به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، هر ساله دوم فروردین ماه مطابق روز جهانی گرامیداشت آب است که اکثر کشورهای جهان با تدارک برنامه هایی عزیز داشتن این عنصر ضروری حیات را بیشتر یادآور می شوند. امسال اما توجه به ارزش آب تحت تاثیر بیماری کرونا از اهمیت بالاتری برخوردار شده است به گونه ای که شعار امسال روزجهانی آب ارزش تعیین شده است.
آمار بارندگی های کشورمان از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه ۱۳۹۹ تا انتهای شهریور۱۴۰۰) نشان می دهد در این مدت۱۲۲.۵ میلیمتر بارش اتفاق افتاده است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال (با بارش ۱۹۷.۲ میلیمتری ) با کاهش ۳۸ درصدی روبرو شده است. این آمار نسبت به دوره درازمدت ۵۲ ساله که ۱۷۶.۲ میلیمتر بارندگی ثبت شده نیزکاهش ۳۱ درصدی را نشان می دهد.
این آمارها نشان دهنده آن است که سال آبی جاری برخلاف سال آبی دو سال اخیر چندان سال پر آبی برای کشورمان به همراه ندارد و این درحالی سایه بیماری کرونا همچنان بر سر این سرزمین همانند سایر نقاط جهان گسترده است.
بیماری کرونا یکی از مولفه هایی است که ضرورت مصرف آب بیشتر برای در امان ماندن از شر آن رادو چندان کرده و مردم را ناگزیر از مصرف کرده است.
تازه ترین آماری که از سوی شرکت آب و فاضلاب تهران منتشر شده بیانگر آن است که مصرف آب در تهران در لحظه تحویل سال، بیش از ۵۹ مترمکعب بوده است به عبارت بهتر یعنی در یک ثانیه (لحظه تحویل سال) بیش از ۵۹هزار لیتر آب در تهران مصرف شده است. این آمار در لحظه تحویل سال قبل معادل ۵۶هزار لیتر بوده است.
هوای کشورمان از اکنون در بسیاری از نقاط به سمت گرمتر شدن می رود که خود این امر مصرف آب را بیش از پیش افزایش خواهد داد، درحالی که پیش بینی های انجام شده بیانگر آن است که نباید انتظار افزایش بارش ها در باقی مانده سال آبی جاری را داشت.
در همین باره معاون آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به کاهش هشت درصدی حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور، گفت: موجودی آب مخازن سدهای کشور در آخرین روز اسفندماه به بیش از ۲۸ میلیارد متر مکعب رسید. پیشتر هم آمارهای رسمی ضمن اشاره به کاهش بارش ها انتظار برای افزایش بارش را احتمالی ندانسته بود.
رضا اردکانیان وزیر نیرو هم در پیامی به مناسبت روز جهانی آب گفت: کم آبی همزاد ما ایرانیان است و باید با این کم آبی سازگار شویم تا زندگی، توسعه، رفاه، آسایش و امنیت خاطر پایداری را برای خود و فرزندانمان رقم بزنیم.
روند مصرف آب از یک طرف و روند کاهشی بارش ها ضرورت مدیریت مصرف در بخش آب و نیز سازگار شدن با کم آبی را بیش از پیش ساخته است. سازگاری با کم آبی شیوه ای است که خواهد توانست کشورمان را از خطر بحران بی آبی نجات دهد.
تغییر شیوه کشاورزی، فعالیت های صنعتی و در کلان تغییر شیوه های غلط مصرف از جمله روش هایی است که می تواند سازگاری با کم آبی را نهادینه سازد. اکنون به نظر می رسد توجه به مدیریت مصرف آب باید سرلوحه زندگی و فعالیت همه قرار گیرد تا از بحران بی آبی درامان ماند.
نظر شما