سالانه ۲۸ هزار تن گوشت مرغ در این استان به مصرف می رسد که حدود ۲۲ هزار تن از این نیاز استانی در داخل و مابقی از سایر استان ها تامین می شود و برنامه خودکفایی تولید گوشت مرغ و تخم مرغ نیز در استان با صدور مجوزهای لازم در دست اجراست.
دکتر یوسفی گفت: مجوز ۳۷۰ هزار قطعه ای مرغ مادر گوشتی، ۸۰ هزار قطعه ای مرغ مادر تخم گذار و یک میلیون قطعه ای مرغ تخمگذار در استان خراسان شمالی صادر شد و امیدواریم با بهره برداری از این واحدها تمام نیاز استان در داخل تولید شود.
یوسفی تعداد واحدهای مرغ گوشتی در استان را ۱۰۱ واحد اعلام کرد که این واحدها سالانه بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه مرغ تولید می کنند.
تشدید نظارت بر توزیع و جلوگیری از خروج مرغ
سرپرست معاونت بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان شمالی گفت : نظارت بر امر توزیع و برخورد با دلالان برای جلوگیری از خروج مرغ تولیدی این استان به استان های همجوار تشدید شد و این رویه همچنان ادامه خواهد داشت.
مهرداد داودزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : تاکنون چند دلال غیر بومی که قصد خروج مرغ از بجنورد و اسفراین به استان های همجوار را داشتند از سوی دستگاههای نظارتی دستگیر و برخورد قانونی با آنها انجام می شود و مردم نیز می توانند گزارش های خود را در این ارتباط با شماره ۱۲۴ در اختیار بازرسی و نظارت سازمان صمت استان قرار بدهند.
وی خاطرنشان کرد : همچنین برای پاسخگویی به تقاضاها در بازار مرغ با وجود تعطیلی کشتارگاهها در نوروز ، با هماهنگی استانی روزانه یکی از این واحدهای کشتارگاهی به صورت کشیک فعال هستند تا بتوانیم حتی در روزهای تعطیل نوروز نیز روزانه سه تا ۶ تن مرغ گرم را در بازار توزیع کنیم.
معاون سازمان صمت استان خراسان شمالی توزیع مرغ منجمد با قیمت ۱۵۵ هزار ریال در هر کیلوگرم را در بازار از دیگر برنامه هایی اعلام کرد که در استان برای ساماندهی بازار این مواد پروتینی در حال انجام است و ابراز امیدواری کرد که در روزهای آینده این بازار نیز به سمت آرامش پیش برود.
داوود زاده نیز از تقاضاهای کاذب در بازار و احتکار خانگی گوشت مرغ در بازارهای استان ابراز نگرانی کرد و به مصرف کنندگان توصیه کرد که از خرید مازاد خودداری کنند.
استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که در ۲۴ شهر و حدود یک هزار روستا سکونت دارند و براساس آمار رسمی جهاد کشاورزی سالانه سرانه مصرف گوشت مرغ در این خطه شمالشرق کشور حدود ۳۲ کیلوگرم است که براساس استانداردهای جهانی این میزان مصرف نزدیک به دو برابر میانگین جهانی است.
بجنورد-ایرنا- احتکار خانگی ناشی از احتمال گرانی،خروج سهمیه مرغ خراسان شمالی به استان های همجوار به دلیل اختلاف شدید و نبود نظارت بر روند توزیع ، گره های کور موجود در بازار مرغ این استان شمالشرق کشور محسوب می شود که بازار خرید و فروش را با التهاب مواجه کرد.
اخبار مرتبط
-
روزانه ۱۰۰ تن گوشت مرغ در خراسان شمالی توزیع میشود
بجنورد-ایرنا- سرپرست معاونت امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی…
-
توزيع گوشت مرغ منجمد در خراسان شمالي آغاز شد
بجنورد- ايرنا- مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: با توجه به پايان سال،…
نظر شما