روزنامه آرمان ملی سه شنبه ۱۷ فروردین یادداشتی به قلم داریوش قنبری استاد دانشگاه منتشر کرد و نوشت: چرخش محسوس و مناسبی در سیاست خارجی آمریکا ایجاد شده و در این هیچ تردیدی نیست. چرخشی که از همان روز اول پیروزی بایدن در انتخابات، قابل پیشبینی بود و با توجه به مواضع دموکراتها و اقداماتشان در گذشته و همینطور با توجه به مواضع صریح خود شخص بایدن که برای بازگشت به برجام اتخاذ کرده بود، رخ دادن چنین اتفاقی قابل پیشبینی بود. منتها در اوایل شکلگیری دولت جدید آمریکا، اینطور به نظر میرسد که تیم بایدن احساس میکند روند بازگشت به برجام را کمی به تعویق بیندازد تا بتواند از فشارهایی که بر ایران وارد شده به نفع خودش بهرهبرداری کند اما بعد از آنکه دریافتند ایران متمایل به تغییری در مواضع خود نیست به نظر میرسد که چرخشی در مواضع خود ایجاد و تا حدودی آن را برای احیای برجام تعدیل کردند. لذا نشست اخیر وین، نشستی به معنای احیای برجام است و درمجموع اتفاقی که دارد میافتد را باید در راستای احیای برجام به فال نیک گرفت و انتظاری که تحلیلگران میکشیدند با توجه به اتفاقاتی که در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا افتاد، اکنون دارد عملی میشود.
درحقیقت موضوع احیای برجام را باید موضوعی حلشده تلقی کرد هرچند مسائل دیپلماتیک و کش و قوسهایی در این مسیر خواهد بود ولی در اینکه برجام رو به احیاست و خبرهای خوشی در اینباره میشنویم که مسیر قبلی تغییر پیدا کرده و گشایشی ایجاد میشود، تردیدی برای کسی باقی نگذاشته که مسائل دوران ترامپ در ارتباط با برجام خاتمه یافته و ما وارد یک فاز جدیدی در تعامل با طرفهای برجام شدیم و مجددا یکی از طرفهای برجام که اتفاقا طرف اصلی بود و خارج شده بود، دوباره دارد برمیگردد. برجامی که مخالفان داخلی و حتی در خارج از کشور، مخالفان خارجی در آمریکا هم ادعا میکردند که مُرده خوشبختانه دارد احیا میشود. یقینا احیای برجام به معنای گشایشهایی در وضعیت اقتصادی کشور خواهد بود....، تاثیر خاص خود را خواهد گذاشت و در انتخابات پیش رو هم تعیینکننده است.
به هر حال بهبود وضعیت اقتصادی کشور از ناحیه احیای برجام میتواند مشارکت بیشتری در مردم ایجاد کند و امید و انتظار بیشتری را نسبت به آینده کشور فراهمکند که انگیزه لازم را برای مشارکت وسیع مردم پدید آورد. دولت دوم روحانی بخاطر روی کار امدن ترامپ در آمریکا با بدشانسی مواجه شد و نتوانست از ثمرات برجام در جهت حل مشکلات اقتصادی کشور بهرهمند شود اما در ماههای آخر این زمینه درحال فراهم شدن است.
در این میان مردم باید حواسشان جمع باشد که سکاندار آینده دولت چه کسی است؟ اگر فردی باشد که همسو و همفکر با دولت فعلی در مسیر تعامل با قدرتهای خارجی نباشد و بخواهد مسیر تقابلی را بپیمایند یا اینکه اطلاع درستی از نظام بینالملل و معادلات سیاسی حاکم بر سیاست خارجی نداشته باشد، میتواند مانند دولت قبل از روحانی کشور را به سمت بحران سوق دهد همانگونه که دولت احمدی نژاد با بیدقتی زمینه ایجاد تحریمها و صدور قطعنامههای تحریم را به دسمت دشمنان ملت ایران داد. در این میان، رسالت رسانهها آزادی بخشی به مردم است تا مردم را به ادامه روندی که در دولت تدبیر و امید شروع شد، ترغیب کنند. مردم باید ثمره اقتصادی برجام را در زندگی خود لمس کنند. امری که با روی کار آمدن دولتی همسو و همفکر با این دولت، محقق خواهد شد.
نظر شما