نامه‌ای برای تعطیلی موزه‌ها دریافت نکردیم

تهران- ایرنا- مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی وزارت میراث فرهنگی با اعلام خبر باز بودن موزه‌ها در شرایطی که تهران رنگ نارنجی کرونا دارد، گفت: هنوز نامه‌ای برای تعطیلی موزه‌ها دریافت نکردیم.

محمد رضا کارگر عصر یک شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اعلام این که دیروز در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوبه ای مبنی بر تعطیلی موزه شهرهایی که رنگ آنها تغییر کرده صادر نشده گفت: به عنوان مثال موزه های تهران همچنان باز و علاقمندان با رعایت شیوه نامه های بهداشتی امکان بازدید دارند.

کارگر در ادامه از  استعلامی برای تعیین شدن وضعیت موزه ها به ستاد کرونا تهران خبر داد و افزود: این استعلام را اعلام کردیم اما تا این لحظه پاسخی دریافت نکردیم بنابراین تا اعلام نظر جدید، موزه ها باز است.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر وضعیت موزه ها در استان های دیگر گفت: تصمیم باز یا بسته بودن موزه ها در اختیار ستاد کرونایی استانی است و استانداران هر استان در این زمینه اختیار دارند.

موزه های ایران در یک نگاه

تا پیش از انقلاب اسلامی ۴۵ موزه در کشور احداث شده بود که ٢۵ موزه به صورت تخصصی به اموال اختصاصی میراث فرهنگی تعلق داشت و ٢٠ موزه هم متعلق به سایر دستگاه‌ها و سازمان‌های کشور بود.

با پیروزی انقلاب اسلامی بخش زیادی از عمارت‌ها و بناهای در اختیار خانواده پهلوی به موزه تبدیل شد و با رویکرد دولت‌های پس از انقلاب تا سال ١٣٨٣ با راه‌اندازی ٧۵ موزه تعداد موزه‌های کشور که تحت مدیریت سازمان میراث فرهنگی (وقت) قرار داشت به ١٠٠ موزه رسید.

در همین مدت موزه‌های فعال تحت پوشش سایر دستگاه‌ها، ۵.۵ برابر شد و به ۱۱۰ موزه رسید، در این دوره فصل جدیدی از راه‌اندازی و احداث موزه‌ها نیز آغاز شد و موزه‌های مشارکتی و موزه‌های خصوصی هم به مجموعه موزه های کشور اضافه شد.

از ابتدای انقلاب اسلامی تا سال ۱۳۸۳، تعداد پنج موزه مشارکتی و ۱۵ موزه خصوصی در کشور راه اندازی شد و مجموع کل موزه‌های کشور به ۲۰۵ موزه رسید.

پیش از آغاز دولت تدبیر و امید (۱۳۹۱-۱۳۸۴) سازمان میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ۱۱۴ موزه را احداث و راه اندازی کرد، در همین مدت ۴۴ موزه به موزه‌های تحت پوشش سایر دستگاه‌های کشور افزوده شد، در حالی که ۱۹ موزه مشارکتی و ۲۴ موزه خصوصی فعالیت خود را آغاز کردند؛ در مجموع در دولت نهم و دهم ۲۰۱ موزه به تعداد موزه‌های کشور اضافه شد.

دستگاه‌های دولتی در سال ۹۶ (سال ابتدایی دولت دوازدهم) ۲۱ موزه، در سال بعد ۱۶ موزه و در سال ۹۸ نیز ۱۹ موزه و سال گذشته (۹۹) نیز ۱۸ موزه ساختند، که در مجموع سهم دولت تدبیر و امید از مجموع ۲۷۷ موزه تحت مدیریت دستگاه‌های دولتی به ۱۰۳ موزه رسید.

سال ۹۸ را می‌توان سال طلایی احداث موزه‌های خصوصی برشمرد، در این سال ۳۴ موزه خصوصی مجوز گرفتند و فعالیت خود را آغاز کردند، و با احداث ۶ موزه تحت مدیریت وزارت میراث‌فرهنگی و ۱۹ موزه متعلق به سایر دستگاه‌های دولتی، در مجموع ۵۹ موزه در کشور احداث شد که در حوزه موزه‌سازی و موزه‌داری در همه سال‌ها از زمان احداث موزه‌ها در کشور محسوب می‌شود، روندی که در سال ۱۳۹۹ به دلیل فشار اقتصادی و کمبود اعتبارات و شیوع کرونا طرح‌های راه‌اندازی موزه‌ها در هر سه حوزه (دولتی، مشارکتی و خصوصی) با کندی مواجه شد، اما با همه این شرایط در سال ۹۹ بیش از ۴۰ موزه احداث و به بهره‌برداری رسید.

به طور کلی از مجموع ۷۴۰ موزه فعال کشور، ۲۸۹ موزه تحت مدیریت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و ۲۷۷ موزه تحت پوشش سایر دستگاه‌های دولتی، ۳۷ مجموعه جزو موزه‌های مشارکتی و ۱۶۹ مجموعه خصوصی تحت عنوان موزه فعال است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha