این طرح ها با ارزش سرمایه گذاری یکهزار و ۲۳ میلیون دلار و اشتغالزایی ۸۵۰ نفر در شصت و سومین برنامه افتتاح طرحها از طریق ویدئو کنفرانس با حضور دکتر حسن روحانی رییسجمهوری و بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت به بهره برداری رسید.
اجرای این طرح ها در بخش پتروشیمی که سود سرشاری را به دنبال دارد در شرایط جنگ اقتصادی و تحریم های ظالمانه علیه کشورمان دستاوردی بزرگ به شمار می رود که نتیجه تلاش دولت و تمامی کارگران و مهندسان داخلی است.
با بهره برداری کامل از طرحهای جهش دوم صنعت پتروشیمی، ظرفیت این صنعت در کشور به ۱۰۰ میلیون تن در سال برآورد میشود که نقش مهمی در جلوگیری از خام فروشی خواهد داشت.
در ادامه به جزئیات این طرح ها اشاره می شود:
اجرای طرح استحصال اتان و تفکیک پالایشگاه پارسیان سپهر مهر و عسلویه با سرمایه گذاری ۱.۱ میلیارد دلار
این طرح استحصال اجزای سنگین گاز غنی از اتان به بالا است که سالانه از انتشار پنج دهم میلیون تن دی اکسید کربن و ۱۰ کیلوگرم جیوه در هوا جلوگیری می کند. جداسازی آب موجود در گاز غنی پالایشگاه پارسیان با ۱۲ خشک کننده یکی دیگر از دستاوردهای این طرح است که این اقدامات تاثیر مهمی بر محیط زیست خواهد داشت.
مهمترین هدف از اجرای طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان، جداسازی ۳.۳ میلیون تن اجزای سنگین گاز غنی است که ارزش اقتصادی آن حدود یک میلیارد دلار در سال برآورد می شود و ارزش افزوده بالایی ایجاد و همچنین از خام سوزی جلوگیری میکند. در این طرح سالانه ۱.۳ میلیون تن اتان، یک میلیون تن پروپان و بوتان (ال. پی. جی) و یک میلیون تن کاندنسیت (میعانات گازی) تولید می شود که علاوه بر استفاده از انها به عنوان خوراک پتروشیمی، قابلیت صادرات مسقیم و ارزآوری برای کشور را نیز دارا است.
در بخش اجرای طرح پتروشیمی استحصال و تفکیک اتان، ۵ هزار و ۳۰۰ نفر در دو پالایشگاه فعالیت داشتند و اشتغالزایی غیر مستقیم نیز ۱۵ هزار نفر برآورد میشود. در بخش عملیات نیز در دو پالایشگاه مهر و عسلویه در مجموع ۸۰۰ اشتغال مستقیم و حدود دو هزار اشتغال غیر مستقیم ایجاد شده است.
استاندار فارس در آئین بهره برداری از این طرح ها با اشاره به افتتاح مجتمع بزرگ آلومینیوم جنوب استان در سال گذشته گفت: امروز و با افتتاح طرح اتان گیری پالایشگاه پارسیان سپهر شهرستان مُهر، منطقه جنوب فارس از توسعه صنعتی بهرهمند میشود.
عنایت الله رحیمی افزود: توسعه پایدار نیازمند این است که علاوه بر توسعه صنعت در کنار آن زیرساختها را هم بتوانیم به شکل متوازن توسعه دهیم.
وی ابراز امیدواری کرد که با دستور و تاکید رئیس جمهوری، روند اجرای پروژه آزاد راه شیراز - اصفهان و بزرگراه شیراز - فیروزآباد - جم - عسلویه که استفاده از مزایای توسعه صنعتی استان و جنوب استان را افزایش خواهد داد، شتاب بیشتری گیرد.
استاندار فارس، همچنین خواستار شتاب بخشی به روند اجرای طرح انتقال آب خلیج فارس به استان شد و گفت: مصوبهای را وزیر نفت در ارتباط با انتقال پروپیلن از عسلویه به مرکز استان که توسعه بیشتر صنایع شیمیایی را در این منطقه به دنبال خواهد داشت به هیات دولت دادند که تقاضا داریم این موضوع نیز شتاب گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس در آئین بهره برداری از طرح اتان گیری پالایشگاه پارسیان سپهر شهرستان مُهر گفت: این طرح با مشارکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در کنار پالایشگاه گازی پارسیان مهر راهاندازی شده و خوراک مورد نیاز آن از عسلویه تامین میشود و گاز متان و مخلوط های گازی شامل اتان، بوتان و پروپان نیز تولید خواهد کرد.
ظفر افشون افزود: ظرفیت استحصال گازهای صنعتی در این واحد سالانه حدود ۱۵ میلیون تن اتان و سه و نیم میلیون تن C۲+ است.
وی ادامه داد: این طرح با ۱۵۲ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری ریالی و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایهگذاری ارزی اجرا شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس اضافه کرد: برای اجرای این طرح از ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال تسهیلات ریالی و ۴۰۰ میلیون دلار تسهیلات ارزی نیز استفاده شده است.
افشون اظهار داشت: با بهره برداری از این طرح، برای یک هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد شد.
وی افزود: در این طرح برای نخستین بار در کشور از فناوری تفکیک اتان و فرآوردهای سنگینتر از گاز طبیعی تحت عنوان دماهای خیلی سرد استفاده میشود.
او ادامه داد: نیاز سالانه این طرح به آب ۸۰ هزار متر مکعب است که در مقطع فعلی این آب از طریق چاه و در دراز مدت از طریق آب انتقالی از خلیج فارس تامین خواهد شد.
مدیرعامل گروه توسعه انرژی تدبیر نیز درباره طرح تفکیک C۲پالایشگاه پارسیان سپهر در شهرستان عسلویه استان بوشهر گفت: عملیات اجرایی این پروژه در سخت ترین شرایط تحریمی کشور آغاز و به پایان رسید در فشار حداکثری که رئیس جمهور سابق آمریکا تصور می کرد می تواند مانع از فعالیت مردم ایران شود آغاز و در همان فشار حداکثری مراحل اجرایی پیش راه اندازی عملیاتی و افتتاح آزمایشی انجام شد.
پرویز راحت اضافه کرد: این پروژه با مجوز دولت تدبیر و امید با پیشنهاد وزیر نفت و تائید رئیس ستاد اجرایی فرمان امام و با سرمایه گذاری ستاد توسط هلدینگ توسعه انرژی تدبیر و با گشایش اولین اعتبار اسنادی در سال ۱۳۹۵ آغاز شد.
وی ادامه داد: تکمیل این پروژه در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها بیانگر عزم و اراده قوی نظام جمهوری اسلامی ایران در پیشبرد اهداف خود است.
راحت یادآورشد: این پروژه با دریافت سالانه ۳.۳ میلیون تن مواد میانی پتروشیمی این مواد را از پالایشگاه مهر دریافت و تبدیل به ۱.۳ میلیون تن اتان برای واحدهای الفین پتروشیمی، یک میلیون تن میعانات گازی شیرین و ۶۰۰ هزار تن پروپان، ۴۰۰ هزار تن بوتان این بخش در عسلویه انجام می شود و این محصولات با احتساب قیمت فعلی بازار سالانه بیش از یک میلیارد دلار ارزش دارد.
مدیرعامل گروه توسعه انرژی تدبیر گفت: سرمایه گذاری انجام شده در این پروژه حدود یک میلیارد دلار بوده است و در نتیجه درآمد سالانه در مدت یک سال سرمایه گذاری را پاسخ میدهد.
وی بیان کرد: فرآورده های استحصال شده در این پروژه قبل از افتتاح این پروژه به صورت سوخت در شبکه گازی کشور به مصرف سوخت می رسید و اکنون با احتساب این فعالیت انجام شده هم محیط زیست و هم ارزش اقتصادی بالایی را برای کشور ایجاد کرده است.
راحت با بیان اینکه این پروژه از مصادیق واقعی اقتصاد مقاومتی است، افزود: ستاد اجرایی فرمان امام از ابتدا تاکید داشتند که این پروژه با حداکثر ساخت داخل و اجرای داخل توسط متخصصان داخلی، پیمانکاران سازندگان و صنایع داخلی انجام شود.
وی ادامه داد: با استفاده از ۲۵۱ سازنده در ۱۸ استان و ۲۵۷ پیمانکار داخلی و بیش از ۶۰ درصد ساخت داخل و استفاده از بهترین تجهیزات و تکنولوژیهای روز دنیا این پروژه به بهره برداری رسیده است.
تولید کاتالیست پلیپروپیلن برای نخستینبار در کشور
امروز همچنین ۲ طرح فنی و مهندسی شرکت پتروشیمی شازند از طریق ویدئوکنفرانس با حضور رئیسجمهوری و استاندار مرکزی بهرهبرداری شد.
یکی از طرحهای مذکور تولید کاتالیست پلیپروپیلن است که برای نخستینبار در کشور توسط شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعهیافته و به طور ۱۰۰ درصد با استفاده از تجهیزات بومی ساخته شده است.
ظرفیت تولید کاتالیست ۱۲ تن در سال معادل ۳۰ درصد نیاز صنعت پتروشیمی کشور است که قابل توسعه برای تامین نیاز داخلی کشور نیز وجود دارد.
این کاتالیست برای تولید بیش از یک میلیون تن پلی پروپیلن در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد و حجم سرمایهگذاری در این طرح یکهزار و ۷۵۰ میلیارد ریال برآورد میشود.
همچنین طرح تولید پلی اتیلن سنگین(تکنولوژی CX) نیز که دانش فنی آن برای نخستینبار در کشور توسط شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعه یافته طراحی و ۱۰۰ درصد با تجهیزات بومی ساخته شده است، امروز بهرهبرداری شد.
ظرفیت تولید این طرح ۲۰ تن در سال و معادل ۲۵ درصد مصرف صنعت پتروشیمی کشور است که قابلیت توسعه تا تامین ۱۰۰ درصد نیاز کشور نیز در آن وجود دارد.
این طرح با اعتباری بالغ بر ۷۵۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید که برای تولید بیش از ۹۰۰ هزار تن پلی اتیلن سنگین در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد.
ارزش مصرف کاتالیست در صنعت پتروشیمی حدود ۲۷۰ میلیون دلار در سال است و ۴۰ نوع کاتالیست اصلی در سبد مصرف صنعت پتروشیمی داریم که تا امروز ۱۹ نوع آن ایرانیسازی شده است و ۹ کاتالیست دیگر تا پایان سال ایرانیسازی میشود.
پتروشیمی شازند در سال ۱۳۷۲ بهره برداری شد و به عنوان یکی از واحدهای فرادستی مطرح در حوزه نفت و گاز برای زنجیره بزرگی از تولیدکنندگان متوسط و کوچک کشور کارسازی و تامین مواد اولیه دارد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیز در آئین افتتاح طرحهای ملی وزارت نفت گفت: سال ۹۹، بهترین جهش فناوری در پتروشیمی کشور در کنار سایر جهشهای تولید رقم خورد.
علی پژوهان افزود: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی زیرمجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که وظیفه عمده این شرکت ایجاد دانش فنی احداث پلنتهای پتروشیمی و کاتالیستهای مصرفی آنها است.
وی بیان کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی پارسال توانست برای نخستین بار دانش فنی پلیاتیلن سنگین برای پتروشیمی تبریز با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن، دانش فنی واحد پلیاتیلن پتروشیمی بوشهر با ظرفیت ۴۰۰ هزار تن ارایه شد و در کنار آن واحد تولید پروپیلن فاتح با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن را ارایه کند.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ادامه داد: از همه مهمتر سال گذشته این شرکت موفق شد دانش فنی طرح سه گانه تبدیل گاز طبیعی به پلاستیک با ارزش پلیپروپیلن که شامل سه برند تولیدی متانول، پروپیلن و پلی پروپیلن است را با تولید ۹۰۰ هزار تن برای اسلام آباد غرب انجام و تحویل دهد.
پژوهان اظهار داشت: بحث تولید پروپیلن هم که قرار است در جنوب و شمال کشور ایجاد شود با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی انجام میشود و این مهم نیز برای نخستین بار در کشور است.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی اضافه کرد: طرح کاتالیست پلیپروپیلن یکی از طرحهای افتتاحی امروز است که برای نخستینبار در کشور، توسط شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعهیافته ساخته شده است و به طور ۱۰۰ درصد با استفاده از تجهیزات بومی از ابتدای سال ۹۸ آغاز و در پایان سال گذشته به اتمام رسید.
پژوهان عنوان کرد: ظرفیت تولید کاتالیست ۱۲ تن در سال معادل ۳۰ درصد نیاز صنعت پتروشیمی کشور است که قابل توسعه برای تامین نیاز داخلی کشور نیز وجود دارد و این کاتالیست برای تولید بیش از یک میلیون تن پلی پروپیلن در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد و حجم سرمایهگذاری در این طرح یکهزار و ۷۵۰ میلیارد ریال برآورد میشود.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی افزود: همچنین طرح تولید پلیاتیلن سنگین(تکنولوژی CX) نیز که دانش فنی آن برای نخستینبار در کشور توسط شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعه یافته طراحی و ۱۰۰ درصد با تجهیزات بومی ساخته شده است که عملیات اجرایی این طرح از ابتدای پارسال آغاز و تا پایان سال گذشته به پایان رسید.
پژوهان اظهار داشت: ظرفیت تولید این طرح ۲۰ تن در سال و معادل ۲۵ درصد مصرف صنعت پتروشیمی کشور است که قابلیت توسعه تا تامین ۱۰۰ درصد نیاز کشور نیز در آن وجود دارد و این طرح با اعتباری بالغ بر ۷۵۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید که برای تولید بیش از ۹۰۰ هزار تن پلی اتیلن سنگین در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد.
نظر شما