۲۸ فروردین ۱۴۰۰، ۱۰:۱۹
کد خبرنگار: 1226
کد خبر: 84297715
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کوچ بهاره عشایر خراسان شمالی آغاز شد

۲۸ فروردین ۱۴۰۰، ۱۰:۱۹
کد خبر: 84297715
کوچ بهاره عشایر خراسان شمالی آغاز شد

بجنورد-ایرنا- کوچ بهاره عشایر خراسان شمالی از مناطق قشلاقی شهرستان مراوه‌تپه به ییلاقات و چراگاه‌های کوهستانی این استان از اواخر هفته گذشته با تاخیر حدود ۲۰ روزه آغاز شده است.

مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا علت تاخیر کوچ عشایر از استان گلستان به این خطه را سرمای بهاره  و بارش برف اواخر اسفندماه در مناطق ییلاقی خراسان شمالی عنوان کرد.

محمدرضا قلی پور با بیان اینکه حدود پنج هزار خانوار عشایری استان کوچ رو هستند، گفت: به عشایر توصیه شده است که کوچ را به علت شیوع ویروس کرونا با خودرو انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه ابتلا به ویروس کرونا در میان عشایر استان بسیار کم و به تعداد انگشتان دست می رسد، گفت: با توجه به اینکه بیشتر شهرستان های مسیر کوچ عشایر در استان وضعیت کرونایی قرمز دارند، از عشایر خواسته شده با روستاییان کمتر ارتباط داشته باشند.

وی افزود: در قالب طرح شهید سلیمانی، سلامت عشایر رصد می شود و به این قشر توصیه شده اگر بیماری زمینه ای دارند یا مشکوک به کرونا هستند مراکز بهداشت و یا ادارات امور عشایری را در جریان وضعیت خود قرار دهند تا خدمات لازم داده شود.

قلی پور با بیان اینکه تمهیدات لازم برای کوچ ایمن عشایر انجام شده است گفت: برای تامین ایمنی کوچ عشایر، هماهنگی های لازم با نیروی انتظامی و پلیس راه انجام شده است و نیروهای این اداره کل نیز در مسیر کوچ مستقر هستند.

مدیرکل اداره عشایر خراسان شمالی اظهار داشت: کوچ عشایر خراسان شمالی به روش سنتی ۴۵ روز به طول می انجامد.

بر اساس این گزارش، در فصل بهار عشایر خراسان شمالی دام های خود را از مناطق قشلاقی استان گلستان به سمت مناطق ییلاقی دامنه کوه های شاه جهان، گلیل و سرانی شیروان، ارتفاعات فاروج، سالوک و آلاداغ اسفراین و بجنورد کوچ می دهند.

مسیرهای کوچ عشایر این استان شامل سه ایلراه اصلی شمالی، جنوبی و میانی است. 

عشایر خراسان شمالی‌ ۷۰۰ هزار واحد دامی در اختیار دارند و ۹۰ درصد درآمد آنان وابسته به دام است و مابقی از از محل تولید صنایع دستی، جمع آوری گیاهان دارویی و زراعت و باغداری تامین می شود.

عشایر این استان با تولید ۲۵ درصد گوشت استان، هشت درصد گوشت قرمز عشایر کشور را تولید می کنند و سرانه دام آنان بیش از میانگین کشوری است و به طور میانگین هر خانوار عشایر این استان ۱۸۰ راس دام سبک دارد که این سرانه در کشور ۱۳۰ راس است.

هم اکنون عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر، که شامل سه درصد جمعیت استان می شود، در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ‌ ۳۸طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می کنند.

زبان اصلی عشایر خراسان شمالی کردی کرمانجی است.

طوایف مستقر در خراسان شمالی شامل باچوانلو، قهرمانلو، ملوانلو، میلانلو، توپکانلو، ایرانلو، جیرستان، سیفکانلو، بریمانلو، پهلوانلو، جیرستان آنی‌صر، سارخانی، قلیانلو، کاوانلو، کیکانلو، بیچرانلو، نامانلو، امیرانلو، هشت‌مرخی، ایزانلو، روطانلو، تبریانی، جافکانلو هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha