بحثهای مربوط به چگونگی افزایش مشارکت مردمی در سیزدهمین دور از انتخابات ریاست جمهوری که قرار است، خرداد ۱۴۰۰ برگزار شود، بخش مهمی از خبرها و تحلیلهای امروزِ روزنامهها، خبرگزاریها و پایگاههای خبری، از طیفهای سیاسی مختلف را به خود اختصاص دادند. رسانهها همچنین گمانهزنیهایی را در خصوص احتمال نامزدی برخی چهرههای سیاسی مطرح کردند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
در میان رسانههای بررسی شده، رسانههای اعتدالی بیشتر به گمانهزنی درباره نامزدی برخی چهرهها پرداختند و در این میان پایگاه خبری و تحلیلی انتخاب از نامزدی محمد غرضی خبر داد و خبرآنلاین، خیز احمدی نژاد را برای پاستور برجسته کرد.
رسانههای اصلاحطلب در مطالبشان بیشتر بر اهمیت تلاش برای افزایش مشارکت انتخاباتی تاکید کردند و روزنامه شرق، اصرار اصولگرایان را برای حضور حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در انتخابات منعکس کرد.
در این میان بحثهای رقابتی در رسانههای اصولگرا داغ بود و این رسانه ها از وعدههای بی اساس برخی نامزدها انتقاد کردند.
رسانههای اعتدالی
اعلام نامزدی محمد غرضی
پایگاه خبری و تحلیلی انتخاب از نامزدی محمد غرضی برای انتخابات ۱۴۰۰ خبر داد و به نقل از وی نوشت:
** برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ثبت نام میکنم.
** از جوانی در فضای اداره کشور بودم و در دهههای ۲۰ تا ۴۰ و ۵۰ افتخار خدمت به کشور را داشتم.
** قطعا با هدف خدمت به کشور در موعد قانونی برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ثبت نام میکنم.
خیز احمدینژادیها برای انتخاب ۱۴۰۰
تارنمای خبرآنلاین در گزارشی از شوق محمود احمدینژاد و اطرافیانش برای بازگشت به پاستور خبر داد و در پاسخ به این پرسش که کدامیک از دولتمردان سابق به دنبال رییس جمهور شدن هستند؟، نوشت:
** شاید خصلت دولت نهم و دهم است که هر شخصی که دورانی را در آنجا سپری کرده است، سودای ریاست جمهوری به سر دارد. چه رئیس کابینه که علاقهاش به بازگشت به دوران ۸۴ تا ۹۲ قابل کتمان نیست، چه وزرای کابینه که یک به یک برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ قد علم میکنند.
** وقتی محمود احمدینژاد ساختمان پاستور را ترک میکرد و اتاق ریاست جمهوری را به حسن روحانی تحویل میداد، همه میدانستند این رفتن بدون سودای بازگشت نیست.
** محمود احمدینژاد پا در رکاب انتخابات گذاشته و میخواهد هر طور شده دوباره خود را به ساختمان پاستور برساند.
** حالا دیگر نیاز بیشتری دارد تا مردم را به سمت خود جذب کند آنقدر طرفدار جمع کند که یا حکومت را وادار به تائید صلاحیت خود کند یا شاید هم دیوارهایی از حصر و حبس را ترسیم کند تا محبوبیت را جایگزین معروفیت کند.
رسانههای اصلاحطلب
حمایت شورای وحدت از حجتالاسلام رییسی
روزنامه شرق در خبری حمایت شورای وحدت و مؤتلفه از حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی را برجسته کرد و آورد:
** منوچهر متکی، سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان از آغاز گفتوگوها با کاندیداهای محتمل و بالقوه انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ خبر داده است.
**متکی گفته است که ما گفتوگوهای خود را با نامزدهای مطرح در جریان ارزشی و انقلابی با این هدف که از پیش با برنامهها و افراد محوری در ترکیب دولت مدنظر آنها و مباحثی از این دست بیشتر آگاه شویم، آغاز کردهایم.
** سخنگوی شورای وحدت تأکید کرده که کماکان حجتالاسلاموالمسلمین آقای رئیسی اولویت اول ما در گزینههای این شوراست.
نگاه اصلاحطلبان و اصولگرایان به انتخابات
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان مهمترین چالش انتخابات به قلم ابوالفضل نجیب به تحلیل رویکرد انتخاباتی دو جناح اصلاحطلب و اصولگرا پرداخت و نوشت:
** گفتمان(اصولگرایی) چه در دفاع از مشارکت حداقلی به عنوان بهترین راهکار کسب قدرت و چه در گفتمانسازی هوشمندانه با توجیه جلوگیری از گسست اجتماعی، به نوعی هم در جدال سلبی برای از میدان به در کردن انتخابگرایی و هم در وجه اثباتی برای حقانیت خود، ناگزیر به حذف رقیب استراتژیک یا همان فتح پاستور.
** (اصلاحطلبان) بهرغم همه کاستیها و بیاعتمادی حاصل از ناکارآمدی و تشتت در جریان اصلاحطلب اما همچنان به تلاش برای حضور حداکثری به مثابه تنها اهرم مشروع و قانونی برای زنده نگه داشتن اراده مردم از طریق انتخاب اصلح اصرار و اهتمام میورزد.
راهکارهای ایجاد مشارکت حداکثری
روزنامه آرمان ملی در یاداشت کوتاهی به قلم طیبه سیاوشی نماینده مجلس دهم با عنوان موانع اصلی بر سر راه مشارکت به راهکارهای افزایش مشارکت انتخاباتی اشاره کرد و نوشت:
** یکی از راهکارهای برای مشارکت حداکثری توجه به سرمایههای اجتماعی و تمرکز روی موضوع اعتماد سازی در کشور است که با میدان دادن به جوانان و افزایش حضور زنان در جامعه تا حدی این این مهم محقق خواهد شد.
** علاوه بر آن نبود سیستم حزبی در ایران باعث مشکلات زیادی در تبیین و تعیین نامزد منتخب در انتخابات مختلف برای مردم شده است به طوری که در مدت زمان کم و تنها با اتکا به برخی تبلیغات و مناظرات تلویزیونی گزینش و انتخاب نهایی نامزدهای مورد نظر توسط مردم صورت میگیرد حال آنکه در صورت وجود نظام حزبی در کشور بسیاری از این مشکلات حل میشد و حزب و اعتماد سازی آن در مدت زمان طولانی می توانست به انتخاب دقیقتر مردم در انتخابات کمک کند.
** تایید صلاحیت افراد شناختهتر در هر ۲ جناح اصلی کشور میتواند گام نخست برای انگیزه بخشی به آحاد مردم در جهت انتخاب نامزد مورد نظر و سلیقه آنها باشد.
** نباید نامزدهای مستقلین را نادیده گرفت، چرا که آنها نیز با توجه به برخی تغییرات در نگرش سیاسی مردم میتوانند موثر و موفق عمل کنند.
** در ماههای پیشرو انتخابات ریاست جمهوری اقدام عملی و کاربردی که در راستای اعتمادسازی مردم در حوزه های مختلف سیاسی اجتماعی فرهنگی و اقتصادی صورت گیرد، میتواند بسیار تاثیر گذار باشد، به عبارت دیگر ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با معیارهای مشخص و ثابت اصلی ترین دلیل و بهترین راه برای کسب سرمایه های اجتماعی اعتماد سازی و میزان مشارکت در میان مردم است که این مهم در نهایت به مشروعیت نظام و حضور مردم در پای صندوق های رای خواهد انجامید.
انتخابات؛ راه برونرفت از چالشها
خبرگزاری ایسنا گفتوگویی را با عباس آخوندی وزیر پیشین راه و شهرسازی منتشر کرد که آخوندی در آن میگوید:
** تنها امکان رفع وضع فعلی، انتخابات است.
** وضع امروز کشور، تصادفی نیست و در ایجاد این شرایط از جمله فسادهای مالی، بدهی بانکی، کیفیت پایین تولیدات داخلی و عدم روابط بینالمللی در تولید و تجارت، ذینفعانی وجود دارند و تنها راه مقابله با آنها از طریق انتخابات ۱۴۰۰ تحقق پیدا میکند.
نگرانی از برخی تلاشها برای کاهش مشارکت
خبرگزاری ایلنا، از نگرانی سخنگوی دولت از برخی تلاشها برای کاهش مشارکت مردم در انتخابات خبر داد و به نقل از علی ربیعی در گفتوگو با این رسانه نوشت:
** حضور مردم در پای صندوقهای رأی نکته بسیار مهمی است.
** ما نگرانیهایی در این مورد داریم و فکر میکنیم شاید اهمیت انتخابات به خوبی درک نشود و متاسفانه عدهای هم در این سالها تلاش کردند تا بگویند آن چه که رأی دادید و خواستید میتواند محقق نشود و این پیام بسیار بدی به جامعه است.
** نقش مردم از این جهت که برای برگزاری یک انتخابات خوب تمایل نشان دهند بسیار مهم است و فضا را باز میکند که امیدوارم دست اندر کاران ترتیبی اتخاذ کنند همه افراد بتوانند در سبدی که به وجود می آید دیدگاه خودشان را داشته باشند.
** امروز آنهایی که درباره مشارکت تصمیم میگیرند و افرادی که برای انتخابات میآیند و میخواهند در معرض قضاوت قرار گیرند اگر طوری رفتار نکنند که نظرات را تامین کنند واقعا جفای بزرگی به امنیت ملی کردهاند.
رسانههای اصولگرا
انتقاد از شعارهای انتخاباتی
روزنامه خراسان در یادداشت روز خود با عنوان معجونی از ایده های ناقص برای حکمرانی به انتقاد از برخی وعدههای انتخاباتی پرداخت و نوشت:
**با داغ شدن تنور انتخابات ریاست جمهوری و حضور برخی چهره های جدید در این عرصه، بازار وعدههایی که شائبه انتخاباتی نیز دارد، داغ شده است.
** معجونی که از یک سو به منزله بازی با افکار عمومی و از سوی دیگر به ارائه تصویری متشتت از نظام حکمرانی منجر می شود.
نسخه سیاست روز برای دولت آتی
روزنامه سیاست روز در مطلبی با عنوان دولت تازهنفس و پرانگیزه ایران را قوی و قویتر خواهد کرد، نوشت:
** نظام انقلابی و مقدس جمهوری اسلامی ایران پس از طی مراحل کمال در چهلسالگیاش تداوم گام دوم خود را در سال ۱۴۰۰ و قرن جدید باعزت، سربلندی و کرامتی بیبدیل و وصفنشدنی شروع مینماید.
** شروعی که تقلای دشمنان ایران اسلامی که با خوی استبدادگری و استکباریشان تلاش نافرجام آنها را برای غصب مجدد استقلال و آزادی و عدم وابستگی ملت عزیز ایران ناکام گذاشته است. این در حالی است که روح انقلاب اسلامی و ماهیت الهامبخش آن قلب ملتهای آزادیخواه جهان را تسخیر و جریان مستحکمی از مقاومت را در درون ملتهای بیدار پایهریزی نموده است. شروع این قرن برای ایران اسلامی متمایز از قرون و اعصار گذشته و بر تارک آنها میباشد.
** در طلیعه سال ۱۴۰۰ مانند ادوار گذشته، رهبر معظم انقلاب و فرماندهی کل قوا(مدظلهالعالی) با تدابیر حکیمانه و شیوه طبیبانه نقشه راه و چشمانداز سالانه نظام را بابیان شعار سال و مواردی همچون اهمیت انتخابات ازنظر داخلی و خارجی، ویژگیهای داوطلبان ریاست جمهوری، افق حرکت قوای سه گانه و مردم را تبیین و روشن نمودند.
** این توفیق با انتخاباتی ارزشمند، دولتی تازهنفس، عازم، پرانگیزه و مظهر انتخاب مردم، ایران را قوی و قویتر خواهد کرد و به حول و قوه الهی با مدیریت صحیح حقانیت جمهوری اسلامی را به رخ جهانیان کشیده و فرهنگ صحیح و انسانی برگرفته از نور اسلام را متجلی میسازند.
انتخاباتی دشوار
خبرگزاری فارس سخنان علیرضا محجوب «دبیرکل خانه کارگر» و عضو فراکسیون امید در مجلس دهم در گفتوگوبا رسانهها درباره انتخابات را منتشر کرد. محجوب در این سخنان میگوید:
** انتخابات آتی حتما دشوارترین انتخابات ما از زمان پیروزی انقلاب خواهد بود. نخست اینکه با بلیهای مثل کرونا روبهرو هستیم که تاثیر زیادی روی همه انتخاباتهای برگزار شده در دنیا گذاشته است.
بازتاب سخنان ضرغامی
تارنمای خبری و تحلیلی صراط نیوز سخنان عزّتالله ضرغامی رییس پیشین صدا و سیما و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ درباره انتخابات را منتشر کرد که در ادامه به بخشهایی از سخنان ضراغامی اشاره شده است:
** آدمهای آویزان رجل سیاسی نیستند.
** اصلاح طلبان مهندسی انتخابات را خوب بلدند.
** تقسیمبندی اصلاحطلب - اصولگرا مثل بختک روی مردم افتاده است. من سالهاست این تقسیمبندیها را قبول ندارم.
**خیلی از افرادی که میگویند اصولگرا هستند هیچ نسبتی با اصولگرایی ندارند؛ نه رفتارشان نه سبک زندگیشان، نه ادبیاتشان.
**خیلیها هم که میگویند اصلاحطلب هستیم فرسنگها با اصلاحطلبی واقعی فاصله دارند. این تقسیمبندیها بیشتر آمیزههای سیاسی هستند تا هویت مشخص باورپذیر.
انتخابات؛ رویداد مهیج سال ۱۴۰۰
تارنمای خبری و تحلیلی راه دانا در یادداشتی، ۱۴۰۰ را سالی مهیج و امیدبخش توصیف کرد و نوشت:
** تحقق شعار سال در گرو انتخاب شایستهترین است.
** ۱۴۰۰، در ابتدا و انتهای خود، طلوع خورشید امید و انتظار و در ماه سوم خود، برگزیدن رجل پیرو آن خورشید درخشان را دارد، که ۱۴۰۰ میتواند نقطه عطفی برای تولدی در درون خود و برون باشد.
**نکته مهم انتخاب رئیس جمهوری در تراز نظام اسلامی، نیازمند دقت عمومی ملت ایران در انتخاب شایستهترین فرد در اعمال نقطهنظرات رهبری و مردم ایران و برخوردار از صفات برجسته در تلاش شبانهروزی، کم هزینه و پرفایده، بدون حاشیه، سادهزیست، با تقوا، عدالتگرا و ظلم ستیز و مبارزه دائم با فساد در هر سطح و عرصه است.
نظر شما