به گزارش روز سه شنبه ایرنا، این روزنامه آمریکایی نوشت: حمزه بن حسین ولیعهد سابق و برادر ۴۱ ساله پادشاه اردن از روز شنبه همزمان با بازداشت ۱۷ نفر از مقام های عالی رتبه در اردن به اتهام مشارکت در کودتا برای آسیب به امنیت این کشور در حبس خانگی بسر می برد.
مقام های اردنی می گویند نهادهای «خارجی» در تلاش برای کودتای نافرجام در این کشور نقش داشته اند.
گمانه زنی ها درباره ارتباط دولت های خارجی به دنبال دیدار برنامه ریزی نشده یک هیالت عالی رتبه سعودی از اردن تقویت شده است. ریاست این هیات سعودی را وزیر امور خارجه عربستان برعهده دارد که روز دوشنبه وارد اردن شدند.
به گفته مقام های ارشد اطلاعاتی خاورمیانه که دولت های آنها رویدادهای اخیر دراردن را تحت نظر دارند، مقام های سعودی در دیدار با همتایان اردنی خود خواستار آزادی «باسم عوض الله» یکی از افراد بانفوذ بازداشت شده در روز شنبه شده اند.
مقام های یاد شده گفتند ساعاتی بعد از درز خبرها درباره طرح کودتای در روز شنبه خواستار مجوز این دیدار شدند.
به گفته یکی از مقامات که به دلیل حساسیت های دیپلماتیک خواست نامش فاش نشود، هیات سعودی بعد از نشست های روز دوشنبه با طرف اردنی در هتلی در امان اقامت گزیدند و این در حالی بود که همچنان به درخواست خود برای اجازه خروج عوض الله به همراه آنها به عربستان ادامه دادند.
یک مقام آگاه آمریکایی که از این مذاکرات مطلع است روز دوشنبه دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در جریان اخبار و اطلاعات مربوط به دیدار مقام های سعودی و اردنی قرار گرفته است.
عوض الله شهروند اردنی و مشاور عالی سابق ملک عبدالله دوم شاه اردن است. وی قبل از دستگیری، به عنوان نماینده ویژه پادشاه اردن در عربستان سعودی خدمت می کرد و از این رو پاسپورت سعودی دارد.
مقام اطلاعاتی فاش کننده این خبر گفته است اصرار سعودی ها برای آزادی فوری عوض الله - قبل از هرگونه رسیدگی قضایی یا طرح اتهامات رسمی- ابهاماتی را در منطقه ایجاد کرده است.
دولت اردن از میان تعدادی که به ظن تلاش برای کودتا در این کشور دستگیر شده اند، تنها اسامی دو نفر را اعلام کرده که ارتباط ویژه آنان با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، احتمال دخالت ریاض در این موضوع را تقویت کرده است.
بر اساس بیانیه های دولتی اردن، از میان دستگیرشدگان ، تنها اسامی باسم عوض الله و «شریف حسن بن زید» اعلام شده است. از هر دو نفر به عنوان افرادی نام برده می شود که به عربستان نزدیک هستند و گفته می شود که این دو علاوه بر گذرنامه سعودی، تابعیت عربستان دارند و در این کشور صاحب ملک و مستغلات فراوانی هستند.
پس از اعلام بازداشت این دو نفر، رسانه های اردنی، فعالان شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در اردن با توجه به ارتباطات این دو نفر با عربستان و شخص محمد بن سلمان، ریاض را به دخالت در تلاش برای انجام کودتا متهم کردند.
ملک عبدالله دوم شاه اردن بر اساس خواسته پدرش در سال ۱۹۹۹ شاهزاده حمزه را به عنوان ولیعهد معرفی کرد اما در سال ۲۰۰۴ وی را برکنار و پسرش شاهزاده حسین را به عنوان ولیعهد معرفی کرد.
شاهزاده حمزه در نامه ای به وی اعلام وفاداری کرد.
به گزارش رسانه های خبری، در این نامه که با حضور شماری از شاهزاده ها و اعضای خانواده سلطنتی امضا شده آمده است : همه ما برای حمایت از اردن و منافع ملی کشور پشت سر پادشاه میایستیم و مصالح کشور را بر هر چیز دیگری ترجیح میدهیم.
پایگاه خبری اکسیوس پیشتر از رد پای یک عامل سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) در ماجرای کودتای نافرجام اردن پرده برداشت .
اکسیوس نوشت: یک تاجر اسراییلی به نام «روی شاپوشنیک» به شاهزاده حمزه و خانواده اش پیشنهاد ارسال هواپیمای خصوصی برای فرستادن همسر و فرزندانش به اروپا را داده است.
این تاجر اسراییلی که قبلا خدمات خود را به دولت آمریکا ارائه می داد، با ولیعهد سابق اردن در حصر خانگی در تماس بود و پیشنهاد فرستادن یک هواپیمای خصوصی را به وی داد.
دولت اردن اعلام کرده که این اسرائیلی با موساد مرتبط است در حالی که او تاکید می کند که فقط دوست شاهزاده است
ایمن صفدی، معاون نخست وزیر اردن، روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که تحقیقات اولیه، وجود ارتباط افراد دستگیر شده با حلقه اطراف شاهزاده حمزه را اثبات کرده است و کسانی که ادعاها و پیامها را به طرف های خارجی منتقل میکنند به اصطلاح از جمله دشمنان خارجی به شمار میآیند که برای تحریک علیه امنیت داخلی و تحریف حقایق ماموریت دارند.
نظر شما