جزییات نرخ بیکاری کرمانشاه در زمستان ۹۹

کرمانشاه- ایرنا- گزارش مرکز آمار ایران از نرخ بیکاری در زمستان ۱۳۹۹حاکیست که وضعیت بیکاری استان کرمانشاه تقریبا ثابت مانده است؛ هرچند میانگین نرخ بیکاری کشور ۹ دهم درصد کاهش نشان می‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در زمستان ۹۹ که به تازگی منتشر شده، نرخ بیکاری میانگین کشوری به ۹.۷ درصد رسیده که نسبت به زمستان سال گذشته ۹ دهم درصد کمتر شده است.

کمترین نرخ بیکاری به ترتیب مربوط به استان‌های مرکزی (۶.۸ درصد)، خراسان رضوی، تهران و آذربایجان شرقی (۷درصد) و فارس (۷.۴ درصد) است.

این گزارش نشان می‌دهد که از میان ۳۱ استان کشور، ۱۹ استان نرخ بیکاری تک رقمی داشته‌اند که البته با توجه به بالا بودن نرخ بیکاری کرمانشاه در دهه گذشته، این استان با وجود چند پله کاهش، همچنان در بین استان های با نرخ بیکاری بالا قرار دارد.

با این حال کرمانشاه در زمستان ۹۹ در صدر جدول بیکاری کشور نیست و استان کردستان همچنان یکه تازی می‌کند. در جدول بیکاری زمستان، پس از استان کردستان با نرخ بیکاری ۱۸.۸درصد، کرمانشاه با ۱۸ و آذربایجان غربی با ۱۴.۷درصد قرار گرفته اند.

کرمانشاه در زمستان سال ۹۸ هم با نرخ بیکاری ۱۷.۹درصد، پس از کردستان(۲۰ درصد) در رتبه دوم استان های بیکار قرار داشت.

نکته امیدوار کننده‌ای که در مقایسه نرخ بیکاری زمستان کرمانشاه با میانگین کشوری وجود دارد، این است که سرعت کاهش نرخ بیکاری در کرمانشاه در پنج سال اخیر بیشتر از میانگین کشوری بوده؛ به طوری که کرمانشاه توانسته است اختلاف ۱۲ درصدی سال ۹۵ با میانگین کشوری را به ۸.۳ درصد در زمستان ۹۹ برساند.

طبق تعریف مرکز آمار، به افراد ۱۵ ساله و بیشتر که در طول هفته، طبق تعریف کار، حداقل یک ساعت کار کرده و یا بنا به دلایلی به طور موقت کارشان را ترک کرده اند، شاغل گفته می شود.

کاهش نرخ مشارکت اقتصادی

گرچه با توجه به شیوع ویروس کرونا، تعطیلی بسیاری از کسب و کارها و فشار تحریم‌های خارجی انتظار می رفت نرخ بیکاری در زمستان سال ۹۹ افزایش یابد اما گزارش مرکز آمار حاکیست که این نرخ در کشور روند نزولی داشته است.

برخی کارشناسان دلیل کاهش نرخ بیکاری را پایین آمدن نرخ مشارکت اقتصادی به عنوان یک شاخص مهم در سنجش میزان ‌اشتغال عنوان کرده اند؛ شاخصی که در زمستان ۹۹ نسبت به زمستان ۹۸ یک و نیم درصد در کشور و ۲.۲ درصد در کرمانشاه کاهش یافته است.

همچنین در این فصل نسبت اشتغال میانگین کشور از ۳۷.۸ در زمستان ۹۸ به ۳۶.۹ در زمستان ۹۹ رسیده است؛ این کاهش در استان کرمانشاه ۱.۸ درصد بوده است.

عقب افتادن از سند جامع اشتغال

نرخ بیکاری کرمانشاه در بهار سال گذشته ۱۳.۸ درصد، در فصل تابستان ۱۵.۲ و در پاییز هم ۱۲.۴ درصد بود که نسبت به سال ۹۸ یک روند کاهشی امیدوار کننده داشت اما افزایش یک دهم درصدی آن در فصل زمستان، محاسبات را به هم ریخته و به احتمال زیاد کرمانشاه را از «سند جامع اشتغال استان» عقب خواهد انداخت.

طبق این سند، نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۸ باید سه درصد، در سال ۹۹، ۲.۵ درصد و در سال ۱۴۰۰ هم ۲.۵ درصد کاهش پیدا کند تا به میانگین کشوری برسد. در سال ۹۸ با تحقق سند جامع اشتغال، سه درصد از بیکاری کرمانشاه کاسته شد و نرخ بیکاری آن پس از پنج سال دوباره به ۱۵.۷ کاهش یافت.

نرخ بیکاری سالانه کرمانشاه پس از فتح قله ۲۲ درصدی در سال ۱۳۹۵، روند کاهشی خود را آغاز کرد و طی سال های ۱۳۹۶ تا ۹۸ به ترتیب به ۲۱.۲، ۱۸.۷ و ۱۵.۷ درصد رسید. اکنون باید دید که نرخ سالانه بیکاری ۹۹ که به زودی اعلام خواهد شد، وضعیت کرمانشاه را چگونه تصویر می کند.

حسن عزیزی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهمن ۹۹ گفته بود که «امسال ۱۷ هزار شغل خالص و بیش از ۴۷ هزار شغل ناخالص در استان ایجاد کردیم و هدف سند اشتغال استان محقق شده است» اما پیش بینی ها حاکیست که کاهش نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۹ کمتر از یک درصد خواهد بود و هدف ۲.۵ درصد محقق نمی‌شود.

هدف سخت در ۱۴۰۰

بدیهی است که برای جبران این عقب افتادگی، کرمانشاه باید بتواند در آخرین سال اجرای سند جامع اشتغال استان، دست کم یک کاهش حدود سه درصدی را در نرخ بیکاری خود تجربه کند که با توجه به تدوام شرایط کرونایی و تغییر دولت، یک هدف سخت به نظر می رسد.

استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه پر از ظرفیت های بزرگ و متعدد اقتصادی و درآمدزایی است؛ از وجود ۶۰۰ هزار جوان ۱۵ تا ۲۹ ساله و بیش از ۹۰۰ هزار هکتار زمین آماده کشت با منابع آبی مناسب گرفته تا وجود معادن متعدد و ظرفیت های پرشمار گردشگری و داشتن چهار بازارچه و ۲ گمرک رسمی در ‌مرز عراق.

کرمانشاه با وسعت حدود ۲۵ هزار کیلومتر مربع، ۱.۵ درصد از مساحت کل کشور (هفدهمین استان) را به خود اختصاص داده و شامل ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha