به گزارش ایرنا، تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پتروشیمی آذربایجانغربی یکی از راهکارهای موثر تحقق بخشیدن به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و مقابله با ضربه پذیری درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز در وضعیت تحریم است.
سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که در سال ۱۳۹۲ به مسوولان کشور و تمام نهادها ابلاغ شد، بر محور درونزایی و بروننگری توجه داشته که برای مقابله با تحریمها طراحی و تنظیم شده تا با کمترین وابستگی به خارج از کشور بتوان از این شرایط سخت عبور کرد و به خوداتکایی رسید.
یکی از مصادیق بارز اقتصاد مقاومتی بهینهسازی مصرف و ایجاد ارزش افزوده با استفاده از منابع موجود و افزایش درآمدهای صادراتی از این طریق است، بنابراین میتوان گفت اصلیترین پایه اقتصاد مقاومتی جلوگیری از خامفروشی محسوب میشود که تمام این تعریف را میتوان در صنعت پتروشیمی دید.
هر چند صنعت پتروشیمی کشور از خرداد سال ۱۳۹۷ در لیست تحریمهای آمریکا قرار گرفت، اما واقعیت این است که حتی در شرایط تحریم فروش محصولات پتروشیمی بسیار سهلتر از فروش نفت است و در واقع صنعت پتروشیمی توانسته کشور را در مقابل بسیاری از تهدیدات اقتصادی مقاوم کند.
آذربایجان غربی که سالهای طولانی یکی از استانهای غیربرخوردار در حوزه زیرساختی بوده؛ هم اینک با سرمایه گذاری دولت های یازدهم و دوازدهم درحال برخورداری از تمامی امکانات و زیرساختهاست که در همین راستا توسعه سه مجتمع بزرگ پتروشیمی در آذربایجانغربی مصداقی بر این همت است.
پتروشیمی به عنوان صنعتی تبدیلی که میتواند مانع از خامفروشی منابع ارزشمند کشور شود، شاهد احیای و پیشرفت چشمگیری طی سالهای اخیر به ویژه در طول دولت تدبیر و امید در آذربایجانغربی بوده و میزان تولیدات آن در این دولت ۳.۵ برابر قبل شده است.
صنعت پتروشیمی هماکنون یه یکی از ظرفیتهای اقتصادی مهم آذربایجانغربی تبدیل شده است که راه اندازی و سرمایهگذاری در صنایع پایین دست این صنعت میتواند این استان را به یکی از قطبهای مهم اقتصادی صنایع پایین دست پتروشیمی در کشور مبدل ساخته و در سال جهش تولید، این صنعت با استفاده از امکانات و توان بالای داخلی همزمان با تولیدی شدن طرحهای جدید، ظرفیت تولید در این حوزه را افزایش دهد.
این مهم در سال ۱۳۹۹ با تلاش دولت تدبیر و امید و فعالیت های زیرساختی صورت گرفته تحقق یافت و اقدامات قابل توجهی در راستای توسعه صنعت پتروشیمی ایجاد شد.
افتتاح پتروشیمی میاندوآب و طرح سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه و همچنین انتقال تولیدات پتروشیمی استان با استفاده از خط آهن افتتاحی در دولت تدبیر و امید، از جمله اقدامات صورت گرفته در راستای استفاده بهینه از صنعت پتروشیمی در سال گذشته بود.
پتروشیمی ظرفیت بالای سرمایهگذاری کلان در آذربایجانغربی است
استاندار آذربایجانغربی گفت: ظرفیت های این استان در پتروشیمی قابلیت سرمایه گذاری های کلان را دارد و رفع موانع سرمایه گذاری در این بخش، وظیفه اساسی مدیران حوزه های دخیل است.
محمدمهدی شهریاری با اشاره به قابلیت های ویژه استان در پتروشیمی، ایجاد پتروشیمی جدید و صنایع پایین دستی را یک امتیاز ویژه برای جلب سرمایه گذاری دانست و افزود: به افراد و شرکت های مشتاق به سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله پتروشیمی اطمینان خاطر می دهیم که مدیریت استان برای رفع موانع احتمالی و تسهیل فرایند تولید اراده جدی دارد.
تبدیل آذربایجانغربی به یکی از قطبهای پتروشیمی کشور
استاندار آذربایجانغربی در این خصوص گفت: با بهرهبرداری از پتروشیمی میاندوآب و فعالیت پتروشیمی مهاباد در این استان، آذربایجانغربی هماکنون به یکی از قطبهای مهم صنعت پتروشیمی در کشور تبدیل شده است.
شهریاری افزود: اخیرا با بهرهبرداری از مجتمع پتروشیمی میاندوآب با ظرفیت تولید سالانه ۱۴۰ هزار تن پلیاتیلن سنگین و پتروشیمی مهاباد با ظرفیت ۳۳۰ هزار تن پلیاتیلن سبک خطی و سنگین و بوتن این استان به یکی از قطبهای تولید محصولات پتروشیمی در کشور تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه شرکت پتروشیمی باختر سرمایهگذاری خوبی در این منطقه انجام داده است افزود: سرمایهگذاری در مجتمع پتروشیمی و پالایشگاهی به تنهایی منجر به ایجاد اشتغال نمیشود زیرا به ازای هر ۲۰ میلیارد ریال تنها یک شغل ایجاد میکند.
استاندار آذربایجانغربی گفت: برنامهریزی مسوولان این استان با همکاری مجتمع هلدینگ پتروشیمی باختر باید راهاندازی صنایع پایین دستی پتروشیمی تا از این پتانسیل خوب در استان برای صنعتی شدن بیشتر آن استفاده شود.
آذربایجانغربی مهیای توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی است
استاندار آذربایجانغربی با اشاره به افتتاح طرحهای با اهمیت حوزه پتروشیمی در استان طی ماه های اخیر، گفت: گام بعدی در راستای توسعه استان در این بخش، توجه به صنایع پایین دست پتروشیمی است که برنامه ریزی لازم در این خصوص انجام می شود.
شهریاری افزود: برای اجرای طرح های حوزه صنایع پایین دست پتروشیمی، فراخوانی ارائه می کنیم تا نخستین گام ها برای توسعه این بخش برداشته شود.
وی اضافه کرد: در صدد هستیم با همکاری وزارت نفت، کلنگ واحد جدید تولید پلی اتیلن را هم طی ماه های آتی در آذربایجان غربی بر زمین بزنیم که در این صورت نیز شاهد توسعه بخش پتروشیمی و اشتغال در این بخش خواهیم بود.
خط جدید ۶هزار میلیاردریالی وان-هگزن در پتروشیمی مهاباد احداث میشود
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اینکه زیرساختهای صنعت پتروشیمی در استان ایجاد شده و بهره وری کامل از آن در دستور کار قرار دارد، گفت: مقدمات راه اندازی خط جدید تولید وان - هگزن به عنوان صنایع پایین دستی با سرمایه گذاری ۶ هزار میلیارد ریالی در پتروشیمی مهاباد به زودی اجرایی می شود.
شهریاری با اشاره به نگاه ویژه دولت در ایجاد زیرساختهای توسعه در آذربایجان غربی افزود: با همکاری همه ارکان استان، ظرفیت های ویژه پتروشیمی فراهم شده است.
وی با اشاره به توانمندی پتروشیمی مهاباد اضافه کرد: انتظار می رود صنایع پتروشیمی در حوزه مسوولیت های اجتماعی نیز به نقش خود در توسعه استان بیش از پیش اهتمام جدی داشته باشند.
استاندار آذربایجانغربی اظهار کرد: پتروشیمی مهاباد در مسوولیت های اجتماعی از جمله راهسازی و کشاورزی به خوبی ایفای نقش دارد اما انتظار این است که به وضعیت موجود بسنده نکنند.
شهریاری همچنین گفت: ۲ واحد تولید کوچک مقیاس نیز با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیارد ریالی در پتروشیمی مهاباد به زودی راه اندازی می شود که بستر مهمی برای اشتغال زایی و کاهش مصرف برق است
وی افزود: در آینده نزدیک علاوه بر کلنگ زنی پارک ملامین در ارومیه، چهارمین واحد پالایشگاه پتروشیمی نیز در آذربایجان غربی نهایی خواهد شد.
پتروشیمی میاندوآب در تیر ۱۳۹۹ افتتاح شد
پتروشیمی میاندوآب که یکی از طرحهای فاخر اجرا شده توسط دولت تدبیر و امید است، با حضور ویدئوکنفرانسی حجتالاسلام حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران افتتاح شد.
با افتتاح پتروشیمی میاندوآب، این شهرستان نیز وارد نقشه جغرافیای پتروشیمی ایران شد.
این واحد با ظرفیت تولید سالانه ۱۴۰ هزار تن پلی اتیلن سنگین به خط اتیلن غرب متصل میشود.
طبق گفته استاندار آذربایجان غربی، سرمایهگذاری ارزی طرح معادل ۴۰ میلیون یورو و سرمایهگذاری ریالی آن نیز هشت هزار میلیارد ریال بود و با افتتاح این طرح برای نزدیک به ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد میشود.
طرح سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه با دستور رییس جمهوری بهرهبرداری شد
طرح سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه که با همت متخصصان ایرانی ساخته شده، آذر سال گذشته با دستور حجت الاسلام دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به بهرهبرداری رسید.
میزان تولید این واحد جدید ۴۰ هزار تن سولفات پتاسیم و ۵۰ هزار تن اسید کلریدریک است که ارزش بسیار زیادی در تکمیل زنجیره ارزش بخش پتروشیمی در کشور دارد.
با توجه به اینکه بخشی از نیاز کشور به سولفات پتاسیم وارد میشود، با راهاندازی واحد سولفات پتاسیم ارومیه، میزان قابل توجهی از واردات این محصول مهم کاسته و از خروج ارز جلوگیری میشود.
در این طرح ۵۸۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده و میزان درآمدزایی آن، حدود چهار هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال است که درآمدزایی بسیار مناسبی برای این بخش محسوب میشود.
پتروشیمی ارومیه یکی از شرکت های قدیمی این گروه بوده و از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را با تولید چهار هزار تن ملامین آغاز کرده، هم اینک ۱۸۴ هزار تن، ظرفیت تولید این مجتمع است و محصولات متنوعی نظیر ملامین، اسید سولفوریک و اسید کلریدریک تولید می کند.
تامین بخشی از نیاز وارداتی کشور در واحد سولفات پتاسیم ارومیه
مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان (پترول) هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه هم اینک بخشی از نیاز کشور به سولفات پتاسیم وارد میشود، گفت: با راهاندازی واحد سولفات پتاسیم ارومیه، میزان قابل توجهی از واردات این محصول مهم کاسته و از خروج ارز جلوگیری میشود.
رسول اشرف زاده افزود: میزان تولید این واحد جدید که فردا، با دستور رییس جمهوری به بهره برداری میرسد، ۴۰ هزار تن سولفات پتاسیم و ۵۰ هزار تن اسید کلریدریک است که ارزش بسیار زیادی در تکمیل زنجیره ارزش بخش پتروشیمی در کشور دارد.
وی با اشاره به سرمایه گذاری ۵۸۰ میلیارد ریالی برای اجرای این طرح، اضافه کرد: میزان درآمدزایی آن، حدود چهار هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال است که درآمدزایی بسیار مناسبی برای این بخش محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) با بیان اینکه پتروشیمی ارومیه یکی از شرکت های قدیمی این گروه بوده و از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را با تولید چهار هزار تن ملامین آغاز کرده، ادامه داد: هم اینک ۱۸۴ هزار تن، ظرفیت تولید این مجتمع است و محصولات متنوعی نظیر ملامین، اسید سولفوریک و اسید کلریدریک تولید می کند.
اشرف زاده اظهار کرد: در کنار تکمیل زنجیره ارزش، توسعه این واحد نیز در دستور کار شرکت است که در این راستا، ۲ طرح توسعه شامل تولید پلی آلومینیوم کلراید و راه اندازی نخستین پارک صنعتی ملامین کشور در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: ظرفیت در نظر گرفته شده "پلی آلومینیوم کلراید" ۲۰ هزار تن بوده و می تواند بخش زیادی از نیاز کشور را به این محصول تامین کند.
جلوگیری از خام فروشی هداف راه اندازی طرح سولفات پتاسیم
مدیرعامل پتروشیمی ارومیه نیز گفت: واحد سولفات پتاسیم این مجتمع با هدف تکمیل زنجیره ارزش، جلوگیری از خام فروشی و توسعه محصولات متنوع و استراتژیک در مدار تولید قرار گرفته است.
کریم دلجوان اظهار کرد: خط تولید سولفات پتاسیم با ظرفیت سالانه ۴۰ هزار تن با موفقیت راه اندازی شد و باتوجه به بهرهبرداری این خط تولید؛ سبد محصولات شرکت تکمیل تر شده است.
وی اضافه کرد: واحد تولید پتاسیم این شرکت با هدف تولید محصول جانبی اسید کلریدریک با ظرفیت ۵۰ هزار تن در سال به سبد محصولات شرکت اضافه شد که یکی از مواد اولیه مورد استفاده در پروژه جدید "پلی آلومینیم کلراید" است.
مدیرعامل پتروشیمی ارومیه با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان جهش تولید از سوی رهبر معظم انقلاب، افزود: پتروشیمی ارومیه برنامه های مبسوطی جهت تولید محصولات متنوع در دست دارد که بهره برداری از طرح سولفات پتاسیم از جمله مهمترین آنها بوده است.
دلجوان بهره برداری از این واحد را مرهون تلاش های مهندسان و متخصصان جوان و عملیاتی خود دانسته که بدون حضور کارشناسان خارجی موفق شدند بهره برداری از طرح سولفات پتاسیم را به نام خود ثبت کنند.
وی تاکید کرد: راه اندازی واحدهای تولیدی در شرایطی که کشور علاوه بر فشار تحریمهای یک جانبه آمریکا و متحدانش با بحران کرونا نیز دست و پنجه نرم میکند، میتواند یکی از راه های برونرفت از فشارهای مبتلابه اقتصادی باشد.
دلجوان با تاکید براینکه محدودیت ها و تحریم ها، مدیریت را به سمت نگاه به داخل و بومی سازی سوق داده است، تصریح کرد: بخش عمده ای از تجهیزات و قطعات واحد تولیدی سولفات پتاسیم توسط سازندگان داخلی ساخته شده است.
بارگیری روزانه ۵۰۰ تُن محصول پتروشیمی از ایستگاه راهآهن مهاباد
طبق گفته مسوولان راه آهن آذربایجان، روزانه یک قطار با ظرفیت ۵۰۰ تن محصول مجتمع پتروشیمی مهاباد در ایستگاه راهآهن این شهرستان به مقصد جنوب کشور بارگیری میشود.
این محموله همهروزه از راه زمینی به ایستگاه راه آهن مهاباد منتقل شده و از طریق قطارهای ۲۰ واگنی به ظرفیت هر واگن ۲۵ تن به مقصد بندرعباس بارگیری میشود.
همه اتفاقات مهم حوزه پتروشیمی در آذربایجان غربی طی سال ۱۳۹۹ بی سابقه بود و توانست این استان را هم به یکی از استان های فعال در این حوزه و پیشرو در استفاده از ظرفیت های نفتی کشور تبدیل کند که باید این اقدامات، امسال نیز گسترده تر از سال گذشته ادامه یابد تا شاهد تکمیل پازل توسعه پتروشیمی در استان باشیم.
نظر شما