سند همکاری های جامع ایران و چین؛ پیام استقلال راهبردی به غرب

تهران - ایرنا- رسانه های فرانسوی زبان با انعکاس دادن امضای سند همکاری های جامع ایران و چین، تحکیم روابط راهبردی شرق در فضای تنش و بی اعتمادی به غرب را حاکی از استقلال، تقویت دیپلماسی اقتصادی و ایستادگی در برابر یکجانبه گرایی و تحریم های ظالمانه آمریکا دانسته اند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در جریان سفر رسمی شی جی پینگ رئیس جمهوری چین به تهران در بهمن ماه ۱۳۹۴، دو طرف با صدور بیانیه‌ای سطح روابط خود را به روابط راهبردی ارتقا دادند. در بند ۶ این بیانیه دو طرف آمادگی خود را برای رایزنی و مذاکره جهت انعقاد سند همکاری بلندمدت اعلام کردند.

در ادامه دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در یک همکاری نزدیک با سایر نهادهای کشوری در نهایت نسخه پیش‌نویس برنامه همکاری جامع را تهیه و در شهریور ۱۳۹۸ و در جریان سفر محمد جواد ظریف به چین این پیش نویس تحویل دولت چین شد.

دولت چین چند ماه بعد و در بهار ۱۳۹۹ بصورت رسمی نظر خود را پیرامون پیش‌نویس پیشنهادی طرف ایرانی اعلام کرد. بعد از آن وزارت امور خارجه با همکاری نهادهای کشوری ضمن بررسی سند، فرآیندهای قانونی را طی نمود و در نهایت هیات دولت  سوم تیر ۱۳۹۹، مجوز رسمی آغاز مذاکرات و امضای برنامه همکاری جامع بر اساس منافع متقابل بلندمدت را به وزارت امور خارجه اعطا کرد.

مهرماه ۱۳۹۹ محمد جواد ظریف در جریان سفر رسمی به پکن نظرات اصلاحی و تکمیلی ایران را به اطلاع طرف چینی رساند.

حدود پنج ماه بعد یعنی در نیمه اسفند ۱۳۹۹، طرف چینی نظرات خود پیرامون سند مذکور را به اطلاع وزارت امور خارجه ایران رساند و در نهایت این سند روز شنبه ( ۷ فروردین)  به امضای وزیران خارجه ایران و چین رسید. ‌

روزنامه فرانسوی لوفیگارو روز یکشنبه با انعکاس خبر امضای سند یاد شده نوشت تهران و پکن پس از چندین سال مذاکره، سند جامعی درباره سرمایه گذاری متقابل در زمینه های مختلف از جمله حمل و نقل، بنادر، انرژی، صنعت و خدمات امضا کردند.

لوفیگارو در ادامه تصریح کرد: چین بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی ایران و خریدار عمده نفت خام این کشور است.

روزنامه فرانسوی لوموند نیز با اشاره به امضای سند همکاری های جامع ایران و چین نوشت: چین یکی از اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و یکی از شرکای تهران در توافق نامه هسته ای بین المللی (برجام) در سال ۲۰۱۵ است.

این روزنامه فرانسوی یادآور شد: پس از خروج ایالات متحده از این توافق در سال ۲۰۱۸ و اعمال مجدد تحریم ها، پکن همواره در برابر رویکرد یک جانبه گرایی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا حمایت خود را از تهران اعلام کرده است.

رسانه کانادایی لاپرس چین را دوست دوران سخت ایران خواند و با اشاره به امضای تفاهم نامه همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، تصریح کرد: امضای این سند، نگاه راهبردی دولت ها به شرق را بیش از پیش نمایان ساخته است.

فرانس انفو تی وی نیز با اشاره به امضای این سند جامع عنوان کرد: رئوس مطالب و جزئیات این توافق نامه هنوز منتشر نشده و بنا به گفته تهران "نقشه راهی کامل برای ۲۵ سال همکاری" است.

رادیو فرانسه نیز مشارکت ایران و چین را راه حل بلندمدت برای حل بحران ها دانست و در ادامه نوشت: این سند روابط آن ها را نهادینه کرده و در مقابل، چین قطعا متعهد به انجام سرمایه گذاری های متعدد در زیرساخت های انرژی و حمل و نقل در ایران است.

این رسانه فرانسوی افزود: چین از زمان به قدرت رسیدن جو بایدن، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، در تلاش است تا خرید نفت خود از  ایران را افزایش دهد.

رادیو فرانسه تاکید کرد: پیوند ایران و چین با امضای این سند، سیگنال استقلال راهبردی به غرب است. ایران تحت تاثیر تحریم های آمریکا، در شرایط اقتصادی دشواری قرار دارد و اروپایی ها هنوز هیچگونه اقدام عملی و عینی برای مقابله با این تحریم ها انجام نداده اند.

روزنامه فرانسوی لوپریزین نیز با اشاره به اینکه واردات نفت چین از ایران در سال های گذشته نه تنها قطع نشده که اخیرا نیز سیر صعودی داشته است، پکن را شریک قابل اعتماد برای تهران دانست.

روزنامه فرانسوی لوپوئن نیز نوشت که امضای سند جامع راهبردی پکن-تهران در فضای بی اعتمادی به غرب و در دوره افزایش تنش ها بین واشنگتن از سویی و تهران و پکن از سوی دیگر به وقوع پیوسته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha