۴ فروردین ۱۴۰۰، ۲۲:۰۱
کد خبرنگار: 3118
کد خبر: 84273558
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

زور ستاد تنظیم بازار به قیمت مرغ نمی‌رسد

۴ فروردین ۱۴۰۰، ۲۲:۰۱
کد خبر: 84273558
زور ستاد تنظیم بازار به قیمت مرغ نمی‌رسد

اصفهان- ایرنا- در حالی مرغ در سطح شهر اصفهان کمیاب است یا به قیمت آزاد عرضه می‌شود که مسوولان ستاد تنظیم بازار استان، پیش از عید، بستن صفوف طویل برای خرید مرغ را ناشی از تب و تاب کاذب مردم دانسته و اعلام کردند که قیمت مرغ در ایام نوروز کاهش خواهد یافت و عرضه آن فراوان خواهد شد.

به گزارش ایرنا، در روزهای آغازین سال نو در حالی تب و تاب و صف‌های طولانی خرید مرغ را شاهد هستیم که به گفته مسوولان استان اصفهان، کمبودی در این زمینه وجود ندارد و صف‌های طولانی آن هم در شرایط کرونایی صرفا ناشی از نیاز کاذبی است که مردم در خود احساس می‌کنند وگرنه جای نگرانی برای خرید مرغ و قیمت آن وجود ندارد و نرخ آن در ایام نوروز کاهش  خواهد یافت.

چندی پیش، سخنگوی ستاد تتنظیم بازار استان مشکلات مرغ در اصفهان را  بدلیل کمبود مرغ در تهران عنوان و اعلام کرد: بخشی از مرغ زنده استان به تهران حمل و همین امر باعث افزایش قیمت مرغ در اصفهان شده است.

این مقام مسوول به رسانه‌ها گفته بود: در روزهای آتی در شهرستان‌های استان مرغ با قیمت مُصوب در چارچوب طرح نظارت به فور عرضه می‌شود و هر کیلوگَرَم مرغ گَرم به قیمت مُصوب ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلوگَرَم مرغ مُنجمد به قیمت مُصوب ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان در فروشگاه‌های بزرگ زنجیره‌ای، تعاون و رفاه عرضه خواهد شد.

از طرفی، سیدحسین قاضی عسگر معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اصفهان نیز از کشتار یکهزار و ۲۰۰ تُن مرغ در استان خبر داده و تاکید کرده بود که با توزیع آن در ۶۰۰ نقطه استان، قیمت مرغ کاهش پیدا می‌کند.

همه این وعده‌ها در حالی در جلسات، شوراها و ستادهای مختلف توسط مسوولان مطرح شده است که مردم استان برای تامین گوشت، مرغ و سایر مایحتاج خود، هنوز رنج  ایستادن در صف‌های چندساعته را بر قول و قرار مسوولان ترجیح می‌دهند زیرا تجارب عینی مردم ثابت کرده که افسار کنترل قیمت‌ها و مایحتاج عمومی از کف نظارتی مسوولان خارج شده است.

مسوولان ستاد تنظیم بازار استان اصفهان معتقدند: امسال تا قبل عید بیش از ۸۰۰ تُن مرغ برای این ایام تهیه کردند معهذا اتفاق جدید این است که مردم الگوی خرید خود را نسبت به سال های گذشته تغییر داده و تقریبا ۲ تا ۳ برابر سال‌های قبل مرغ خریداری کرده‌اند.

البته در حالی مسوولان چنین اظهار نظری می‌کنند که مردم بخاطر افزایش قیمت مرغ نسبت به سال‌های گذشته قدرت کمتری برای خرید داشته و بسیاری از خانواده‌ها یا اصلا مرغ نخریده‌اند یا تنها توانسته‌اند در حد مایحتاج ایام نوروز خود ۲ تا ۳ مرغ آن هم به قیمت ۲۸ هزار تا ۳۰ هزار تومان تهیه کنند.

ناگفته نماند که توزیع مرغ در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و تحت نظارت ستاد تنظیم بازار محدودیت فروش دارد و مردم اگر متقاضی خرید به نرخ دولتی باشند بیش از 2 عدد مرغ نمی‌توانند خریداری کنند لذا علی‌الاصول امکان ذخیره بیش از آنچه نیاز کاذب عنوان می‌شود در شرایط حاضر برای مصرف کنندگان مقدور نیست.

از سوی دیگر، فروشندگان بازار آزاد هم مدعی اند  که مرغ را به قیمت آزاد خریده و آن را باید با قیمت متفاوت بفروشند و گرانی مرغ ناشی از خرید آزاد از مبداء است و ربطی به فروشندگان ندارد.

اما اصل ماجرا چیست که مسوولان می‌گویند مرغ هست و ارزان می‌شود و مردم می‌گویند مرغ نیست و نمی‌توانند آن را خریداری کنند؛ بخصوص اینکه قیمت‌ها برغم همه کنترل ها و قول و قرارها برای کاهش قیمت، در این ایام همچنان رو به صعود است.

در گذشته، مردم در این ایام، چندین برابر شرایط جاری مرغ می خریدند و در پارک‌ها و بیشه‌زارها، اغلب جوجه می‌خوردند یا در رستوران‌ها مرغ سفارش می دادند اما مستندات و مشاهدات جاری، خلاف این رویه را نشان می‌دهد زیرا با توجه به شرایط مبتلابه کرونایی و کمبود مرغ در بازار، ترجیحات غذایی مردم نیز تغییر یافته و بر این اساس 2 گزینه احتمالی این است که مرغ کشتار شده یا احتکار و قاچاق می شود یا مردم زیاد پولدار شده و زیاد خریداری کرده اند اما میلی به خوردن مرغ ندارد. 

 *مشکل توزیع مرغ 

مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان اصفهان در این پیوند گفت: میانگین مصرف روزانه اصفهان در حالت عادی ۴۵۰ تُن مرغ آماده طبخ است که در مواقع افزایش میزان تقاضا حدود ۵۳۰ تُن می شود در حالی که در یک ماه گذشته ۸۰۰ تُن مرغ در استان کشتار شده است.

فرهاد حاجی مرادی افزود: یکهزار و ۲۰۰ تُن مرغ در شب ۲۸ اسفند گذشته؛ کشتار شده و آمار تولید هفته‌های گذشته نیز بیش از مصرف بوده است.

 این مقام مسوول معتقد است: اشکال کار در حجم کاذب تقاضاست زیرا صدا و سیما و شبکه‌های اجتماعی، روند کمبودها و تکوین صف‌ها را نشان می‌دهند در حالی که اکنون میزان تولید خوب است اما تقاضا بالاست و این شرایط بر اساس قانون عرضه و تقاضا قابل توجیه است.

حاجی مرادی ادامه داد: ما ۱۷ کشتارگاه در استان اصفهان داریم که حداقل شبی ۶۰۰ تُن کشتار دارند و میزان تولید خوب است اما مشکل مربوط به بخش توزیع و نظارت است که از یکسو از سازمان صمت شروع می‌شود و از سوی دیگر تا اصرار برای اجرای شبکه "رهتاب" ادامه دارد.

*در شهر چه می‌گذرد؟

امروز در حالی چهارمین روز از سال جدید را پشت سر می‌گذاریم که دیگر نه از تب و تاب شب عید خبری هست و نه قیمت مرغ کاهش داشته اما مردم همچنان در پی مرغ دولتی باید از این مغازه به آن مغازه سر بزنند تا بلکه مرغ ارزانتر از نرخ آزاد خریداری کنند.

مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا از سطح بازار اصفهان بیانگر این است که بسیاری از مرغ فروشان این شهر مغازه های خود را بسته‌اند و معدود مغازه‌های فعال هم، مرغ تولید شمال را به قیمت کیلویی ۳۸هزار تومان می فروشند که عملا برای مردم کم درآمد، مقرون به صرفه و قابل حصول نیست.

ماجرا وقتی جالبتر می‌شود که ستاد تنظیم بازار استان برای خرید آسان بخصوص مرغ منجمد، به مردم توصیه می کند که مرغ مورد نیاز خود را بصورت اینترنتی از طریق سامانه"رهتاب" خریداری کنند که این کار هم برای همه مردم مقدور نیست زیرا برای دسترسی و ثبت نام در این سامانه، افراد متقاضی باید سواد رایانه ای داشته باشند تا بتوانند مشخصات و درخواست خود را ثبت کنند.

مسوولان مدعی‌اند: بسیاری از مردم از سامانه "رهتاب" بعنوان راهکار هوشمندانه تنظیم الکترونیکی بازار استفاده می‌کنند و یک میلیون و ۹۴۵ هزار و ۸۲۴ مشتری نیز در این سایت عضویت دارند اما بسیاری از مصرف کنندگان در پاسخ به خبرنگار ایرنا از وجود چنین سامانه ای اظهار بی‌خبری و برای تهیه مرغ مصرفی خود به مغازه‌های محلی و آشنا مراجعه می کنند و بطورکلی این سایت، راهکاری منطقی برای خرید مرغ نیست.

یک شهروند اصفهانی که برای خرید مرغ به یک مغازه در خیابان شیخ بهایی مراجعه کرده است، گفت: امروز چند خیابان را طی کردم تا به یک مرغ فروشی باز رسیدم، زیرا چندین مغازه مرغ و ماهی فروشی واقع در محدوده محل سکونت ما، مرغی برای عرضه نداشتند و این مغازه هم که دایر است مرغ را به نرخ آزاد می‌فروشد.

حسن زارعان افزود: فردا مهمان دارم و امروز برای تهیه مرغ مراجعه کردم که قیمت آن مقرون به صرفه نیست اما برای حفظ آبرو باید به قیمت گران هم که شده، مرغ مورد نیازم را خریداری کنم و دست پُر به خانه برگردم.

این مرد میانسال که از وضعیت بازار مرغ بسیار شاکی است، اضافه کرد: قبل از عید، مراجعه نکردم به این امید که با گذشت چند روز از ایام عید، قیمت مرغ کاهش یابد اما اکنون هم نه تنها مرغ به نرخ دولتی وجود ندارد بلکه مرغ فروشان سطح شهر نیز یا تعطیل هستند یا مرغ خود را به نرخ آزاد عرضه می کنند.

 زارعان تاکید کرد: توانایی خرید غذای آماده را هم ندارم چرا که هر پُرس غذای آماده شامل برنج و مرغ بیش از قیمت یک مرغ ۲ کیلوگرمی به قیمت آزاد درمی‌آید.

*آیا مرغ در اصفهان قاچاق یا احتکار می‌شود؟

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان در پاسخ به این سووال ایرنا که مرغ‌ها کجا می‌رود که مسوولان می‌گویند سه برابر نیاز تولید شده اما مردم یا باید با مضیقه، آن را در صفوف طولانی یا به قیمت آزاد تهیه کنند یا اصلا مرغی در بازار برای خرید وجود ندارد، گفت: تمهیدات پیشگیری از احتکار و قاچاق مرغ از استان، انجام و سامانه رصد سیستم مرغداری ها نیز فعال شده است.

ایرج موفق افزود: درصد کمی مرغ از استان خارج می‌شود اما ستاد تنظیم اعلام کرده است که کسی  مرغ را از استان خارج نکند در غیر این صورت محموله در حال خروج توقیف و به حراج گذاشته می‌شود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان تصریح کرد: ما در ستاد تنظیم بازار موظفیم ۱۰ تا ۲۰ درصد از کالاها را مدیریت و با تزریق به موقع در بازار، کمبودها را برطرف کنیم و در این زمینه هم جلسات مختلفی برای تنظیم بازار و کمیته تخصصی در ذیل ستاد تنظیمی بازار منعقد کرده ایم.

وی افزود: بحث اصلی این است که در ازای نهاده‌هایی که به صورت یارانه‌ای در اختیار مرغداریها قرار می گیرد، آنها باید مرغ یارانه ای تحویل دهند.

موفق تصریح کرد: جهاد کشاورزی تنها توانسته است بخشی از این کار را مدیریت کند که دلیل آن هم تعداد زیاد واحدهای مرغداری و میزان نهاده های استان بوده که در اختیار مرغداریها گذاشته شده است.

وی در پاسخ به اینکه آیا افرایش قیمت مرغ و عدم کنترل آن موجب افزایش تقاضا شده است یا خیر؛ اظهار داشت: ما معتقد به وجود تقاضای کاذب در بازار هستیم اما بدلیل محدودیت های این ایام و تغییر نرخ‌ها، مردم نگرانند به همین دلیل هم چند برابر نیازشان خریداری می کنند زیرا بیم آن را دارند که این کالا در هفته های بعد هم کمبود پیدا کند یا افزایش قیمت داشته باشد.

این مقام مسوول در پاسخ به اینکه آیا تلقی مردم از گران شدن متوالی قیمت مرغ، غیرواقعی و واهی است، اظهار عقید کرد: مردم بر اساس ذهنیت خود خرید می‌کنند و من نمی‌توانم بگویم که اشتباه می‌کنند یا نه ولی ما انتظار داریم که رسانه‌های استان خیال مردم را از نظر تامین کالاهای مورد نیازشان راحت کنند.

 وی خاطرنشان کرد: شاید در استان‌های دیگر چنین نباشد اما کالاهایی مانند مرغ، برنج، شکر و قند در استان ذخیره شده است و حتی میوه شب عید را هم تامین کرده‌ایم.

موفق اظهار داشت: نرخ مرغ مُنجمد ۱۵ هزار تومان و مرغ گرم ۲۱ هزار و ۵۰۰  نرخگذاری شده که البته نرخ مرغ رده بندی دارد و بسته به عملیات تولید، قیمت‌ها متفاوت است، مثلا مرغ سبز و زربال که کیفیت متفاوت و با ماشین‌آلات پیشرفته فراوری شده است؛ قیمت بالایی دارد.

به گزارش ایرنا؛ در هر حال صحبت‌های مسوولان و دست اندرکاران تنظیم بازار استان اصفهان مبنی بر اعمال نظارت و کنترل روی نظام توزیع و ثابت نگداشتن قیمت مرغ با آنچه که در عمل در سطح شهرهای استان اتفاق می‌افتد تا بدست مصرف کننده برسد، مُتناقض است.

مرغی که مسوولان می‌گویند هست و ارزان می‌شود و مرغی که مردم می‌گویند، نیست و گران است و دوگانگی حرف تا عمل مسوولان دایر بر تولید ۲ الی ۳ برابری مرغ در استان از یکسو و نبود وافر مرغ در بازار و تضییق خرید صفی آن از سوی دیگر، همه و همه نشانگر این است که مسوولان حوزه نظارت باید بررسی کنند که مرغ از کدام مجاری توزیع می‌شود که بدست مردم و مصرف کننده نمی‌رسد.

در حالی که پس از ایام نوروز، ماه رمضان را هم در پیش رو داریم این سووال مطرح می شود که آیا قرار است بازهم مردم برای سفره‌های افطاری خود ساعت‌ها برای خرید مرغ در صفها انتظار بکشند و مسوولان بازهم، مصرف‌کنندگان را به جو زدگی، نیاز کاذب و تشکیل بی‌دلیل صف‌های طولانی متهم کنند!؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha